Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Pleșu explică de ce „sperietoarea” Soros are succes

Scriitorul Andrei Pleșu a explicat la emisiunea „În fața ta” de la Digi 24 de ce „sperietoarea” Soros are succes. În opinia lui, sunt mulți români care cred că Soros a fost cel care i-a scos în stradă pe manifestanți.

„Amintiți-vă că atunci când au izbucnit evenimentele din Timișoara în '89 prima explicație dată de Ceaușescu a fost că e vorba de huligani. Când au fost evenimentele din Piața Universității, Iliescu a spus că e vorba de golani și de infiltrați. A fost și un analist politic care susținea că demonstrația din Piața Universității era organizată de serviciile secrete franceze. (...) Teoria conspirației are un succes extraordinar. E și o formă de lipsă de patriotism. Patriotismul după mine e să crezi în vigoarea nației, în resursele ei, inițiativa ei și bună orientare și eficiența ei”, a subliniat Andrei Pleșu.

Întrebat cine sunt oamenii la care prind astfel de mesaje, scriitorul Andrei Pleșu a spus că este vorba de o categorie de populație care se amuză să afle secrete și pentru care „tot ce este o țesătură ocultă pare interesant, plauzibil”.

„Soros acum e interzis și în Ungaria, de Orban. De altfel a avut un destin interesant, în Ungaria ca evreu și antipatizat în România ca ungur, în Rusia - american și antipatizat oriunde se ducea avea un portret sinistru. Ideea că un bătrân de 90 de ani manevrează planeta mi se pare de un comic uriaș. Pe de altă parte văd că e o idee care prinde pentru că dă explicații inexplicabile”, a mai adăugat scriitorul la Digi24.

Emisiunea „în fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, se difuzează duminică, la Digi24, de la ora 13.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Lipsa de repere in conditia unei societati profund tulburate face ca marea majoritate a celor care au drept de vot (si intentia de a vota )sa receptioneze mesaje pentru directii care nu duc nicaieri.
    Consider ca cei care au obtinut talentul de a folosi puterea cuvantului au datoria de a limpezi ,clasifica si valoriza societatea . acomunismul a reusit sa puna baze economice solide si a stabilit strategii si viziuni economice care au avut ca rezultat o clasa muncitoare calificata cu experti tehnici si un sistem de invatamint si cercetare care trebuia perfectionat si nu desfiintat.
    Putini au inteles ca aveam un start de care punine natiuni au avut parte plecand de la siguranta prprietatii valorilor valorilor nationale ,un invatamint care avea valori si producea valori,din care au plecat specialisti in toate domeniile si ceea ce este foarte important ,de la datorii externe ZERO>
    Agricultura intensiva caracteristica statelor dezvoltate si stiikntifica ,productia agricola si industriala si relatiile mai ales cele din afara CAER tineau economia si puteau garanta o dezvoltare mai impetuoasa decat dezvoltarea Coreei de sud.
    Ceea ce trebuie sa retinem si sa promovam este ca am fost in stare sa dezvoltam pe resurse si forte proprii o industrie si agricultura competitiva .
    Sa consideram ca am avut un razboi de 28 de ani si ...acum putem sa revenim sa ne reconstruim ceea ce cataclismul prin care am trecut a distrus..
    • Like 0
  • Ionel check icon
    SUA. Amestecul lui SOROS în politica europeană a ajuns în ATENȚIA CONGRESULUI AMERICAN. Congresmeni americani au făcut un Dosar de 40 de pagini despre implicarea lui Soros în Europa de Est. Ce parere aveti ? Sunt congresmenii americani "ciuma rosie" !?...au meserii bine definite, ca a lui Plesu !!??
    • Like 0
  • check icon
    Asta apropo de manipularea prin mass media și prin internet: Soros – monstrul central-european contra românilor și ungurilor. Iată un loc în care avem un destin comun, iar reacția lui Viktor Orbán seamănă cu cea a PSD-ului, și invers.
    • Like 0
  • Defapt cred ca am o explicatie mai buna, evident ca canale precum RTV si A3 incearca sa dea vina pe forte supraterestre ca un motiv pentru indignarea oamenilor ce protesteaza nefiind in stare sa rationalizeze de ce 'alesii nostri' nu-si pot face de cap in Guvern.

    Ei incearca sa compare situatia noastra cu ce se intampla in America, unde miscarile AntiFa, Women's March, Black Lives Matter si absolut toate protestele anti-Trump sunt evident finantate de George Soros prin fundatia Open Society, sa negi acest fapt cu atatea dovezi disponibile publicului te pune direct in cealalta extrema.

    Un lucru il omite RTV/A3 , protestatarii din Romania se diferentiaza prin faptul ca sunt pasnici, sunt organici, si cred cu tarie in motivul pentru care au iesit in strada, unde situatia din US este exact pe dos, acei oameni distrug, sunt adusi cu autocare si sunt acolo doar de a-si satisface fetishul de american de a distruge/a fura fara consecinte.

    • Like 0
  • Sunt de acord, în principiu, cu afirmația d-lui Pleșu.
    În același timp, însă, cred că e nevoie să privim lucrurile într-o perspectivă mai largă. Și mie mi se pare aiuristică ideea că un bătrân de 90 de ani manevrează planeta, însă dacă încercăm să aflăm de ce unii oameni cred așa ceva, vom descoperi niște lucruri interesante.
    În primul rând, observăm că o astfel de convingere este nutrită de indivizi care fie nu au decât o cultură generală limitată la rudimente de informații și interpretări acumulate în perioada școlarizării, fie nu au deloc așa ceva (cum spunea bunicul meu, "au trecut prin viață cu capul în traistă"). În al doilea rând, acești oameni își completează informația despre lumea în care trăiesc cu ajutorul mass-media (inclusiv internetul) și al culturii de masă (îndeosebi filmele de la Hollywood).
    În acest context, ce află oamenii de pe site-urile de internet sau din știrile și talk-show-urile de televiziune? Iată o listă, nici pe departe exhaustivă:
    - Că un individ, fie el și miliardar saudit, reușește să dea o lovitură teroristă uriașă uneia dintre superputerile lumii, cu ajutorul câtorva nebuni și a unei jumătăți de milion de dolari (cât s-a calculat că a investit Osama bin Laden în executarea atentatelor de la 11 sept.). Mai mult, gestul dementului saudit declanșează mai multe războaie (Afghanistan, Irak) și un conflict internațional (războiul împotriva terorismului) ale căror consecințe pentru lumea de azi și mâine încă nu pot fi decât aproximate;
    - Că în ciuda faptului că sunt doar figuri religioase și nu sunt susținuți de forțe militare sau financiare de genul celor de care beneficiază șefi de stat, personaje precum Maica Tereza sau Dalai Lama au proiectat mereu o influență globală deloc neglijabilă, fiind primiți și tratați cu onoruri și o intensă atenție din partea mass-media, aproape peste tot în lume.
    - Că despre personaje din lumea economică precum Bill Gates, Warren Buffet sau George Soros se afirmă că posedă "averi uriașe", exercită "influențe semnificative la nivel mondial" și oferă "critici" și "sfaturi" liderilor politici din lumea întreagă.
    - Că un individ precum Donald Trump reușește să câștige președinția SUA în contextul unor relații cel puțin suspecte între staff-ul său și guvernul Rusiei (!), dar și al unei uriașe campanii de manipulare prin știri false pe internet, deși Trump nu este nici cel mai bogat, nici cel mai celebru om de afaceri american și nici măcar cel mai mare filantrop din Statele Unite.
    - Că deși o parte a elitei intelectuale și mediatice mondiale ia în derâdere teoriile conspirației de diverse tipuri, numeroși intelectuali, oameni politici și afaceriști de succes continuă să se asocieze deschis cu diverse organizații mai mult sau mai puțin controversate (cel puțin în ochii unor cetățeni slab educați informați): lojile masonice, Cavalerii de la Malta, rozicrucienii, Grupul Bilderberg, Forumul Crans-Montana, Asociația MENSA etc.
    - Că state democratice tolerează în sânul lor grupuri de indivizi cu vederi paranoice, extremiste și intolerante (reuniți în culte religioase sau asociații neguvernamentale), care merg adesea împotriva politicilor publice ale autorităților din statul respectiv (a se vedea controversele pe tema vaccinurilor, în România, sau obsesiile unor prelați din Biserica Ortodoxă Română față de cardurile de sănătate...);
    - Că nici măcar istoria modernă nu reprezintă ceva sigur, câtă vreme de la an la an, noi arhive sunt deschise și noi secrete ies la iveală, toate arătând, de fapt, cum grupuri de oameni de la vârful piramidei sociale (de la politicieni la militari și oameni de știință) au manipulat, înșelat, păcălit milioane de cetățeni simpli, "vinovați" doar de faptul că au crezut în afirmațiile autorităților respective. (o știre Mediafax pe această temă, aici: http://www.mediafax.ro/life-inedit/9-teorii-ale-conspiratiei-care-s-au-dovedit-adevarate-12314843).
    - Last but not least, voi menționa doar în trecere modul în care teoriile conspirației abundă în producțiile cinematografice faimoase, de ieri și azi, vizionate zilnic (și abundent piratate online) de milioane de oameni, dintre care mulți le intepretează nu doar în cheia "posibilului", ci și în cea a "probabilului" (probabil și pe baza situației descrise la punctul precedent...).

    Având în vedere cele de mai sus, eu personal nu pot să mă mir cum de vărul meu de la Țăndărei, născut 1975, absolvent de liceu agricol, mecanic auto calificat la locul de muncă, tată a doi copii elevi de liceu, consumator moderat de alcool de producție domestică, proprietar al unei case cu trei camere și al unui Logan an de fabricație 2006, admirator al lui Eminescu (recită corect cam jumătate din Scrisoarea a Treia, poate mai mult dacă atinge gradul potrivit de îmbibație alcoolică) și - din copilărie - al romanelor lui Jules Verne (are colecția completă!), fan declarat al filmelor cu Bruce Willis, este convins că există o conspirație mondială americană care se confruntă cu o alta, de inspirație arabă, că ambele își propun să domine mapamondul și, în mod deosebit, să falimenteze țările europene, "ca să își împartă americanii și arabii lumea"...
    • Like 4
    • @ Stelian Badescu
      Corecta trecerea in revista a unor explicatii a "fenomenului", se face foarte putin, spre deloc, pentru cunoastere reala, in general si in particular privitor la perceptie, emotie, constructii artificiale, etc.
      • Like 0
  • Eu tind să cred că mai marii planetei se folosesc de numele lui ca de un bau-bau,și asta pentru că a finanțat atâtea campanii electorale și ONG-uri.
    Fiind la modă numele lui în lume l-au preluat și amibele pesediste +paramecii aldeiști.
    • Like 0
    • @ Climenco Robert-Giani
      discutam prea mult deapre nimic si prea putin despre ceea ce este esential. Aruncarea in spatiul public a unor fumigene nu ar trebui sa ne distraga atentia si sa ne consume energia.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult