Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Piața cripto suferă o nouă lovitură: Bitcoin a scăzut cu 10% pe fondul condițiilor „extreme” de piață

Cădere BItcoin

Foto: Getty Images

Bitcoin a scăzut cu 10%, după ce cea mai mare companie americană de împrumuturi cripto, Celsius Network, a înghețat retragerile și transferurile invocând condiții „extreme” de piață.

Mișcarea Celsius a declanșat o cădere a prețului criptomonedelor, valoarea acestora scăzând luni sub 1 trilion de dolari pentru prima dată din ianuarie anul trecut. 

După anunțul Celsius, Bitcoin a atins nivelul minim din ultimele 18 luni de, 23.476 USD, relatează Reuters

Piețele cripto s-au redus în ultimele săptămâni, deoarece ratele dobânzilor în creștere și inflația în creștere au afectat activele mai riscante de pe piețele financiare. 

Celsius oferă produse purtătoare de dobândă clienților care depun criptomonede pe platforma sa și apoi împrumută criptomonede pentru a câștiga profit.

Într-o postare pe blog, compania a spus că a înghețat retragerile, precum și transferurile între conturi, „pentru a stabiliza lichiditatea și operațiunile în timp ce luăm măsuri pentru a păstra și proteja activele”.

„Luăm această acțiune astăzi pentru a-l pune pe Celsius într-o poziție mai bună pentru a-și onora, în timp, obligațiile de retragere”, a transmis compania din New Jersey.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cred ca ar fi mai corect sa spunem ca a pierdut 60% din PRET, nu din valoare. Ce ii confera "valoare" unui crypto-asset? Am scris suficient pe marginea subiectului asta prin alte parti, nu o sa mai insist si aici.
  • Like 2
  • @ Sever Lupu
   Ba ar trebuii sa scrieti si aici. Macar un copy-paste. Educatia financiara ii foarte importanta .
   • Like 1
  • @ Natalia Todorov
   challenge accepted :) un. post din mai 2021, scris pe un grup de investitori. am primit mult "hate" din cauza lui atunci

   "Mi-am exprimat in multe randuri neincrederea in "crypto". Nu scriu "cryptocurrencies" pentru ca ideea de moneda chiar nu am crezut-o vreodata. Plecand de la BTC. Stiu ca azi avem ~6000 de cripto chestii pe piata, dar m-am raportat la BTC, fiind cel mai vechi si cel mai vizibil. Am ajuns repede la concluzia ca BTC nu are cum sa fie moneda pentru ca, prin natura lui limitata la 20 mn, nu poate sustine cresterea, ci din contra. Este o chestiune nefireasca, deflationista, care, in termeni matematici tinde sa duca totul catre zero. Nu ca nu s-ar putea in teorie matematica, dar este impotriva firii.

   M-am blocat un pic cand a aparut ideea de "store of value". De "noul aur". Atunci am avut o dilema. In definitiv, valoarea aurului este pur conventionala, se bazeaza pe increderea oamenilor ca aurul are o valoare care se conserva in timp. Si istoria ne demonstreaza ca asa este, in vremuri rele, aurul este un activ de refugiu, fara discutie. Eu nu detin nici un gram de aur, sper ca suntem de acord ca nu are valoare intrinseca, dar cumva omul il valorizeaza. Si m-am intrebat, cumva bombardat de noua abordare, "de ce nu ar fi si BTC la fel?". Eu, fara sa ma pricep la tehnologie, a trebuit sa cred ca tehnologia blockchain e buna, sigura si aduce progres. Nu am contestat asta. Si nu contest nici acum. Problema mea a fost si este sa inteleg valoarea unei crypto chestii.

   Dar pentru ca aparuse idea de "noul aur", am simtit nevoia sa aflu mai multe despre aur. Aceiasi idee in definitiv: daca toti oamenii cred ca o chestie are valoare, pai are. De ce ar fi diferit la BTC? Mi-ar placea sa ma laud ca am citit despre istoria aurului, dar nu pot. Am urmarit un documentar. L-am urmarit pana la capat pentru ca este bine realizat, desi pe mine ma interesa doar perioada de inceput. Cand si de ce a inceput sa aiba aurul valoare?

   Pai, a inceput cand oamenii inca mai credeau in zei. A inceput cu mii de ani BC. Oamenii l-au vazut stralucind, nu foarte la indemana, peren, si l-au asociat cu zeii. Au asociat culoarea cu lumina soarelui si i-au conferit statutul de "metal al zeilor". Unele culturi, ulterior, au asociat statutul social privilegiat cu detinerea de aur, interzicand paturilor inferioare sa detina aur. Asta nu s-a intamplat in vreun trib din africa ci in marile culturi antice care transmis legenda si credinta catre toate populatiile subjugate. Imperiile s-au succedat, dar credinta a ramas cumva amorfa in constiinta colectiva.

   Ce s-a intamplat pe urma nu mai conteaza. Aurul, cu o istorie de legenda de mii de ani s-a impus ca standard de referinta. Deja lucrurile fusesera facute. O legenda odata creata, este greu de distrus.

   La un arc larg peste ani, ajung in secolul 20 cand se renunta la standardul aur al monedei. O miscare mult hulita de unii, care mie mi se pare normala insa. Schimbam increderea intr-un "metal divin" in promisiunea guvernelor ca hartia care ni se da in mana este, prin lege, o modalitate de a stinge obligatii financiare. Excesele legate de indatorarea excesiva nu le discut, aia este alta poveste.

   In final ajung la ce voiam. La BTC. Este BTC "noul aur"? Da, doar in masura in care Satoshi Nakamoto este noul Iisus. Sau un alt Profet. Sau un succesor al lui Buddha. Aurul a ajuns referinta in mintea omului printr-o asociere inculta cu o divinitate contestata azi de stiinta. BTC este produsul unei stiinte si, in afara cazului in care Satoshi traverseaza oceanele calcand pe apa, nu cred ca cineva pe planeta asta ii poate conferi proprietati divine, asa cum s-a intamplat in cazul aurului.

   Pentru mine, a investi in orice cripto-chestie este ca si cum as fi cumparat pentru investitie 10 calculatoare cu procesor 286 acum 20 de ani. Avem deja ~6000 de cripto-chestii. Valoare de utilitate nu au, valoare de raritate nu au, valoare estetica nu au, sentimentala, morala etc.

   Au o sansa? Da, dar mica imo. Daca in tabelul lui Mendeleev exista 4 simboluri care se puteau califica la adoratia colectiva prin perenitate si stralucire (Au, Ag, Pt si Pd) in cazul cripto avem deja mii. In minus, nu cred ca daca vreun Prea-Fericit da cu aghiasma pe vreo cripto se vor bulucii credicniosii sa o cumpere.

   Daca este sa imi placa vreo cripto chestie, aia este "dogecoin". Mi se pare simbolul absolut al absurdului.

   P.S. poate unii se vor imbulzi in mine cu exemple de nu stiu ce firme de pe WS care se "deschid" catre cripto chestii. le raspund in avans cu un dialog din filmul "the big short": "we are Wall Street. If you want to give us your money, we take it""
   • Like 1
  • @ Sever Lupu
   Sunt deacord cripto ii o mare schema Ponzi
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult