Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ponta, prima reacție după ce judecătorii i-au dat voie să vorbească pe Facebook: Invitarea lui Tony Blair în România a fost făcută de Ana Birchall

După ce judecătorii i-au ridicat interdicția de a face declarații în presă despre noul său dosar, fostul premier Victor Ponta a scris pe contul său de Facebook varianta sa privind dosarul Tony Blair în care este anchetat de procurorii DNA Ploiești.

Sub titlul „Adevărul despre scandalul Blair - situația așa cum a fost în realitate!”, fostul premier a arătat că invitarea lui Tony Blair în România a fost făcută la inițiativa Anei Birchall - pe atunci secretar internațional al PSD (devenită ulterior deputat PSD de Vaslui după alegerile din decembrie 2012). Fostul prim-ministru spune că implicarea sa în această vizită a constat în primirea lui Blair la sediul PSD şi în susţinerea unui scurt discurs.

„Doamna Birchall a contactat Biroul lui Tony Blair printr-un prieten ( fost coleg) britanic Matt Browne - iar invitația a fost transmisă printr-o Fundatie din SUA Center for American Progress”, a scris Ponta pe rețeaua de socializare. 

„Singurul aspect cu care doamna Birchall m-a informat legat de alte cheltuieli a fost faptul că Dl Blair nu solicita onorariu, însă încurajează organizatorii din România să facă o donație către o fundație de caritate indicată de către domnia sa/ nefiind vorba de bani de la PSD nu am cerut detalii și nici nu m-am implicat în vreun alt fel în acest aspect.

Toate negocierile privind programul vizitei și partea de donații au fost purtate direct de către Ana Birchall cu biroul Dlui Blair din Londra, cu cele două Fundații care au organizat ( Center for American Progress și Fundația Multimedia) și cu Ambasada Marii Britanii la București.

Am aflat pentru prima dată suma donației, firma care a donat și beneficiarul din documentele anexate la dosarul penal de către DNA Ploiești”, mai scrie Ponta. 

Fostul premier a adăugat că la solicitarea magistraților, a colegilor săi de partid sau a mass media poate prezenta și „alte aspecte relevante legate de acest caz care pun în pericol nu doar interesele PSD ci și imaginea României în fața partenerilor noștri occidentali!”

Victor Ponta este urmărit penal de procurorii DNA Ploiești într-un nou dosar, în care este acuzat de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și complicitate la infracțiunea de spălare de bani. Săptămâna trecută Victor Ponta a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile.

În același dosar este urmărit penal și deputatul Sebastian Ghiță, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, fiind și el plasat sub control judiciar.

DNA susține că Ponta, în calitate de președinte al PSD, și-a folosit autoritatea pentru ca Sebastian Ghiță să fie desemnat drept candidat într-un colegiu electoral în care formațiunea sa să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida.

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Postarea integrală a lui Victor Ponta:

„ADEVĂRUL DESPRE „SCANDALUL BLAIR" -situația așa cum a fost în realitate!

Având în vedere decizia judecătorilor de la ÎCCJ am dreptul să îmi exprim public punctul de vedere referitor la acuzațiile publice ale DNA Ploiești.

Voi face un rezumat cu toate lucrurile pe care le-am declarat în sala de judecată în fața magistraților ÎCCJ-nu doresc și nu cred că procesele se judecă la televizor sau în presă / dar atunci când ești acuzat public trebuie să răspunzi public-în acest fel oamenii pot să își facă propria opinie/ și când știi că ești nevinovat atât decizia judecătorilor cât și părerea oamenilor este la fel de importantă.

1). Să începem cu acuzațiile și poziția mea față de acestea-NU am cerut NICIODATĂ, nici pentru mine nici pentru PSD, vreo sumă de bani NICIUNEI persoane pentru a fi candidat! În cei aproape 6 ani cât am fost lider al PSD am semnat liste de candidaturi pentru mii de primari, consilieri locali și județeni ; pentru sute de deputați și senatori ; pentru zeci de europarlamentari! În România în care toți oameni publici se cunosc și vorbesc nimeni niciodată nu m-a acuzat de așa ceva ! Este o acuzație nu doar nedreaptă ci și defăimătoare la adresa imaginii mele politice-și în dosarul cauzei nu există nicio probă în sensul infracțional de mai sus!

-procurorii mai afirmă că, în urma vizitei Dlui Tony Blair din 26 Martie am „obținut foloase nepatrimoniale constând în imagine"/ reamintesc că în Martie 2012 nu era campanie electorală, că eu am candidat în Decembrie într-un colegiu din Județul Gorj pe care îl câștigasem oricum în anul 2008 și unde PSD a avut mereu un sprijin electoral consistent și că USL se afla în toate sondajele de opinie la o distanță uriașă față de ceilalți competitori politici

 Sunt de asemenea acuzat de „complicitate morală" la spălarea banilor ! Suma de 220.000 euro precizată de procurori că ar fi fost donată către diverse persoane juridice din Marea Britanie nu a fost niciodată în posesia mea sau a PSD, nici nu am dispus și nici nu am beneficiat de vreun euro din aceasta / nu am cunoscut niciodată (până în ziua de 6 Septembrie 2016) cuantumul, nici cine a plătit-o și nici cine a fost beneficiarul ei! În consecință rezultă foarte clar din toate actele de la dosar că nu pot să fiu complice ( nici măcar „moral") la spălarea unor bani de care nu știu, pe care nu i-am deținut niciodată, plătiți de o firmă de care nu am auzit niciodată către societăți și fundații din Marea Britanie pe care nu le cunosc!

-nu rezultă din nicio probă depusă la dosar că banii pentru donații provin dintr-o infracțiune și nici că organizatorii sau beneficiarii ar fi avut cunoștiinta sau suspiciuni rezonabile că ar fi vorba de bani „murdari"

-am avut o singură discuție pe tema acelor bani cu Dl Dan Sultanescu, la momentul în care a fost publicat în presă faptul că Fundația sa folosește bani din fonduri europene pentru vizita lui Tony Blair-Dan Sultanescu m-a asigurat că nu au fost nici bani europeni nici bani publici ci doar „donații private" ceea ce a și transmis oficial într-o declarație către presă

2.) Despre invitarea Dlui Tony Blair în România

-această acțiune a fost făcută la inițiativa Doamnei Ana Birchall-pe atunci Secretar Internațional al PSD (devenită ulterior deputat PSD de Vaslui după Alegerile din Decembrie 2012)

-Doamna Birchall a contactat Biroul lui Tony Blair printr-un prieten ( fost coleg) britanic Matt Browne- iar invitația a fost transmisă printr-o Fundație din SUA Center for American Progress

-ulterior la organizarea vizitei în România au fost cooptați Ambasadorul Marii Britanii la București și Fundația Multimedia condusă de Dan Sultanescu ( care a fost agreată deoarece avusese colaborări anterioare atât cu Ambasada UK cât și cu PSD)

-în programul vizitei au fost incluse întâlnirea cu Primul Ministru Mihai Răzvan Ungureanu la sediul Guvernului ( deși nu mi-a convenit acest lucru nu eram eu în poziția de a schimba programul) , întâlnire la Ambasadă, conferirea titlului de „Doctor Honoris Causa" la Universitatea Româno Americană urmată de un discurs în Aula Universității

-implicarea mea în această vizită a constat în primirea dlui Blair la sediul PSD și un scurt cuvânt în deschiderea speechului de la URA/ moderator a fost dl Emil Hurezeanu și invitați personalități de cel mai înalt nivel din viața publică românească

-fiind vorba de o personalitate ca Tony Blair și pentru a reduce costurile organizatorilor am fost de acord că în partea de organizare efectivă să ajute și alte persoane care lucrau cu mine în activitatea curentă de la PSD

-singurul aspect cu care Doamna Birchall m-a informat legat de alte cheltuieli a fost faptul că Dl Blair nu solicita onorariu, însă încurajează organizatorii din România să facă o donație către o fundație de caritate indicată de către domnia sa/ nefiind vorba de bani de la PSD nu am cerut detalii și nici nu m-am implicat în vreun alt fel în acest aspect

-toate negocierile privind programul vizitei și partea de donații au fost purtate direct de către Ana Birchall cu biroul Dlui Blair din Londra , cu cele două Fundații care au organizat ( Center for American Progress și Fundația Multimedia) și cu Ambasada Marii Britanii la București

-am aflat pentru prima data suma donației, firma care a donat și beneficiarul din documentele anexate la dosarul penal de către DNA Ploiești

3.) Despre candidatura lui Sebastian Ghiță la alegerile din 2012

-Cu Sebastian Ghiță am o relație de prietenie de notorietate ( ca exemplu am făcut împreună Revelionul 2011/12 la Viena, așa cum a fost relatat și în mass media )!

-ținând cont de natura acestei relații afirmația că „mi-am folosit autoritatea asupra lui în calitate de Președinte PSD" este evident o speculație pe care o pot demonta cu martori care cunosc raporturile reale dintre noi

-Faptul că i-am promis lui Sebastian Ghiță în Martie 2012 că va fi „pe listă pe un loc eligibil" la alegerile parlamentare este total neadevărat și ilogic din următoarele motive :

-nu am discutat cu NIMENI despre candidatura la Alegerile Parlamentare până după Alegerile Locale care au avut loc pe 10 Iunie-cu acea ocazie mulți parlamentari au fost aleși primari ( Cazul senatorului Iulian Bădescu care a devenit primar al Ploieștiului) eliberând locurile în Parlament

-în 2012 nu au existat liste ci colegii uninominale ( unde fiecare candidat trebuia să obțină singur peste 50% din voturi)

-PSD a candidat în alegeri nu ca partid ci sub formula USL-pentru toate candidaturile au semnat cei 4 Președinți ai PNL, UNPR , PC și PSD

-colegiile care reveneau fiecărui Partid membru USL au fost stabilite abea în 15 Septembrie după întâlnirea de la Murighiol ( nu în Martie)!

-propunerile de candidați au fost depuse și votate în organizațiile de colegiu și apoi în PSD județean ( în acest caz OJ PSD Prahova )-au fost trimise în scris de către Județe către Secretarul General Liviu Dragnea care le-a supus la vot în cadrul Comitetului Executiv Național!

-eu nu am participat și votat la nicio adunare PSD județeană cu excepția Organizației de la Gorj din care fac parte

-Sebastian Ghiță NU AVEA NEVOIE de sprijinul meu pentru a candida în Prahova / este membru la acea organizație din 2002/ avea o relație apropiată de notorietate cu Prețedintele PSD Mircea Cosma și Primarul de atunci al Municipiului Ploiești Iulian Bădescu / a participat activ la campania de la alegerile locale având astfel asigurat sprijinul primarilor din zonă și al activului de partid

- de altfel pe rolul DNA exista din luna Aprilie un dosar de urmărire penală privind modul în care lideri locali ai PSD Prahova și-au exercitat autoritatea și influența ca să îl pună candidat pe Sebastian Ghiță la alegerile parlamentare în schimbul sprijinului material al acestuia în campania de la locale!!! -

- Deci până la urma cine l-a pus pe Ghiță pe listă?!? Eu știu răspunsul - el însuși cu sprijinul membrilor PSD Prahova care l-au votat și al cetățenilor din colegiul său care au decis cu un procent de peste 60% la alegeri

4) Despre măsurile dispuse prin controlul judiciar stabilit asupra mea de către procuror

- am spus încă de la momentul prezentării la Parchet că nu intentionez să iau legătura cu ceilalti inculpați sau cu martorii din dosar pentru a nu crea suspiciuni că doresc să îi influențez

- am cerut însă explicatii legate de interdicția de a da declarații în mass media (atâta timp cât DNA a dat și comunicat oficial cu acuzatiile și au apărut și informatii „pe surse" ) ca și de interdictia de a părăsi țara ( desi l- am informat pe procuror și ulterior am depus la instanță documente din care dovedeam că am confirmat participarea la diverse evenimente internaționale și că sunt consilier onorific al unui Prim Ministru european)

-nu mi-au fost date nici mie în data de 6 Septembrie temeiurile acestei măsuri privative de drepturi și nici nu au fost prezentate ulterior în fața ÎCCJ-motiv pentru care Judecătorul de Drepturi și libertăți le-a și înlăturat

-la dosarul cauzei se află însă anexat Codul de Etică al PSD care prevede o interdicție de a candida pentru cei care sunt sub control judiciar-am considerat însă că o măsură preventivă nu poate avea un scop politic și nici nu poate să îmi limiteze dreptul constituțional de a candida

Acestea au fost lucrurile pe care le-am susținut în fața magistraților ÎCCJ și pe care doream să le fac cunoscute opiniei publice ( atât pentru cei care mă susțin și au încredere în mine cât și pentru cei care deși adversari sau care mă antipatizează cred în principiile democratice și în drepturile noastre fundamentale)!

Evident că la solicitarea magistraților, a colegilor mei de partid sau a mass media sunt gata să prezint și alte aspecte relevante legate de acest caz care pun în pericol nu doar interesele PSD ci și imaginea României în față partenerilor noștri occidentali!

Voi merge cu toată încrederea în continuare în fața judecătorilor având conștiința curată și fiind convins de nevinovăția mea! ”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am simpatizat-o initial pe Ana Birchall. Dupa aceea nu mi-a mai placut. Acum revine. Hotaraste-te, fato!
    • Like 0
  • Nici un comentariu al rapitelor ?! Ne place sa vorbim doar pe baza acuzatiilor avansate in comunicatele japitelor de la DNA , nu si cand se expun dovezi si fapte concrete ale apararii ?! :)
    • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult