Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Petiție online pentru susținerea candidaturii lui Kovesi pentru funcţia de procuror şef european. „Pentru cetăţenii români oneşti, Laura Codruţa Kovesi a căpătat o valoare simbolică”

Protest 23 iunie

Foto: Liviu Florin Albei/Inquam Photos

O petiție online pentru susținerea candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror șef al Parchetului European a adunat peste 12.000 de semnături în câteva ore.

Petiția este adresată președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, și miniștrilor de Justiție din statele membre ale UE.

„Prin prezenta, semnatarii, cetățeni ai statului român, vă solicităm explicit să respingeți ferm tentativa Ministrului Justiției din țara noastră de a o defăima pe d-na Laura Codruța Kovesi, cu intenția de a descuraja alegerea domniei-sale în funcția de Procuror-șef european. Vă solicităm respectuos, de asemenea, ca la momentul votului să comunicați Legislativului european existența prezentei inițiative", se arată în petiție.

„Este opinia fermă, asumată explicit, a fiecăruia dintre semnatarii acestui demers că, prin gestul său, Ministrul Justiţiei din România nu doar că nu ne reprezintă interesele şi voinţa ci, dimpotrivă, continuă în mod abuziv un efort personal şi guvernamental de subordonare politică a justiţiei şi de oprire a luptei împotriva corupţiei în România. Pentru cetăţenii români oneşti, Laura Codruţa Kövesi a căpătat o valoare simbolică tocmai prin efortul ei (şi al Departamentului Naţional Anticorupţie, sub conducerea ei) de a investiga faptele de corupţie la nivel înalt în ciuda actelor politice şi a modificărilor de legislaţie pe care actuala putere politică le-a realizat tocmai pentru a-i proteja pe politicienii corupţi”, mai arată petiția online.

Semnatarii acuză că Tudorel Toader și Guvernul Dancilă „continuă să sfideze instituțiile europene prin afirmațiile lor repetate potrivit cărora Comisia de la Veneția, GRECO, Consiliul Europei și chiar Parlamentul European ar fi adoptat diverse documente critice la adresa României, pentru că nu s-au informat corect privitor la situația din țara noastră".

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sustin Laura Codruta Kovesi !!
  • Like 0
 • L.C Kovesi s- a dovedit a fi o curajoasa - cu toate ca a fost inconjurata de multi...."prieteni". Este f nimerita si meritorie ptr functia in PE. O sustin cu toata increderea.
  • Like 1
 • Cri check icon
  D-na Kovesi poate fi un simbol doar pentru naivi si pentru cei mai tineri, care nu pricep inca faptul ca o justitie onesta nu are voie sa incalce niciodata, cu nici macar un milimetru, drepturile si libertatile fundamentale ale omului.
  Semnatarii aceste ""petitii"" sunt cu sigurantza in majoritatea lor tineri care nu au cunoscut pe pielea lor oroarea puterii absolute a institutiilor de fortza ale Statului din vremea comunistilor si ca atare nu sunt capabili sa observe si sa constientizeze gravitatea si consecintele abuzurilor produse de catre aceste institutii, fie si in numele luptei anti-coruptie.
  Acesti tineri semnatari, indignati si frustrati pe buna dreptate de coruptia si incompetentza guvernarilor postdecembriste, au cazut prada tentatiei de a da credit nelimitat institutiilor de fortza ale Statului care, cred ei in naivitatea lor, ca sunt indreptatite sa foloseasca orice mijloace, inclusiv prin incalcarea drepturilor omului. pentru a stavili coruptia,
  Cel putin deocamdata, conform tuturor statisticilor oficiale interne si externe, coruptia nu a fost diminuata, insa Romania a ajuns in topul rusinos al celor mai sanctionate tari la CEDO, exact si fix pentru abuzurile comise de Justitia pe care o apara cu atata entuziasm semnatarii petitiei respective.
  Acum vreo doi ani, celebrul procuror italian Antonio Di Pietro, care a coordonat nu mai putin celebra actiune ""Mani Pulite"" prin care s-a incercat eradicarea coruptiei din Statul italian, a recunoscut public faptul ca actiunea respectiva a fost un esec pentru ca a distrus destinele a numrosi oameni nevinovati si nu si-a indeplinit menirea de a stavili coruptia. Dar raul fusese facut. Distinsul om al legii a facut aceste declaratii in numeroasele interviuri pe care le-a acordat la televiziune, inclusiv la o televiziune din Romania !
  Atata timp cat activitatea ( chiar bine intentionata a) procurorilor nu va fi circumscrisa de legi care sa sanctioneze drastic orice eventual abuz pe care ei l-ar putea comite in anchetele efectuate, abuzul hidos produs de coruptie va fi in tandem si in oglinda cu abuzul la fel de hidos reprezentat de incalcarea drepturilor omului de catre institutiile de fortza ale Statului.
  • Like 2
 • Acum, depinde de geometrie, adicatelea daca esti din paralel sau din obtuz.
  • Like 0
 • Acest demers ar trebui continuat de informarea EUROPEI despre mizeriile facute de asa zisul ministu al justitiei RUSINE SA LE FIE
  • Like 1
 • Este vorba despre susținerea candidaturii fostului șef al DNA, iar nu de vot. Tocmai pentru că slugărel vrea să răstălmăcească, precum Ion Creangă, situația care l-ar lăsa, încă o dată, cu rușinea pe afară. Cetățenii români, ca și ceilalți europeni, nu au nicio putere în decizia privind alegerea procurorului european. Totuși, pentru că nici slugărel nu a fost ales pentru funcția pe care o ocupă, nici nu a dat vreun examen de specialitate, fiind doar o prelungire a intereselor, cetățenii vor ca opinia lor, privind procurorul european, să fie cunoscută.
  • Like 3
  • @ Ion Popescu
   Slugarel a fost numit politic. Cum sunt numiti toti ministrii. La nivelul ala competenta nu conteaza. :)) Cu cat sunt mai tembeli cu atat sunt mai buni.
   • Like 0
 • Ceva mai hilar decât această inițiativă nu cred că există ! Adică, se va înființa o structură de parchet la nivel european, unde se așteaptă să lucreze procurori profesioniști, promovați prin concurs, dar noi, românii „de bine”, vrem ca în fruntea acestei structuri să acceadă cineva nu prin concurs, ci prin plebiscit. Bravos națiune !
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Ce-i ala concurs?? Votul e important, concursul e ptr prosti.
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Este doar o „talpă” la încercarea de denigrare a porcului de la șefia M.J.
   • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult