- Cu ce ți-am greșit eu, omule? Am avut dintotdeauna grijă de tine, te-am hrănit și te-am ajutat să mergi mai departe! Și tu cum m-ai răsplătit? Mi-ai ars și mi-ai tăiat pădurile și mi-ai otrăvit apele!
- Am crezut că tot ce văd în fața ochilor mi se cuvine…
V-ați întrebat vreodată ce i-ar reproșa natura omului dacă ar fi putut să vorbească pe limba lui? Sincer, ca să folosesc o celebră zicală românească, „nici toată apa Dunării nu l-ar spăla” de furia ei pentru daunele produse de-a lungul timpului singurei planete unde supraviețuirea omenirii este posibilă!
Un caz concret este și cel al litoralului românesc, care a suferit o mulțime de transformări de când turismul a devenit o industrie. Totuși, România și-a păstrat, cel puțin momentan, luxul de a avea o plajă neatinsă de hoteluri impunătoare, cluburi și restaurante high class. Sălbatică și fermecătoare, Vadu se numără printre puținele plaje virgine, încă, din România. Spun încă pentru că toate au un început… Considerată noua Vama Veche, plaja de la Vadu atrage prin diversitate și splendoare. Și spirit! Liber și tânăr! Și mereu dornic de aventură și de frumos…
Altădată ferită de mână stricăcioasă a omului, plaja de la Vadu a devenit de câțiva ani raiul celor pentru care marea și farmecul ei reprezintă doar natura în toată splendoarea ei și nu cluburile, alcoolul în exces și zbenguiala până în zorii zilei.
Dar cum orice lucru frumos nu rezistă prea mult, odată cu acești foști vamaioți care prețuiesc liniștea și sălbăticia, la Vadu și-au făcut apariția și „băieții” pentru care șoselele nu mai reprezintă nicio provocare. Serile pe plajă, într-un decor de vis, au devenit brusc „concerte” ale „șmecherilor” care au transformat plaja în circuit de Formula 1. La volanele mașinilor lor de teren, băieții au vrut să se distreze și să-și arate măiestria făcând drift-uri pe plajă, la câțiva metri de corturile oamenilor care se pregăteau deja de somn, aruncând nisipul în aer. Circul a continuat a doua zi dimineața, când mai mulți tipi de bani gata au ajuns pe plaja de la Vadu cu același scop: să-și etaleze SUV-urile, pentru că probabil la Mamaia concurența era mult prea mare.
În rest, despre Vadu, numai de bine! Ce-i drept, drumul spre plajă amintește de poveștile lui Calistrat Hogaș. Din localitatea Vadu, calea către plajă a rămas, probabil, ca în vremurile romanilor, dar și asta face parte din minunăția Dobrogei. După câțiva kilometri parcurși pe un drum care străbate toată vegetația din împrejur, amintind de Deltă, ajungi la plaja care te fascinează de la prima întâlnire. În primul rând, datorită pustietății. Nu tu prosop lângă prosop, nu tu manele la maxim, nu tu aglomerație în apă sau ski-jet-uri zgomotoase! Nu, doar tu și marea! În rest, numai oameni normali care își plantaseră corturile și foișoarele, dar la o distanță de câteva sute de metri unele de celelalte. Cu alte cuvinte, spațiu! Aici nu se construiește! Rezervația Biosferei Deltei Dunării nu permite ridicarea de hoteluri, pensiuni șau alte tipuri de locuințe, de aici și numărul scăzut de turiști. Cortul îți este casă!
Ziua, atmosfera este ideală. Liniște, parcă prea multă liniște, lume civilizată și o priveliște de vis. Seara, ce-i drept, trebuie să te înarmezi cu răbdare, pace și să realizezi că violența nu este cea mai potrivită. De ce spun asta? Pentru că după ora 21, „cete” întregi de țânțari dau năvală și te atacă din toate părțile fără să existe o zonă a corpului nevulnerabilă! Colac peste pupăză, alte cete de insecte-mutant - pe care nu am aflat cum le cheamă - pornesc o avalanșă de asalturi asupra ta.
Liniștea se lasă după miezul nopții, abia după ce țânțarii își încep siesta. E momentul în care descoperi cel mai senin și înstelat cer din câte ai văzut vreodată!
Per total, un loc minunat pe care merită să-l descoperi dacă te simți capabil să-i respecți regulile. Scrise și nescrise!
PS: Nu știu alții cum sunt, dar eu când aud primele acorduri ale acestei piese, mă trimit singur cu gândul la Vadu și la starea minunată pe care numai marea ți-o poate transmite.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Sigur ca exista altruism, socializare, prietenie!
Constatam desigur si lipsa educatiei, prezenta "asa-zisului turism"dar opinia ca "ignorantii" nu pot intelege "frumosul"suna prost in 2016!
V-ati gandit de pilda ce-i de facut?