Foto: Liviu Florin Albei/Inquam Photos
O petiție online pentru susținerea candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror șef al Parchetului European a adunat peste 12.000 de semnături în câteva ore.
Petiția este adresată președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, și miniștrilor de Justiție din statele membre ale UE.
„Prin prezenta, semnatarii, cetățeni ai statului român, vă solicităm explicit să respingeți ferm tentativa Ministrului Justiției din țara noastră de a o defăima pe d-na Laura Codruța Kovesi, cu intenția de a descuraja alegerea domniei-sale în funcția de Procuror-șef european. Vă solicităm respectuos, de asemenea, ca la momentul votului să comunicați Legislativului european existența prezentei inițiative", se arată în petiție.
„Este opinia fermă, asumată explicit, a fiecăruia dintre semnatarii acestui demers că, prin gestul său, Ministrul Justiţiei din România nu doar că nu ne reprezintă interesele şi voinţa ci, dimpotrivă, continuă în mod abuziv un efort personal şi guvernamental de subordonare politică a justiţiei şi de oprire a luptei împotriva corupţiei în România. Pentru cetăţenii români oneşti, Laura Codruţa Kövesi a căpătat o valoare simbolică tocmai prin efortul ei (şi al Departamentului Naţional Anticorupţie, sub conducerea ei) de a investiga faptele de corupţie la nivel înalt în ciuda actelor politice şi a modificărilor de legislaţie pe care actuala putere politică le-a realizat tocmai pentru a-i proteja pe politicienii corupţi”, mai arată petiția online.
Semnatarii acuză că Tudorel Toader și Guvernul Dancilă „continuă să sfideze instituțiile europene prin afirmațiile lor repetate potrivit cărora Comisia de la Veneția, GRECO, Consiliul Europei și chiar Parlamentul European ar fi adoptat diverse documente critice la adresa României, pentru că nu s-au informat corect privitor la situația din țara noastră".
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Semnatarii aceste ""petitii"" sunt cu sigurantza in majoritatea lor tineri care nu au cunoscut pe pielea lor oroarea puterii absolute a institutiilor de fortza ale Statului din vremea comunistilor si ca atare nu sunt capabili sa observe si sa constientizeze gravitatea si consecintele abuzurilor produse de catre aceste institutii, fie si in numele luptei anti-coruptie.
Acesti tineri semnatari, indignati si frustrati pe buna dreptate de coruptia si incompetentza guvernarilor postdecembriste, au cazut prada tentatiei de a da credit nelimitat institutiilor de fortza ale Statului care, cred ei in naivitatea lor, ca sunt indreptatite sa foloseasca orice mijloace, inclusiv prin incalcarea drepturilor omului. pentru a stavili coruptia,
Cel putin deocamdata, conform tuturor statisticilor oficiale interne si externe, coruptia nu a fost diminuata, insa Romania a ajuns in topul rusinos al celor mai sanctionate tari la CEDO, exact si fix pentru abuzurile comise de Justitia pe care o apara cu atata entuziasm semnatarii petitiei respective.
Acum vreo doi ani, celebrul procuror italian Antonio Di Pietro, care a coordonat nu mai putin celebra actiune ""Mani Pulite"" prin care s-a incercat eradicarea coruptiei din Statul italian, a recunoscut public faptul ca actiunea respectiva a fost un esec pentru ca a distrus destinele a numrosi oameni nevinovati si nu si-a indeplinit menirea de a stavili coruptia. Dar raul fusese facut. Distinsul om al legii a facut aceste declaratii in numeroasele interviuri pe care le-a acordat la televiziune, inclusiv la o televiziune din Romania !
Atata timp cat activitatea ( chiar bine intentionata a) procurorilor nu va fi circumscrisa de legi care sa sanctioneze drastic orice eventual abuz pe care ei l-ar putea comite in anchetele efectuate, abuzul hidos produs de coruptie va fi in tandem si in oglinda cu abuzul la fel de hidos reprezentat de incalcarea drepturilor omului de catre institutiile de fortza ale Statului.