Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Președintele comisiei LIBE i-a cerut Mariei Grapini să nu coboare nivelul discuției și să fie civilizată, după ce eurodeputata a făcut-o mincinoasă pe Laura Codruța Kovesi

Maria Grapini - LCK

Preşedintele comisiei LIBE, Claude Moraes, a intervenit marți în timpul audierii Laurei Codruța Kovesi, în momentul în care eurodeputata Maria Grapini a acuzat-o pe fosta șefă a DNA că a minţit în ceea ce priveşte faptul că i s-a refuzat gradul profesional de către Parchetul General.

Grapini, care a citit de pe o foaie întrebările adresate lui Kovesi, a avut un ton agresiv, iar interpelarea a dat naștere unui schimb de replici în sală, astfel că șeful comisiei LIBE i-a atras atenția eurodeputatei: „Nu vom avea astfel de schimburi în sală. Ceilalţi doi candidaţi au fost respectaţi de această comisie. Vă rog, nu faceţi asta!”

„În ce mod aţi promova rolul proactiv al procurorilor delegaţi europeni în detectarea şi investigarea infracţiunilor PIF (contra intereselor financiare ale comunităţii europene – n.r.) într-o manieră egală în statele membre?

Aţi răspuns inexact, ca să nu spun că aţi minţit, CSM azi v-a dat răspuns la contestaţia făcută, că nu vi s-a refuzat gradul profesional de parchet general. Cum răspundeţi la acest lucru? Ați fost pusă sub acuzaţie pentru abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă?

Cum garantaţi un management profesionist, după ce aţi fost demisă constituţional, nu politic, din funcţia de şef al DNA?", a întrebat-o Grapini pe Kovesi, moment în care preşedintele de şedinţă a intervenit: „Nu au fost astfel de schimburi. Să menţinem acest spirit de dragul candidatei. Nu vom avea astfel de schimburi în sală. Ceilalţi doi candidaţi au fost respectaţi de această comisie. Vă rog, nu faceţi asta!”.

„Rolul proactiv al procurorului european şi al celor delegaţi va fi conform normelor care vor fi stabilite. Privind gradul profesional nu sunt la curent cu ce a făcut CSM, condiţia prevăzută de lege nu are legătură cu gradul profesional. În situaţii similare, cei doi adjuncţi ai procurorului general şi alţi colegi în subordinea mea au primit gradul profesional printr-o decizie a CSM sau decizie judecătorească. Sunt primul procuror căruia i s-a refuzat această cerere, desi în alte şapte cazuri CSM a decis să se acorde acest drept sau în alte hotărâri judecătoreşti s-a decis lucru. Dar nu e o condiție prevăzută de lege. Am fost numită şef al DNA şi procuror general fără a avea acest grad profesional”, a răspuns Kovesi, potrivit Digi24.

„Revocarea din funcţia de procuror şef a venit ca urmare a unei decizii a CCR în care nu am fost parte în proces. CCR a judecat un conflict între preşedinte, Guvern şi Ministerul Justiţiei, nu am fost citată, nu am avut posibilitatea de a mă apăra. Din acest motiv am trimis plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Urmează să vedem ce decizie se va lua. Această plângere vizează chestiuni de principiu, dacă procurorii din România mai sunt sau nu independenţi”, a adăugat fosta șefă a DNA, 

Și eurodeputatul Cătălin Ivan, din grupul neafiliaţilor, a încercat să o atace pe Laura Codruța Kovesi.

Cătălin Ivan a întrebat-o pe Kovesi dacă este adevărat că CSM a constatat că DNA a influenţat instanţa într-un proces care o viza direct pe fosta șefă a DNA. El a întrebat și dacă e adevărat că SRI a făcut parte din echipele mixte care „au selectat probele în dosarele pe care DNA le-a instrumentat”.

Laura Codruța Kovesi: „Am avut un proces, vizând nişte afirmaţii mincinoase în cadrul unei emisiuni, proces care a durat 4 ani şi s-a decis definitiv că am fost defăimată nedrept. Am câştigat şi în primă instanţă şi în calea de atac, au fost implicaţi mulţi judecători, nu am făcut niciun act pentru a influenţa, procesele au fost publice, mai multe instanţe diferite mi-au dat dreptate. Dacă CSM a constatat că a fost influenţat un judecător, un raport al inspecţiei arată că judecătorii spun că nu au fost influenţaţi. Raportul la care vă referiţi e atacat la ÎCCJ şi nu avem o decizie definitivă. Ofiţerii SRI nu au administrat probe, nu au participat în procesul penal. Au fost sesizări. Probele au fost administrate de procurori, s-au administrat în faza judecăţii”.

Întrebată de Cătălin Ivan cum explică faptul că „40% din cazurile DNA s-au soldat cu achitări”, Kovesi a răspuns că în fiecare an procentul de achitări a fost de 10-13 la sută. „Ultimul raport arată un procent de 36%. De 6 luni nu mai fac parte din DNA. Dar rata reală a achitărilor e de 13,6%. Diferenta sunt achitări datorate unor dezincriminări ale unor fapte penale, respectiv a abuzului în serviciu. Mai mult de jumătate din achitări sunt pentru dezincriminarea faptelor”, a explicat Kovesi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    D-na Grapini era singura și cea mai crizată doamnă din sală. Mă bucur că a deschis gura și că membrii din audiență au avut ocazia să semnaleze ce gură spurcată are dânsa și ce prestație infectă a avut statul român, trimițând-o pe d-na Grapini ca reprezentant acolo.

    Aplauze pentru incompetență! Până și Președintele Comisiei LIBE i-a atras atenția să se oprească. Practic, i-a spus că suntem într-o ședință civilizată unde toți participanții la interviu trebuie să aibă șanse egale, și nu suntem la Obor, unde d-na Grapini, cu indulgență, probabil vindea seturi de chiloți dacă n-ar fi intrat în politică.

    Îmi era mie rușine ca român să mă uit la ea. Doamnele din spate își dădeau coate și se amuzau la cât de penibilă era prestația României - asta probabil încă nu au înțeles politicienii de acasă.
    • Like 1
    • @
      Poate tzatza grapini...asa ceva reprezinta Romania in Europa? cum dreaq a ajuns tembela asta acolo?
      • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult