Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Șmecherii” au transformat plaja de la Vadu în circuit de Formula 1

- Cu ce ți-am greșit eu, omule? Am avut dintotdeauna grijă de tine, te-am hrănit și te-am ajutat să mergi mai departe! Și tu cum m-ai răsplătit? Mi-ai ars și mi-ai tăiat pădurile și mi-ai otrăvit apele!

- Am crezut că tot ce văd în fața ochilor mi se cuvine…

V-ați întrebat vreodată ce i-ar reproșa natura omului dacă ar fi putut să vorbească pe limba lui? Sincer, ca să folosesc o celebră zicală românească, „nici toată apa Dunării nu l-ar spăla” de furia ei pentru daunele produse de-a lungul timpului singurei planete unde supraviețuirea omenirii este posibilă! 

Un caz concret este și cel al litoralului românesc, care a suferit o mulțime de transformări de când turismul a devenit o industrie. Totuși, România și-a păstrat, cel puțin momentan, luxul de a avea o plajă neatinsă de hoteluri impunătoare, cluburi și restaurante high class. Sălbatică și fermecătoare, Vadu se numără printre puținele plaje virgine, încă, din România. Spun încă pentru că toate au un început… Considerată noua Vama Veche, plaja de la Vadu atrage prin diversitate și splendoare. Și spirit! Liber și tânăr! Și mereu dornic de aventură și de frumos…

Altădată ferită de mână stricăcioasă a omului, plaja de la Vadu a devenit de câțiva ani raiul celor pentru care marea și farmecul ei reprezintă doar natura în toată splendoarea ei și nu cluburile, alcoolul în exces și zbenguiala până în zorii zilei.

Dar cum orice lucru frumos nu rezistă prea mult, odată cu acești foști vamaioți care prețuiesc liniștea și sălbăticia, la Vadu și-au făcut apariția și „băieții” pentru care șoselele nu mai reprezintă nicio provocare. Serile pe plajă, într-un decor de vis, au devenit brusc „concerte” ale „șmecherilor” care au transformat plaja în circuit de Formula 1. La volanele mașinilor lor de teren, băieții au vrut să se distreze și să-și arate măiestria făcând drift-uri pe plajă, la câțiva metri de corturile oamenilor care se pregăteau deja de somn, aruncând nisipul în aer. Circul a continuat a doua zi dimineața, când mai mulți tipi de bani gata au ajuns pe plaja de la Vadu cu același scop: să-și etaleze SUV-urile, pentru că probabil la Mamaia concurența era mult prea mare.

În rest, despre Vadu, numai de bine! Ce-i drept, drumul spre plajă amintește de poveștile lui Calistrat Hogaș. Din localitatea Vadu, calea către plajă a rămas, probabil, ca în vremurile romanilor, dar și asta face parte din minunăția Dobrogei. După câțiva kilometri parcurși pe un drum care străbate toată vegetația din împrejur, amintind de Deltă, ajungi la plaja care te fascinează de la prima întâlnire. În primul rând, datorită pustietății. Nu tu prosop lângă prosop, nu tu manele la maxim, nu tu aglomerație în apă sau ski-jet-uri zgomotoase! Nu, doar tu și marea! În rest, numai oameni normali care își plantaseră corturile și foișoarele, dar la o distanță de câteva sute de metri unele de celelalte. Cu alte cuvinte, spațiu! Aici nu se construiește! Rezervația Biosferei Deltei Dunării nu permite ridicarea de hoteluri, pensiuni șau alte tipuri de locuințe, de aici și numărul scăzut de turiști. Cortul îți este casă! 

Ziua, atmosfera este ideală. Liniște, parcă prea multă liniște, lume civilizată și o priveliște de vis. Seara, ce-i drept, trebuie să te înarmezi cu răbdare, pace și să realizezi că violența nu este cea mai potrivită. De ce spun asta? Pentru că după ora 21, „cete” întregi de țânțari dau năvală și te atacă din toate părțile fără să existe o zonă a corpului nevulnerabilă! Colac peste pupăză, alte cete de insecte-mutant - pe care nu am aflat cum le cheamă - pornesc o avalanșă de asalturi asupra ta.

Liniștea se lasă după miezul nopții, abia după ce țânțarii își încep siesta. E momentul în care descoperi cel mai senin și înstelat cer din câte ai văzut vreodată!

Per total, un loc minunat pe care merită să-l descoperi dacă te simți capabil să-i respecți regulile. Scrise și nescrise!

PS: Nu știu alții cum sunt, dar eu când aud primele acorduri ale acestei piese, mă trimit singur cu gândul la Vadu și la starea minunată pe care numai marea ți-o poate transmite. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Este interzisa inclusiv camparea acolo conform ARBDD.
  • Like 0
 • Chiar si locurile minunate pot fi amenajate inteligent, respectand natura; este aberant sa parcurgi drumuri desfundate, ori sa te chinuiasca tantarii doar pentru a admira un spatiu de vis!
  • Like 1
 • check icon
  Tragedia pornește de la faptul că narcisiștii(cei cu cont de facebook) când descoperă un loc frumos din natură îl expun pe facebook(pardon,îl urcă pe site...cum,cu ce.doar nu e în pod,....,e grea limba română) pereclitându-i astfel existența,din cauza așa zisului turism și șmecherii cel preced.De ani de zile nu mai dezvălui locurile frumoase din natură pe care le descopăr în micile sejururi de căutări prin țară și evit astfel să fie atacate de ignoranții needucați, mâncători de grătare și semințe,adoratori de manele și mulți decibeli inutili,incapabili să înțeleagă că gunoiul nu se aruncă oriunde,etc.Sună egoist?Așa și?Trăim în capitalism deci altruismul nu există și oricum ignoranții nu sunt capabili să înțeleagă frumosul,utilitatea lui reală și cum poate fi protejat,el doar imită o modă și atât.
  • Like 3
  • @
   @ Radu
   Sigur ca exista altruism, socializare, prietenie!
   Constatam desigur si lipsa educatiei, prezenta "asa-zisului turism"dar opinia ca "ignorantii" nu pot intelege "frumosul"suna prost in 2016!
   V-ati gandit de pilda ce-i de facut?
   • Like 0
  • @ aurora oncescu
   check icon
   Aurora, pt D-zeu, lasă un spațiu liber după semnele de punctuație, ca în acest text. Crezi că se poate?
   • Like 0
  • @
   check icon
   Cred că explicația este mult mai simplă: fac acest lucru deoarece nimeni nu îi pedepsește. Există locuri agresate ani la rînd de tot felul de șmecheri și poliția pur și simplu nu face nimic, deși poate amenda pe oricine pt orice încalcă legea: pt aruncarea gunoaielor, pt zgomot, pt concursuri auto pe plajă etc. Cereți MAI o statistică în care să pune câte amenzi au dat pt cazurile menționate mai sus, tinde spre zero. De ce în România mor anual 4500 de oameni în accidente auto? Tot simplu, deoarece această instituție nenorocită numită Ministerul Administrației și Internelor se ocupă de orice, numai de ce trebuie nu.
   • Like 3
  • @
   Exact asta e problema! Nu doar la Vadu si nu doar referitor la mediu, in general. Nu inteleg de ce nu se dau amenzi pt. încălcari flagrante ale legilor.
   • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult