Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Premierul Tudose susține noul sistem electoral din Republica Moldova, criticat de UE. Siegfried Mureșan: Tudose i-a sfidat pe oamenii care protestau pe străzile Chișinăului

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a criticat decizia premierului Mihai Tudose de a susține schimbarea sistemului electoral din uninominal în mixt, în Republica Moldova. Noul sistem a fost aspru criticat de Comisie Europeană, care susține că acesta contravine recentelor recomandări ale Comisiei de la Veneția și Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR).

"Prim-ministrul României, Mihai Tudose, a semnat astăzi, la Chișinău, cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, frăția intereselor PSD — PD. Sfidând adevăratele nevoi ale românilor de peste Prut și ale cetățenilor moldoveni și recomandările instituțiilor europene și internaționale menite să asigure consolidarea democrației și a legii în Republica Moldova, prim-ministrul Mihai Tudose, așa cum ne-a obișnuit și în România partidul său, PSD, a ignorat recomandările Comisiei de la Veneția privind noile prevederi ale legislației electorale și a sfidat oamenii care chiar în acele momente protestau pe străzile Chișinăului împotriva acestor modificări", a afirmat vineri europarlamentarul PMP Siegfried Mureșan, citat de Agerpres

"Noile prevederi ale legislației electorale întorc Republica Moldova în urmă cu 10 de ani, când comuniștii stăpâneau țara și o prăduiau după bunul plac al unor oligarhi și lideri străini a căror singură grijă a fost cum să slăbească puterea cetățenilor pentru a putea jefui după bunul plac miliardele din banul public al Republicii Moldova. Astăzi, spre uimirea tuturor partenerilor noștri europeni și internaționali din democrațiile consolidate, prim-ministrul României, Mihai Tudose, a aplaudat o astfel de inițiativă. Cariera lui externă s-a terminat înainte să înceapă. Din păcate, asta se întâmplă pe seama sfidării intereselor românilor și ale cetățenilor moldoveni", a adăugat Mureșan. 

Tudose: Noul sistem a fost comunicat prost. Proteste sunt peste tot

Premierul Tudose a susținut însă vineri seară, la TVR, că singura problemă a acestui sistem este faptul că a fost comunicat „prost”. 

„Este criticat Guvernul de la Moldova că a implementat un sistem de vot care se foloseşte chiar şi în Europa, adică este un proces democratic care respectă toate condiţionalităţile de la Veneţia, făcut din timp, cu mult înainte de alegeri. Am discutat cu premierul acest subiect”, a susținut Mihai Tudose. „Singura problemă a fost că a fost comunicat prost sau/şi tardiv - întâi a apucat să fie prezentat de către un anumit tip ge grup politic la Bruxelles ca fiind un derapaj democratic, ceea ce nu este aşa. A fost votat în Parlament, înţeleg, cu aproape 70%”, a continuat el. 

În legătură cu protestele de la Chișinău, Tudose a spus că proteste sunt peste tot, chiar și pe peluza de la Casa Albă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu cred ca habar nu are despre ce e vorba! Pur si simplu a vrut sa fie gentil!
    • Like 0
  • Dle.M.Tanase,din nou se da vina pe comunicare precum la noi cand cu ord.13?!Dar o explicitare a sistemului de vot adoptat n-ar strica atunci cand noua ne lipsesc sursele documentarii sau nu stim unde sa le cautam,aviz si celor care-l apreciaza si celor ce-l contesta.Am dreptate?
    • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult