Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Peste 500 de organizații internaționale mari NU mai investesc în extragerea combustibililor fosili. Ce se întâmplă în România

Dacă cineva l-ar fi întrebat pe John D. Rockefeller cum a făcut primul miliard, răspunsul ar fi fost categoric: “din petrol.” Standard Oil, firma fondată de el în secolul XIX, a fost obligată în 1911 de Curtea Supremă a SUA să se spargă în mai multe entități. 

Din cei 34 de pui rezultați, ExxonMobil și Chevron au supraviețuit până în zilele noastre și au derulat operațiuni inclusiv în România.

Din banii obținuți din petrol, Rockefeller a înființat alături de fiul său o fundație care le poartă numele și care a trecut, cam la fiecare 20 de ani, prin schimbări ale politicilor de finanțare. 

În 1963, domeniile de interes ale Fundației Rockefeller erau populație și sănătate, educație pentru dezvoltare, egalitate de șanse, artă și valori culturale și combaterea sărăciei.

În 1989, Fundația lansa trei inițiative noi: programul mondial de mediu, programul pentru reformă educațională și programul de securitate internațională. Mediul apărea, astfel, pentru prima oară pe agenda de finanțare.

Douăzeci de ani mai târziu, în 2009, Fundația anunța înființarea Rețelei Orașelor Asiatice Protejate de Schimbările Climatice, având drept obiectiv crearea unor modele și metodologii pentru evaluarea și combaterea riscurilor derivate din schimbările climatice.

Așa cum era firesc, legăturile fundației cu companiile-pui au fost strânse. Tocmai de aceea, anunțul extrem de dur publicat zilele trecute pe website-ul Rockefeller Family Fund nu putea trece neobservat.

Am putea fi acuzați de neglijență dacă nu ne-am sesiza în privința comportamentului ExxonMobil considerat de noi reprobabil. Probele tind să sugereze că, încă din anii ’80, compania a încercat să inducă publicul în eroare în privința schimbărilor climatice, în timp ce aloca milioane de dolari pentru a-și consolida propria infrastructură, protejând-o astfel de consecințele devastatoare ale schimbărilor climatice. Este de competența autorităților să dovedească dacă ExxonMobil a încălcat legea, dar în spiritul bunei guvernări noi nu ne putem asocia cu o companie care sfidează interesul public.

Deciziile unor organizații mari de a susține sectorul energiilor alternative vor grăbi tranziția absolut necesară către o economie mondială cu emisii reduse de gaze cu efect de seră. Cu toate aceste eforturi, combustibilii convenționali vor rămâne importanți pentru asigurarea securității energetice pentru următorii 30-40 de ani

Pentru a-și pune în practică decizia, Comitetul Director a solicitat eliminarea imediată a părților deținute în ExxonMobil și în toate exploatările de cărbune și de nisipuri bituminoase din portofoliul terților, astfel încât investițiile din această categorie să reprezinte sub 1 la sută din portofoliul total de acțiuni.

În situația în care ExxonMobil a încălcat legea, este firesc ca Fundația să se disocieze de activitatea companiei. Doar că afacerile sunt afaceri, iar performanța slabă a ExxonMobil din ultimii ani nu mai prezintă un interes pentru investitorii care nu doresc altceva decât să-și diminueze pierderile financiare. Dacă la cele de mai sus adăugăm presiunea militanților și prețul scăzut al barilului de petrol, avem tabloul complet al unui divorț răsunător.

Decizia Fundației Rockefeller este, însă, vârful unui iceberg. Răzvan Nicolescu, Energy Executive Lead Advisor în cadrul Deloitte Central Europe, este de părere că “deciziile unor organizații mari de a susține sectorul energiilor alternative vor grăbi tranziția absolut necesară către o economie mondială cu emisii reduse de gaze cu efect de seră. Cu toate aceste eforturi, combustibilii convenționali vor rămâne importanți pentru asigurarea securității energetice pentru următorii 30-40 de ani.”

Anunțurile de genul “s-a deschis cel mai mare parc fotovoltaic” din țara X sau Y sunt tot mai numeroase, potențialul energiei regenerabile fiind uriaș.

IRENA (Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă) estimează că dublarea până în anul 2030 a cotei de regenerabile din mixul total de energie ar putea reduce emisiile cu 12 giga-tone echivalent CO2, ar putea crea 24,4 milioane de locuri de muncă (față de 9,2 milioane în 2014), ar putea reduce poluarea aerului suficient cât să salveze viețile a 4 milioane de persoane și ar putea crește PIB-ul global cu până la 1,3 trilioane de dolari.

* * *

Se iau treisprezece cifre și se scriu astfel: 3 400 000 000 000. Ele reprezintă o sumă. De fapt, o valoare în dolari. Exprimată în lei, la cursul zilei anunțat astăzi de Banca Națională a României, suma s-ar scrie în fix treisprezece cuvinte: treisprezece trilioane trei sute șaptezeci și opt de miliarde șase sute șaizeci milioane (13 378 660 000 000).

Aceasta este suma aproximativă pe care 509 entități au decis să nu o mai investească în extragerea sau în exploatarea combustibililor fosili. Printre ele se numără grupul Allianz (Germania), compania de asigurări Axa (Franța), fondul suveran al Norvegiei, fondul de pensii PFZW (Olanda), băncile Steyler Ethik (Germania) și Nordea (Norvegia), primăriile orașelor Oslo, Oxford și Upsala.

Nicio entitate din România nu se regăsește între cele cinci sute de instituții. În schimb, numărul mașinilor hibride sau 100% electrice vândute în țara noastră în primele două luni ale anului 2016 a cunoscut, conform APIA, ‘o creștere importantă’: anul acesta au fost vândute 74 de unități față de 39 de unități în aceeași perioadă a anului 2015. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oricum mai avem petrol doar pentru 38 de ani daca se pastreaza nivelul de consum actual. De ce s-ar continua investitiile in acest domeniu. Aici gasiti cateva date foarte interesante despre ce se intampla in lume, in timp real. http://www.worldometers.info/
    • Like 0
    • @ Dalia Mariana Anghel
      NuțuG check icon
      În 1989, în clasa a V-a, la Geografie, ni se spunea că mai avem petrol doar pentru 30 de ani... 27 de ani mai târziu, mai avem petrol doar pentru 38 de ani! :))
      Sunt de acord, încet, încet omenirea va renunța la combustibilii fosili pentru generarea energiei necesare, dar care este viitorul petrochimiei sau a altor industrii ce folosesc combustibili fosili ca materii prime?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult