Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Povestea tânărului care la 21 de ani a devenit DJ-ul numărul 1 al lumii. „Savantul muzicii electronice” vine la UNTOLD

Martin Garrix

Martin Garrix revine pe scena de la UNTOLD Arena la a treia ediție a festivalului de la Cluj, care are loc între 3 și 6 august, din poziția de cel mai bun DJ din 2016, titlu câștigat în octombrie, în urma voturilor primite de la fani și decernat de celebra revistă dedicată genului- DJ Mag.

La 21 de ani (născut în 14 mai 1996), Martin Garrix este un fenomen chiar și pentru industria în care activează, reușind să-i depășească în topul popularității pe mult titrații și difuzații ultimilor ani- David Guetta, Armin Van Buuren și Tiesto. De altfel, Tiesto este considerat mentorul său și este cel care i-a înmânat premiul de cel mai bun DJ al anului 2016 pe scena de la Haineken Music Hall din Amsterdam.

Uimitoare ascensiunea tânărului savant al muzicii electronice, așa cum i se mai spune, cu o fizionomie care-i trădează vârsta abia trecută de majorat: la 8 ani învăța să cânte la chitară, iar în 2004 își propunea să devină DJ după ce l-a văzut pe Tiesto mixând în deschiderea Jocurilor Olimpice din Atena.

Semn că noul val nu mai are răbdare cu timpul și că în spatele show-urilor electrizante de la marile festivaluri au început să-și facă loc staruri cu vârste studenți în primii ani de facultate.

Averea lui Martin Garrix este estimată la 22 de milioane de dolari, dar artistul- votat Best DJ în 2016- nu e nici pe departe în top 10 al celor mai bogați ai lumii în domeniu. Site-urile de specialitate îl așază abia pe pagina a treia a celor mai avuți DJ, într-un clasament dominat de mai vârstinicii Tiesto, Guetta sau Faboy Slim. Dar e de presupus că fulminanta creșterea a notorietății îi va plasa printre cei mai prosperi DJ în numai 2-3 ani.

Festivalul UNTOLD reușește o performanță unică în România și în zona aceasta de Europă, aducând în același loc cei mai ceruți, cei mai de succes, dar și cei mai bogați DJ ai lumii. Dacă le aduni banii din conturi, constați că doar cei situați pe primele două rânduri ale afișelor UNTOLD au împreună 200 de milioane de dolari.

Industria muzicii electronice a avut creșteri și cu două cifre de la un an la altul, ajutată în ultima vreme și de explozia social media. Tânărul Garrix are pe Facebook mai mult de 14 milioane de fani, pe Twitter 5,4 milioane, iar pe Instagram 12 milioane de followers. Acești DJ au devenit adevărate mașinării de marketing. O postare a lui Martin Garrix cu UNTOLD are reach-uri de milioane de oameni. Tot atâtea persoane aud despre Cluj, România, din feed-urile rețelelor sociale. Cifrele sunt impresionante și pe Youtube- clipul piesei Animals, una din cele mai apreciate ale lui Garrix, a fost vizionată de peste 1 miliard de ori până acum.

Thanks so much for the support and I hope to see you at my show! I hope to have some time off, so we can see some more of Romania while we're there, spune Martin Garrix într-o declarație pentru Republica. În mai multe ocazii, DJ-ul olandez a mărturisit că spectacolul de la UNTOLD Ursus Arena este printre cele mai reușite din turneele sale.

Păstrarea unui interes ieșit din comun pentru festivalul UNTOLD aduce și creșteri de bugete. Organizatorii au anunţat că ediția din 2017 reprezintă o investiţie de aproximativ zece milioane de euro, din care jumătate este asigurată din biletele vândute pentru festival. Managerul general al UNTOLD, Bogdan Buta, dezvăluie că bugetul suplimentat anul acesta a permis şi mărirea cu 50% a fondurilor destinate onorariilor pentru artişti, numărul acestora ajungând în 2017 la peste 200.

Industria muzicii electronice a beneficiat din plin de cele mai moderne canale de comunicare. Clipul unei piese este lansat în variantă tease pe Facebook sau Instagram, unde stârnește interes și se transformă în viral și sonerii de smartphone, ca apoi să fie disponibil la descărcat în variantă integrală din Apple Music sau alte magazine cu muzică contra cost. Abia apoi devine hit la rețelele de radio-uri clasice din lume și pe televiziuni. Ultimul exemplu- piesa I Need You al lui Armin Van Buuren feat. Olaf Balckwood este pe Youtube din primele luni ale lui 2017 și abia spre vară a intrat în heavy-rotation la televiziunile de muzică din Europa.

Fenomenul show-urilor oferite de DJ-ii care mixează compoziții proprii, fac remake-uri sau agreghează hit-uri nu e nici pe departe unul care se rezumă la un calculator, așa cum îi înțeapă fanii altor genuri pe iubitorii muzicii electronice. Performanța se măsoară în capacitatea de a-i face pe spectatori să vibreze la un ison, pe jocuri de lumini și ritmuri care se schimbă ore în șir.

În 2016, la UNTOLD, show-ul lui Armin Van Buuren amintea, prin energia sa, de Zion din trilogia Matrix- ultima petrecere înainte de bătălia finală cu inteligența artificială, un amestec de spectacol și sentimentul că mâine nu ar mai veni și asta este ultima distracție.

Show-urile de neratat și numele foarte mari sunt doar două ingredientele care fac din UNTOLD cel mai premiat festival. Organizatorii au în vedere toate detaliile care satisfac cele mai exigente așteptări, event-urile produse de marii parteneri, dar mai ales povestea în care sunt invitați să participe spectatorii: ”Dacă anul trecut scena principală a fost dominată de Magician, în 2017 va fi acaparată de personajul principal din acest an, Dragonul. De aceea, mainstage-ul se va transforma în Dragon’s Nest. Celelalte scene pe care această fantezie reală, Untold 2017, Capitala Nopţii şi a Magiei ni le propune anul acesta, au propriile firi narative: Galaxy, Alchemy, Elements, Daydreaming, Forest, Summerhouse, Origin, toate ascund câte o lume unică şi toate au un mesaj unic de împărtăşit cu fanii festivalului şi nu numai. De la druizi la prinţese şi la zâne, la alchimişti şi vrăjitori, cu toţii au un loc şi un rol deosebit în lumea lor, indiferent de specie, talie, culoare sau obiceiuri”, explică directorul de marketing UNTOLD, Edy Chereji.

Popularitatea extraordinară de care se bucură DJ-ii care vin la UNTOLD îi face extrem de doriți și pentru imaginea marilor campanii sociale. Deveniți endorseri ai cauzelor, transmit mesaje cu un impact deosebit la public. În mai 2016, cu trei luni înainte de a urca pe scena de la UNTOLD, Martin Garrix s-a asociat cu lupta pentru depistarea precoce a cancerului, mixând în Los Angeles, în vestitele spectacole Fuck Cancer

Martin Garrix vine la UNTOLD 2017 în a patra zi, în 6 august. La festivalul de la Cluj sunt așteptați peste 300.000 de participanți. Pe scenă urcă, pe lângă Garrix, cei mai apreciați DJ ai momentului- Afrojack, Armin van Buuren, Axwell & Ingrosso, Dimitri Vegas & Like Mike, Hardwell, Steve Aoki, Marshmello.

Republica este partener media oficial al UNTOLD Festival la cea de a treia ediție, alături de ProTV și KissFM.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu uitati dragi impatimiti romani ai Clubbing-ului si al Dj-ilor, cine poate sa se foloseasca mai mult de Slabiciunile artistilor consacrati straini dar si autohtoni are cel mai mult de castigat !. cam asa se fac lucrurile romaneste, asta se incadreaza la categoria UNTOLD.
    • Like 0
  • check icon
    Deocamdată DJ = Disk Jockey, adică "a person who mixes different sources of pre-existing recorded music as it is playing, usually for a live audience in a nightclub or dance club or via broadcasting."

    Cu alte cuvinte, DJ = show, DJ ≠ muzică originală. Când vor fi mai mult decât atunci, poate voi fi interesat să-i ascult. Până atunci, cred că voi folosi alte metode, mai ieftine, de spălat pe creier.
    • Like 1
    • @
      lol. Hatters gonna hate. Remix
      Tot pe wiki este si discografia dj-lor despre care se vorbeste aici si care nu prea mixeaza muzica altora. Guetta, Tiesto, Armin etc
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult