Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

PNL și USR mai cred în victorie? Unde este Dacian Cioloș

În familia tradițională USL, PNL a fost femeia abuzată. Când era pe punctul de a se dizolva cu totul în focul iubirii PSD, a avut luciditatea să fugă din patul conjugal și să-și refacă viața pe cont propriu. A avut o șansă și a ratat-o. Cum a ajuns PNL în situația în care unii lideri liberali se gândesc azi că, la urma urmei, cu PSD dracul n-a fost chiar atât de negru? Și că, la o adică, de ce nu s-ar întoarce la el?!...

1. Ar fi simplist să dăm toată vina pe Alina Gorghiu. Cel mai slab președinte pe care l-a avut PNL după 1989 are, într-adevăr, partea sa de responsabilitate pentru criza de leadership și de idei prin care trece partidul. Cea mai semnificativă mutare electorală a doamnei Gorghiu a fost, până la urmă, schimbarea ochelarilor. 

Cam puțin, dar, cel puțin, asta n-a făcut niciun rău nimănui. Pe când demisia lui Vasile Blaga, celălalt copreședinte al PNL, în buza campaniei, din cauza unui dosar penal în derulare, a însemnat cu adevărat o lovitură pentru acest partid a cărui forță stă în mobilizarea structurilor locale, și în special a primarilor. Degeaba urlă acum Vasile Blaga la colegii lui de partid, de se aude până în bulevardul Aviatorilor, că sunt pe cale să piardă alegerile: căderea a început demult, cu concursul neprecupețit al dlui Blaga însuși. 

2. PNL a avut până acum momente penibile în campanie electorală, prilej fie de numeroase ironii și bancuri, fie de teorii conspiraționiste cum că cineva din PNL sabotează campania propriului partid. Liberalii și-ar dori, de pildă, ca afișul de mai jos să fi fost făcut de PSD, nu de unul dintre ai lor. Ar fi fost un simplu atac politic, nu o prostie bufă:

Alt exemplu: clipul în care PNL aude voci poate fi material de studiu pentru psihiatri:

Am văzut comentarii cum că, după ce ani de zile a pozat în partid cu papion, acum PNL îmbracă sămănătorist România în ie.

Ia românească e minunată, problema e cu fata care e când „rea și hoață”, când „bună și dornică să ofere mai mult”. Tânăra căreia îi sună voci în cap se contorsionează ca apucată de friguri. Ca și când această stare febrilă n-ar fi fost de ajuns, pe liberali îi trage și „vântul rece din Est”. Dacă cineva dorea să ne arate cum se manifestă gripa cu frisoane, i-a reușit. Imaginea de partid suferind e totală. La final, PNL vede o lumină. Nu e Fervex, e Dacian Cioloș.

3. Văzut ca medicament minune, care să-i aducă PNL-ului tonusul și roșeața în obraji, Dacian Cioloș a fost o prezență discretă în campania electorală, prilej pentru liberali să-și exprime, mai discret sau mai direct, dezamăgirea față de acest noncombat. Doamna Gorghiu a mărturisit că-și dorește ca domnul Cioloș să-i dea un semn că e măcar cu sufletul alături de PNL în campanie. Până acum, dl. Cioloș, sufletul! „Unde sunteți în această campanie electorală?” a fost întrebat recent premierul. „Sunt la Guvern”, a venit natural răspunsul.

Și dl. Cioloș are dezamăgirile sale: de pildă, că PNL și USR i-au luat imaginea, dar nu și ideile. Premierul se aștepta ca cele 2 partide să facă dezbateri publice pe marginea platformei România 100. În ceea ce privește PNL, ar fi vrut să facă un gest chiar ostentativ de despărțire de oamenii vechi și de vechile obiceiuri. Înainte de a fi făcută publică, lista de candidați ai PNL a trecut și pe la Dacian Cioloș, care și-a exprimat nemulțumirea față de unele nume. Nu știm câte au fost tăiate și câte au rămas. În ceea ce privește candidații USR, partid nou cu oameni nou intrați în politică, aici Dacian Cioloș pare mai confortabil. De altfel, mulți dintre colaboratorii lui de la Guvern candidează pe listele USR. Cert este că trioul Cioloș-PNL-USR nu este sudat. Mai mult, după ce premierul a sugerat că nu crede în acest proiect, se simte o stare de demobilizare pe toată linia. Ca să mai salveze ceva, în ultima săptămână de campanie, Dacian Cioloș ar trebui să spună clar că vrea să rămână premier și că-i îndeamnă pe alegători să voteze PNL sau USR, partidele care-l susțin.

4. Pe 11 decembrie, PNL și USR vor ocupa pozițiile 2 și 3, după PSD. Orice pretenție de a guverna este în acest moment anulată de ambiții mici: pare că grija fiecărui partid este să nu fie el pe locul 3, nicidecum scorul pe care-l pot face împreună. În partea cealaltă, PSD ar fi gata să-i dea voturi ALDE doar ca să-l vadă în Parlament, atât este de mare foamea de guvernare a pesediștilor. La PNL și USR, e mai multă poezie, hipstereală și Facebook decât dorință de a ajunge la putere. Ca să convingi electoratul să iasă la vot, trebuie să-l convingi că vrei să câștigi. Dar pentru asta trebuie să te convingi în primul rând pe tine însuți.

5. Sigurul care a avut o strategie coerentă în această campanie electorală a fost tocmai personajul care nu ar trebui să facă politică: președintele Klaus Iohannis. A fixat din vreme tema, a cucerit agenda publică și - lucru rar în politica din România - și-a înfipt colții în ea și nu i-a mai dat drumul. Dezbaterea despre „penali” și „oameni curați” a fost gândită de dl. Iohannis tocmai ca să separe apele și să pună în ofsaid PSD și ALDE, partide unde procentul de candidați urmăriți sau chiar condamnați penal este statistic cel mai mare. Strategia a avut un efect: i-a pus încontinuu pe domnii Dragnea și Tărceanu să se explice, să se justifice, să se apere, să fie reactivi. Președintele a apăsat pedala la blană cu invitațiile la parada de 1 Decembrie, tocmai pentru a-i delimita încă o dată pe „penalii” din PSD+ALDE de restul lumii. Alegerile vor fi astfel, în viziunea președintelui, un recensământ al oamenilor cinstiți din România: câți votează corupții și câți nu. Nu știu cât succes va avea această strategie a președintelui. Dacă mă uit la ce s-a întâmplat la locale, aș spune că, pentru mare parte a concetățenilor noștri, corupția e ultima lor grijă.

Alegerile nu sunt programe, ci emoții. Emoția puternică l-a scos președinte pe Traian Băsescu atunci când Adrian Năstase părea etern, emoția puternică l-a făcut președinte pe Klaus Iohannis când Victor Ponta se întronizase deja faraon al României. Ce emoție publică credeți că mai poate să urnească la vot milioane de români nehotărâți, blazați sau indiferenți?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gheorghe Olah. Cred că multă lume nu merge la vot pentru că secțiile de votare nu au fost sfințite niciodată.Oamenilor le este frică.Însă dacă Patriarhul Daniel și ceilalți preoți ar putea fi convinși,de către liderii principalelor partide politice,să meargă să sfințească secțiile de votare (cu câteva zile înaintea alegerilor) în ziua de votare toată lumea s-ar îndrepta rapid spre ele și până la ora prânzului toată lumea ar vota.Ați văzut cum a crescut numărului alegătorilor la alegerile prezidențiale precedente.Asta s-a datorat,în mod sigur,faptului că lumea a aflat,chiar din gura unuia dintre candidați că el este român și,mai ales,ortodox.Puțină sfințenie nu strică niciodată.
    • Like 0
  • check icon
    In USL "PNL a fost femeia abuzată?". Adica a fost victima? Hai sa fim seriosi! A vrut si i-a placut! Ca pe urma i-au tras-o, si prin spate, si prin fata, asta e altceva. Tine de esenta PSD-ului.
    • Like 0
  • Pericolul cel mare nu vine din faptul ca pentru mare parte a concetatenilor nostri coruptia e ultima grija ci din acela ca s -a inceput,si cu ajutor problemelor pe care le are sefa DNA,victimizarea penalilor.
    D -l Johanis,prin selectia pe care a facut o, n a facut altceva decat sa le dea apa la moara.
    • Like 0
  • Semae check icon
    Anul acesta, inclusiv comentariile politice ale jurnalistilor sunt laxe, terne si fara substanta.
    Citindu-l pe dl Florin Negrutiu ma gandesc ca e mult mai usor sa tot-tot critici un Ciolos (care are bun simt), sau sa te iei de activistii lui Nicusor Dan din USR (care in afara de FB nu au alta tribuna publica, trust, presa, tv), decat sa te iei de gat cu ciuma rosie reprezentata de PSD (care la o adica, te mananca cu fulgi cu tot).
    Ton neutru, un pic de sictireala, ironii domnesti. Evident pe seama lui Ciolos, PNL, USR.
    Si toate astea pentru ca in 11 decembrie, seara, sa puteti spune: "Stiam, era clar, am prevazut!!!".




    • Like 0
    • @ Semae
      Nu este critica pur si simplu ci o analiza lucida care ar trebui sa zgaltaie pe unii daca nu vor sa bazaie dupa alegeri.
      • Like 0
  • check icon
    Dacă în privința poziției PNL aproape că am ajuns să fim lămuriți de către liderii lor, mai de grabă în sensul opus propriilor eforturi, cred că băiatul ăsta silitor, Cioloș mai are încă probleme de orientare politică și ideologică încă nehotărît despărțite de misiunea pe care crede(a) că o are. Cred că românii - ca și eu - ar fi dispuși să-i acorde încredere acum și în viitor dacă ar da semne mai clare asupra intențiilor sale.
    • Like 0
  • Daca penalii "murdari" castiga alegerile, atunci ar trebui sa facem cum spunea Petre Tutea, despre situatia in care romanii nu ar vota Monarhia la un posibil referendum: "cand vad un roman ma p...s pe el"
    • Like 0
    • @ Praseodym
      check icon
      Site-ul asta ar trebui sa nu permita 2 utilizatori cu acelasi nume.
      E vorba de identitate si de drepturi de proprietate intelectuala.
      Poate ar fi oportun ca unul din noi sa-si schimbe numele pe acest site.
      Daca semnezi Cristian inseamna ca esti dispus sa fii confundat cu toate comentariile mele.
      • Like 0
  • check icon
    Bună întrebare.Dar în afara unei emoții puternice trebuie și niște nume cu valoare de lider în spatele acestor emoții.Cam de unde să-i luăm?
    • Like 1
    • @
      Liderul e cel cu idei .Deci...
      • Like 0
  • Asta e cheia:
    „Ce emoție publică credeți că mai poate să urnească la vot milioane de români nehotărâți, blazați sau indiferenți?”
    Nu știu ce emoție, se pare că niciuna la vedere, să vedem dacă nu construiește cineva vreuna în subteran, să ne-o servească chiar înainte de alegeri...
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult