Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Plaja sălbatică de la Vadu plină de deșeurile „uitate” de turiștii iubitori de natură

Gunoi pe plaja Vadu

Scriu, șterg și mă enervez! Nu este pentru prima dată când cei de la Administrația Biosferei Delta Dunării îmi trimit fotografii cu “dovezile” gradului de civilizație ale unor homo sapiens care aleg să meargă în weekend pe plaja de la Vadu. Este frumos la Vadu și chiar vă recomand să încercați o escapadă în sălbăticia de acolo, dar regulile de protecție ale rezervației naturale sunt simple și sunt scrise pe un panou chiar la intrarea în zonă. Celor care consideră că regulile sunt făcute doar pentru a fi încălcate le recomand să aleagă plajele sălbatice din străinătate unde știu că vor respecta regulile pentru că nu sunt acasă.


Și acum să ajungem și la “dovezile” lăsate în urmă de anumiți turiști

Ca în fiecare an, luna iulie aduce pe litoralul românesc un aflux de turiști. Mulți aleg să facă plajă în zona Corbu-Vadu. Potrivit celor de la ARBDD, în ultimul weekend au fost estimați aproximativ 8.300 de turiști și 1.220 de autovehicule, Plaja Vadu fiind cea care a înregistrat cel mai mare număr de turiști pe zi, respectiv 3000 sâmbătă și 4000 duminică, de asemenea și cel mai mare număr de autovehicule (500 pe zi). Din păcate, mulți dintre cei sosiți pe aceste plaje sălbatice, continuă să ignore indicațiile de pe panourile de informare amplasate în zonă și pun presiune pe habitatele naturale costiere, iar pentru aceste fapte sunt sancționați. Iată doar câteva exemple surprinse de inspectorii de la Biosferă și de jandarmii care îi însoțesc.

Foto: Mașină pe plajă

“Pentru contravențiile constatate, au fost aplicate în total 46 de sancțiuni dintre care 22 de amenzi în valoare de 21.200 lei și 24 de avertismente. Dintre aceștia, sunt turiști care recunosc fapta, își asumă plata amenzii, însă nu vor să părăsească locul (mașina sau cortul).Facem încă odată apel la turiștii ce aleg să vină pe aceste plaje neamenajate din Rezervația Biosferei Delta Dunării, să respecte regulile în vigoare cu privire la vizitarea acestor zone, aceste reguli fiind expuse pe panourile din zona plajelor” transmit reprezentanții ARBDD.

Reglementările pentru desfășurarea activităților în zonele costiere din rezervație, au rolul de a proteja pentru viitor sistemul natural ecologic cu flora şi fauna locală, peisajul şi caracteristicile naturale ale zonei de coastă şi de a menţine pe termen lung statutul favorabil de conservare al habitatelor naturale, situri Natura 2000, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Articol publicat pe Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Mai puneti in zero in coada amenzilor. Cand incep sa plateasca amenzi de peste 5000 de lei, lucrurile se schimba. Iar masinile care intra in rezervatie sa fie confiscate. Puneti o patrula sa treaca acolo in fiecare zi, plus ceva de remorcare si vreo 2-3 mascati si in timp se vor rezolva.
    Altfel nici o sansa cu meltenii care nu vor sa respecte regulile.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult