Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Prețul Bitcoin s-a prăbușit. Întrebare pentru fani: Ce ați alege în deșert, o sticlă cu apă sau un portofel virtual „burdușit” cu Bitcoin?

Bitcoin ilustrație

Foto: Getty Images

Prețul Bitcoin s-a prăbușit. Valoarea acestui cripto activ a scăzut până la 30.000 USD. Întreaga piață cripto a suferit corecții majore. Valoarea de piaţă a acestor active a scăzut în ultima lună cu 800 de miliarde de dolari, atingând marţi un minim de 1.400 de miliarde de dolari, potrivit site-ului de analiză a datelor CoinMarketCap. Motivul ține de faptul că sfârşitul politicii monetare relaxate diminuează apetitul pentru activele de risc.

Bitcoin, care reprezintă aproape 40% din piaţa cripto, a atins marţi un minim al ultimelor 10 luni, înainte de a reveni la 31.450 de dolari pe unitate, la doar şase zile după ce a atins 40.000 de dolari. Bitcoin este cu peste 54% sub valoarea record de 69.000 USD, atinsă pe 10 noiembrie anul trecut. În prezent, valoarea Bitcoin fluctuează în jurul valorii de 30.000 USD.

Valoarea cripto activelor a scăzut reflectând un declin provocat de temerile de majorări agresive ale dobânzilor de către băncile centrale, pentru a evita inflaţia care se află la maximele ultimelor decenii.

Văzând carnagiul de pe piata cripto activelor (nu pot fi numite monede), am câteva întrebări pentru fanii acestora:

1. Pot acestea să reprezinte o variantă pentru păstrarea economiilor?

2. Oferă acestea o perspectivă predictibilă pentru economisire?

3. Aceste „monede” reprezintă un produs al unor emitenți particulari, este vorba despre entități descentralizate, evident. Ne dorim asta cu adevărat? Ne dorim sa avem 424526 emitenți de „monedă”? De ce am dori asta?

4. Valoarea cripto activelor este data de… Efectul de creștere sau descreștere anticipat și speculat.

5. Se pot face averi din tranzacționarea unor cripto active? Da, evident. Dar se pot pierde și economiile de-o viață. Se pot pierde case și alte proprietăți.

6. Pot acestea să suplinească monedele fiduciare? I-aș întreba pe fani dacă ar vrea să fie plătiți în Bitcoin sau orice alt cripto activ.

Da, știu, avem inflație, creștere de prețuri dar Bitcoin a ajuns la 30.000 USD, după ce a atins un maxim de peste 60.000 USD. Într-o perioadă cu o inflație nemaivăzută in ultimii 40 de ani cripto activele, care ar fi trebuit să „bubuie”, scad.

Pe toți fanii cripto i-aș mai întreba ce ar alege daca ar fi în deșert, o sticlă de apă sau un telefon ce ar conține o aplicație de tranzacționare a criptoactivelor, „burdușit” cu Bitcoin?

Articol publicat inițial pe site-ul project-e.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Este cinic ce voi spune dar discuția și acest set de întrebări, după părerea mea,ar fii trebuit începuta cu următoarele întrebări: care este educația ta financiară? Ce înțelegi că înseamnă o monedă? Dar ce însemna masa monetară? Ce este un activ mobil? Care este activul suport al unui activ mobil? Ce organism reglementează respectivul activ/ moneda? Din păcate pentru marea majoritate al oamenilor și din fericire pentru cei câțiva oportuniști, oameni vor repeta la nesfârșit aceleași greșeli bazate pe lăcomie. Începând din cele mai vechi timpuri,au existat mereu "vânzători de oglinzi" și naivi care sa le cumpere crezând că au o valoare inestimabilă. O observație personală,la aproximativ fiecare 30-40 ani apare care o bulă speculativă care îi ușurează pe oameni de bani. Oare de ce? Este exact perioada necesară unei generații că sa strângă o brumă de avere.
  Întrebarea mea la care nu o sa aflu răspuns niciodată: cat de naiv trebuie sa fii sa "investești" într-un balon de săpun, cum sunt nft sau așa-zisele cryptomonede?
  • Like 0
 • Trebuie văzută și partea plină a paharului, acuma se pot cumpăra cripto-monede! Nu trebuie puse toate ouăle în același coș!
  • Like 0
 • Dar domnule Vuta , dumneavoastra ce alegeti ? Niste apa sau actiuni? Credeti ca actiunile nu sunt speculative? In ultimul timp de cand actiunile cad in cap nu prea mai te vad cu toba prin sat , sa spui cat de sigure sunt si ca ar trebuii sa ne vindem casele sa bagam banii la bursa. Valoarea actiunilor si a monedelor e data de increderea "investitorilor" in acea actiune/moneda , si nu are legatura cu situatia financiara (bilantul economic) a acestuia . Pe scurt , specula ( speranta ca si alti fraieri baga bani , astfel creste pretul si o sa putem vinde la un pret bun) .
  PS. Am scris investitori cu ghilimele , ca de fapt majoritatea celor de la bursa sunt de fapt speculanti
  • Like 2
  • @ Natalia Todorov
   Buna ziua, va multumesc pentru interventie. Nu despre cele semnalate de dumneavoastra este articolul. O zi buna
   • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult