Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Indemnizațiile pentru creşterea copilului, plafonate de Guvern la 8.500 lei

Guvernul a adoptat vineri plafonarea indemnizațiilor pentru creşterea copilului la 8.500 lei lunar. Prevederea se aplică începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017 atât pentru persoanele care au drepturile stabilite sau solicitate anterior acestei date, cât și pentru situațiile ulterioare. 

Statisticile Ministerului Muncii arată că circa 1.100 de persoane încasează în prezent indemnizații pentru creșterea copilului care depășesc 9.000 de lei.

Conform noii prevederi, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se va stabili ca și până acum, repectiv la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, cu menținerea cuantumului minim actual de 85 % din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată, insă cu limitarea la un nivel maxim de 8.500 lei.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a spus la începutul şedinţei Executivului de săptămâna trecută că devine o practică printre angajatori care plătesc salarii mai mari pentru viitoarele mame, în ultimele luni de sarcină, astfel încât şi cuantumul indemnizaţiei să crească.

„Vom intra cu celeritate şi în aceste indemnizaţii. S-au lucrat deja toate variantele, am ajuns la varianta finală, în sensul că vom plafona indemnizaţia la maxim cât există în Europa la ora actuală, adică 1.800 de euro cât are Germania”, a afirmat recent ministrul Muncii, la Antena 3.  

Lia Olguţa Vasilescu anunța în luna mai că plafonarea indemnizației pentru mame nu va afecta un număr mare de persoane și a dat exemplul unui părinte „care nu a cotizat cu corectitudine către stat”, dar primește lunar 35.000 de euro pentru creșterea copilului, „cât un apartament”.

Ministrul Muncii a afirmat atunci că anchetele sociale au descoperit că unor părinți le sunt plătite indemnizații lunare „pentru faptul că scriu pe niște bloguri”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Trebuie sa intelegem toti ca indemnizatia pentru cresterea copilului nu este un drept, ci este un ajutor social. Unul, cred eu, binevenit si justificat. Dar este un ajutor social. Multi il compara cu pensia. Va spun, gresiti, pentru ca pensia e un drept derivat din faptul ca platiti cotizatie lunara la fondul national de pensii, pe cand o cotizatie pentru alocatia de crestere a copilului nu exista.
    Oricum, cred ca e inca un fum ca sa atraga atentia pe drumuri false. Cati dintre parinti sunt in mod efectiv afectati de aceasta masura? O mana, probabil cateva zeci in toata tara. Ma amuz insa vazand cum le sar in aparare tot soiul de avocati din oficiu, care probabil nu au vazut niciodata cum arata 8000 de lei, dar se simt solidari cu, vezi Doamne, o "nedreptate".
    Nu, oameni buni, aceasta indemnizatie este un ajutor social, nu este un drept.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult