Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Socialistul Igor Dodon este câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, după centralizarea a 95,48% din voturi

Cetățenii din Republica Moldova își votează duminică președintele, în al doilea tur de scrutin în care se înfruntă socialistul pro-rus Igor Dodon și candidata cu vederi pro-europene, Maia Sandu. 

UPDATE Unimedia anunță că Igor Dodon, candidatul pro-rus, a acumulat 803.794 din cele 1.603.809 de opțiuni de vot realizate astăzi și este noul președinte al țării.

UPDATE Rezultate după centralizarea a 93,03% din procesele verbale: Igor Dodon - 55,72%, Maia Sandu - 44,28%

UPDATE Comisia Electorală, rezultate parțiale: Igor Dodon - 57%; Maia Sandu - 43%. Au fost numărate 78% dintre voturi.

UPDATE Secțiile de vot s-au închis. "Am fost martori la o zi plină de incalcari, dar nu am cedat. Am trimis un semnal clar autorităților, ați demonstrat o mobilizare enormă", a declarat Maia Sandu.

"Din păcate, aceste alegeri au fost organizate prost. Am solicitat suplinirea numărului de buletinelor de vot, dar cererile noastre au fost ignorate. Sute de cetățeni care au parcurs sute de km nu au putut vota. Avem cazuri de cumpărare a voturilor, incidente în care mii de cetățeni din stânga Nistrului au fost duși organizat", a mai spus Maia Sandu.

UPDATE La ambasada Republicii Moldova din Bucureşti buletinele de vot s-au terminat. Coada din fața ambasadei se întinde pe câteva sute de metri.

UPDATE Buletinele de vot s-au terminat și la Paris, potrivit Agora.md. La secția din Londra unde s-au terminat buletinele de vot aproape 700 de cetățeni moldoveni ar fi depus contestații:

Sute de persoane au stat duminică la cozi la secțiile de votare din Londra, Bruxelles, Paris, Berlin, Milano, Mestre și Santander, potrivit unimedia.info. La ora 19:00 prezența la vot era de 51,59%, mai mare decât cea înregistrată la sfârșitul primului tur de scrutin, de 48,95%, potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC). Același portal scrie că la Dublin și Frankfurt buletinele de vot s-au terminat în jurul orei 15:00, și sunt gata să se epuizeze și la două secții de vot din Moscova și la cele două secții din București.

O înregistrare video postată pe Facebook arată cum la Londra mai mulți oameni scandează în fața secției de votare că vor să voteze.

Igor Dodon a câștigat primul tur de scrutin, desfășurat la 30 octombrie, cu 47,98% din sufragii (680.550 de voturi). Maia Sandu a avut 38,71% din sufragii (549.152 de voturi).

(Mai multe persoane așteaptă să voteze în Londra//Foto unimedia.info)

Este pentru prima dată după anul 2000 când cetățenii din Republica Moldova își aleg prin vot direct președintele, acesta fiind până acum votat de parlament.

Maia Sandu, 44 de ani, este candidata Partidului Acțiune și Solidaritate. Are studii la Harvard și a lucrat ca economist la Banca Mondială. Maia Sandu a fost ministru al educației în trei guverne și promite să lupte împotriva corupției. Igor Dodon, 41 de ani, economist de profesie, oferă drept alternativă o reapropriere de Rusia.

Un număr de 2.081 de secții de vot au fost deschise în total, din care 100 de secții în străinătate. În al doilea tur de scrutin au fost tipărite cu peste 10.000 de buletine de vot mai multe decât la scrutinul de acum două săptămâni.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Rezultatele finale par a indica 55/45 % Igor/Maia. Mie mi se pare că dna Sandu a luat multe voturi, nu m-aș fi așteptat. Este o doamnă fină, cel puțin așa pare la tembelizor, un politician delicat, dar ferm, cum România nu are între femeile politicieni. O felicit. Restul comentariilor de tip apocaliptic (am văzut și la Euronews, au copiat și ei stilul românesc) nu le comentez, nu știu, nu am informații. Ideea că un singur om, Igor sau Maia, au o baghetă magică și rezolvă una sau alta bătînd din palme mi se par scenarii simpliste.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    2017, alegeri în Franţa. Un alt pas important.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult