Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Plaja sălbatică de la Vadu plină de deșeurile „uitate” de turiștii iubitori de natură

Gunoi pe plaja Vadu

Scriu, șterg și mă enervez! Nu este pentru prima dată când cei de la Administrația Biosferei Delta Dunării îmi trimit fotografii cu “dovezile” gradului de civilizație ale unor homo sapiens care aleg să meargă în weekend pe plaja de la Vadu. Este frumos la Vadu și chiar vă recomand să încercați o escapadă în sălbăticia de acolo, dar regulile de protecție ale rezervației naturale sunt simple și sunt scrise pe un panou chiar la intrarea în zonă. Celor care consideră că regulile sunt făcute doar pentru a fi încălcate le recomand să aleagă plajele sălbatice din străinătate unde știu că vor respecta regulile pentru că nu sunt acasă.


Și acum să ajungem și la “dovezile” lăsate în urmă de anumiți turiști

Ca în fiecare an, luna iulie aduce pe litoralul românesc un aflux de turiști. Mulți aleg să facă plajă în zona Corbu-Vadu. Potrivit celor de la ARBDD, în ultimul weekend au fost estimați aproximativ 8.300 de turiști și 1.220 de autovehicule, Plaja Vadu fiind cea care a înregistrat cel mai mare număr de turiști pe zi, respectiv 3000 sâmbătă și 4000 duminică, de asemenea și cel mai mare număr de autovehicule (500 pe zi). Din păcate, mulți dintre cei sosiți pe aceste plaje sălbatice, continuă să ignore indicațiile de pe panourile de informare amplasate în zonă și pun presiune pe habitatele naturale costiere, iar pentru aceste fapte sunt sancționați. Iată doar câteva exemple surprinse de inspectorii de la Biosferă și de jandarmii care îi însoțesc.

Foto: Mașină pe plajă

“Pentru contravențiile constatate, au fost aplicate în total 46 de sancțiuni dintre care 22 de amenzi în valoare de 21.200 lei și 24 de avertismente. Dintre aceștia, sunt turiști care recunosc fapta, își asumă plata amenzii, însă nu vor să părăsească locul (mașina sau cortul).Facem încă odată apel la turiștii ce aleg să vină pe aceste plaje neamenajate din Rezervația Biosferei Delta Dunării, să respecte regulile în vigoare cu privire la vizitarea acestor zone, aceste reguli fiind expuse pe panourile din zona plajelor” transmit reprezentanții ARBDD.

Reglementările pentru desfășurarea activităților în zonele costiere din rezervație, au rolul de a proteja pentru viitor sistemul natural ecologic cu flora şi fauna locală, peisajul şi caracteristicile naturale ale zonei de coastă şi de a menţine pe termen lung statutul favorabil de conservare al habitatelor naturale, situri Natura 2000, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Articol publicat pe Funky Travel

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Mai puneti in zero in coada amenzilor. Cand incep sa plateasca amenzi de peste 5000 de lei, lucrurile se schimba. Iar masinile care intra in rezervatie sa fie confiscate. Puneti o patrula sa treaca acolo in fiecare zi, plus ceva de remorcare si vreo 2-3 mascati si in timp se vor rezolva.
    Altfel nici o sansa cu meltenii care nu vor sa respecte regulile.
    • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult