Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Politicieni îmbrăcați în costume de mii de euro, cu ceasuri care costă cât o garsonieră și care coboară din mașini mai scumpe decât un apartament în București vin să vorbească despre cetățenii care n-au apă caldă și căldură

politician.

Foto: Profimedia

Odată cu apropierea alegerilor locale, comasate cu cele europarlamentare, au început să se perinde prin studiourile de televiziune tot felul de panglicari la drumul mare. Este incredibil cât de gros pot să aibă obrazul acești oameni care vin să plângă în fața națiunii pe umărul cetățenilor amărâți și oropsiți pe care ei vor să-i salveze. Aș putea să dau nume, însă lista ar fi prea lungă, chiar interminabilă, de politicieni îmbrăcați în costume de mii de euro, cu ceasuri care costă cât o garsonieră și care coboară din mașini mai scumpe decât un apartament în București și vin să vorbească despre cetățenii care n-au apă caldă și căldură. Freza lor făcută în saloane de renume costă cât întreținerea la un apartament pe timp de iarnă. Ei și familiile lor oricum locuiesc în vile luxoase, la marginea Bucureștiului, conduc bolizi pentru care trebuie să-ți cumperi propria stație de benzină, care încurcă toată circulația în oraș, n-au nicio treabă cu apa caldă și căldura. Le văd atitudinea arogantă, vicleană, discursul gol și repetitiv, sunt reprezentanții grupurilor de interese din partide, trans-partinice. 

Cum poți să fii un om serios, credibil, să vii în fața alegătorilor, și să vorbești de problemele cetățenilor care stau la bloc, când tu nici nu știi ce înseamnă aia să locuiești într-un apartament, când tu toată viața ta ai locuit în proprietăți luxoase și n-ai nimic de-a face cu viața din cartierele Bucureștiului. L-aș crede pe unul care s-a dus acasă, în apartamentul lui confort sporit de la etajul șase din Vitan, după opt sau zece ore de muncă la fabrică, a vrut să facă un duș și n-a venit apa caldă, sau a vrut să se bărbierească și-a rămas cu spuma pe față, că s-a oprit apa. Pe ăsta l-aș crede dacă ar veni la televizor direct din baie și-ar spune că nu mai suportă și vrea să candideze ca să rezolve problema. Dar la noi candidează numai barosani, bogătani, oameni putrezi de bogați, cu sloganuri populiste. 

A coborât din caleașca ei aurită și doamna Firea, venită direct de pe domeniul personal din Voluntari, printre oamenii de rând dintre blocurile cu multe scări și zece etaje, care se bat la propriu pentru un loc de parcare. Ne-a spus doamna că oamenii o vor, și dacă o vor, ea n-are ce să facă, trebuie să le îndeplinească visul. Mă întrebam, dacă oamenii i-ar fi spus că nu o mai suportă, atunci le-ar fi urmat dorința?

La alegerile locale trecute locuiam în Măgurele. Pentru micile cumpărături, dar mai ales pentru țigări foloseam un mic magazin din apropierea locuinței, la un parter de bloc. În general ajunsesem să-i cunosc și pe vânzători, dar și pe clienți, localitate mică, mese puține, cum ar zice Dinică. Mare mi-a fost însă mirarea în momentul în care, când s-a format o coadă consistentă la magazinul ăsta, a venit și s-a atașat în rând cu noi un candidat la primărie, „nu spui cine, persoană importantă”. Pur și simplu am avut onoarea și plăcerea să stau la aceeași coadă cu un om important, care nu numai că era candidat la primărie, dar era și dezvoltator imobiliar, pe care nu prea-l văzusem decât pe afișele electorale. Atunci l-am văzut și de-atunci n-am mai auzit de el, din păcate a pierdut și alegerile. Cam așa devine treaba în alegeri, candidații se coboară printre muritorii de rând până se aleg, după aia nu-i mai vezi.

O altă placă stricată care se tot învârte în perioada asta: „n-a făcut nimic’’. Și nu e vorba numai de politica la nivel local, e vorba inclusiv de politica la nivel central. Se tot rostogolește afirmația asta ilogică din dorința de a vorbi pe limba poporului. Realitatea însă este evidentă, România de astăzi nu mai seamănă deloc cu România din 1989, sunt locuri și cartiere întregi pe care nu le mai recunoști, schimbările sunt incontestabile, dar domnule, „n-a făcut nimic”.

Mai este o absurditate în campania asta electorală, cei mai nemulțumiți sunt cei care au primit cel mai mult. Cei care se plâng de apă caldă și căldură de la rețeaua de termoficare oricum plătesc doar o parte din ce consumă, pentru că giga-caloria e subvenționată. Pentru ei s-au început lucrările de reabilitare a rețelei de termoficare din tot orașul, să poată să beneficieze de servicii optime, acolo au mers cele mai multe investiții, dar ei sunt cei mai revoltați. Pe partea cealaltă, cei care și-au cumpărat apartamente noi, cu credite, care își fac apă caldă și căldură cu centrale proprii, nu beneficiază de absolut nimic, plătesc facturile întregi, mult mai mari, și nu au spiritul ăsta tovărășesc de revoluționari.

Dintre toate lucrurile astea rămân la părerea că cei mai grețoși sunt însă filfizonii de bulevard care se trezesc vorbind de lucruri despre care doar au auzit de la staff-ul lor de campanie, plătit cu bani grei din surse dubioase.   

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gabriel check icon
    Tot mai des ajung sa ma intreb ce a vrut sa spuna autorul....
    Generic vorbind, e un articol de hate! impotriva celor cu bani, impotriva politicienilor, samd. Oare cui foloseste si care poate fi efectul articolului? Cred ca efectul unui astfel de articol este sa confirme odata in plus ceea ce societatea deja resimte, anume ca avem o clasa politica de foarte slaba calitate. OK, stim asta si se vede prin dezamagire si ne implicarea oamenilor decenti in politica. Acum, daca vrem sa fie si mai rau, e ok sa venim cu astfel de articole, care adancesc dezamagirea si duc la cresterea neimplicarii. Daca insa autorul avea alte ganduri, poate e bine sa incercam si alte solutii in loc de hate.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Cred că nu banii sunt problema aici, ci decența. Poți avea bani și poți fi modest. Te poți îmbrăca modest, poți călători modest. Sunt oameni bogați care se comportă modest și care nu se afișează. Din păcate noi nu prea avem.
    • Like 1
  • Cristi check icon
    Ca sa intelegeti: subventia gigacaloriei este pentru RADET (acum Termoenrgetica) si nu pentru cetatean pentru a acoperi pierderile generate de un sistem nereformat, nemodernizat, vechi. Cetateanul eligibil primeste un ajutor de caldura. Cei cu centrale proprii nu au aceste pierderi dar dar incalzirea cu aceste sisteme individuale este mai costisitoare.
    • Like 0
  • E aceeasi greseala. Sa nu confundam oamenii cu bani obtinuti din munca lor, cu cei care au furat, cu cei care sunt corupti si care obtin posturi sau sunt pe liste de candidati doar pentru ca fac parte din grup.

    E mereu o ura si o inversunare fata de cei cu bani. Recunosc ca in Romania 90% dintre cei bogati au facut avere in urma unor acte de coruptie. Dar discutand mereu asa, la modul general, nu se obtine decat dispret din partea oamenilor cu venituri normale, fata de cei cu venituri mari.

    La noi nu prea este cultivata ideea de a-ti urmari un vis, de a-ti pune in valoare un talent (de multe ori nici nu e descoperit respectivul talent in sistemul nostru de invatamant) . La noi nimeni nu te indeamna sa creezi, sa-ti pui imaginatia in miscare si in felul asta intr-o zi sa poti ajunge acolo unde-ti doresti, implicit ducand o viata mai buna prin castigurile materiale obtinute.

    Dincolo de acest aspect in care mereu se arunca cu rosii in cei care reusesc (pentru ca oamenii nu fac distinctie intre unii si altii), ramane „extraordinara” clasa politica romaneasca, plina de jeg. Mafioti de tot felul, gajaiti, corupti, multi cam analfabeti, interlopi la ei in sat, comuna, judet sunt candidati la posturile de primari, consilieri puse la dispozitie de partide. Alesi de un electorat in proportie de 60% analfabet sau analfabet functional, acestia sunt fara studii adecvate, fara experienta in managementul administrativ, fara viziune, fara curajul de a avea proiecte, fara a incerca sa acceseze fonduri europene, fara..., fara.... Si atunci ne tot miram ca suntem subdezvoltati, ramasi mult in urma restului tarilor din UE (noi si bulgarii. Doamne ajuta ca mai sunt si bulgarii pe lumea asta).

    Nu cred ca cel care a ramas fara apa poate rezolva problemele. Nu asta e solutia. Solutia e ca oameni bine pregatiti, oameni morali, oameni cu educatie si bun-simt sa ajunga in astfel de posturi. Oameni cu proiecte, oameni care au condus ceva sau pe cineva in firme importante in domenii conexe cu administratia locala, oameni care au realizat ceva in viata lor. Fara bani de la stat, fara dubii si pete negre in povestea lor de succes. Avem nevoie de oameni care s-au pregatit intr-o scoala de specialitate pentru a ocupa functii in administratie.

    Unde-i putem gasi? Cred ca foarte multi dintre acestia au plecat din tara. Au proiecte, sunt angajati in tot felul de activitati. Sunt oameni de top, necunoscuti de publicul roman (https://www.repatriot.ro/wp-content/uploads/2023/11/Top-100-Romani-de-Pretutindeni-Editia-2023.pdf)
    care puteau reusi in Romania si nu in Franta, Danemarca, Anglia, Olanda, Norvegia etc. Asta cu conditia ca Romania sa fi fost o tara care sa ofere posibilitati, ca nu au plecat toti de nebuni. Printre ei sunt foarte multi arhitecti, ingineri, urbanisti, specialisti in transporturi, manageri etc.

    Trebuie sa ai un mediu in care sa te dezvolti, si foarte important, sa fii intr-o tara care e in toate domeniile intr-o continua dezvoltare, perfectionare etc.
    Nu cred ca poti sa reusesti ca primar de unul singur. E nevoie ca intreaga administratie sa se schimbe.

    Sunt o gramada de romani talentati, muncitori, cu caracter si educatie, realizati material si profesional raspanditi pe tot globul. Sigur, fiecare natie isi are oameni plecati pe alte continente, dar la noi au plecat multi, foarte multi. Toti manati de dorinta de a trai si lucra intr-o tara normala. Si multi, foarte multi si-au propus sa plece. In continuare ramane aceasta problema. E firesc sa-ti doresti tot binele pentru tine si familia ta pentru ca ai o singura viata si nu poti sa ti-o ratezi stand dupa Ciolacu, Ciuca, Piedone, Cirstoiu, Firea, justitie, politie, alte autoritati care ingroapa Romania zi dupa zi. Cei care mai sunt in Romania si ar putea face ceva, nu au acces, nu au sprijin si nici macar nu se gandesc sa candideze pentru vreo functie.

    Coalitia PSD-PNL s-a scremut luni de zile intr-un circ total, sa propuna un candidat. Si ce a iesit?: doctorul Cirstoiu, un Oprescu 2, uns cu toate alifiile sistemului, mistocar si foarte sugubat. Necunoscator in ale administratiei, in ale legilor, fondurilor, nevoilor unui oras a aterizat de la spital direct in campania electorala pupandu-se cu babele prin parc.

    Asta-i propunerea pentru Bucuresti. Ca despre provincie, despre sate si comune ce sa mai vorbim?
    Unul il bate pe portar, altul pupa fotografiile cu Ceausescu si cu Putin si tot asa. Toti mana in mana cu mafia locala, cu interlopii si afaceristii locali si permanent cu ochii dupa un castig personal, barosan din bani publici.

    Electoratul rade natang, si fara sa inteleaga naibii ceva. Campanii organizate ca in mahala, oamenii se duc la vot si pun stampila fara sa gandeasca ca acea urma de tus va defini viitorul pe urmatorii 4 ani.

    P.S. Mai tineti minte arogantele patronilor romani? Prin anii 90-2000? Angajatii erau la cheremul acestor insi plini de tupeu, lipsiti de orice urma de gandire, dar avuti prin invarteli si combinatii. Ei sunt cei care au intrat in partide si au fost alesi pe posturi de primari, consilieri, parlamentari si altele. Ei sunt cei care i-au gonit pe oameni din tara. Era lozinca: acum te dau afara, ca gasesc imediat alti 100 ca tine. Se face coada la usa.

    In lipsa de judecata a acestei tari, oamenii si-au gasit solutii: au plecat. Acum miorlaie cu totii ca nu gasesc angajati buni, dar metehnele vechi nu s-au schimbat suficient de mult cat sa conteze. Abuzurile au mai fost ingradite de legi.

    In concluzie, problema nu e daca ai bani, problema e cum i-ai obtinut. A avea bani nu e ceva rau. Rau e sa-i obtii prin coruptie, frauda, inselaciune, furt, trafic. Si peste toate, cu bani sau fara, ramane omul din tine. Ce fel de om esti.

    La noi se da zor cu gospodarul. Primarul sa fie gospodar. Adica ce sa faca? Sa dea cu mopul, sa stearga geamurile, sa ude florile?
    Un primar al secolului XXI, mileniul 3 trebuie sa fie un intelectual, un vizionar, un om care sa gandeasca in viitor pentru a putea dezvolta teritoriul administrat si pentru a-l duce inspre secolul XXII.

    Cel mai modest presedinte din lume a fost Jose Mujica. Acum, nu stiu daca Uruguay a dus-o mai bine pentru ca acesta statea la tara si crestea animale, iar salariul il dona, dar cert este ca la alegerile din 2015 a fost preferat Tabare Vazquez, care mai fusese si inainte presedinte.

    Nu-mi doresc sa locuiesc in bloc cu presedintele sau prim-ministrul sau primarul, nu-mi doresc sa ma intalnesc cu ei la magazin, dar imi doresc sa fie printre cei mai inteligenti, morali si bine pregatiti oameni politici din lume.
    • Like 1
    • @ Daniela Damian
      Mulțumesc pentru acest comentariu. Lung dar la obiect!
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Si eu multumesc pentru raspuns.
      Da. asa este, si as mai fi avut multe de spus, dar in final m-am oprit. Chiar ma gandeam daca "Republica" are un numar limita de caractere, ca pe alte site-uri.
      • Like 0
    • @ Daniela Damian
      George check icon
      Destul de bine structurat comentariul.
      Mai bine faci un articol.
      • Like 1
  • Florin N check icon
    Interesanta remarca dvs cum ca "ceilalti" care locuiesc in apartamentele legate la reteaua de termoficare a Bucurestiului sunt "vinovati" ca se revolta pt ca nu sunt respectate niste norme contractuale pana la urma.
    Afirmati ca nu au facut credite pt acele locuinte (oare toti?) si ca au primit cel mai mult etc, dar va dau ca un prim exemplu pe bunicii mei care au primit un apartament intr-un astfel de bloc dintr-un cartier "dormitor" la schimb cu casa si terenul detinut de cca 4 generatii in Bucuresti (si mutati de comunisti cu forta ca sa se faca loc pt cat mai multi viitori urbanizati). Ei au dreptul sa se revolte pt ca stau in frig si ca au facut asta si in comunism?
    Revenind la subiect, v-ati intrebat vre-o data ce ar fi daca din cele cca 570.000 de apartamente si 4.100 de companii si institutii publice conectate la aceasta retea, jumatate din ele ar dori debransarea si trecerea la un sistem tip centrale de apartament (gaze naturale sau electric)?
    Va spun ca ar fi imposibil d.p.d.v. al infrastructurii sa suporte un astfel de nr de consumatori.
    Puteti verifica informatiile, desi era de recomandat sa o faceti inainte.
    Sistemul centralizat produce energie electrica si energie termica, fiind o forma mult mai performanta decat cea individuala, iar acum sunt investitii in acest sistem pentru prima data in ultimele decenii.
    In marile orase europene s-a trecut de cateva decenii la un sistem centralizat de cartier sau microcartier, dar la noi "dezvoltatorii" sprijiniti de diversi edili, au ales solutia cea mai nefericita si mai poluanta, cea a centralelor de apartament.
    De ce ati acceptat asta cand ati achizitionat locuinta (cu credit sau nu) din Bucuresti si nu ati ramas in Magurele? Sau sunteti ca cei care au achizitionat astfel de locuinte in cartiere fara strazi, scoli, piete si conexiuni, dar cer Primariilor sa le rezolve situatia ingrata in care au ales sa locuiasca, fiind cel putin la fel de responsabili si vinovati ca dezvoltatorii acelor aberațiii urbane.
    Daca va situati printre cei veniti in Capitala pt un trai mai bun (cel putin asa reiese printre randuri) si locuiti intr-un astfel de imobil strecurat cu forta in spatiul cadastral si aglomerand pana la absurd zona urbana, sa stiti ca si dvs beneficiati de deduceri la consumul (fara limite) de gaze naturale al centralei de apartament, iar cei care au ales, din diverse motive, sa locuiasca in afara oraselor si folosesc energia electrica sunt obligati la plata integrala.
    In rest...ce sa zic? Bine ca suntem cu toti revoltati de calitatea clasei politice, dar la fiecare 4 ani sunt alesi tot hotii si incultii impinsi in fata de diverse sisteme si aparate ale statului.
    "Asta e! A furat, dar a și făcut!" este motorul care impinge mereu in fata specimenele care pudreaza rahatul cu sclipici, precum piedone, negoită, băluța, mazăre, vanghelie, videanu, oprescu, firea etc.
    • Like 0
  • Stau in sectorul 3. Il votez cu 2 maini pe Robert Negoita, o fi avand el multe bube, dar sectorul 3 merge bine - curatenie avem, pietele sunt pline si curate, arunci mobilier, electrice, moloz faci programare la Salubritate si ti le ridica in cateva zile. Un of am, tantarii si capusele, dar insectele tin de Primaria Generala .....doamna Firea arunca cu banii pt facutul copiilor, cei deja nascuti nu mai erau in schema....iar Nicusor Dan, la fel.....ne-au mancat tantarii, ....si el se scarpina de paduchi in cap.... Termoenergetica carpeste conductele alea din 2 in 2 zile si opreste apa calda in tot cartierul....am senzatia ca face economie, nu repara. ....Acum avem un doctor care in loc sa stea in spital sa-si vada ce meserie se vrea primar ....uita toti ca una e sa fii manager intr-un domeniu pe care-l cunosti si alta sa fii managerul unui oras.....prea multi care au facut 3 zile cursuri de management se cred si buni manageri.....Imi doresc un primar general care sa fi studiat exact asta, administratie publica. ....Realitatea e neagra.
    • Like 1
    • @ Eliza Mioc
      Ref. țânțari, căpușe și alte insecte...
      Ați transmis o petiție la PMB? Sau doar vă minunați ce bun primar e Negoiță în timp ce Nicușor nu dă cu flit? Cum să dea cu flit dacă PSD-iștii și PNL-iștii îi pun numai bețe în roate? Pentru ei e mai important să-și pună marioneta la butoane decât să se ocupe de interesul public...
      Poate, dacă și onor consilierii ar vedea mai des ce îi doare pe bucureșteni, ar lăsa politica de-o parte și ar face ce trebuie. Aveți aici link pentru a transmite problemele dvs către PMB:
      https://www.pmb.ro/interes-public/informatii/formuleaza-petitie
      • Like 2
    • @ Andrei Tarlea
      @ Andrei Tarlea
      Multumesc pt link. ....Tantarii deja au aparut, sunt mutanti, asa de mari nu am vazut niciodata....si nu este vorba numai de mandatul lui Nicusor Dan....recodul l-au batut pe vremea doamnei Firea....cel putin in cimitire, in cateva minute erai asemenea locatarilor de la mucaturile de tantari....
      • Like 1
  • Dacă e să privim înapoi în timp, ne dăm seama destul de ușor ce a făcut fiecare primar, mai bine sau mai puțin bine. Eu personal am constatat că Nicușor Dan s-a apucat de treburile cele mai grele, pe care alții abia dacă au mimat că încearcă să le rezolve. Ar fi bine să deschidă fiecare ochii, să gândească cu propriul cap și să nu mai pună botul la toate vrăjelile care se emit în campana electorală.
    • Like 4
  • Toți indivizii aceștia se plimbă pe la toate televiziunile pentru că sunt invitați și mângâiați pe creștet. Nici o întrebare serioasă la care să răspundă direct și la obiect. Sunt lăsați să îndruge tot felul de prostii într-o perfectă limbă de lemn. Adevărat este că aceste televiziuni primesc sume considerabile din banul public. Pe de altă parte și spectacolul mai mult decât jenant dat de acest măscărici care vrea să conducă primăria Bucureștului.. L-am auzit și pe marele doctor care se va lupta pentru revenirea ? capitalei la nivelul capitalelor occidentale. REVENIRE , cred că acest domn- extrem de bogat - este chiar mai penibil decât maimuțoiul de la sectorul 5. Nimeni nu îi întreabă pe cei trei mușchetari (absolut ridiculi) de ce sunt așa de siguri că votanții pnl și cei ai psd vor pune ștampila pe listele comune.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult