Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Politica lui Cioloș din afara politicii: „Greaua moștenire” pe care fostul premier i-o lasă lui Dragnea

În România, spre deosebire de alte state cu tradiție democratică și cu un nivel ridicat de participare civică, implicarea cetățenilor în viața publică s-a remarcat cu predilecție în momentele de criză generate de politicieni. Conștiința publică s-a afirmat îndeosebi ca o reacție la temele lansate de oamenii politici interesați de atragerea cetățenilor în lupte personale, pentru validarea acțiunilor de eliminare a adversarilor politici.

Deseori ni se pare că politicienii au alte interese față de cetățeni și asta cel puțin pentru că agenda publică se referă prea puțin la rezolvarea problemelor reale care ne afectează viața zi de zi. Pentru politicieni este mult mai simplu să se lanseze în acuzații veșnice, unii împotriva altora, decât să răspundă întrebărilor care au sens pentru oamenii simpli: despre starea sistemului de sănătate, asistența socială, lipsa locurilor de muncă și multe altele, de acest fel.

Societatea civilă nu a fost aproape niciodată suficient de organizată astfel încât să aibă un scop comun, dimpotrivă este divizată și a reușit rareori să forțeze introducerea pe agenda publică a unui subiect de interes pentru cetățeni. 

Schimbarea modului de a face politică este direct legată și de transformarea procedeelor de implicare în viața publică din partea reprezentanților asociațiilor non-guvernamentale. Vocea politicienilor este auzită de multe ori și prin portavocea unor activiști ong-iști conectați la fel ca firmele partidelor la conducta bugetului de stat, care finanțează prin proceduri de urgență proiecte esențiale pentru istoria maculaturii. Să nu mai zicem de asociațiile și fundațiile de utilitate publică create pentru nevoile partidelor și devenite pușculița pentru organizarea unor sindrofii sau cercetări electorale.

Chiar dacă nimic nu ne mai miră și observăm că microbul corupției a afectat întreaga societate, există șansa apariției anticorpilor vindecării prin mobilizarea și reforma societății civile. Această acțiune implică stabilirea unui scop comun și a unor obiective clare asumate de toți cei care își doresc să lupte pentru a le îndeplini împreună.

Un scop comun care reprezintă întotdeauna soluția la problemele reale ale economiei și societății, cetățenii fiind în centrul interesului tuturor.

În condițiile existenței în Parlament a unei opoziții fragmentate care funcționează contra din principiu, se impune dezvoltarea unei societăți civile capabile să influențeze modul în care se face politică și felul în care participă cetățenii în viața publică. Mentalitatea caracteristică politicianului de opoziție să fie contra, de multe ori doar de dragul de a fi contra, nu cred că mai este suficientă pentru alegători. 

Ce a lipsit în acești ani, în societatea civilă, în stradă, la mișcările de protest a fost nu neaparat un lider, ci mai mult o echipă de oameni profesioniști pe care să se bazeze: experți recunoscuți care să capaciteze energia și aspirațiile oamenilor pentru o viață mai bună, în acțiuni concrete pe domenii de interes public, care au cunoștințe și competențe pentru a oferi soluții reale, sunt pregătiți și dispuși să lucreze pentru asta.

Încă de la preluarea conducerii Guvernului României, și cu precădere în campania electorală pentru alegerile parlamentare, Dacian Cioloș a refuzat să se adapteze sistemului și să devină membru al unui partid politic sau să creeze o altă organizație politică.

Înființarea de către Dacian Cioloș a unei asociații, alături de foștii miniștri din cabinetul său, având ca bază Platforma România 100, poate însemna un restart al societății civile, implicarea în viața publică ca cetățeni, și nu ca oameni politici. În acest fel s-ar putea crea un nucleu de participare civică prin care se poate dovedi că adevarata opoziție la Guvernul PSD se află în afara Parlamentului, și că nu ai nevoie de fotoliile de senatori sau deputați pentru a fi în slujba cetățenilor.

Compromisurile sunt necesare în politică atunci când le faci pentru cetățeni, dar nu se justifică doar pentru dorința de a ajunge la putere cu orice preț.

Unii politicieni sunt corupți, mulți sunt mediocri și aproape că nici măcar nu se mai chinuie să ascundă realitatea. Sunt oameni pentru care politica este singura modalitate de reușită în viață, ori pentru că au eșuat în domeniile lor de competență, ori pur și simplu pentru că nu au nicio meserie. Întâlnim politicieni care au uitat când și-au plătit, ultima oară din banii lor, abonamentul la telefonul mobil sau când au cumpărat un bilet de autobuz.

Ce proiect politic pentru transformarea României ai putea avea cu astfel de oameni?

O democrație are la bază votul, dar se fundamenteaza pe Constituție și pe legi unanim respectate. Un parlament care nu își respectă legile și le schimbă dupa bunul plac al oamenilor de la putere nu este instituția fundamentală a democrației, ci devine un promotor al arbitrariului și abuzului specific totalitarismului.

Societatea civilă și o echipă de oameni care au condus un an de zile Guvernul României pot proteja acest principiu esențial consacrat de art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală, potrivit căruia „în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.”

Cineva spunea că liderii se formează în opoziție, iar acum poate mai mult ca niciodată avem nevoie de lideri care să vorbească despre ce-i interesează pe cetățeni.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    1. "Deseori ni se pare că politicienii au alte interese față de cetățeni", absolut "ni se pare", caci ei sarmanii cand i-si maresc salariile, pensiile, se dau cu mir, voteza contra justitiei, fura contracte cu statul, si-si voteaza banii de delegatii se gandesc numai, dar numai, la popor :) la binele si bunastarea lui. adica ei nu e din bobor ?
    2. "Unii politicieni sunt corupți, mulți sunt mediocri și aproape că nici măcar nu se mai chinuie să ascundă realitatea. " ... corect, si ma mir cu ce, adica cum de-i duce mintea cand acolo nu locuieste nici 1 neuron :) nici ilegal sau migrant fara forme :)
    postez "correct politically" ca este unu' george p'aci care "ma" citeste si zice ca .... da' ce nu zice el printre dinti :) se intelege mai bine :)
    • Like 2
  • Slabe speranțe , poporul e la fel de mediocru ca și clasa politica .
    • Like 1
  • Prietene, când ne-o sugi- și mugi ? Altfel cu idioți ca tine care au impresia că s-ar putea trece peste mizerie și sărăcie - dacă s-ar face ”altfel” politică- de-abia aștept să vă văd pe toți spânzurați de câte un stâlp- începând cu toți cei care au făcut așa-zisa Republică. Dar pentru că sunt catolic și vreau doar convertirea păcătoșilor și nu moartea lor- aș accepta și dacă ați avea un stagiu de 30 de ani pentru persoane asistate- adică pentru cei pe care i-ați porcărit și înjurat în mod constant. Să-i ștergeți la fund, să le schimbați pamperșii, etc....să vă dovediți și voi măcar o dată utilitatea...
    • Like 0
    • @ Stefan Kovacs
      DePopa check icon
      Cam atat despre mediocritate, slugi, interese comune, societatie civila divizata...
      • Like 2
    • @ Stefan Kovacs
      La catehism n-ai învățat să-ți iubești aproapele? Luminează-ne maestre. Cum s-ar putea trece peste mizerie și sărăcie?
      • Like 1
    • @ Stefan Kovacs
      Ca catolic(cacofonie intentionata), aveti niste idei anticatolice si antiumane in esenta pe care vi le reprimati prin frica de religia dumneavoasta. Spuneti, domne, sa ne ia dracu pe toti cei care nu vrem stat social si partid unic, ca Dumnezeu oricum va ajuta, ca i scop nobil sa scapi tara de antiromani si oculti. Oamenii mai au si alte probleme in Romania decat grija de persoanele asistate carora le platesc ajutorul social cu varf si indesat, multe astfel de persoane obtinand acest tip de asistenta prin mita si coruptie. Cat despre porcait, dumneavoastra sunteti cel mai bun exemplu de ce categoria aceea de persoane este atat de blamata de intelectualitate si mediul privat care tot ii cara in carca.
      • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult