Se întâmplă ceva la Guvern care neliniștește profund clasa politică. Relațiile transpartinice osificate într-un sfert de veac de democrație mimată, în care puterea și opoziția au fost două fețe ale aceleiași monede coclite, sunt zdruncinate de o serie de acțiuni de neînchipuit acum un an.
1. Se pare, de pildă, că devoalarea impostorilor cu diplomă de doctor în științe este o operațiune ireversibilă: a început cu V. Ponta, a continuat cu G. Oprea, R. Negoiță și-a recunoscut sincer furtul academic (ceea ce a deschis azi o acțiune penală), o parte din intelectualii partidelor făcuți la apelul de seară își aruncă pe fereastră doctoratele, într-o încercare tragicomică de a scăpa de responsabilitate. Demonstrarea furtului academic trebuie să continue până când și ultima suspiciune de plagiat va fi rezolvată. Doar așa ne putem gândi la o restartare a sistemului academic românesc, pe baze mai sănătoase.
Sigur că mulți, începând cu fostul premier, se întreabă retoric dacă doctoratele lor chiar sunt principala problemă a acestei țări. N-or fi, dar furtul e. Economia nu va merge mai bine, rapița va crește și singură. Dar, vorba poetului „S-o iau, se strică/ S-o las, mi-e frică/ Că vine altul și mi-o ridică”. Într-o țară în care toți fură, începând de la Vodă, cum să te mai apuci să cultivi ceva? Așadar, un hoț mai puțin, o șansă în plus pentru cultura de rapiță!
2. La o scară mult mai mare, unii prin Guvern s-au apucat să plivească la contractele IT, câmpul mănos din care grupul Pontaghiță și-a extras, în ultimul cincinal, milioanele și tupeul. Asta doare. Rând pe rând, miniștrii descoperă că instituțiile lor sunt captive în rețeaua unor contracte informatice atât de supraevaluate, încât și cel mai scump programator din lume ar lua un preț de 10 ori mai mic pe aceste lucrări plătite din banii noștri. Dacian Cioloș a anunțat azi că „există doar 3-4 firme IT care câștigă toate licitațiile din administrație” și a anunțat, în disperare de cauză, că va apela la soluția voluntarilor, cărora Guvernul le va oferi o bursă de 2000 de euro pe lună ca să facă treaba pe care firmele Sistemului o fac pe milioane de euro. Un ministru îmi spunea acum câteva săptămâni că una dintre aceste firme i-a cerut o sumă uriașă pentru un mic proiect pe care l-a făcut gratis cu niște voluntari din minister. Adevărul e că în țara aceasta, care are o resursă fantastică de specialiști tineri în IT, felul dezastruos în care merg sistemele informatice publice, făcute la prețuri exorbitante, arată nivelul real al jafului.
În această atmosferă, continuă neabătut campania mediatică „Tehnocrații nu iubesc oamenii”. Construită la comanda lui Liviu Dragnea, ea se trage din aceleași minți creative care i-au făcut lui Victor Ponta campania „Mândru că sunt român”. Pe scurt, tehnocratul este un termen care trebuie conotat negativ în permanență, astfel încât în mintea oamenilor să declanșeze o spaimă cataclismică. Vă mai amintiți cum Victor Ponta le trimitea pensionarilor fluturași electorali, atașați la talonul de pensie, cum că „străinul” Iohannis le va lua din bani? Priviți câteva seri la rând la televiziunea lui Sebastian Ghiță și veți vedea că tehnocratul, acest cyborg alogen periculos, taie pensiile, ucide oamenii, ia pruncii de la țâța mamelor și strepezește laptele în ugerul vacii. La câteva zile, apare Liviu Dragnea cu litania. Atacul cu eroii necinstiți de tehnocrați este ultimul episod al acestei campanii: pentru că Guvernul tehnocrat ar fi „luat banii veteranilor”, Liviu Dragnea a scos degrabă de la cingătoare hangerul moțiunii de cenzură, moment în care premierul Cioloș a avut prima răbufnire nervoasă de când e în funcție:
„Sunt multe inepţii pe care acest guvern a trebuit să le corecteze. Aceasta va fi încă una dintre ele. Am discutat cu ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu şi vom modifica prin ordonanţă de urgenţă legea Codului Fiscal, astfel încât să reparăm această greşeală făcută de guvernul Ponta şi votată în parlament. Din punctul meu de vedere, aceste scutiri de impozite sunt un gest minim de reparaţie morală şi compensaţie financiară pe care statul român îl poate face pentru veterani şi pentru familiile lor. (...)
Chiar nu am nevoie de domnul Dragnea ca să ştiu ce înseamnă respectul pentru veterani. Am învăţat asta de copil, pentru că am unul în familie, bunicul meu de la Pericei, un veteran care m-a format ca om şi căruia îi datorez în mare parte ceea ce sunt azi. Am crescut cu aceste repere, cu respectul faţă de oamenii cărora le datorăm această ţară. (...)
Astfel de abordări populiste, cu tuşe groase, sunt dincolo de orice comentariu. Aş fi invitat conducerea PSD ca, înainte de a se lansa în declaraţii care nu le fac cinste, să verifice cine este responsabil pentru situaţia semnalată de veteranii de război. Să-şi întrebe colegii de partid care au făcut parte din guvernul Ponta şi au elaborat şi votat Codul Fiscal în forma actuală. Este cel puţin lipsit de eleganţă, şi nu este prima dată când se întâmplă acest lucru, să călcăm pe mine îngropate de PSD şi tot de-acolo să fim întrebaţi de ce am călcat pe ele şi de ce au explodat”. (Sursa: Mediafax)
De ce și-a fixat PSD-ul ca țintă politică Guvernul Cioloș? Răspunsul este în punctele 1 și 2. Adăugați dvs. punctele 3, 4, 5... Și-apoi cu cine să se bată dl. Dragnea? Cu doamna Gorghiu? Cu dl. Băsescu? În multe privințe, și ei sunt deranjați de faptul că Guvernul acesta își permite cam multe pentru un mandat atât de scurt.
Dar marea durere a „premierului” Dragnea și a PSD-ului este că lucrurile nu se vor opri în toamnă și că președintele Klaus Iohannis l-ar putea pune prim ministru, în funcție de distribuția mandatelor în Parlament, tot pe Dacian Cioloș. Iar un Cioloș reîncărcat, cu un nivel politic în creștere, dacă citim declarația de mai sus, este mult mai periculos pentru dl. Dragnea decât un simplu tehnocrat.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
În condițiile în care intenționați un demers publicistic mai serios, vă recomand a parcurge analizele deja prezente in net relativ la debandada legislativă. Vă sigur că impactul desființării OUG-urilor emise cu atâta ușurință de executiv aruncă în aer domenii cu un impact uriaș. Vă stau la dispoziție pentru detalii: liviustancu@legalasist.ro
Iar daca Cioloș trece in oricare partid este obligat de corupție sa execute comenzile mafioților ...
Cred ca avem nevoie de încă 4 ani de un acest guvern tehnocrat
:))