Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Povestea „de film” a lui Delvine Meringor, atleta care a concurat pentru România la maratonul Olimpiadei de la Paris și a obținut locul 7

Imagine cu Delvine Relin Meringor. Foto: Profimedia Images

Foto: Profimedia Images

România a avut parte de o surpriză în ultima zi a Jocurilor Olimpice de la Paris: a avut o reprezentantă în primele 10 clasate la maratonul olimpic feminin. Delvine Relin Meringor, originară din Kenya, a obținut locul 7 cu un timp ce 2:24:56. „Cursa a fost bună, am avut multe suferințe, dar la final a fost bine. Locul 7 este foarte bun pentru mine și sunt mulțumită”, a spus sportiva tricoloră, citată de G4Media. Dar care este povestea ei? Delvine a primit cetățenia română în 2021, dar Federația internațională de Atletism i-a dat greu voie să concureze pentru România. „A trebuit să le arătăm și controalele ginecologice și să demonstrăm că și-a cumpărat casă”, a dezvăluit antrenorul atletei, Valentin Anghel, citat de publicația We Love Sport.

Foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român/Facebook

Cum a început totul

CSA Steaua, clubul la care e legitimată ca sportivă Delvine Relin Meringor, a prezentat în 2023, după maratonul de la Barcelona, povestea „de film” a atletei, notează News.ro.

E mică, are abia 1,60 metri înălțime, 45 de kilograme și 32 de ani. E profilul de maratonist, slab, care nu trebuie să care multe kilograme. Cum a început însă să alerge? „Din primele zile de școală am început să alerg. Casa mea era la peste 5 kilometri, așa că alergam de acasă la școală și înapoi. Era ca un fel de antrenament. Aproape 10 ani am făcut acest traseu. Plus că mă mai trimitea mama și la magazinul din satul nostru, alți kilometri”, povestește Delvine.

Când se duce în țara unde s-a născut, Delvine Meringor locuieşte la Kaptagat, un oraş din nordul Kenyei, la graniţa cu Uganda.

Foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român/Facebook

Casa ei e la altitudine, la 2.400 de metri, dar când se antrenează urcă la 3.000 de metri, în Kipchoge Village. Acasă şi-a lăsat toată familia. Are o fiică şi un soţ. „Am o fiică de 6 ani, pe care o cheamă Shelly, după Shelly-Ann Fraser-Pryce (campioană olimpică, sprinteră din Jamaica). Soţul meu o admiră foarte mult şi după ea i-am pus numele. A făcut şi el atletism acum mult timp, era sparing partener”, a povestit Delvine, cea care îşi mai doreşte şi alţi copii după ce va încheia cu cariera de atletă.

„Vreau trei-patru, nu mai mulţi”, a mai subliniat atleta româncă.

Delvine are 29 de frați și surori

Delvine are o familie numeroasă. Tatăl său are 4 neveste și 30 de copii, se mai arăta în reportajul despre viața sa, citat de News.ro. „E bogat, dar doar în neveste. Altfel nu e bogat. Fiecare nevastă stă în alt sat. Cu mama mea, are 8 copii. Suntem șase fete și doi băieți. Pe toți îi iubesc”, a mai declarat sportiva. 

Valentin Anghel, antrenorul lui Delvine, a explicat în același reportaj  că pentru sportiva „e un suflet enorm” și că „dacă stai și o asculți, dacă o cunoști îndeaproape, este o fată senzațională”.

„Tata are 4 neveste și 30 de copii. Deci eu am 29 de frați. Tata are 59 de ani, iar bunica din partea mamei are 49 de ani. I-am promis că o să-i cumpăr un televizor și acum trebuie să mă țin de cuvânt”, a ținut să mai povestească Delvine, făcând referire la detalii din viața familiei sale. 

Foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român/Facebook

„Vreau să-mi aduc fetița în România. În Kenya viața nu este sigură!”

Delvine aleargă pentru familia ei și pentru fetița ei, căreia vrea să-i asigure o viață mai bună. „Mi-aș aduce fetița și soțul în România, pentru că părinții mei nu vor să vină. În Kenya viața este nesigură. Sunt multe atacuri din partea triburilor rivale. Noi facem parte din tribul Pogot. Tribul nostru rival este Turkana. Când ne atacă, fugim de acasă în satul vecin și ne întoarcem a doua zi. Femeile și copiii fug, bărbații rămân să lupte! De obicei suntem atacați noaptea, ziua e liniște. Din tribul meu mai fac parte și alți alergători kenyeni cunoscuți”, explică maratonista, care adaugă și că urăște aceste momente de groză. „Am început să fac atacuri de panică de la astfel de evenimente”, a mai spus sportiva, citată de G4Media

În România, viața lui Delvine Meringor s-a schimbat radical

Când vine în România, viața atletei se schimbă radical. E exuberantă și ne povestește. „Am fost acum două zile la Therme cu antrenorul și cu Claudia Bobocea. Mi-a fost frică să intru în apă, că nu știu să înot, dar apoi mi-a plăcut. Era apa caldă. M-am dat și pe tobogane. O să-mi aduc și fetița”, a mai spus Delvine. De altfel, cel mai frumos moment al vieții sale a fost atunci când a văzut prima dată marea.

Sportiva română de origine keniană se declară o mare gurmandă, dar când o întrebi care e mâncarea preferată, răspunsul său e simplu: „Cel mai mult îmi place mămăliga cu salată. În Kenya avem un preparat asemănător care se cheamă <ugali>. E mai tare ca mămăliga voastră. Combin mămăliga cu salata de obicei. E ciudat, dar mie îmi place așa”. 

În satul lui Delvine și în tribul ei, se cresc oi și vaci, dar ea nu mănâncă niciodată carne. Spune că nu-i place.

În ceea ce privește activitatea sportivă, Delvine povestește că perioadele grele sunt cele de dinainte, când se antrenează pentru curse. „E foarte mult efort. Începi cu curse de 25 de kilometri, apoi 30, 35, până ajungi la distanța de maraton. Se adună oboseala. Apoi, în cursă, nu mai simt nicio problemă”, spune aceasta. „După cursa de la Barcelona știți cum coboram scările? Îmi mutam picioarele cu mâna (râde). De obicei, după maraton, te dor toate, ai febră, dar în două-trei săptămâni organismul se reface”, a mai povestit Delvine.

Sportiva româncă este catolică practicantă, dar și familistă convinsă.

Foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român/Facebook

Locul 7 la Paris

Delvine Meringor a fost mulțumită de locul obținut în proba de maraton din cadrul Olimpiadei de vară de la Paris, scrie DigiSport.

Atleta română de origine kenyană a subliniat că traseul pe care l-a avut de parcurs la maraton a fost unul dificil, însă a fost recunoscătoare pentru locul obținut la finalul probei. „Cursa a fost bună, dar au existat o mulţime de dealuri şi suferinţe, iar la final mi-am dat seama că a fost o întrecere unică. Sunt satisfăcută cu acest rezultat și apreciez efortul pe care l-am făcut, deşi nu a fost uşor. Pentru mine urmează o pauză acum şi voi mai avea în decembrie probabil o cursă de maraton şi curse de cros”, a afirmat Delvina Meringor, după proba de maraton.

Foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român/Facebook

Locul 7 obținut de Delvine este cea mai bună poziție pe care încheie o maratonistă din România în ultimele patru ediții, mai notează publicația We Love Sport. „A avut un punct critic la kilometrul 35 pentru că acolo s-au terminat rezervele ei. Traseul a fost foarte dificil prin acele urcări, pante mari pentru maraton. Probabil că pe ultima parte a traseului a plătit tribut din această cauză și nu a mai rezistat în primele 5 din față”, a declarat antrenorul româncei, Valentin Anghel. 

Două atlete naturalizate la start

În proba de maraton, în care România a câștigat de-a lungul timpului două medalii (aur prin Constantina Diță în 2008, la Beijing, și argint prin Lidia Șimon în 2000, la Sydney), La Paris au luat startul două atlete, ambele naturalizate din Kenya: Delvine Relin Meringor și Joan Chelimo Melly. Prima a abandonat însă, după numai 10 kilometri, iar managerul sportivei, Daniel Șanta, a explicat pe rețelele sociale că „Melly a avut ruptură fibrilară și un edem la nivelul tendonului” și „a concurat astfel accidentată”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Crayven check icon
    La cât mai mulți asa imigranți.
    De aia ce fac probleme ne lipsim...
    • Like 0
  • In sfarsit, cineva care scrie despre aceasta sportiva, Delvine Relin Meringor.
    Nu a fost prezentata, nu am stiut de existenta ei pana in momentul maratonului. Pe la TV-uri nu am vazut sa fie prezentata in niciun fel delegatia Romaniei. Au aterizat, din senin, niste nume care au obtinut rezultate foarte bune, medalii. Si atat. Singurul, Popovici, ceva mai cunoscut pentru ca presa informeaza la plesneala, la moment.

    Nici despre Olimpiada nu prea am vazut nimic, concluzii de final, festivitatea de inchidere, care a fost inspirata, frumoasa si vesela. Cu flacara olimpica stingandu-se, si sufletul ei purtat prin Paris de un atlet francez extraordinar. Cu ideea originala de karaoke. Cu predarea stafetei Los Angelesului. Cu o Billie Eilish divina si un Tom Cruise in mare forma. Si plaja californiana cu oceanul pe fundal ce promite noi aventuri olimpice peste patru ani. Dar daca n-a mai fost cu „Cine” si scandal nici ziaristii romani n-au mai fost interesati.
    • Like 4


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult