Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Președintele Donald Trump, de Ziua Americii, la Muntele Rushmore: „Nu-i vom lăsa niciodată să smulgă Americii eroii de pe propriile monumente sau din inimile noastre”. Discursul integral, fără alte comentarii

Trump la Rushmore

Foto: Guliver Getty Images

În ziua de 3 iulie 2020, președintele Trump a ținut un discurs festiv la monumentul președinților de pe Muntele Rushmore, cu ocazia celei de a 244-a aniversări a Statelor Unite ale Americii.

Îl prezentăm integral, fără alte comentarii și interpretări:

„Mulțumesc foarte mult. Domnule guvernator Noem, domnule ministru Bernhardt, membri ai Congresului, distinși oaspeți și - cu un foarte special salut - Dakota de Sud.

Începând acest week-end de 4 iulie, Prima Doamnă și cu mine vrem să urăm fiecăruia dintre dumneavoastră o Zi a Independeței foarte fericită!

Vă mulțumim.

Totodată vrem să arătăm recunoștința noastră armatei statului Dakota de Sud, gărzii naționale a statului și forțelor aeriene pentru spectacolul minunat al puterii aviației și talentului legendar al Îngerilor Albaștri. (echipa de aviație militară acrobatică).

Permiteți-mi să aduc mulțumirile noastre veteranilor, forțelor de ordine, echipelor de primă intervenție, ca și doctorilor, surorilor și savanților care se luptă continuu pentru a învinge virusul pandemiei.

Nu poate fi găsit un loc mai potrivit pentru sărbătorirea independenței americane decât la poalele acestui munte maiestuos și lângă monumentul celor mai mari americani.

Azi ne arătăm recunoștința pentru viețile și moștenirile extraordinare ale lui George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln și Theodore Roosevelt.

Ca președinte, mă aflu aici în fața dumneavoastră și a lumii pentru a proclama că acest monument nu va fi niciodată distrus, acești eroi nu vor fi niciodată insultați, moștenirea lor nu va fi niciodată ștearsă și faptele lor nu vor fi niciodată uitate, iar Muntele Rushmore se va înălța întotdeauna ca un prinos etern părinților țării noastre și libertății noastre.

Ne-am adunat în această seară pentru a marca cea mai importantă zi a națiunii noastre, aceea a zilei de 4 iulie 1776.

La auzul acestor cuvinte, fiecare inimă americană trebuie să tresalte cu mândrie, fiecare familie americană trebuie să chiuie cu bucurie și fiecare patriot trebuie să se simtă fericit, pentru că trăim în cea mai minunată țară din istorie, care în curând va deveni și mai măreață.

Strămoșii noștri au declanșat nu numai o revoluție de guvern, dar și una pentru înfăptuirea dreptății, egalității, libertății și prosperității.

Nicio altă națiune nu a făcut mai mult pentru progresul condiției umane decât Statele Unite și nici un popor nu a făcut mai mult pentru progresul uman decât au făcut cetățenii marii noastre națiuni.

Acest lucru a devenit posibil atunci când 56 de patrioți, care s-au adunat la Philadelphia acum 244 de ani, au semnat Declarația de Independență.

Ei au înscris cuvintele unui adevăr divin „Toți oamenii au fost creați egali".

Vorbele nemuritoare au pus în mișcare un marș al libertății de neoprit.

Cei ce au făurit această țară au declarat că toți am primit aceleași drepturi sacre, date nouă de Creator și pe care nu vom permite niciodată să ne fie luate.

1776 reprezintă o culme a mii de ani de civilizație occidentală și triumful nu numai al spiritului, dar și al înțelepciunii, gândirii și rațiunii.

Și cu toate acestea, ne întâlnim în această seară, când un pericol crescând amenință binefacerile pentru care strămoșii noștri au luptat și au sângerat.

Națiunea noastră este martora unei campanii înverșunate care vrea să ne șteargă istoria, să ne defăimeze eroii, să anuleze valorile noastre și să ne îndoctrineze copiii.

Bande furioase încearcă să dărâme statuile fondatorilor, să mânjească monumentele noastre sfinte și să dezlănțuie valuri de crime în orașele noastre.

Mulți dintre oamenii aceștia nu au idee de ceea ce fac, dar unii din ei știu foarte bine.

Ei cred că americanii sunt slabi și fără putere, dar nu, suntem puternici și mândri și nu vom permite ca întreaga noastră țară, valorile, istoria și cultura ei să ne fie luate de ei.

Una dintre armele politice ale celor care ne atacă este să ne desființeze civilizația, să ia slujbele oamenilor, să îi intimideze pe cei care se opun și să ceară supunere totală a tuturor care se opun.

Aceasta este chiar definiția totalitarismului și este un model total străin culturii noastre, care nu are loc în Statele Unite ale Americii.

Atacurile îndreptate asupra minunatei libertăți trebuie oprite și vor fi oprite curând.

Vom demasca aceste mișcări periculoase, vom proteja copiii națiunii noastre de asaltul radical și vom proteja felul nostru de viață la care ținem.

În școlile, redacțiile și chiar în companiile noastre s-a infiltrat un curent de extremă stângă fascistă, care vrea să ne impună supunere oarbă.

Dacă nu vei vorbi limba lor, dacă nu vei urma ritualurile lor și dacă nu vei recita mantrele lor, atunci ei plănuiesc să te interzică, să te înscrie pe listele negre, să te persecute și să te pedepsească.

Acest lucru nu se va întâmpla!

Nu vă lăsați înșelați!

Această revoluție culturală de extremă stângă a plănuit să anuleze Revoluția Americană.

Făcând așa ceva, ei vor distruge civilizația care a salvat miliarde de oameni de la sărăcie, boală, agresiune și foamete și care a ridicat umanitatea la înălțimea realizărilor, descoperirilor și progresului.

Pentru a face posibilă schimbarea pe care o doresc, cei care ne atacă sunt hotărâți să distrugă orice statuie, simbol sau amintire a moștenirii noastre naționale.

Nu se va întâmpla în timpul mandatului meu!

Amenințările sunt reale. De aceea am mobilizat forțele legale federale pentru a proteja monumentele, a aresta pe participanții la violențe și a pune sub acuzare pe cei vinovați.

Poporul noastră are o memorie foarte bună. El nu va uita niciodată pe cei care au distrus statuile și monumentele lui George Washington, Abraham Lincoln și Ulysses S. Grant, ale aboliționiștilor și ale altora.

Furtuna de violențe de pe străzile noastre, declanșată în fiecare caz de democrați, este rezultatul previzibil al anilor de îndoctrinare extremă și părtinitoare din sistemul de educație, presă și instituțiile culturale.

Împotriva oricărei legi din societate și natură, copiii noștri sunt învățați să-și urască propria țară și să creadă că bărbații și femeile care au construit-o au fost nu eroi, ci dușmani.

Conceptul radical despre istoria americană este o țesătură de minciuni, orice motiv de laudă este eliminat, orice calitate este ștearsă, orice motivație este răstălmăcită, faptele sunt denaturate, defectele sunt accentuate, până când istoria este golită de merite și desfigurată până la punctul de a nu mai putea fi recunoscută.

Aceste tendințe au atacat deschis fiecare persoană înfățișată aici, pe muntele Rushmore.

De astăzi vom începe punerea la loc a adevărului în istorie.

Înainte ca aceste personalități să fie imortalizate în stâncă, ei au fost giganți americani în carne și oase, bărbați onești prin a căror fapte curajoase au făcut posibil cel mai mare salt uman de avansare cunoscut vreodată.

În această seară, vă voi vorbi vouă, dar mai ales tinerilor națiunii noastre, despre adevărata istorie a acestor mari oameni.

În întreaga lui făptură, George Washington a reprezentat forța, talentul și demnitatea poporului american.

Plecând de la un mic grup de fermieri înarmați, Washington a creat - pornind de la zero - armata continentală, care a învins cea mai puternică armată a lumii.

Pe durata a opt ani foarte lungi, prin iarna aspră de la Valley Forge, trecând prin multe încercări, el a condus patrioții spre triumful ultim.

Când, la Crăciunul anului 1776 armata scăzuse la doar câteva mii de soldați și înfrângerea părea de neevitat, Washington a luat trupele rămase și a făcut mișcarea curajoasă de a traversa râul Delaware. Printr-o întunecime înghețată, ei au mărșăluit nouă mile, mulți din ei fără cizme, pătând zăpada cu sânge. În zori, au obținut victoria de la Trenton, după care au înaintat și au obligat să se predea la Yorktown armata celui mai puternic imperiu de pe pământ.

Fără să ceară nimic după luptă, Washington s-a întors la Mount Vernon, ca un simplu cetățean.

A fost rechemat să prezideze Convenția Continentală de la Philadelphia și a fost unanim ales primul președinte al țării.

Când s-a retras, după două mandate, fostul lui adversar regele George l-a numit cel mai mare om al epocii.

A rămas în inimile noastre cel dintâi și azi, căci cât timp americanii vor iubi acest pământ, ei vor onora și respecta pe părintele patriei, George Washington.

Nu va fi niciodată îndepărtat sau anulat și mai mult, nu va fi niciodată uitat.

Marele Thomas Jefferson avea 33 de ani când a scris una dintre cele mai mari comori ale istoriei umane: Declarația de Independență. El a redactat și constituția statului Virginia și Statutul Virginiei pentru Libertate Religioasă, care a servit ca model pentru îndrăgitul nostru Amendament Constituțional Nr.1.

După ce a fost ministru de externe, apoi vicepreședinte, Jefferson a fost ales președinte.

El a dat ordin luptătorilor americani să sfărâme pirații Coastei Barbare.

Apoi a dublat suprafața țării prin achiziția Lousianei și a trimis pe curajoșii exploratori Lewis și Clark în expediția lor spre Oceanul Pacific.

Jefferson a fost arhitect, inventator, diplomat, savant, a fondat una dintre cele mai mari universități din lume și a fost un pătimaș apărător al libertății.

Americanii vor admira întotdeauna pe autorul libertății americane, Thomas Jefferson, și nu îl vor abandona niciodată.

Salvatorul națiunii, Abraham Lincoln, a fost un avocat autodidact, care a crescut într-o baracă de scânduri la frontiera americană. El a fost primul președinte republican și s-a ridicat de la o poziție obscură la înălțimea postului de președinte prin forța și claritatea convingerilor sale antisclavagiste.

El a semnat legea liniei ferate transcontinentale, ca și legea pentru acordarea de pământ coloniștilor care au populat vestul american.

Lincoln a condus țara în cea mai întunecată perioadă a ei, dând ultima picătură de putere pe care o avea pentru a asigura guvernarea poporului, prin popor și pentru popor.

A fost comandantul suprem al forțelor armate în timpul celui mai sângeros război, cel care a salvat Uniunea și a învins demonul sclaviei.

Lincoln a câștigat războiul civil.

El a dat Proclamația pentru Emancipare, care a dus la votarea amendamentului Nr. 13, prin care sclavia a fost desființată pentru totdeauna.

Cu o hotărâre de neclintit, a păstrat uniunea națiunii intacte și a plătit cu viața pentru asta.

Cât timp vom trăi, noi americanii vom respecta memoria nemuritoare a președintelui Abraham Lincoln.

Theodore Roosevelt a exemplificat încrederea de nestrunit a culturii noastre naționale și a identității noastre.

El a avut viziunea grandorii pe care o are misiunea americană și a urmat-o cu energie și zel.

Ca locotenet colonel în războiul cu Spania, el a condus faimoșii Cavaleri Neînfricați pentru a învinge inamicul la San Juan Hill.

Fiind comisarul poliției a curățat corupția din orașului New York, apoi a devenit guvernatorul statului, apoi vicepreședinte și - la 42 de ani - a fost cel mai tânăr președinte american.

El a fost cel care a trimis flota americană în jurul lumii să anunțe că America este o putere mondială.

Ne-a lăsat multe parcuri naționale și a fost cel care a supavegheat construirea canalului Panama.

Roosevelt a fost singura persoană care a câștigat și premiul Nobel pentru pace și Medalia de Onoare a Congresului.

A fost o personificare a libertății americane.

Poporul american nu va înceta niciodată să păstreze amintirea spiritului curajos, frumos și de neîmblânzit al lui Theodore Roosevelt.

O mișcare al cărei scop este să anuleze aceste moșteniri prețioase ale poporului american nu poate avea America în suflet.

Nu se poate.

Nici o persoană care rămâne tăcută la spectacolul distrugerii acestei tradiții americane nu ne poate conduce către un viitor mai bun.

Ideologia radicală care ne atacă țara avansează sub drapelul unei „justiții sociale", dar adevărul este că va distruge și justiția și societatea.

Va transforma justiția într-un instrument al răzbunării și divizării și va schimba societatea noastră liberă într-un loc al represiunii, dominării și excluderii.

Cei ce urmăresc aceasta vor să ne amuțească, dar vocea noastră nu poate fi amuțită.

Vom pronunța adevărul în întregime, fără să ne cerem scuze.

Declarăm că Statele Unite ale Americii sunt cea mai dreaptă națiune de excepție care există pe pământ.

Suntem mândri că țara noastră a fost fondată pe principiile iudeo-creștine și înțelegem că aceste valori au făcut să avanseze cauza păcii și a justiției în lume.

Noi știm că familia americană este temelia vieții americane.

Noi recunoaștem dreptul solemn și datoria morală a fiecărei națiuni de a-și consolida granițele și de aceea construim zidul.

Noi ne amintim că guvernele există pentru a proteja siguranța și fericirea propriilor popoare.

O națiune trebuie să aibă mai întâi grijă de propriii ei cetățeni.

Trebuie să avem grijă de America, mai întâi.

E timpul pentru aceasta.

Noi credem în șansele egale, în justiția obiectivă și în tratamentul egal al cetățenilor indiferent de rasă, origine, religie sau crez.

Fiecare copil, de orice culoare, născut sau nenăscut, este făcut după chipul sfânt al Domnului.

Noi vrem dezbateri libere și deschise, nu coduri de exprimare și culturi anulate.

Noi îmbrățișăm toleranța, nu prejudecata.

Noi sprijinim bărbații și femeile curajoși care aplică legea.

Noi nu vom desființa niciodată poliția și nu vom accepta niciodată anularea celui de al doilea amendament constituțional, care ne dă dreptul să purtăm arme.

Noi credem că educația copiilor noștri trebuie să-i învețe să-și iubească țara, să onoreze istoria ei și să respecte marele nostru drapel american.

Ne ținem drepți și nu îngenunchem decât în fața atotputernicului Dumnezeu.

Așa suntem.

Asta este ceea ce credem și acestea sunt valorile noastre, care ne călăuzesc atunci când ne luptăm să facem un viitor încă și mai bun.

Cei ce vor să șteargă moștenirea noastră vor ca americanii să-și uite mândria, astfel ca să nu mai poată să se înțeleagă pe ei și să nu mai poată înțelege destinul Americii.

Răsturnând eroii de la 1776, ei caută să dizolve legăturile de iubire și de loialitate pe care le avem pentru țara noastră și pentru fiecare dintre noi.

Scopul lor nu este o Americă mai bună, ci un sfârșit al Americii.

În locul Americii, ei vor puterea pentru ei, dar, la fel cum au făcut patrioții în trecut, poporul american le va sta în cale, astfel că vom învinge și încă repede și cu demnitate.

Nu-i vom lăsa niciodată să smulgă Americii eroii de pe propriile monumente sau din inimile noastre.

Distrugând monumentele lui Washington și Jefferson, acești radicali ar distruge moștenirea pentru care oamenii și-au dat viața în războiul civil, ar șterge amintirea care a inspirat acei soldați să meargă către moartea lor cântând Imnul de bătălie al Republicii: „Așa cum el a murit să-i sfințească pe oameni, hai să murim ca să-i facem pe oameni liberi, mărșăluind cu Domnul".

Radicalii ar vrea să distrugă principiile celor care au abolit sclavia aici și, în cele din urmă, în întreaga lume, sfârșind un demon care a chinuit lumea pentru mii și mii de ani.

Inamicii noștri ar distruge documentele prin care Martin Luther King a exprimat visul și ideile lui, care sunt fundamentul mișcărilor drepte pentru drepturi civile.

Ei ar sfâșia credințele, tradițiile și identitatea care au făcut America cea mai vibrantă și tolerantă societate din lume.

Concetățeni ai mei, este timpul să spunem cu tărie și cu putere adevărul și să apărăm integritatea țării noastre.

Este timpul ca politicienii să trezească bravura și hotărârea strămoșilor noștri.

Este timpul pentru a ridica steagul nostru și pentru a apăra marea noastră națiune de cetățeni de orice rasă, în toate orașele țării noastre glorioase.

Pentru salvarea onoarei noastre, pentru salvarea copiilor noștri, pentru salvarea uniunii noastre trebuie să ne păstrăm istoria, moștenirea și eroii noștri.

Aici, în această seară, în fața înaintașilor noștri, americanii declară din nou, ca și acum 244 de ani, că nu vom fi tiranizați, că nu vom fi striviți și că nu vom fi intimidați de oameni răi, demonici.

Nu se va întâmpla.

Vom proclama din nou idealurile Declarației de Independență și nu vom ceda niciodată spiritul și curajul cauzei dela 4 iulie 1776.

Vom sta drept și neclintit pe acest pământ.

În fața minciunilor care vor să ne dezbine, să ne demoralizeze și să ne strivească, vom arăta că istoria Americii ne unește, ne inspiră, ne ține la un loc și ne face, pe fiecare dintre noi, liberi.

Suntem țara lui Andrew Jackson, Ulysses S. Grant și Frederick Douglas. A lui Wild Bill Hickock și Buffalo Bill Cody.

Suntem națiunea care i-a născut pe frații Wright, pe piloții Tuskegee, pe Harriet Tubman, Clara Burton, Jesse Owens, pe generalul George Patton, pe marele Louis Armstrong, Alan Shepard, Elvis Presley și Muhammad Ali, și numai America ar fi putut să-i nască.

Nu alt loc.

Suntem civilizația care a ridicat barajul Hoover, care a așternut autostrăzile, care a sculptat contururile Manhattan-ului.

Suntem poporul care a visat visele spectaculoase, care a ridicat Las Vegas în deșert, care a construit Miami peste mlaștini, care a sculptat eroii ei în muntele Rushmore.

Americanii au domesticit electricitatea, au fragmentat atomul, au dat lumii telefonul și internetul.

Am populat vestul sălbatic, am câștigat două războaie mondiale și am pus atsronauții americani pe lună. Și curând vom ridica steagul american pe Marte.

Noi am dat lumii poezia lui Walt Whitman, povestirile lui Mark Twain, cântecele lui Irving Berlin, vocea Ellei Fitzgerald, stilul lui Frank Sinatra, umorul lui Bob Hope, puterea rachetelor Saturn, rezistența camoianelor F-150 și forța portavioanelor americane.

Americanii nu trebuie să uite povestea lor miraculoasă.

Azi, cu autoritatea pe care mi-o dă funcția de președinte, anunț crearea unui nou monument al giganților trecutului nostru și voi semna ordinul executiv prin care vom ridica un mare muzeu în aer liber, Parcul Eroilor Americani.

Vom ridica o nouă generație de patrioți americani.

Vom scrie capitolul următor al aventurii americane.

Și îi vom învăța pe copiii noștri că trăiesc într-o țară de legende, că nimic nu-i poate opri, că nimeni nu le poate opri mersul.

Ei vor ști că în America poți face orice, poți fi oricine ai vrea și că, împreună, putem face orice.

Inspirați de uriașii de pe muntele Rushmore, vom găsi unitatea la care nimeni nu se așteaptă.

Vom avea realizări pe care nimeni nu le-a crezut posibile.

Țara noastră va fi tot ce și-au visat, pentru atâția ani, cetățenii noștri și tot ce-i înspăimântă pe inamicii noștri, fiindcă nu vom uita niciodată că libertatea americană există pentru a face măreția americană.

Căci asta e ceea ce avem: măreția noastră.

În secolele ce vin, moștenirea noastră vor fi orașele pe care le construim, campionii pe care îi formăm, binele pe care îl facem și monumentele pe care le ridicăm ca să ne inspire pe toți.

Dragi concetățeni, destinul nostru poate fi zărit.

Eroii Americii sunt în inimile noastre,

Viitorul Americii este în mâinile noastre.

Și, doamnelor și domnilor, ce este cel mai bun este încă în viitor.

A fost o mare onoare pentru prima Doamnă și pentru mine să fim aici cu voi.

Iubesc acest stat.

Iubesc această țară.

Vreau să urez fiecăruia o sărbătoare fericită de 4 iulie.

Dumnezeu să vă binecuvânteze.

Dumnezeu să binecuvânteze familiile voastre.

Dumnezeu să binecuvânteze marea noastră armată și să binecuvânteze America.

Vă mulțumesc mult.

Vă mulțumesc.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ceausescu Pace!
  Populism un pic mai elaborat decat cel al lui V.Orban, Putin, Erdogan, si al pârliților din PSD.
  Sper ca americanii să isi dea seama ca se pune in practica, prin Trompă, un plan de păcălire de proportii, cu iz emotional, de sorginte bolsevica.
  • Like 1
 • Debitorul celor mai multe minciuni, remarci intolerante si rasiste din istoria presedintilor americani vorbeste despre maretia SUA. Rusinos !
  • Like 1
 • Domnule Martin,

  Am hotarat sa scriu acest mesaj fiindca ma simt de-a dreptul jenat de felul in care prezentati realitatea americana.
  Traind in SUA de aproape 10 ani, am curajul sa spun ca m-am familiarizat cu ceea ce se intampla aici si ca pozitia dumneavoastra este una care prezinta un punct de vedere foarte polarizat, fara legatura cu sentimentul predominant real. In primul meu an aici v-am citit cartea (din care am invatat practic sistemul electoral american) si va urmaresc de ceva vreme postarile. Pot spune asadar ca am o buna intelegere a felului in care analizati societatea americana si dinamica ce o caracterizeaza, in special dupa alegerile din 2016.
  Subiectele pe care le dezbateti in punctele dumneavoastra de vedere sunt o repetare aproape literala a celor prezentate de o aripa politica clar definita si a carei portavoce este canalul Fox News. Inainte de a ma cataloga ca si un radical de stanga va rog aveti in vedere faptul ca sunt un avid privitor al stirilor pe toate canalele cu audienta generala si am tendinta de a compara subiectele dezbatute pe toate aceste canale in fiecare seara, incluzandu-le pe cele de pe Fox. Sunt inregistrat ca si independent.
  Alegerea de a acoperi in postarile dumneavostra subiecte marginale, aproape false din punctul de vedere al realitatii societale, mi se pare cel putin “disingenuous” (nu am un termen echivalent in limba romana). Creand ideea ca acestea sunt subiectele dominante - desecrarea monumentelor confederate ca si simptom al anti-patriotismului, Antifa, Calexit – m-ati determinat sa va expun pentru cei ce va citesc crezand ca Statele Unite ale Americii sunt definite de aceste evenimente. Dezamagirea cu care scriu acest mesaj este pe mai multe planuri, Nu va judec pozitia politica – aceasta este intr-adevar o libertate pe care am invatat-o aici. Sunt dezamagit mai ales de faptul ca, luand in considerare istoria personala pe care ati ilustrat-o in cartea dumneavostra, alegeti sa va incarnati intr-o versiune a ceea ce ati dispretuit in societatea comunista romaneasca. V-ati transformat intr-un “enabler” (din nou, nu am un termen echivalent in limba romana). Regimurile totalitare, chiar si cele in fasa, nu sunt posibile fara existenta celor care le poarta mesajul fabricand o realitate paralela si alimentand prin aceasta cultul personalitatii, incompetenta institutionalizata, un sistem de pseudo-valori, samd. Al doilea plan al dezamagirii vine din faptul ca pareti a o face din convingere, negandu-va in felul acesta si meritul unui om cu un incontestabil nivel intelectual dovedit in domeniul in care excelati, respectiv cel medical. Probabil o sa-mi spuneti ca aveti dreptul la propia opinie, dar daca va veti opri la argumentul acesta atunci nu va mai obositi mai departe. Punctul meu de vedere este gandirea critica si integritatea logicii, nu libertatea de expresie.
  Ca si doctor, nu inteleg de ce evitati subiectul pandemiei legate de Covid-19 in SUA si a tragediei pe care aceasta o genereaza, atat pe plan uman cat si economic (indiferent de pozitia politica pe care o aveti fata de aceasta). Ca si observator si analist social, nu inteleg cum o miscare atat de ampla ca si cea impotriva inegalitatii sociale americane este prezentata de domnia voastra doar prin prisma manifestarilor extremiste pe care ea o imbraca (Antifa, monumente confederate, zona libera de politie din Seattle), ignorand sentimentul mult mai generalizat de consitientizare a problemei de fond. Problema care este exprimata pasnic prin miscari comparabile cu cele din anii ‘60. Ca si un cetatean care rezoneaza cu valorile patriotismului american nu inteleg cu treceti in mod convenabil cu vederea faptul ca administratia actuala nu reactioneaza fata de Rusia cand aceasta plateste talibanii pentru fiecare soldat american ucis in Afghanistan. Nu am vazut un punct de vedere concret legat de faptul ca actualul presedinte a fost “impeached” de catre Camera Reprezentantilor, desi am invatat din cartea dumneavoastra ca Bill Clinton a fost doar al doilea presedinte american care sa fi fost condamnat in felul acesta, deci un eveniment politic semnificativ. Nu inteleg cum ati trecut cu vederea ultimele hotarari ale Curtii Supreme, precum si atacarea in ultima instanta a consitutionalitatii ACA (Affordable Care Act aka Obamacare), un subiect cu adevarat important pentru societatea americana (ca si avortul si imigratia, subiecte ale deciziilor recente).
  Domnule Martin, sunt deschis la o dezbatere pe temele de actualitate. Nu am insa vocea domniei voastre. Daca veti continua sa acoperiti subiectele de actualitate americane, am asteptarea de a le prezenta intr-un mod care face cinste rigurozitatii dumneavoastra intelectuale.
  Cu sinceritate,
  Andrei Golesteanu
  Lexington, MA
  • Like 0
  • @ Andrei Gole
   Domnule Goleșteanu,
   Mulțumesc pentru mesajul dvs și mai ales pentru faptul că sunteți unul dintre puținii forumiști care folosește un mod civilizat de discuție și semnează cu numele întreg.
   Total de acord cu afirmația dvs că fiecare dintre noi este îndreptățit la opiniile și afilierile lui politice.
   As avea multe de discutat cu dvs, dar aș vrea să o putem face într-un mod care ne permite să ducem discuția între noi doi, nu cu inevitabilii martori care ar fi prezenți dacă am dialoga pe forum. S-ar potrivi prin e-mail?

   Mă bucur că ați găsit ceva folositor în cartea mea America povestită...

   Cu prietenie, Martin
   • Like 0
  • @ Martin Martin
   Domnule Martin, adresa mea de email este andrei_gole@yahoo.com. Va rog simtiti-va liber sa-mi scrieti acolo, o sa va citesc cu interes mesajul si o sa va raspund. Aveti dreptate, acesta nu este un forum in care sa putem avea o discutie civilizata.
   Cu stima, Andrei
   • Like 0
 • As citi cu interes si eventuale comentarii ale d-lui Martin asupra discursului. Din ce a mai publicat pe aici il consider un bun cunoscator al situatiei din SUA.
  • Like 0
 • https://www.youtube.com/watch?v=mXD4zPY4Ai0
  - Acesta e linkul pe YouTube unde poate fi urmarita inregistrarea discursului. A vorbit liber. Interesant e ca prezinta situatia ca fiind foarte grava, in asteptarea Revolutiei. Dar daca ne gandim cum au pornit revolutia bolsevica sau nazismul sau chiar Revolutia romana din 89, cu evenimente aparent lipsite de importanta, parca ma trec niste fiori gandind la ce s-ar putea intampla in curand in lume.
  • Like 1
 • Marius Marius check icon
  Frumos discurs, buna traducere. Unii Mioritici neobosnuiti cu patriotismul in discursul politicienilor de dambovita comenteaza negativ. Este timpul sa se opreasca violentele anarhistilor care vor sa distruga America prin batocorirea simbolurilor nationale si propaganda neo marxista.
  • Like 2
 • Dan check icon
  Mos Martin vad ca inghite tot ce scoate AmeriKKKa president pe orificii. La mai mare!
  • Like 0
  • @ Dan
   Se vede de la o posta ca esti troll putinist si vei pana in 2036.
   • Like 1
 • Discurs adresat in principal americanilor, dorind sa accentueze poziția personală a președintelui, și in secundar inamicilor SUA. Fără a cunoaște starea locală, orice apreciere este lipsită de sens. Așa cum cineva a menționat anterior, trebuie apreciata inițiativa Republica.ro pentru publicarea acestei bune traduceri și la momentul oportun. Mulțumiri.
  • Like 5
  • @ Alex Bacall
   Sa inteleg ca sunteti cetatean american? Nu vad in discurs nimic despre inamicul cel mai important al SUA in momentul de fata. As vrea sa inteleg ce face presedintele in legatura cu Covid-ul.
   • Like 0
  • @ Andrei Gole
   Credeți că are vreo semnificație faptul că D-l Martin este cetățean al SUA? Nu vă considerați dator să-i acordăm D-l Martin prezumpția de onestitate?. Cuvântări mai echilibrate și mai mobilizatoare sub raport emoțional am mai citit numai la autorii romani, de acum circa 2000 de ani.
   Am citit
   • Like 0
  • @ Andrei Gole
   Revin cu un răspuns. Atributele puterii președintelui SUA sunt strict definite și dintre acestea nu face parte sănătatea și ordinea publică, atribute ale guvernatorilor statelor federației.
   • Like 0
 • TRUMP.? Mr. PRESIDENT TRUMP? Multumesc, era si timpul.
  America a dormit destul.
  • Like 4
 • Multumesc pentru initiativa, calitatea traducerii si.... absenta comentariilor si a interpretarilor din partea redactiei! Consider ca tot mai multi cititori ai dvs. au astazi suficient discernamant pentru a NU SE LASA INFLUENTATI de manipulatorii profesionist si amatori care au proliferat in pandemie nu numai la noi...
  • Like 4
  • @ Dragulanescu Nicolae
   As dori sa înțeleg mai bine -dincolo de DEX-sensul cuvântului “manipulator” deoarece caut o baza pentru a-mi manifesta opiniile la modul neutru fără a manipula. Este posibil?
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult