Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce face „Manuscrito”, startup-ul local care a câștigat premiul „Innovation Labs Grand Prize”. România prin ochii participanților la Innovation Labs 2022 Demo Day. „Doi dintre ei vor fi milionari în euro”

Innovation Labs 2022

Aula Magna a Universității „Politehnica” din București deborda acum o săptămână de tinerețe, entuziasm și emoții puternice. Peste 1.300 de studenți, profesori, mentori, antreprenori, oameni din IT, dar și din alte domenii – medicină, economie, juridic, arhitectură – așteptau decernarea premiilor la Innovation Labs Demo Day 2022, program care a celebrat zece ani de activitate,

Într-un colț, feriți de privirile curioșilor, câțiva tineri din startup-urile competitoare își repetau concentrați pitch-ul, unii gesticulând, alții veniți cu mascota echipei lor. Erau conștienți că modul cum urmau să se prezinte în cele câteva minute alocate putea face diferența în concurs.

Pe scenă au urcat, pe rând, cele 15 echipe finaliste, fiecare având la dispoziție două minute să își prezinte pitch-ul și încă două minute să răspundă la întrebări din partea juriului. În ultimele trei minute ale finalei Demo Day, publicul din sală și de acasă a avut oportunitatea de a vota live, pe baza unui QR code, cea mai bună prezentare, pentru premiul de popularitate.

Câștigătorii Finalei Demo Day 2022 - ediția a zecea a Innovation Labs

Innovation Labs, cel mai longeviv program de educație antreprenorială de tip pre-accelerator din mediul universitar românesc, prezintă o imagine pe care mulți nu o cunosc, o Românie creativă, a tinerilor cu cele mai tari idei de afaceri în tehnologie. Sub îndrumarea mentorilor din program, tinerii învață să își rafineze ideile în decizii şi produse cu impact în piaţă, în diverse sectoare de business, la nivel național și global.

La cea de-a zecea ediție a Innovation Labs, din cele 15 echipe finaliste care și-au prezentat ideile în fața juriului, partenerilor și a potențialilor investitori, au fost selectate cinci startup-uri.  

Echipele Manuscrito, VAUNT, CodeTruck, dMonitor și Juridiq au fost cele mai apreciate de juriu și public, prin produsele și prezentările lor. Valoarea le-a fost recunoscută prin premiile „Grand Prize”, „Scale-up of the Year”, „Start-up of the Year”, „Spin-off of the Year” și respectiv „Pitch of the Year”. 

Marele premiu al competiției - „Innovation Labs Grand Prize” - a revenit echipei Manuscrito. Manuscrito este aplicația care ajută copiii cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani să învețe abilitățile fundamentale precum scrisul, cititul și operațiunile de matematică simplă. Manuscrito oferă o soluție interactivă și multidisciplinară bazată pe inteligență artificială. Aplicația este disponibilă pe tablete, combinând dorința copiilor de a petrece timp în lumea digitală cu nevoia de a învăța. Copiii primesc feedback în timp real pentru munca lor, iar părinții/profesorii primesc statistici detaliate pentru urmărirea progresului.

Premiul „Scale-up of the Year” a fost acordat pentru VAUNT. Prin produsul pe care l-a dezvoltat, VAUNT ajută echipele de vânzare în managementul procesului de vânzare al unui proiect rezidențial din momentul obținerii autorizației de construire până la predare. Acesta este adaptabil în funcție de tipul de proiect, fiind împărțit în module. VAUNT are proiecte din Europa și UAE, iar în acest an urmează să se extindă și în Statele Unite. În primele 6 luni ale lui 2022 produsul a înregistrat o dublare a veniturilor și a clienților, comparativ cu anul trecut.


Premiul „Start-up of the Year” a fost câștigat de echipa CodeTruck. CodeTruck este o platformă care autogenerează cod de backend pentru API-uri în NodeJS, eficientizând munca complexă a programatorilor. Prin intermediul acestui motor web, arhitecții și dezvoltatorii de soluții își pot defini parametrii proiectelor de backend, lăsând generatorul de cod să se ocupe de restul. Astfel, platforma va genera codul necesar în cel mai scurt timp posibil, fiind, de asemenea, și ușor de scalat.

Premiul „Spin-off of the Year” a revenit echipei dMonitor. dMonitor este un produs de tip regulatory technology care simplifică și automatizează procesul de asigurare a conformității cu reglementările financiare în vigoare. Soluția propusă se adresează băncilor, firmelor de asigurări, firmelor de schimb valutar și altor companii interesate, prin intermediul unei platforme care permite identificarea persoanelor expuse public. Astfel, dMonitor oferă un mijloc rapid de reducere a riscului de pierderi financiare pentru organizații prin raportare la informații colectate din surse oficiale.

Premiul „Pitch of the Year”, acordat pe baza votului publicului, a fost decernat echipei Juridiq care realizează o aplicație care ajută practicienii dreptului în managementul activității acestora. Obiectivul produsului este acela ca utilizatorii să aloce timp doar atunci când este nevoie cu adevărat de inteligența umană, și nu în operațiuni precum urmărirea manuală a dosarelor sau adăugarea manuală în calendar a termenelor de judecată.

Innovation Labs 2022 este un program organizat în București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara, coordonat de Asociația Tech Lounge și implementat alături de Asociația Transilvania IT, Asociația Calemis, EduHub și Cowork Timișoara. Echipele participante în cele cinci centre naționale București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara în programul de mentorat de cinci luni au beneficiat de sprijinul partenerilor principali ai Innovation Labs: BRD – Groupe Société Générale, UiPath, Microsoft, AROBS Transilvania Software, Atos, Carrefour România, Orange, VTEX, Elrond, având Romanian - American Foundation ca partener strategic, Universitatea „Politehnica” din București ca partener universitar strategic, și în colaborare cu UEFISCDI - Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.

Echipele participante beneficiază și de susținere din partea partenerilor locali ai programului: Adobe Romania, Keysight Technologies, NXP Semiconductors Romania, Fitbit (acum parte a Google), BearingPoint, Eximprod Grup, Deloitte România, Ortec, PSS Prosoft Solutions, PentestTools, Simple Capital Labs, Bware Labs, Arctic Stream, Knosis.ai în București, Electrolux România (partener principal local în Cluj-Napoca), Linnify, Wolfpack Digital în Cluj-Napoca, Sevio Solutions în Iași, Amazon, Growceanu și Birou Reglabil High-End Office în Timișoara.

10 ani de Innovation Labs

Antreprenorul Andrei Pitiș, cofondator Innovation Labs, a rememorat pe scena Aulei, provocările primei ediții, din urmă cu 10 ani. „Îmi aduc aminte, în primul an (la prima ediție a Innovation Labs), cum stăteam în clădirea Rectoratului, avem niște acces points, nu prea aveam internet...Toată echipa a tras foarte tare ca să organizeze acolo hackathonul.

În 2013, la prima ediție a Programului Innovation Labs, a fost organizat un singur hackathon, unde au venit 20 de echipe de studenți, din care la final, la Demo Day, au fost selectate 10 startup-uri. În cei 10 ani, programul s-a dezvoltat, devenind unul la nivel național, cu studenți din 18 universități partenere. În 2022, Innovation Labs a avut 5 hackathoane, cu peste 100 de echipe, fiind selectați 375 de participanți, reprezentând 69 de echipe, iar la Demo Day au intrat 15 produse minim viabile (MVP).

„Acum 10-12 ani au pornit multe lucruri din comunitatea tech. Eu și Răzvan Rughiniș (cofondator Innovation Labs, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Universitatea „Politehnica” din București - n.n), colaboram de ceva vreme, încercam să facem un curs prin care să îi învățăm pe studenți să dezvolte produse proprii, să îi punem în fața faptului de a-și face o firmă ei înșiși și de a testa o idee. Și am avut primul partener, care ne este partener și acum – Microsoft -, după care ni s-au alăturat Orange, Carrefour și ceilalți parteneri”, a povestit Andrei Pitiș.

Un moment important a fost atunci când reprezentanții Fundației Româno-Americane, partener strategic al proiectului, a venit cu ideea transformării proiectului într-unul de nivel național. „Ne-au zis: ok, faceți treabă foarte bună în București, însă ce ar fi să faceți asta în țară? Și ne-au asigurat și mijloacele, dar și motivația să facem asta în toată țara. Iar pentru asta le multumim mult”, a punctat Andrei Pitiș.

Ideea de la care a pornit proiectul de pre-accelerare a startup-urilor a fost încă de la început aceea de a sprijini crearea de antreprenori IT, în echipe cu tineri specializați și în alte domenii, nu doar tech.

„Trebuie să facem ceva prin toate căile, ca să încurajăm crearea de firme de software complete, firme care fac produse software și le vând. Într-o firmă de creare de produs se lucrează și cu programatori, dar și cu oameni de vânzări, de marketing, care poate au vândut și marketat anterior detergenți, sau cafea, nu neapărat produse IT, de ce nu”, spunea Pitiș într-un interviu pentru ZF, acordat în 2012, la vremea aceea el fiind președinte ANIS - asociația patronală românească a industriei de software și servicii IT. „De ce ziceam asta? Pentru că în general firmele de outsourcing, de software la comandă, angajează doar programatori și deși le oferă un mediu extraordinar și un viitor acestor programatori, în aceste firme nu intrau tineri din toate profesiile, ci doar din IT”, a explicat antreprenorul.

„Făceam produse de tehnologie pentru companii de tehnologie, foarte specifice, eram într-o nișă, dar azi avem verticale complet diferite”

La rândul său, Răzvan Rughiniș, cofondator Innovation Labs alături de Andrei Pitiș, a relatat recent că atunci când au pornit proiectul Innovation Labs se gândeau „să scoată programatorii din spațiul lor de confort”. „Le spuneam studenților – dacă vrei să te angajezi la Google, poți să trimiți CV-ul și acum, sau poți să îți faci un startup și să îl crești suficient de mult, până când o mare companie va investi în startup-ul tău, poate că îl va achiziționa”, a amintit la ZF profesorul Răzvan Rughiniș.

Prin crearea de echipe mixte, între studenți programatori și studenți din alte facultăți, Programul Innovation Labs a luat amploare, soluțiile la care lucrează tinerii antreprenori ajungând să fie folosite în domenii mult mai diverse, comparativ cu soluțiile gândite de generațiile din primii ani ai proiectului.

„De la discuții cu programatorii, am reușit să construim echipe mixte, să intrăm în industrii complet noi, pe care acum 10 ani nici nu le intuiam - făceam produse de tehnologie pentru companii de tehnologie, foarte specifice, eram într-o nișă, dar azi avem verticale complet diferite, de la zona de medical, în care tehnologia vine cu promisiuni extraordinar de importante – monitorizare , diagnoză, sprijin în operaționalul unor medici. Tehnologia salvează din timpul rutinier petrecut de un medic, asta înseamnă mai mult timp pentru pacienți, pentru o diagnoză mai precisă”, a adăugat profesorul Răzvan Rughiniș.

Astfel, la actuala ediție a Innovation Labs au participat, printre altele, și startup-uri ce propun soluții pentru business-uri din agricultură, unde există capital românesc, dar în care de multe ori tehnologia nu are un cuvânt de spus. Sunt produse care oferă soluții de monitorizare, decizii inteligente venite în sprijinul agricultorilor, viticultorilor, posesorilor de sere, aplicații care facilitează și îmbunătățesc relația cu sectorul de retail.

„Dacă în urmă cu 10 ani aveam soluții extraordinare din punct de vedere tehnologic care combinau multiple fațete ale tehnologiei, azi am ajuns la prototipuri simple, dar care au validarea unor clienți reali, pe niște industrii în care inginerii nu se mai descurcă fără parteneriate cu expertiza specifică”, spun inițiatorii Innovation Labs. 

După 10 ani de Innovation Labs, jumătate dintre participanți sunt programatori, oameni care înțeleg tehnologia, dar aproape jumătate sunt experți din alte domenii. Startup-uri create între un programator și un student la Drept, care adresează probleme specifice domeniului juridic, startup-uri care rezolvă probleme medicale două universități de Medicină sunt parteneri azi Innovation Labs -. pentru a conecta expertiza medicală cu ceea ce e posibil din punct de vedere tehnologic. Totodată, există un parteneriat cu Universitatea de Agronomie, pentru că și acolo sunt probleme specifice pe care adesea un inginer IT nu le poate înțelege fără expertiza unui agronom, au explicat fondatorii Innovation Labs.

„În 10 ani de Innovation Labs, am avut 1.300 de echipe înscrise, din care 500 au fost în programul de mentorat și peste 180 au fost într-o finală de genul Demo Day. Dintre cele 180 de echipe, sunt 40 de firme care există pe piață, care au primit investiții și care au un business. Am estimat valoarea lor care ar fi cam de 250 de milioane de euro”, a făcut Andrei Pitiș un scurt bilanț la 10 ani de Innovation Labs. Printre aceste firme se numără Pentest Tools, Xvision, uRAD Monitor, Code Footprint și Soleadify.

„Innovation Labs începe întotdeauna cu un hackathon în luna martie, în acest an s-au înscris 156 de echipe, din 5 centre universitare, din care au fost primite în program 69 de echipe. De la începutul programului până la sfârșit sunt sesiuni de mentorat, pitch-uri, echipele trebuie să dezvolte produse. 36 din cele 69 de echipe au ajuns până la sfârșitul programului și din cele 36, au fost selectate 15 pentru această seară. Din cei 15, o să avem, zic, doi milionari, dar să vedem ce zice și juriul”, a spus Andrei Pitiș, în deschiderea Demo Day 2022.

„Ceea ce m-a impresionat este alianța cu aproape 20 de universități care a fost construită prin prezența Innovation Labs de peste 10 ani în comunitățile de studenți și în comunitățile locale”

La fel ca edițiile precedente, și ediția aniversară a Innovation Labs a beneficiat de susținere din partea unor personalități ale vieții publice. Innovation Labs Demo Day 2022 s-a bucurat, printre altele, de susținerea Excelenței Sale David Saranga, Ambasadorul Israelului în România și a Rebeccăi Green, ofițer economic în cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, care, prin intervențiile lor live, au transmis mesaje de încurajare și au evidențiat sprijinul oferit programului, echipelor și întregului ecosistem antreprenorial din România.

  • „În 10 ani, ceea ce s-a întâmplat este absolut spectaculos, întrucât ne-am poziționat foarte bine într-o zonă de colaborare dintre universități și mediul privat. Ceea ce nu era un dat, nu era sigur, însă deja se întâmpla. Iar ceea ce m-a impresionat este o alianță de aproape 20 de universitați care au fost construite prin prezența Innovation Labs de peste 10 ani în comunitățile de studenți și în comunitățile locale. Chiar cred că e un moment de celebrare, să vedem PentestTools, pe care îi invitam pe scenă acum câțiva ani, printre donatorii și cei ce susțin financiar acest efort. Pentru că nu este un efort ieftin, vine cu un cost. Iar din punctul nostru de vedere noi suntem probabil unul dintre cei mai vechi admiratori și suporteri ai Innovation Labs, iar pe principiul Put your money where your mouth is, în ultimii 8 ani am pus aproape 1,2 milioane de dolari în acest program”, a spus Roxana Vitan, președintele Fundației Româno-Americane, partener strategic al Programului Innovation Labs, care a sprijinit transformarea proiectului din unul local, în București, în unul național.
  • E.S. David Saranga, ambasadorul Israelului în România: „Într-o săptămână, închei misiunea mea aici în România. Era important pentru mine să vin azi aici să vă mulțumesc pentru toată activitatea comună pe care am avut-o în ultimii 4 ani. Această instituție, „Politehnica” București, și Programul Innovation Labs sunt foarte importante pentru creativitate. Anul trecut am fost aici și am stat lângă dl Costoiu (Mihnea Costoiu, rector Universitatea „Politehnica” București -n.n.), când ambasadoarea Franței a zis: Noi, în Franța, avem 12 unicorni. Și i-am spus dlui Costoiu: Știți câți unicorni avem noi în Israel? A zis: Nu. Am zis 73. Și asta era anul trecut. 10% din toți unicornii din lume încep în Israel. Și din acest motiv cred că această cooperare pe care această instituție o are cu Israelul și cu mentori din Israel este foarte importantă”.
  • Rebecca Green, consilier economic în cadrul Ambasadei SUA la București: „Felicitări tuturor tinerilor antreprenori pentru munca depusă și țineți-o tot așa!”
  • Mihnea Costoiu, rector UPB: „Este un lucru excepțional ceea ce se întâmplă nu doar în această seară, ci acest fenomen, Innovation Labs”.
  • Deputatul Sabin Sărmaș, preşedintele Comisiei pentru IT din Camera Deputaţilor, a făcut o promisiune zilele trecute, pe scena Innovation Labs: „Noi cei care suntem policy maker o să avem mare grijă de ecosistemul de startup-uri și vom face schimbări legislative, deja lucram la asta, pentru a vă ajuta să fiți mai dinamici și să deveniți nu următorul Israel, dar măcar 10% din ce înseamnă Israel astăzi.”

Innovation Labs 2022 este un program organizat în București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara, coordonat de Asociația Tech Lounge și implementat alături de Asociația Transilvania IT, Asociația Calemis, EduHub și Cowork Timișoara. Echipele participante în cele cinci centre naționale București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara în programul de mentorat de cinci luni au beneficiat de sprijinul partenerilor principali ai Innovation Labs: BRD – Groupe Société Générale, UiPath, Microsoft, AROBS Transilvania Software, Atos, Carrefour România, Orange, VTEX, Elrond, având Romanian - American Foundation ca partener strategic, Universitatea „Politehnica” din București ca partener universitar strategic, și în colaborare cu UEFISCDI - Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.

Echipele participante beneficiază și de susținere din partea partenerilor locali ai programului: Adobe Romania, Keysight Technologies, NXP Semiconductors Romania, Fitbit (acum parte a Google), BearingPoint, Eximprod Grup, Deloitte România, Ortec, PSS Prosoft Solutions, PentestTools, Simple Capital Labs, Bware Labs, Arctic Stream, Knosis.ai în București, Electrolux România (partener principal local în Cluj-Napoca), Linnify, Wolfpack Digital în Cluj-Napoca, Sevio Solutions în Iași, Amazon, Growceanu și Birou Reglabil High-End Office în Timișoara.

În cele cinci orașe, programul se bucură de sprijinul constant oferit de 18 universități de top din România:

- în București: Universitatea „Politehnica” din București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Universitatea Transilvania din Brașov,

- în Cluj-Napoca: Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca,

- în Iași: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași,

- în Sibiu: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu,

- în Timișoara: Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Oradea, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Timișoara.

Toate echipele participante la Demo Day vor continua să beneficieze de sprijinul acceleratorului și al susținătorilor programului și după încheierea perioadei de mentorat, devenind parte din comunitatea de alumni a Innovation Labs.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult