Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Am fost foarte surprins să aflu ce însemna cuvântul „meritocrație” atunci când a fost inventat. Lecțiile trecutului pentru noua normalitate

Studenți la bibliotecă

Foto: Philippe Lopez/ AFP/ Profimedia

Anul 2020 ne-a împins să re-examinăm istoria, căutând paralele și repere pentru navigarea incertitudinilor. Pentru generațiile care au trăit doar vremuri de pace, Covid-19 este un semnal pentru profunzimea tragediilor pe care le poate trăi omenirea. În același timp, este și un prilej de examinare a potențialului nostru de mobilizare, de reinventare. La nivel personal și social, o criză aduce la lumină amploarea unor probleme semi-ignorate, precum și energiile latente disponibile. Anul 2021 ne îndeamnă să ieșim din inerție.

În primul rând, printre repere am revăzut pandemiile trecutului îndepărtat și apropiat, de la „ciuma” ateniană ce l-a ucis și pe Pericle, la gripa spaniolă, gripa Hong Kong sau HIV-SIDA. Al doilea tip de comparație este o mulțime cu un singur element: Al Doilea Război Mondial. Când s-au mai oprit zborurile trans-atlantice? Când a mai fost necesară o mobilizare totală a societății și economiei pentru a salva milioane de vieți? Când s-au mai schimbat, de pe o zi pe alta, sorțile milioanelor de angajați și angajatori din sectoare declarate incompatibile cu siguranța națională? 

După Război, la alegerile parlamentare din 1945 din Regatul Unit, partidul laburist a câștigat zdrobitor, în ciuda susținerii enorme de care se bucura eroul Winston Churchill. Partidul Conservator a suferit cea mai mare pierdere din istoria parlamentară britanică. Întorsătura de situație e impresionantă nu doar prin amploare, dar și prin cauze. Dacă astăzi spunem adesea ca votăm pentru „răul cel mai mic”, sau dăm „un vot de blam” împotriva unui candidat, alegerile britanice din 1945 au reprezentat lupta unor viziuni puternice. Acestea interpretau diferit trecutul și priveau spre alte viitoruri posibile. De altfel, manifestul laburist se numea chiar „Let us face the future” – „Să privim viitorul în față”. Votanții au ales construcția unei altfel de societăți, bazată pe solidaritate socială, pentru a ieși din ruinele economiei răvășite de Marea Recesiune și de Al Doilea Război Mondial.

Ideologul partidului laburist și principalul autor al manifestului din 1945, Michael Young, este și autorul conceptului de „meritocrație”. Am fost foarte surprins să aflu istoria „meritocrației”, o noțiune ce este astăzi parte din alfabetul nostru politic. Young a creat acest concept cu conotații negative, polemice. „Meritocrația” distopică descrisă de Young condamna ipocrizia discursului elitelor. Acestea se legitimau prin competență, dar excludeau de la educație și de la cariere ascendente copiii din clasele sărace. În viziunea sa ironică, „meritocrația” era pur și simplu o scuză pentru transmiterea privilegiilor de clasă prin intermediul școlii. Glorificarea competențelor devenise o carapace ce solidifica inegalitățile și injustițiile trecute, dându-le o aparență de legitimitate. Dezosificarea socială declanșată prin alegerile britanice din 1945 începuse deja să decelereze. Treptat, inegalitățile trecute au reapărut, prin alte mecanisme. Transformarea a fost atât de subtilă, încât laburiștii înșiși au preluat discursul meritocrației, folosind chiar cuvântul lui Young, dar cu conotații pozitive. „Meritocrația” s-a transformat din satiră socială în monedă comună, spre marea dezamăgire a autorului conceptului.

Riscăm, aici și acum, să retrăim astfel de promisiuni transformate tiptil în derizoriu. Anul 2020 a dezvăluit, din nou, importanța școlii și discrepanța dintre ce vrem și ce facem. Vrem puterea unei Europe unite și pașnice, dar glorificăm războaie trecute. Vrem tineri care să înțeleagă prezentul și să ne contureze viitorul într-o lume în schimbare, dar ancorăm școala în modele curriculare inerțiale. Vrem democrație, dar tolerăm inegalități masive de educație. Vrem inovare și digitalizare, dar riscăm să fim consumați de giganții tehnologiei globale. Cu toții căutăm revenirea la normalitate, dar, sperăm, nu și la indiferențele anilor trecuți. Acest an ne-a arătat că putem pierde mai mult decât credeam și putem crea mai mult decât ne închipuiam.

Revenind la prezentul imediat, abia aștept să fiu din nou luat prin surprindere de pasiunea și creativitatea tinerelor echipe de start-up tech participante la acceleratorul Innovation Labs, în Hackatoanele din martie. România are un ecosistem de inovare deja energic, în care programe cu experiență de ani de zile ne invită să ne implicăm. Schimbarea este adesea mai apropiată decât pare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O uluiala din partea mea constrans de dobitocia de mase ca si exemplu : Uitati Bacaul orasul meu natal este frecventat des de o americanca care se cuibareste atunci cand vine frecvent in acelasi loc caldut respectiv in patutul unui "mistret" ( ca sa nu zic porc ) cu care apoi face valuri si rumori prin toata urbea la unison aclamand-ui toata junimea cu lapte pe la gura si patrunjel in chiloti. CE mi se pare hilar dezgustator ca act al neputintei umane si inapoiere este faptul ca consecintele si actiunile lor atunci cand isi fac de cap se repercuteaza asupra intregii natii bacauane provocand diferite anomalii presiuni disfunctionalitati cat si efecte organice tip imbolnavire. Si mai dezgustator este faptul ca bacauanul clasei medii dar in special cei iesiti la pensie desi stiind perfect aceasta cardasie care-i apasa frecvent se lasa UMILITI in fiecare zi la orice ora si la orice interval calendaristic dupa cheful amorezilor si celor care le canta in onoare autoritatile idilice fiind inexistente si poate complice. Ca fapt divers deranjant este ca TRAG cu totii "ca musca la rahat" de unde isi iau si libertatea pompand-o prin minciuna apoi in propria ograda de perne si cearceafuri consolidandu-si elucubratia relationala. DECI revenind la articol "MERITOCRATIE"....sa aplici acest principiu nobil pe acesti indivizi care efectiv sunt in stare de tomate existentiale rezonand cu alte deprinderi care mai mult tin de debilitate nu mai spun multi dintre ei cu retard unde factorul educational este imposibil de aplicat iti lasa un sentiment arheologic din epoca de piatra. : " MERITOCRATIE " ?.incercati numai sa-i puneti sa defineasca termenul....Imi pare chiar rau ca Bacaul a devenit praf si pulbere datorita acestor hormonati lasati prin proasta indulgenta sa-si supuna sclavii cetatenesti in numele unor instincte batraciene si a unor fantasme induse de mult prea-calatoarea navetista americana. O zi buna !
    • Like 0
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Nu știu dacă sunteți rudă cu alt comentator cu același nume de pe-aici ... dar se pare că ne obosiți așișderea cu texte neclare, pe lângă subiect...
      • Like 0
    • @ razvan.novac@gmail.com
      Eu cred ca am fost foarte explicit si concis in toate comentariile de pe aceasta platforma. Si mai cred ca s-a inteles "CRISTAL". Nu am ce sa-mi reprosez. Daca cineva nu vrea sa inteleaga din alte motive care tin la randora de alte motive este strict problema lor si mai exact problemele si interesele lor nu ma privesc.
      • Like 0
  • Liberty check icon
    Meritocrația este o formă de guvernământ sau de organizare în care nominalizarea este făcută și sarcinile sunt atribuite pe baza abilității (meritelor) și talentului, nu pe baza averii (plutocrație), originii, legăturilor de familie (nepotism), privilegiilor de clasă (aristocrație), dreptului primului ocupant, popularității (democrație) sau a altor factori determinanți privind poziția socială sau puterea politică.

    iliescu, nastase, roman, dancila, dragnea, etc etc etc

    alesi si votati conform definitiei...nu...?
    • Like 0
  • Si noi folosim "sistemul englez", de meritocratie, impingem diverse nulitati in posturi de conducere pe criterii politice si dupa aia ii avansam pe baza de CV, ca dupa 3 luni au "experienta" de conducere si se califica pentru o functie superioara !!!
    • Like 3
    • @ Tudor Cislariu
      Sper că asta a fost o glumă, altfel aș zice că n-ai priceput mai nimic din articol.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
Text: Răzvan Rughiniș/ Voce: Alex Livadaru
sound-bars icon