Guvernul a adoptat vineri plafonarea indemnizațiilor pentru creşterea copilului la 8.500 lei lunar. Prevederea se aplică începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017 atât pentru persoanele care au drepturile stabilite sau solicitate anterior acestei date, cât și pentru situațiile ulterioare.
Statisticile Ministerului Muncii arată că circa 1.100 de persoane încasează în prezent indemnizații pentru creșterea copilului care depășesc 9.000 de lei.
Conform noii prevederi, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se va stabili ca și până acum, repectiv la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, cu menținerea cuantumului minim actual de 85 % din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată, insă cu limitarea la un nivel maxim de 8.500 lei.
Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a spus la începutul şedinţei Executivului de săptămâna trecută că devine o practică printre angajatori care plătesc salarii mai mari pentru viitoarele mame, în ultimele luni de sarcină, astfel încât şi cuantumul indemnizaţiei să crească.
„Vom intra cu celeritate şi în aceste indemnizaţii. S-au lucrat deja toate variantele, am ajuns la varianta finală, în sensul că vom plafona indemnizaţia la maxim cât există în Europa la ora actuală, adică 1.800 de euro cât are Germania”, a afirmat recent ministrul Muncii, la Antena 3.
Lia Olguţa Vasilescu anunța în luna mai că plafonarea indemnizației pentru mame nu va afecta un număr mare de persoane și a dat exemplul unui părinte „care nu a cotizat cu corectitudine către stat”, dar primește lunar 35.000 de euro pentru creșterea copilului, „cât un apartament”.
Ministrul Muncii a afirmat atunci că anchetele sociale au descoperit că unor părinți le sunt plătite indemnizații lunare „pentru faptul că scriu pe niște bloguri”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Oricum, cred ca e inca un fum ca sa atraga atentia pe drumuri false. Cati dintre parinti sunt in mod efectiv afectati de aceasta masura? O mana, probabil cateva zeci in toata tara. Ma amuz insa vazand cum le sar in aparare tot soiul de avocati din oficiu, care probabil nu au vazut niciodata cum arata 8000 de lei, dar se simt solidari cu, vezi Doamne, o "nedreptate".
Nu, oameni buni, aceasta indemnizatie este un ajutor social, nu este un drept.