Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Pompele de căldură – o soluție pentru a diminua efectele unei posibile crize energetice?

pompa de caldura - Germania

Primarul orașului Wahrenholz, Saxonia Inferioară, Germania, stă lângă un sistem de încălzire cu pompă de căldură din mica localitate /Foto Julian Stratenschulte/via Getty Images

Europa experimentează una dintre cele mai fierbinți veri din istorie. Temperatura crește, însă, și la modul figurat: cu gândul la aprovizionarea cu energie și gaz natural din timpul iernii, consumatorii și autoritățile simt o presiune ridicată. Acum, pentru a menține condiții suportabile în locuințe și birouri, aparatele de aer condiționat sunt deschise la, sau aproape de maxim. 

Atunci când prețul energiei atinge vârfuri record, iar pentru a acoperi nevoia crescută de energie se utilizează inclusiv mai multe resurse foarte poluante, precum cărbunele, și seceta amenință să scoată din producție capacități hidro și nucleare, eficiența energetică revine ca temă cheie.

Gazul natural a ajuns săptămâna trecută 205 EUR/MWh pe bursa din Olanda, în interiorul sesiunii, fiind însă la doar câteva procente de vârful record atins la scurt timp după intrarea trupelor ruse în Ucraina. În Germania, prețul pentru 1 MWh de energie a ajuns miercurea trecută la un vârf de 619 EUR, deși media a fost mai jos, în timp ce în România prețul atinsese 2.529 RON (aprox. 512 EUR).

Explorarea unor modalități de a reduce factura energetică capătă relevanță majoră.

Între modalitățile încă relativ puțin cunoscute de a reduce factura energetică se află și pompele de căldură, care, deși denumite astfel, pot nu doar aduce, ci și prelua căldură, reușind astfel să răcorească vara și să încălzească iarna.

Costul inițial mare al echipamentelor și nevoia de a realiza foraje pentru anumite specificații, împreună cu alte cerințe pentru instalare au limitat apetitul până în prezent, însă condițiile se schimbă.

Politica europeană de susținere a investițiilor eficiente energetic este foarte prietenoasă cu pompele de căldură.

În Italia, guvernul plătește efectiv cetățenii pentru a și le instala: rambursarea costului cu echipamentul este de 110%.

Franța are un program care acoperă de la 2.000 la 4.000 de EUR pentru pompele de tip aer/apă și de la 4.000 până la 10.000 EUR pentru pompele sol/apă, în funcție de venituri.

În România subvenția ajunge până la 8000 de lei (sol/apă și aer/apă).

SUA are, de asemenea, un program de susținere, deși suma de 300 dolari e considerată de unii legislatori prea mică, propunerile fiind de dublare la 600 de dolari.

La nivel local și de state, se pot adăuga beneficii suplimentare.

În termeni relativi, programele din Europa sunt, însă, mai generoase.

Un studiu al Harvard și CLASP arată că, până în 2032, dacă cetățenii care instalează aparate de aer condiționat ar trece pe pompe de căldură, s-ar realiza economii de 27 mld. de dolari la factura de energie, și s-ar evita emiterea de 49 milioane de tone de CO2.

Producătorii de sisteme alternative de climatizare sunt numeroși, însă numai o parte dintre aceștia sunt listați pe burse.

În Europa sunt prezente companii uriașe care au și divizii de climatizare cu produse de tipul pompelor de căldură: Toshiba, Bosch, Viessmann, Vaillant.

Între firmele cu focus mai mare pe pompe de căldură se află NIBE Industrier din Suedia.

Acțiunile NIBE, cu o capitalizare de piață de 197 mld. coroane suedeze (18,8 mld. EUR) au avut un an dificil, în scădere cu 25,7% de la 1 ianuarie până pe 28 iulie (ora 11.30).

Corecțiile vin, însă, după un trend ascendent pronunțat, care triplase valoarea în doi ani, până la 1 ianuarie 2022.

Compania a trebuit să marcheze o pierdere de 114 mil. SEK în urma închiderii operațiunilor din Rusia.

Vânzările au crescut în trim I al anului cu 28,1% la 8,75 mld. coroane (SEK), cu un profit de 0,33 SEK pe acțiune față de 0.31 anterior.

Datele pentru trimestrul al doilea sunt așteptate pe 18 august.

Deși consumatorii sunt sensibili la scumpirea energiei, astfel încât cererea este în creștere, costurile cu materia primă, lipsa forței de muncă, a unor semiconductori și în general, așa cum e descrisă într-un comunicat al companiei suedeze, starea de „aproape haos” în aprovizionare fac dificilă estimarea rezultatelor financiare.

O altă companie din Suedia care produce, pe lângă alte produse, pompe de căldură, este Systemair.

Având capitalizarea la 12,2 mld. SEK (1,17 mld. EUR), este mult mai mică decât NIBE, însă cu o evaluare mai bună din perspectiva profitului pe acțiune raportat la prețul acțiunii (PER): 23,02 vs 56.05 pentru NIBE.

Dificultățile cu care se confruntă competitorul său mai mare sunt cel puțin la fel de presante și pentru Systemair.

În general, Systemair are avantajul unei agilități mai mari, dar dezavantajul unei vizibilități mai reduse pe piață.

În SUA, lista de producători este numeroasă. Aici se regăsesc firme cu produse foarte variate precum Johnson Controls, Eaton Corp, Ingersoll Rand sau Carrier, având capitalizări de 30 - 50 mld. dolari.

Totuși, investitorii atenți mai ales la segmentul de pompe de căldură ar trebui să își îndrepte privirea spre firme relativ mai mici.

AAON din SUA are o capitalizare de 3,06 mld. dolari și a pierdut 26,5% anul acesta.

Cu un nivel al PER de 51,4, se află mai aproape de zona „înaltă” a evaluărilor, dar așteptările pentru profitul la trim. II, care va fi anunțat pe 8 august, sunt bune, 0,41 dolari/acțiune.

Dacă ritmul de profit va fi menținut, indicii de evaluare, inclusiv PER-ul, se vor îmbunătăți considerabil.

Thermon Group, listat la NYSE, are o capitalizare de 514 mil. dolari, și a coborât cu 11,7% anul acesta.

Deși, privind în urmă, PER de 25,2 este la jumătate față de AAON, profitul așteptat a fi anunțat pe 3 august e de doar 0,11 dolari/acțiune, aprox. o treime din cel al trimestrului anterior.

În Japonia, gigantul Daikin, cunoscut mai ales pentru sisteme „clasice” de climatizare, are o divizie de pompe de căldură. Cu o capitalizare de 6,82 trilioane de yeni (49,9 mld. dolari) la închiderea zilei de 27 iulie, firma este în altă „ligă” față de alți producători din lista noastră. Daikin a pierdut 11,6% anul acesta, și are un indicator PER de 31,4, produsele sale de climatizare fiind, însă, foarte diversificate. Totuși, segmentul de pompe de căldură al Daikin este în creșterea cea mai puternică. Compania estimează o creștere a pieței pentru toți producătorii: în 2030 în Europa vor fi instalate 4 milioane de pompe anual. Cu un ritm de creștere de 20%, ar însemna că 1 din 3 sisteme de încălzire vor fi de tipul pompelor de căldură.

Investitorii pe termen lung vor lua, probabil, notă de trendul în derulare, fiind atenți, însă, și la riscurile induse de inflație și încetinire sau chiar recesiune pe termen scurt și mediu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un lucru pe care toti cei care prezinta aceste sisteme de incalzire il omit sa-l spuna, voit sau nu, este faptul ca pompele de caldura necesita incalzire in pardoseala pt a fi eficiente!!!! Asa ca retro fit-ul devine extrem de dificil de realizat!!!
  • Like 0
 • Ion check icon
  Cam mare entuziasmul cu pompele astea de caldura un sistem foarte compex si costisitor ce presupune o camera tehnica daca vorbim de cele aer-apa de cele geotermale nu mai zic, e ceva exorbitant. "Pai in nu stiu ce suedie au de 40 de ani" Si? V-ati uitat pe facturile lor?! V-ati uitat ca tremura la 19 grade in casa?! O sa fie bune, la vremea lor si eu iau in considerare asa ceva. Subventii, pai subventiile sunt tot banii oamenilor nu pica din cer! Lasa sa se impuna pompele astea singure pe piata, prin eficienta si cost scazut in raport cu alternativele. AC-ul meu, pompa, aer-aer, o fi el mai eficient decat caloriferul electric dar are alte dezavantaje si costuri folosirea lui asa ca iarna trecuta am preferat caloriferul electric. Cand vii cu un calcul pe 30 de ani deja am un mare semn de intrebare in ce priveste o tehnologie! Centrala pe gaz si adictiunea de gaz mi-am recuperat-o in cinci ani fata de ce aveam inainte!
  • Like 0
 • Din 1974 pana in 1985 stiu ca iarna faceam focul in soba si toti traiam intr-o singura camera. Apoi ne-am mutat si aveam caldura in doua camere. Astazi lucrez la o casa care are o suprafata de 560 de metrii patrati. Bine... in ultimul timp tot lucrez la mari mahari si nu-s putini. In timp ce traversez gradina fredonez melodia din ''Dallas''. Pai s-avem toti vile de 200 de metrii patrati ca nici curentul nu ne va mai ajunge pentru pompa pompelor de caldura.
  • Like 1
 • „În Italia, guvernul plătește efectiv cetățenii pentru a și le instala: rambursarea costului cu echipamentul este de 110%.
  Franța are un program care acoperă de la 2.000 la 4.000 de EUR pentru pompele de tip aer/apă și de la 4.000 până la 10.000 EUR pentru pompele sol/apă, în funcție de venituri.
  În România subvenția ajunge până la 8000 de lei (sol/apă și aer/apă).”
  Pe lângă că subvenția este mică, este și prost gândită: includerea manoperei și profitului instalatorului în cheltuielile eligibile la decontare face ca firmele respective să opteze pentru componente de calitate redusă, ca să fie mai mult loc de manoperă și profit. Măsura Italiei mi se pare cea mai deșteaptă: dacă dau pe echipament 20.000 de lei, statul îmi decontează 22.000; cei 2.000 de lei pot compensa, fie și parțial, manopera instalării; măsura ar stimula astfel competiția în piața specifică iar clienții n-ar mai fi la mâna unor firme care sunt „în cărți”...
  • Like 1
 • Am crezut, după titlu, ca articolul prezintă avantajele și dezavantajele pompelor de caldura ( și nu ca încearcă sa ne vinda acțiuni).
  • Like 5
  • @ Nicolae Condrea
   Like . Nu-l devoalati , ca se prind investitorii ...
   • Like 0
 • inteleg ca ati descoperit aparatul de aer conditionat?
  pompa de caldura ar fi doar jumatatea de iarna a acestuia.

  dar mai fireasca ar fi intrebarea, de ce fatalitatea asta subinteleasa ca preturile trebuie sa creasca, intrebare care trebuia pusa , insistent de acum 10-12 luni cand nu era nici un fel de razboi ci doar specula ....pt ca asa vrea muschii lor;
  absenta acestei intrebari e suspecta de ....prostie, rea credinta sau doar conspiratie!
  mai ales ca intre timp , intrebarea a inceput sa se strecoare, timid la cate o autoritate de reglementare, si nu numai in romania.
  • Like 2


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult