Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Povestea doamnei cu Clatette: „Am murit puțin anul trecut ca să fiu aici”. GENERAȚIA B

Georgiana Gheorghe - Clatette

După o vizită în regiunea Bretania, în urmă cu șase ani, unde a văzut multe afaceri de familie tip bistro, Georgiana Gheorghe, care avea un business în comunicare, și-a achiziționat o rulotă comercială și a început să vândă clătite.

Se gândea că va merge unde e cel mai mare vad, dar s-a lovit inițial de legislația locală care nu încurajează astfel de afaceri.

„Legislația nu permite să te muți de colo, colo, trebuie să găsești un spațiu privat unde să parchezi rulota și acolo să beneficiezi de racorduri la utilități pentru autorizația sanitar-veterinară, care se dă pe punct de lucru, nu pe trei zile”, spune Georgiana Gheorghe.

Mergea la evenimente corporate - „în special firmele IT ne chemau, ele își răsfață mai mult angajații” - sau la Street Delivery.

Anul trecut a decis să treacă de la pregătirea artizanală a clătitelor la fabri­carea semiautomată și să intre cu noul produs pe rafturile marilor lanțuri de magazine.

Cu un business plan în power point s-a prezentat la bancă de unde a obținut un credit de 250.000 de lei, iar anul acesta a mai luat 200.000 de lei. În total, cu bani de la prieteni și din resurse proprii a ajuns la o investiție de aproximativ 130.000 de euro.

Banii au fost investiți în amenajarea spațiului, utilaje de producție și ambalare, mașină transport, softuri de gestiune, echipamente de lucru, analize și certificări pentru standarde food safety, branding și marketing.

Astfel că de curând Georgiana Gheorghe a anunțat deschiderea primei Fabrici de clătite ready made sub brandul Clatette și semnarea primului contract cu un lanț de retail alimentar, Auchan Romania.

Autorizație de la primărie pentru montarea unei „cutii” în curte

Provocările nu au lipsit. 

„Aveam nevoie de creșterea puterii rețelei electrice în imobilul închiriat de peste 100 metri pătrați unde acum este fabrica de clătite. Am schimbat contractul de furnizare de energie electrică de pe persoană fizică pe persoană juridică și am cerut creșterea puterii electrice. Totul bun și frumos, ni s-a dat soluția tehnică, și anume montarea unui bloc de tensiune pe proprietatea noastră, adică acolo în curte, numai că fix în momentul în care ni s-a dat această soluție tehnică s-a schimbat legislația, în aprilie 2017, iar pentru montarea blocului de tensiune, care e o „cutie” de 30-40 de centimetri pătrați, ne trebuia autorizație de construcție de la primăria de sector. Ne-am dus la sector, ei ne-au trimis la Primăria Generală că au zis că e în zona protejată a Bucureștiului. Asta ne-a întârziat până în iunie. Noi nu produceam în acel moment, dar ne programaserăm niște pași”, povestește antreprenoarea.

În iunie a vorbit cu echipa de electricieni și le-a cerut altă soluție, le-a spus că nu o mai interesează soluția de bloc tehnic, a reziliat contractul de creștere a puterii pe care îl încheiase cu Enel Distribuție. 

„Plătisem totul în avas. Enel și-a cerut scuze că soluția oferită nu se poate implementa, ne-a dat banii înapoi imediat. Am adoptat altă soluție pentru creșterea puterii electrice, am făcut o împământare, o soluție foarte legală, competitivă”.

„Ziua în care am simțit că există Moș Crăciun”

În ultimul an cea mai fericită zi pentru Georgiana Gheorghe a fost 22 decembrie, într-o vineri, când începea vacanța elevilor.

„M-a sunat buyer-ul de la Auchan și mi-a zis că a fost promovat, dar că vrea să predea colegei care preia portofoliul lui datele din discuțiile noastre, cu OK-ul pentru semnarea contractului. În ultima zi lucrătoare a anului am primit emailul prin care noua echipă îmi transmitea că vom relua discuțiile în ianuarie. A fost perioada în care am simțit că există realmente Moș Crăciun. Sincer, a fost cel mai frumos Crăciun. Cumva liniștit și neliniștit în același timp, pentru că până nu semnezi poți să ai pe email și mama confirmării.”

La întâlnirea din ianuarie Georgiana le-a spus că are un credit bancar și că se află sub presiunea ratelor. 

„Le-am spus adevărul și se pare că am găsit oameni de partea cealaltă a mesei, nu absolvenți de traininguri de negociere”.

De aproape două săptămâni Clatette este pe rafturile magazinelor Auchan din București, iar comenzile cresc. Cele trei sortimente sunt foi de clătite clasic (făină, ouă, lapte), foi de clătite cu cacao&rom, foi de clătite cu scorțișoară. Produsul finit, aflat în magazine, constă în împachetarea a 12 foi de clătite proaspete, produse din ingrediente naturale, ambalate în vid.

De asemenea, clătitele proaspete, din ingrediente naturale, se distribuie și pe canale HoReCa, cu precădere în cantinele școlilor și grădinițelor publice și private, dar pot fi comandate și pentru petreceri corporate sau private.

„Am gândit acest produs având în minte două lucruri: femeia modernă, mai mult sau mai puțin sofisticată, independentă, foarte activă, care preferă să petreacă fără griji cât mai mult timp cu familia sau cu prietenii, fără să petreacă prea mult timp în bucătărie, dar care este totuși foarte atentă la eticheta produselor pe care le achiziționează și le pregătește pentru cei dragi. Uitându-ne la trend-ul crescător de consum al produselor ready meal si fresh food, din ultimii doi ani, coroborat cu atenția sporită a românilor pentru produse autohtone și clean label, sunt optimistă în reușita proiectului nostru și în dezvoltarea următoarelor sortimente pe care le avem în lucru, cu adresabilitate și mai mare, incluzând consumatorul în mișcare, ce preferă gustările ready To Go”, spune Georgiana Gheorghe, fondatoarea Clatette.

„Am bătut la uși. Nu s-au deschis. Am bătut la alte și alte uși”

Nu se hazardează să dea cifre privind vânzările. Știe că dacă își acoperă capacitatea de producție poate să sară de un milion de lei cifră de afaceri în acest an, dar depinde de atât de multe variabile - când semnează cu următorul retailer, când reușește să ajungă și cu pancake-urile pe raft, când reușește să semneze cu To Go.

„Am spus anul trecut că în primul an fac vânzări de un milion de lei. Nu s-a întâmplat pentru că nu am semnat contractele, de asta spun că am murit puțin. Am bătut la uși. Nu s-au deschis. Am bătut la alte și alte uși, am găsit alte canale de distribuție - zona de cantine - pentru că am niște rate de plată, nu sunt din cei ce dau țepe la bănci. Totul e ca lucrurile să se și întâmple, eu vreau - dream big -, potențial există, mi-e clar, sunt orașe unde se poate ajunge cu distribuția în două ore, totul este ca lucrurile să se și întâmple într-un timp rezonabil, nu în noiembrie 2018”, spune antreprenoarea. 

Articolul face parte din seria Generația B. Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu vreau sa fiu hater, dar n-a zis nimeni ca in afaceri e usor, asa toti ar fi milionari. In plus, doamna are fabrica pe Austrului 20, o zona de case vechi, cu retele utilitare la fel de vechi, si nu in ultimul rand, o zona foarte scumpa de chirie (daca nu cumva este proprietate).

  Va dau eu la Generatia B un prieten care rezista cu firma de 10 ani in Bucuresti, Romania, si castiga pe luna mai putin decat mine, un simplu angajat. Firma din aia care a rezistat cand a intrat garda de mediu si a dat 10000 lei amenda pentru ca nu era gunoiul corect sortat (Romania tocmai a intrat in infringement pt poluare!)
  • Like 1
 • Clatitele sunt excelente, am mancat din fiecare fel. Si prefer clatitele produse de o romanca. Pacat ca sunt doar in Auchan. Dar e greu cu firmele straine ce au monopol pe comertul cu alimente...
  • Like 1
  • @ Dan Dobre
   Haha, daca n-ar fi Auchan sau lanturile mari de magazine, mai facea un pix vanzarile pe care le are. Gandeste-te doar la ce retea de distributie ai nevoie pentru a aproviziona sute de magazince locale mici. Dar nuuu, ne place UE doar cand ne da, cand trebuie sa dam noi nu e bine.
   • Like 1
 • Raul check icon
  Am vazut advertorial si in Adevarul, e bine ca doamna Georgiana isi face reclama. Ideea de caltite gata facute e buna, dar nu este noua - am vazut ca exista deja mai multe astfel de produse pe piata (iau clatite de la Mega de ani de zile). Pretul va fi cel care va dicta cine ramane in afacere si cine falimenteaza.
  • Like 0
 • cox check icon
  Se pare ca ai noștri legiuitorii, primari și toată șleahta de băgători de seamă de prin instituțiile lu' pește prăjit nu prea știu ce este prin lume. Paradoxal, își fac concediile pe te miri unde, dar n-au învățat nimic. Absolut nimic !
  Autorulote cu fel de fel de produse culinare, hand made sau nu, exista în toată lumea și au succes. La noi ca la nimeni ...
  Felicitări și succes în continuare !
  • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult