Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Premierul Tudose susține noul sistem electoral din Republica Moldova, criticat de UE. Siegfried Mureșan: Tudose i-a sfidat pe oamenii care protestau pe străzile Chișinăului

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a criticat decizia premierului Mihai Tudose de a susține schimbarea sistemului electoral din uninominal în mixt, în Republica Moldova. Noul sistem a fost aspru criticat de Comisie Europeană, care susține că acesta contravine recentelor recomandări ale Comisiei de la Veneția și Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR).

"Prim-ministrul României, Mihai Tudose, a semnat astăzi, la Chișinău, cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, frăția intereselor PSD — PD. Sfidând adevăratele nevoi ale românilor de peste Prut și ale cetățenilor moldoveni și recomandările instituțiilor europene și internaționale menite să asigure consolidarea democrației și a legii în Republica Moldova, prim-ministrul Mihai Tudose, așa cum ne-a obișnuit și în România partidul său, PSD, a ignorat recomandările Comisiei de la Veneția privind noile prevederi ale legislației electorale și a sfidat oamenii care chiar în acele momente protestau pe străzile Chișinăului împotriva acestor modificări", a afirmat vineri europarlamentarul PMP Siegfried Mureșan, citat de Agerpres

"Noile prevederi ale legislației electorale întorc Republica Moldova în urmă cu 10 de ani, când comuniștii stăpâneau țara și o prăduiau după bunul plac al unor oligarhi și lideri străini a căror singură grijă a fost cum să slăbească puterea cetățenilor pentru a putea jefui după bunul plac miliardele din banul public al Republicii Moldova. Astăzi, spre uimirea tuturor partenerilor noștri europeni și internaționali din democrațiile consolidate, prim-ministrul României, Mihai Tudose, a aplaudat o astfel de inițiativă. Cariera lui externă s-a terminat înainte să înceapă. Din păcate, asta se întâmplă pe seama sfidării intereselor românilor și ale cetățenilor moldoveni", a adăugat Mureșan. 

Tudose: Noul sistem a fost comunicat prost. Proteste sunt peste tot

Premierul Tudose a susținut însă vineri seară, la TVR, că singura problemă a acestui sistem este faptul că a fost comunicat „prost”. 

„Este criticat Guvernul de la Moldova că a implementat un sistem de vot care se foloseşte chiar şi în Europa, adică este un proces democratic care respectă toate condiţionalităţile de la Veneţia, făcut din timp, cu mult înainte de alegeri. Am discutat cu premierul acest subiect”, a susținut Mihai Tudose. „Singura problemă a fost că a fost comunicat prost sau/şi tardiv - întâi a apucat să fie prezentat de către un anumit tip ge grup politic la Bruxelles ca fiind un derapaj democratic, ceea ce nu este aşa. A fost votat în Parlament, înţeleg, cu aproape 70%”, a continuat el. 

În legătură cu protestele de la Chișinău, Tudose a spus că proteste sunt peste tot, chiar și pe peluza de la Casa Albă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu cred ca habar nu are despre ce e vorba! Pur si simplu a vrut sa fie gentil!
    • Like 0
  • Dle.M.Tanase,din nou se da vina pe comunicare precum la noi cand cu ord.13?!Dar o explicitare a sistemului de vot adoptat n-ar strica atunci cand noua ne lipsesc sursele documentarii sau nu stim unde sa le cautam,aviz si celor care-l apreciaza si celor ce-l contesta.Am dreptate?
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult