Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Popescu – panicat de femei?

Într-un interesant articol despre ultimul Star Wars, pe Contributors.ro, socio... dacă-i spun socioloaga, se supără și are dreptate, dacă-i spun sociologul, nu e politically correct, deci, profesoara de sociologie de la Universitatea București, dna C. Rughiniș, consideră că „Spectatorii se vor obișnui treptat să nu se panicheze când văd două sau mai multe filme cu personajele feminine învingătoare – precum C.T. Popescu care, după trei vizionări, a și simțit suflul rece al matriarhatului. Vorba lui Finn: Stay calm”.

Vreau să-i comunic dnei C. Rughiniș, cu toată simpatia, că sunt cât se poate de calm. În legătură cu cele trei filme recente, Mad Max, The Martian și SW VII, în care personajul feminin e mai tare decât bărbații, n-am făcut decât să constat amuzat: „Bag de seamă că Hollywoodul ne îndreaptă spre matriarhat”, cum corect citează dna C. Rughiniș, dar interpretează excesiv: nu am atacuri de panică, nici „angoase”, cum mai zice dna profesoară, mă deranjează doar suflul rece al iernii de afară. 

În general, nu am nicio prejudecată de sex în legătură cu funcțiile de conducere, iar în particular, cred că femeile în poziții de decizie ar contribui la reducerea violenței cretine și/sau arogante de care e plină lumea.

În schimb, dna C. Rughiniș comite un fault nu socio, doar logic, atunci când scrie: „Vestea proastă este că toate celelalte filme ne conduc spre patriarhat, conform raționamentului lui C.T. Popescu - și, interesant, jurnalistul nu pare să aibă vreo problemă cu această direcție”. Conform niciunui raționament, nu rezultă nimic: celelalte filme pot fi oricum, eventual infantarhale, eu n-am spus nimic despre ele și nu am nicio problemă gen mama, tata și copilul, în nicio direcție.

Cu excepția celei artistice. Nu constituie pentru subsemnatul o valoare sau o nonvaloare a filmului faptul că femeia Furiosa e personajul dominant în Mad Max. Charlize Theron e atât de bună în acest rol, încât aproape că i-am uitat sexul.

Demonstrativ, ostentativ și nejustificat mi se pare modul în care scenaristul lui The Martian o pune pe Commander Lewis, geolog de meserie, să își asume autoritar, în locul piloților specializați, interceptarea în vid cu succes a naufragiatului Watney, nu faptul că Jessica Chastain e femeie.

Nu am vreo problemă legată de caftul administrat Darth Vaderului aspirant de către fetișcana Rey, mă deprimă inconsistența dramaturgică a personajului și interpretarea cabalină, cu facializări intense din fălci, nări, ochi și gâfâieli repetate (de altfel, în SW VII, toată lumea respiră greu) a tinerei actrițe.

Pe scurt și caragialește vorbind, ce mă zgârie pe scoarță e tendința fără artă. Împingerea în față, programatică, considerată o valoare în sine, a femeii de către „factorii de răspundere” de la Hollywood, probabil în pregătirea publicului american pentru a o vota pe democrata pârâtă Hillary Clinton. Nicidecum apariția artistic naturală a unor personaje feminine superioare celor masculine, cum sunt cele întruchipate de Nicole Kidman, Charlotte Gainsbourg sau Kirsten Dunst în minunatele Dogville și Melancholia ale ideologic nefrecventabilului Lars von Trier.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult