Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Piaţa valutară îşi vede de drum şi nu reacţionează la evenimentele din pieţele publice

Protest 3 februarie

Vineri, în ultima zi bancară a săptămânii trecute, moneda noastră s-a apreciat cu aproape 2 bani faţă de euro. După ce joi (faţă de miercuri) se depreciase cu aproape 1 ban iar miercuri (faţă de marţi) cu 2 bani. 

În alte împrejurări, atât analiştii, cât şi publicul ar fi admis că e un simplu joc al pieţei, fără nici un fel de schimbări de substanţă. Dar în împrejurările actuale, când două acte normative ale Guvernului, o ordonanţă de urgenţă trimisă la Monitorul Oficial şi un proiect de lege trimis în Parlament, având ca numitor comun legislaţia penală şi de procedură penală, au scos în stradă, în marile oraşe, zeci de mii sau poate sute de mii de protestatari, este evidentă tentativa de a lega mişcarea cursului leu-euro de evenimentele din aceste zile.

 Adevărul e altul. Pentru că nu se întrevăd nici un fel de indicii că mişcarea leului ar ieşi din ritmul calm imprimat de ani buni în piaţa valutară. Şi cum, în acest început de an, ritmul cursului leu-euro n-are motive obiective să galopeze, suntem siguri că piaţa valutară nu va ieşi din calmul din care şi-a făcut renume în toţi anii de la izbucnirea crizei şi până astăzi.

Nu, leul nu se întăreşte, deşi cotele creşterii economice îi aduc un plus de imunitate. Dar nici nu cade. Cursurile din aceste zile şi nopţi fierbinţi, cu pieţele publice pline de protestatari, nu diferă de alte perioade. Joi, paritatea de 1 euro=4,5337 lei a fost un vârf. Vineri, euro s-a acomodat cu o paritate de 1 la 4,5156 lei, ce s-a încadrat între valorile obişnuite. Nici vârful nu constituie un eveniment inedit, fiindcă nu mai departe de decembrie anul trecut valori peste nivelul acestui vârf au fost înregistrate în 5 zile bancare consecutive, între 23 şi 30 decembrie 2016. Şi nici cursurile de acomodare (între 4,5006 şi 4,5156) nu sunt inedite. Le regăsim zilnic din octombrie 2016 şi până vineri 3 februarie 2017.

Încotro va merge cursul leu-euro? Sunt mulţi cititori în stele, gata să ne spună că ştiu ei ce va fi şi cum va fi, dar dacă ne uităm la ce ne-au spus cu un an ori cu doi ani în urmă, vedem că s-au înşelat de fiecare dată. 

Adevărul este că decizia, în ultimă instanţă, e a pieţei. Unii dintre ei, văzând că s-au înşelat, spun acum: "Piaţa valutară românească dă ceasul înapoi". Numai că nu este dat înapoi niciun ceas. Suntem în 2017, la început de februarie, într-un moment în care vedem cum numeroase instituţii financiare străine vin aici, aduc valută şi mizează pe leu. Banca Naţională nu a spus niciodată, nu spune nici acum că nu a intervenit în trecut sau că nu va interveni în viitor pe piaţa valutară… Dacă va fi o nevoie stringentă. Dar n-a făcut-o niciodată şi n-o va face nici în viitor împotriva mersului firesc al pieţei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitări BNR-ului!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult