
foto captură digi24
Euro a atins azi un curs istoric de 5,0378 lei, depășind pentru prima dată pragul psihologic de 5 lei, potrivit datelor publicate de BNR. Deprecierea leului vine în contextul tensiunilor politice și economice apărute după victoria lui George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a confirmat existența unei tensiuni crescute pe piața valutară. „În ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe piața valutară. Intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ. În consecință, pentru a tempera aceste mișcări, trebuie atrasă lichiditatea din piață și dobânzile să crească. BNR va căuta un optim pentru această situație”, a declarat Dan Suciu.
„Investitorul este un animal fricos”, spunea John Maynard Keynes în perioada interbelică – iar acest adevăr pare mai actual ca niciodată. De la anunțarea rezultatelor, piețele au devenit extrem de volatile, iar investitorii au început să se retragă rapid din leu, căutând refugiu în euro sau în alte valute mai stabile.
Potrivit analiștilor UniCredit Bank, citați de Hotnews.ro, victoria unui candidat cu un discurs suveranist, care a promis politici economice radicale și tensionarea relațiilor cu Uniunea Europeană și NATO, a dus luni imediat la o volatilitate crescută a cursului valutar, cu euro urcând de la 4,9750 la peste 4,9770 lei.
Scăderea valorii leului înseamnă scumpirea bunurilor și serviciilor, creșterea ratelor bancare pentru creditele în valută și afectarea investițiilor, inclusiv cele din Pilonul II de pensii, care sunt plasate în mare parte pe bursă. O piață bursieră în scădere, determinată de retragerea investitorilor sau de instabilitatea politică, duce la diminuarea valorii acestor investiții și, implicit, a economiilor pentru pensie.
Totuși, astfel de variații ale cursului de schimb durează, în general, doar două-trei zile. Așa a fost în noiembrie 2024, după alegerile prezidențiale anulate. Așa a fost și la începutul războiului din Ucraina. Timp de câteva zile, populația a scos banii din bănci, însă apoi banii s-au întors rapid, pe măsură ce tensiunile s-au estompat.
Deocamdată însă, nu avem guvern și incertitudinea politică persistă, ceea ce ar putea prelungi perioada de volatilitate pe piața valutară. Investitorii și mânuitorii de bani reacționează la lipsa unui plan clar de guvernare și la promisiuni populiste considerate periculoase pentru stabilitatea macroeconomică.
George Simion a anunțat că, în cazul unei victorii în turul doi, îl va numi prim-ministru pe Călin Georgescu, cunoscut pentru propunerile sale controversate, printre care naționalizări și chiar ieșirea României din NATO.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.