Andrei Pleşu consideră că diferența fundamentală dintre mitingul din Piața Victoria și cel de la Palatul Cotroceni este faptul că avem două tipuri diferite de public: „Diferența între cele două e că cei de la Cotroceni sunt telespectatori, în sensul că reproduc mesaje pe care le-au auzit cu o zi, seară, saptămână înainte la TV. Ceilalți (cei din Piața Victoriei, n.n.) nu sunt telespectatori, sunt oameni cu meserii limpezi și care înțeleg să-și protejeze statutul”.
Scriitorul a vorbit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre protestatarii din Piaţa Victoriei pe care îi consideră „prompţi în reacţii şi vigilenţi civic”.
În opinia sa, discursul articulat al manifestanţilor are legătură cu faptul că cei mai mulţi dintre cei din piaţă nu au avut parte de experienţele de dinainte de '89.
„Noua generație e extrem de promițătoare, simpatică, promptă în reacții și vigilentă civic. Explicația mea e că e prima generație care nu are experiențe inerțiale dinainte de 89 - a fricii, mersului pe burtă, nostalgii. Este prima generație nascută normală și mă bucur că se manifestă”, a spus Andrei Pleșu la Digi24.
„Pe mine m-a impresionat enorm fenomenul, m-a emoționat pentru că, între altele a contrazis 2 idei pe carte le socotesc acum greșite. Aveam bombăneli legate de noua generație, am avut prilejul să constat că noua generație e extrem de promițătoare, simpatică, promptă în reacții și vigilentă civic. Și a doua idee - că mijloacele de socializare, dincolo de riscuri, sunt un instrument de luat în seamă și poate fi util”, a explicat Andrei Pleșu, care s-a arătat „impresionat și de discursul articulat si de umorul” celor din Piață.
„Le sunt recunoscator celor din Piață pentru că eu nu mai am puterea să fiu om de stradă, dar mă simt încântat de ei”, a mărturisit scriitorul.
Întrebat dacă e o diferență între protestul văzut la TV și ceea ce se întâmplă în stradă, Andrei Pleșu a răspuns: „Depinde la ce post mă uit. Ce mi se povestește e foarte credibil, pentru că membri ai familiei mele au fost acolo. Există și o demonstrație la Cotroceni, Diferența între cele două e că cei de la Cotroceni sunt telespectatori în sensul ca reproduc mesaje pe care le-au auzit cu o zi, seară, saptămână înainte la TV. Ceilalti nu sunt telespectatori, sunt oameni cu meserii limpezi și care înțeleg să protejeze statutul. Sunt și experți la Cotroceni, am văzut-o pe doamna Floricica...cum o cheamă... Dansatoarea, și doamna Violeta Barbu - e istoric foarte serios, soția domnului Daniel Barbu, prin urmare sunt acolo și specialiști”.
Emisiunea „în fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, se difuzează duminică, la Digi24, de la ora 13.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dl. Plesu ne induce cu subtilitate ideea ca cei mai in varsta sunt "reactionari" si "manipulati", spre deosebire de tineri, care sunt liberi, independenti si adepti ai legalitatii.
Se pare ca maniheismul social face ravagii nu doar in mintea unora dintre cetatenii obisnuiti, ci si in gandirea unuia dintre cei mai straluciti intelectuali ai Romaniei, Andrei Plesu.
Distinsul filozof uita cu buna stiinta cateva lucruri simple:
1. Protestatarii din Piata Victoriei s-au prezentat la ultima votare in procent de peste 80%, daca e sa credem sondajele facute la fatza locului. Insa acesti oameni, incitati sau nu, refuza sa accepte rezultatul perfect legal si legitim al ultimelor alegeri parlamentare.
2. Regia spectaculoasa a acestui protest, cu "orga" de lumini, cu lozinci bine articulate si pancarte frumos scrise, cu angajati invoiti de la serviciu pentru a veni la protest, cu aprovizionarea bine facuta cu apa si sandviciuri, cu prezenta unor lideri politici ai opozitiei, cu prezenta a insusi Presedintelui Romaniei, ca tot este domnioa sa "mediator", exclude "spontaneitatea" clamata de protestatari.
3. Dl. Plesu trece cu lejeritate peste comportamentul "prietenos" al jandarmilor care nu s-au mai deranjat sa le ceara protestatarilor vreo autorizatie, conform legii, ci au vegheat parinteste pentru securitatea participantilor, astfel ca acestia si-au putut aduce si copiii de varsta frageda, stiind ca fortele de ordine nu vor interveni cu nimic.
4. Aceiasi jandarmi insa au avut o cu totul alta atitudine fatza de meeting-ul pentru Marea Unire, organizat in septembrie trecut, si fatza de protestatarii anti-Basescu din vremea cand marinarul si metresa lui stapaneau Romania: in acele vremuri, bastoanele, mascatii si dubele au functionat din plin. Unde or fi fost in acele momente grele tinerii care azi scandeaza pentru legalitate si pentru demiterea guvernului legitim ales ?
Dl. Plesu, conform obiceiului domniei sale, a fost de partea fortei Statului, adica i-a laudat pe posesorii Fortei ( Basescu cu ani in urma, apoi, anul trecut, guvernul "tehnocrat" ).
Insa Dl. Plesu nu-si bate capul cu asemenea "dileme", ca sa folosesc si eu un cuvant atat de drag domniei sale. Tot domnia sa recunoaste ca a inteles in sfarsit importanta internetului pentru organizarea unei demonstratii "spontane" - a fost, cred, o "scapare" a domniei sale.
Pe reputatul filozof nu-l incearca nicio "dilema" vazand ca protestatarii, tineri in majoritatea lor, scandeaza pentru fortele represive ale Statului, facand apologia, nu a libertatii, ci a "catusei".
Pentru Andrei Plesu, perioada romantica, atunci cand scria "Minima Moralia", a trecut de mult timp; acum, domnia sa a devenit pragmatic; ca atare, stie de care parte sa se plaseze: astazi, "zeii" Romaniei sunt Institutiile de forta ale Statului, astfel ca Johannis, si PNL au optat pragmatic pentru a fi de partea si in slujba fortei Statului; fire la fel de pragmatica, dl. Plesu se plaseaza si domnia in aceeasi tabara; iata de ce filozoful liberal spune convins si apasat ca abuzurile sistemului judiciar, condamnate frecvent la CEDO, sunt doar "efecte colaterale".
Andrei Plesu a invatat, inca de pe vremea comunistilor, o lectie amorala, dar realista: ""nu te pune cu cei care au puterea, ci treci degraba in barca lor".
In Romania anului de gratie 2017, puterea nu se afla la Guvern sau la Parlament, ci la Institutiile de forta ale Statului; iar Johannis si PNL sunt uneltele docile ale acestor Institutii de forta; de ce nu s-ar "baga" si dl. Plesu ?
Domnul Plesu nu mai are dileme ca pe vremuri, ci doar certitudini; indraznesc si eu sa am o certitudine: Guvernul va fi demis, Dragnea si Tariceanu vor ajunge la puscarie, majoritatea parlamentara legitima va fi spulberata si, mai devreme sau mai tarziu, vom avea alegeri anticipate. Se va alege pana la urma cine trebuie.
Am totusi o mica dilema: cum vor vota cei care au adus la putere actuala colalitie si care astazi stau cuminti la casele lor ? Isi vor incovoia ei spinarile si vor accepta vrerea lui Johannis si a Institutiilor de forta ale Statului, adica "Guvernul meu" si "Parlamentul meu" ?
In fond, daca Basescu a reusit sa deturneze votul popular ( la referendum-ul din 2012 ), de ce n-ar reusi si Johannis ?
Nu-l subestimez pe domnul Dragnea, insa eu nu mai am astaptari majore de la lumea noastra politica, de cand PNTCD a fost neantizat. A fost singurul partid in care am avut incredere ( si al carui membru devenisem inca din 26 dec. 1989 ).
Pe de alta parte, eu cred ca jocurile sunt deja facute si ca principalii adversari ai lui Johannis,( cel putin asa crede domnia sa ) adica Dragnea si Tariceanu, dupa ce vor ajunge din nou prin tribunale, in final vor fi condamnati. E doar o problema de timp si de intocmire a unor dosare credibile.
Insa logica mea a fost contrazisa recent de Justitie, care tocmai ce a consfintit ca unul dintre numeroasele imobile ale Presedintelui a fost obtinut prin frauda si deci va fi confiscat si redat proprietarilor de drept.
Astfel ca Dl. Johannis, care pana mai ieri facea clabuci la gura despre "penalii" din politica, a devenit el insusi un "penal".
Ca atare, mergand in logica Presedintelui, trei dintre politicienii esentiali din Statul roman sunt "penali": seful Senatului, Dl. Tariceanu ( deocamdata ne-condamnat dar aflat in proces ), seful Camerei Deputatilor, Dl. Dragnea si, "cu voia Dvs, ultimul sosit pe lista", Presedintele Romaniei, Dl. Johannis.
In ceea ce il priveste pe stralucitul intelectual Andrei Plesu, nu pot sa nu remarc cu tristete evolutia domniei sale de la afirmarea unor principii profund umaniste in "Minima moralia" din anii '90, pentru ca ulteriror sa devina sfatuitor si admirator al lui Basescu, pentru a ajunge ca in anul de gratie 2017 sa declare ca abuzurile DNA sunt doar "efecte colaterale" in lupta acestei Institutii cu coruptia.
Marele filozof nu pare a fi preocupat de faptul aceste abuzuri au insemnat distrugerea carierelor profesionale si a familiilor unor semeni de-ai nostri.
Manifestantii din Piata Victoriei nu reproduc mesaje? Sau cele de pe facebook nu se pun...
Mă voi uita astăzi la Digi24, negreșit.
CORECTARE; AICI si ACUM NU este vorba de niciun "travestit", care risca sa i se vada "pistolul " de sub fusta.
Este vorba de REALITATEA ca PENALII POLITICI isi dau legi, ordonante...etc. prin care sa SCAPE de raspunderea datorata FURTISAGURILOR de orice fel. Ca MAREA majoritate a acestor penali sunt in PSD..."GHINION"! (asta nu-i scuteste pe ceilalti, din alte partide)
ALT "GHINION" este ca s-a cam trezit societatea civila (aceea care NU este indoctrinata de comunistoizi), si a vazut "pistolul' de sub "fusta" ordonantei...care NU a fost "travestita", ci doar FURISATA "noaptea", pe ascuns...
Acest "obiectiv" il au (si il vor avea in continuare) penalii politici, de mai multi ani...Sa ne amintim ca exista si in anul 2014, un proiect de lege "in sertare"...Iohannis, dupa ce a fost ales presedinte, l-a somat pe Ponta : "Dle Ponta, hai sa facem o treaba ,asa, ca-ntre barbati"...Soateti legea si PICATI-O!"...ceea ce parlamentarii au si facut..(Iohannis fusese ales cu o majoritate populara COVARSITOARE...In anul 2015, penalii politici au stat "cuminti"...In anul 2016, nu aveau ce face- era guvernul Ciolos...Asa ca, acum...cand s-au vazut cu sacii in caruta, ametiti de victorie si putere...au trecut RAPID la actiune (desi Iohannis i-a “franat" din nou pe 18 ianuarie...cand, tot pe furis "actionau")
CAM despre ASA CEVA este vorba.....Despre HOTI si depre cei ce se OPUN hotilor....
In acest caz, "echidistanta" nu poate fi...NU poti fi si cu Dzeu si cu dracul...
ORI, ORI.
Mai citeste o data!
"""Ca MAREA majoritate a acestor penali sunt in PSD..."GHINION"! (asta nu-i scuteste pe ceilalti, din alte partide)"""
-modificarea constitutiei
-adoptarea sau anularea unor acte normative
-dizolvarea parlamentului
-demiterea celor care au fost alesi de catre popor
Daca Constitutia va contine astfel de prevederi, atunci:
-cei alesi ( parlamentari, primari, etc.) vor trebui sa tina seama de interesele si dorintele alegatorilor, deoarece in caz contrar ,,vor fi trimisi la plimbare ” -poporul nu va mai fi nevoit sa protesteze, deoarece toate dorintele majoritatii alegatorilor pot fi aduse la cunostiinta alesilor si impuse prin referendum
E păcat ca pentru un pumn de arginți să vă vindeți onorabilitatea!
Dacă eștu un om care gandeste limpede, si mai stii si putina aritmetica, ar trebui sa realizezi ca „manipularea de la piata Victoriei” este de zeci de ori mai scumpădecat manipularea de la Cotroceni. Deci concluzia logica este ca cei care manipuleaza la Victoriei sunt mult mai bogati decat cei care manipuleaza la Cotroceni. Daca scoti din calcule pe SOROS (asta numai daca ai mintea limpede si iti dai seama ca Soros este doar o telenovela manipulativa) atunci CINE manipuleaza pe oameni la Victoriei ?