Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Președintele Asociației Colectiv: „Pentru Firea si Guvernul României, Colectiv trebuie sa dispară, nu vorbim despre ei, nu vorbim cu ei, facem să dispară dovezile”

„Marșul Chitarelor” pentru Colectiv

(Foto: Dan Mihai Bălănescu)

Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv GTG 3010, al cărui fiu de 22 de ani a murit în incendiul din 30 octombrie 2015, scrie pe contul său de Facebook că primarul Capitalei Gabriela Firea a refuzat să îl primească în audiență și că „pentru Firea și Guvernul României, Colectiv trebuie să dispară". 

Postarea lui Eugen Iancu:

„Mă întrebam de ce Primarul Capitalei, Firea, refuză să accepte o audiență, mă întrebam de ce Primarul Capitalei, femeia, mamă, Firea, nu ne acceptă proiectul de a construi o maternitate nouă, închinată memoriei tinerilor plecați în urma incendiului din Colectiv. Acum știu, ați auzit zilele astea un singur primar sau un singur politician aflat la putere vorbind de Colectiv?

Pentru Firea și Guvernul României, Colectiv trebuie să dispară, nu vorbim despre ei, nu vorbim cu ei, facem să dispară dovezile. Colectiv este dovada hoției, prostiei, lașității politicienilor ultimilor 27 de ani. Ceea ce nu înțelegeți voi, este că umbra Colectiv vă va urmări pentru tot restul vieții voastre.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cel mai mare necaz, cea mai teribilă durere pentru un părinte, este să-și îngroape copiii. Se ajunge la asemenea situație în multe împrejurări (accidente, boli incurabile, deziluzii urmate de sinucideri,etc.) dar, când copilul nostru își pierde viața din neglijența instituțiilor, din proasta administrare a treburilor țării, din ticăloșia celor care în loc să folosească sumele alocate și le însușesc și nu pentru a construi, a înbunătăți viața concetățenilor prin diferite investiții făcute, atunci copii noștri au pierit de mâna unor criminali. O javră penală din PSD, a declarat acum 30 de minute că unii fac speculații din moartea celor 65 de tineri la aniversarea a 2 ani de la drama de la Colectiv. El și alte javre tot penale, cred că noi nu știm că după aproape 28 de ani, nu era normal să nu avem spitale moderne, fără bacterii, dotate cu tot ce este nevoie pentru a salva vieți omenești aflate mai ales în situații foarte critice. Ei cred că noi nu știm că BANI AU FOST pentru a se schimba într-unul foarte bun sistemul român de sănătate. Dacă se ia urma banilor (este posibil și acum să se facă) atunci sumele alocate pentru sănătate au sfârșit în reședințe de vară, reședințe de iarnă, apartamente megalitice de sute de metri pătrați cumpărate în București, Monte Carlo, Las Vegas, Paris, etc. Beneficiarii acestor îmbogățiri deșănțate unele chiar de prost gust, sunt doar cei din cloaca politică cu rădăcini în nomenclatura comunistă și securistă. Nomenclatura este formată din cei care ne asupreau înainte de Decembrie 1989 și care au devenit din bolșevici în neocomuniști ”binevoitori” în ceea ce privește unele drepturi ale populației României. Prea mulți morți, prea multe cadavre peste care calcă actuala coaliție ce conduce România spre prăpastie. Nu știu dacă nemișcarea și non reacția la acestă situație a românilor este mai gravă decât ce se întâmplă astăzi, dar un lucru e sigur : copiii și nepoții noștri ne vor judeca aspru pentru moștenirea lăsată, pentru gravele probleme rezultate din actualul măcel pe care îl execută actuala putere în rândul economiei și populației României. Copii lor pe de altă parte sunt împropietăriți cu bunuri și afaceri de milioane de € sfidând fără nici o rușine populația săracă a României. ”Dreptatea fără putere este neputincioasă, puterea fără dreptate este tiranică” (citat clasic din Blaise Pascal).
  Chiar dacă-i nesocotim pe cei care au votat cu PSD și ALDE, toti noi cei care vrem schimbarea suntem mult superiori ca număr. Oare ce așteptăm ?
  • Like 2
 • Cri check icon
  Nu cred ca, asa cum scrie d-na Voiculescu, citandu-l pe dl. Eugen Iancu, "Pentru Firea și Guvernul României, Colectiv trebuie să dispară".
  Dincolo de nepasarea si nesimtirea fatza de problemele reale ale cetatenilor, existente la toti politicienii si la nivelul intregii administratii locale si centrale, trebuie sa mentionez ca nu actuala garnitura de guvernanti poarta raspunderea, morala si penala, pentru tragedia de la Colectiv.
  Deocamdata, procesele treneaza pe la instante si nu se intrevede vreun interval rezonabil de timp in care Justitia sa se pronunte.
  Pe de alta parte. actuala garnitura de primari ai Bucurestiului, in frunte cu d-na Firea, ne dovedeste zilnic ca lipsa competentei si a unui nivel rezonabil al intelectului edililor "dauneaza grav sanatatii" Capitalei.
  Dupa ce Justitia se va pronunta definitiv asupra vinovatiilor de la Colectiv, ar trebui ca guvernantii sa rescrie complet legile care stabilesc modul in care trebuie sa functioneze astfel de cluburi. Ar trebui sa fie re-gandit si re-construit din temelii modul in care autoritatile publice gestioneaza evenimentele tip catastrofa.
  Pana la acest moment, Statul roman se dovedeste a fi nu doar nepasator si nesimtitor, ci de-a dreptul incompetent.
  • Like 1
 • GabiC check icon
  Ideea de Colectiv (cu tot ce a insemnat) va trai mult dupa ce Firea si restul guvernului or sa infunde puscariile, asa ca nu m-as teme ca tema va disparea!
  • Like 0
  • @ GabiC
   Aseară după cei doi strigoi au ieșit de la consultările bla-bla-bla, strigoiul de dracnea a afirmat că unii profită de moartea celor de la Colectiv...nelăsându-i în pace să petreacă și ei că doar pentru asta trăiesc : să petreacă continuu în ciuda realităților din țară.
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult