Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Portugalia a câștigat Eurovision 2017: ascultați aici melodia. România s-a clasat pe locul 7

Portugalia, reprezentată de Salvador Sobral, a câștigat concursul Eurovision 2017, cu piesa cu „Amar Pelos Dois". Tânărul de 27 de ani a reușit să obțină 758 puncte.

Salvador Sobral este grav bolnav de inimă, fiind pe lista de așteptare pentru un transplant de cord. El nu poate călători afară din țară mai mult de două săptămâni fără echipa sa medicală, potrivit Deutsche Welle. Starea sa precară de sănătate a fost confirmată recent într-o conferință de presă de sora sa Luisa, care a compus melodia câștigătoare. 

Reprezentanții României la concursul desfășurat la Kiev, Ilinca și Alex Florea, cu piesa „Yodel It!", s-au clasat pe locul 7, cu 282 de puncte. 

România a primit puncte de la juriile din Irlanda, Moldova, Grecia, Muntenegru, Macedonia, Malta, Azerbaidjan, Letonia, Albania, Bulgaria, Olanda. Juriul trimisese România pe locul 15, dar punctajul obținut de la public, în urma televoturilor, a clasat reprezentanții României pe poziția a cincea.

Salvador Sobral, cu „Amar Pelos Dois":

Ilinca și Alex Florea, cu piesa „Yodel It!":

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Decizia la un asemenea concurs este evident emotionala. Dar hai sa nu ne mai ascundem mereu in spatele acestei realitati. Daca vii cu un cantec minunat, atunci poti deschide gura si poti ridica semne de intrebare.
    Cu ce am venit insa noi? Cu o topaiala rap in care o fatuca se trezea sa faca niste yodlere fara sens. Cu o melodie fara mesaj, cu un text improvizat. Cu o melodie care nu are amprenta, e un amalgam de linii melodice puse cap la cap oarecum reusit.
    In plus, prestatia fetei a fost aproape penibila. Cracanata pe scena, imobila pe niste tocuri pe care nu avea stabilitate, cu o rochita neinspirata. O postura de carciuma sau de nunta.
    Asa ca da, premiul a fost luat probabil 30% pentru melodie si 70% pentru particularitatile interpretului, dar locul nostru e pe merit.
    • Like 0
  • Ai noștri au fost fantastici, dar cu handicapuri: sănătoși, hetero, proeuropeni etc.
    • Like 0
  • check icon
    Mi-e teamă că boala sa, gravă, a influențat și câștigul. Tehnic vorbind, au fost mulți (mult) mai buni decât el. Dar, poate, așa trebuie să procedăm uneori.
    • Like 0
  • România merita mai mult. Felicitări pentru reprezentanţii noştri!
    • Like 0
    • @ Constantin
      Ce este mai important sa cistigi un loc bun la Eurovision sau sa cistigi un concurs europea pentru cea mai buna brinza?
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Dacă argumentul este «merita mai mult fiindcă... este România» nu ține. Cred că este un loc corect, adică putea fi un pic mai sus cu un loc sau cu 3–4 mai jos. Este, totuși, un concurs, nu un meci de box în care ții cu cine dă mai tare cu pumnul ori trage mai bine cu tunul.
      • Like 1
    • @
      Pot fi subiectiv, desigur, dar eu chiar cred că au cântat bine iar melodia a fost superbă. Au fost ani în care nu ne-am prezentat aşa de bine.
      • Like 0
    • @ George Frehden
      Fiecare cu importanţa sa.
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Cu siguranță subiectiv și cu exercițiul meciurilor de fotbal unde musai să ții cu echipa națională chiar dacă joacă execrabil. Cică ăsta e patriotism, dar și mai9 patriotism este când echipa Ungariei ne bate, iar noi aruncăm cu sticle pe teren și-i luăm la caft pe unguri. Ah, da, sigur, și ei fac la fel…
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult