Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Poanta bancului spus de Darius Vâlcov la Antena 3 și ordonanța de amnezie

Darius Vâlcov/Inquam

(Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Invitat la Antena3, dl Darius Vâlcov s-a bălăcit preţ de peste o oră şi jumătate, în văzul lumii, în apa stătută a corupţiei, care a fost prezentată telespectatorilor drept cea mai cristalină apă de trandafiri marca PSD.

„Un moment zero în anul Centenar ar fi un moment bun pentru toată lumea”, a spus condamnatul la 8 ani de închisoare, care își dorește o Ordonanţă de Urgenţă, pe care se teme să o dea chiar și premierul.

Acum a venit vremea, în anul Centenarului, să luăm la tocat însemnele naţionale.

De asta s-au dus înaintaşii pe jos, în noroi, la 1 decembrie 1918, cu steaguri tricolore, ca să vină Darius Vâlcov și Liviu Dragnea peste 100 de ani cu o ordonanță de amnezie: să se ierte și să se uite toate faptele lor. Ca să pună toată istoria de 100 de ani a ţării la chimir, să joace Periniţa Hoţilor prin Guvernul României, după care să calce în picioare Codul Penal. Scopul final este ca deasupra steagului tricolor, făcut preş, toți să dea mână cu mână, să-îngroape legea română. 

Și aproape le-a reușit, lor celor care nu şi-au însuşit niciuna dintre valorile fondatoare ale României, nu au înţeles niciun principiu instituţional. Curtea de Conturi este, spunea Alexandru Ioan Cuza acum 150 de ani, „o garanţie mai mult ţării despre dorinţa noastră că întrebuinţarea banilor publici să fie supusă unui control, pe cât de serios, pe atât de neatârnat de orice bănuieli de înrâurire din partea agenţilor însărcinaţi cu manipularea bugetului”. Peste ani, am găsit următoarea zicere a dlui Robert Negoiță: „Astăzi Curtea de Conturi nu mai vine ca un miliţian comunist care să aibă ca scop al controlului găsirea de prejudicii sau mai degrabă inventarea de prejudicii pe care nu aveau cum le recupera vreodată, ci are şi un caracter de prevenţie şi îndrumare”.

S-a făcut praf Agenţia Funcţionarilor Publici, s-a subordonat politic Autoritatea de Telecomunicaţii, unde a fost parcat fostul premier Grindeanu. Se încearcă acum demolarea Consiliului Concurenţei. Cu ajutorul Curţii Constituționale şi a unei decizii în premieră în care nu doar se afirmă conflictul constituţional, ci se indică cum anume se rezolvă, concluzia a fost re-subordonarea tuturor procurorilor din România Ministrului Justiţiei – ce mai contează criticarea ei de către Comisia de la Veneţia? Ministrul Justiţiei care va împărăţi peste procurori ar putea fi în viitor cineva echivalent cu Tudor Chiuariu, susţinut în trecut politic de Relu Fenechiu, condamnat cu executare în dosarul Transformatorul. Să ne amintim că Tudor Chiuariu a avut o tentativă de destituire a procurorului Tuluș, la câteva zile după ce a a devenit ministru cu sprijinul omului pe atunci liber Fenechiu. Sprijinul s-a realizat, conform ziarului Adevărul, în 2003 și prin prezentarea lui drept „un tânăr de viitor, care merită o şansă” şefului catedrei de drept din Universitatea Alexandru Ioan Cuza, poate îl cunoaşteţi - Tudorel Toader. Carevasăzică, tocăm instituţii, tocăm educaţie, tocăm pe urmă justiţie, în această ordine.

Pe urmă, tocăm şi foarte mulţi bani. După ce s-au tocat resurse locale, resurse naţionale, programe regionale, fonduri europene, bani de spitale, bani de medicamente şi transporturi, se mai găsesc lucruri de tocat. De pildă, banii care ar trebui să monitorizeze asistenţii maternali în direcţiile judeţene devin bani pentru secretarele de partid care nu dau pe la serviciul lor scriptic, ci doar pe la cel real. Pe urmă s-a tocat ideea de biserică – unde două dintre cele zece porunci spun să nu minţi şi să nu furi. Porunca dumnezeiască nu a împiedicat-o pe Senatorea Jipa să îl miruie pe senatorul Șova, înainte de votul lumesc care l-a scăpat iniţial de arestare. Altminteri, a fost o manevră de scurtă durată, condamnarea penală la trei ani cu executare a venit şi pentru fostul ministru al marilor proiecte.

Pe plan local, dl Vâlcov, într-o înregistrare redescoperită de Starea Naţiei, explica foarte clar crezul său politic, cel al „familiei” PSD fără de care o comună de lângă Slatina este ameninţată că va fi tăiată de la apă, un şantaj clar. Se povesteşte cum pot oameni primi „bani de la PSD”.

Recent, dl Vâlcov spunea că „se anunţă perioada cea mai importantă şi explozivă din programul de guvernare”. Ai zice că după ce ai dat recursul compensatoriu, care a scos câteva mii de recidivişti din puşcării (unii reîncepându-şi activităţile infracţionale imediat), după ce ai dezincriminat conflictul de interese şi neglijenţa în serviciu, primarilor le-ai dat salarii nesimţite, le-ai permis delegarea semnăturii şi le-ai permis accesul în consiliile de administraţie ale companiilor locale, după ce ai anihilat cuvântul CSM în materia selecţiei procurorilor folosind şperaclul numit Curtea Constituţională a României (condusă de fostul coleg PSD Dorneanu), după ce ai condus Ministerul Finanţelor şi rămâi în continuare consilier al premierului, când tu eşti condamnat la 8 ani de închisoare cu executare, şi toate acestea după OUG 13, ai zice că nu ar mai fi nimic de făcut, ba chiar că s-a făcut prea mult. Greşit, acești domni vizionari merg înainte.

Cine îi ajută? Liviu Dragnea, dirijorul șef al Guvernului, Parlamentului, al Curţii Constituţionale şi în curând şi al demiterii Preşedintelui. Omul care cheamă la ordine BNR-ul şi tună şi fulgeră că va organiza referendum braţ la braţ cu Coaliţia pentru Familie. Dl Vâlcov mai reuşeşte şi o glumă morbidă de final, care descrie foarte frumos situaţia. Și legătura lui cu adevărul şi legătura lui cu Dragnea. Fenta de Centenarul Unirii este să îi faci proști în faţă pe românii telespectatori, să bagatelizezi hoţia şi să râzi de propria faimă penală. 

Dl. Vâlcov știe că a intrat în folclor. Este mult mai ușor să convingi poporul că anticorupția e rea și corupția este un bun național al tuturor dacă ai o atitudine relaxată, jovială, autoironică. Bancul pe care l-a spus în emisiunea de la Antena 3 este cea mai bună dovadă că „băieții veseli” lucrează la vedere, nu mai au de ce să dea lovituri „noaptea ca hoții”:

“Doi morți, într-un cimitir, la ora 6.00 dimineața, aud un zgomot.

- Ce se întâmplă, ce se întâmplă?

- Stai bă liniștiți, e Darius Vâlcov, își îngroapă tablourile primite șpagă!

- Ah, ce m-am speriat, credeam că-i iarăși Dragnea, venit să ne scoată la vot” 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cristi check icon
    Mai trebuia sa ne spuna si: Sa traiti ca ne trebuiti!
    • Like 0
  • Recent am citit "Ciocoii vechi și noi" de N. Filimon și am constatat mult prea multe asemănări cu evenimentele din ziua de azi. Două sute de ani și situația a rămas, pe fond, aceeași. Poate că acestei țări nu îi este sortit să se schimbe, poate că nu este un loc pentru cei ca noi...
    • Like 0
  • Da' ce-aveţi, dom'le, cu bietu' vâlcov, că-i ciordache de-al nost, pesedist de nădejde, nu o cârpă plătită de Soros şi de multinaţionalele care nu ne lasă să construim autostrăzi?
    • Like 0
  • Cred ca orice comparatie a guvernarii PDS de acum cu alta guvernare (fie ea CDR, DA sau altele, care intr-adevar ne-au dezamagit, asa este) este ori naiva (sa folosesc un cuvant bland) ori ascunde ceva. Este singura guvernare fara partid - cine mai crede ca PSD-ul in forma de acum e cumva vreun partid politic, nu stie ce vorbeste! Este o camarila - a lui Dragnea. Nu e vorba, a mai existat in tara asta o camarila, cea a regelui Carol al II-lea, dar aceia, scuzati-ma, cel putin erau mai inteligenti si mai prezentabili. Este pentru prima data din 1989 cand vazand un prim ministru, adica pe doamna "profesoara" Dancila, m-am gandit ca poate Leana Ceausescu ar fi facut o figura mai buna, ar fi parut mai respectabila si nu s-ar fi dat in barci cu limbi straine pe care nu le cunoaste bine, cu nume pe care le uita, cu cuvinte romanesti care ii ies aiurea din gura!!! Ce sa mai vorbim de gandire, aceasta lipseste cu desavarsire, doaman profesoara e vocea feminina a lui Dragnea!! Scuze, dar Boc nu era totusi vocea lui Basescu, si nu iesit in evidenta prin atatea gafe grosolane! Iar domnul Darius Valcov a fost atat de penibil, ca nici nu exista cuvinte pentru a descrie "prestatia" dumnealui. Penibili sunt si Tudorel Toader, Lia Olguta Vasilescu, etc, etc. Nici un alt guvern, criptocomunist sau nu, nu a avut atatia caraghiosi... Se poarta caraghioslacul pe scena politica, a se vedea "celebrul" Trump, dar nu aduce nici-un beneficiu nimanui!!
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Tot ce ati prezentat dvs este doar de o parte a esicherului politic. Pe partea cealalta totul este roz !!!! Ati ocupat o functie importanta atunci cand alianta DA a preluat puterea si ati fost chiar coleg cu unii dintre cei aratati cu degetul in articol. Dvs chiar credeti ce spuneti !? Ceva remuscari nu aveti !? Speraclul numit Curtea Constituţională a României nu a fost folosit si in 2012 pt mentinerea unui sef de stat la putere dupa ce aprope 90 % din cei prezenti votase altceva ! Unde erati atunci ? Valcov parca era la PDL pe vremea aceea, adica la populari !! Cata ipocrizie este in tara asta !
    • Like 0
    • @ Ionel
      Bre Ionele, de ce intri matale aicea ca sa te inervezi si sa fii invers ? Nu mai bine te aduni cu cin' te-asemeni ?
      • Like 5
    • @ Ionel
      Adicătelea,atunci,Vâlcov era „de porc”,deși abia începea,iar acum,când 3 judecători au constatat și concluzionat că același Vâlcov a crescut cam cât un mistreț,e OK,fiindcă e la partidul care trebuie?
      • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult