Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Președintele Iohannis fierbe PSD la foc mic: Deocamdată nu ne aflăm în situația de a desemna un nou premier

Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, a spus că președintele Klaus Iohannis va începe procedurile pentru desemnarea unui nou premier, abia după ce postul va deveni vacant, fie prin demisia lui Grindeanu, fie printr-o moțiune reușită de cenzură împotriva Guvernului. 

„Potrivit articolului 106 din Constituţia României, funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului. (...) Conform articolului 107, dacă prim-ministrul se află într-una din situaţiile prevăzute la art 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, preşedintel României va desemna un alt membru al Guvernului, ca prim-ministru interimar", a explicat Dobrovolschi, care a precizat că, în acest moment, nu se poate vorbi despre niciuna dintre situații. 

„Când funcţia de premier va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei prim-ministrului, sau prin adoptarea în Parlament a unei moţiuni de cenzură, preşedintele României va declaşa procedurile constituţionale în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru", a afirmat Dobrovolschi. Ea a adăugat că președintele Klaus Iohannis solicită rezolvarea de urgență a situației.

Cristian Tudor Popescu: Singura soluție pentru Dragnea și Tăriceanu, moțiunea de cenzură

Cristian Tudor Popescu a declarat, la Digi24, că Dragnea și Tăriceanu nu au decât de pierdut în acest moment. „Singura soluție pentru PSD- ALDE este moțiunea de cenzură, dar trebuie să prezinte și o motivatie. E foarte greu să o facă. Fiecare cuvânt pus în motivația cererii de demitere a Guvernului Grindeanu se întoarce impotriva lui Dragnea si Tăriceanu, care au susținut și garantat, au numit acest guvern. Nu au decât de pierdut în acest moment. Pierd mult în ochii alegătorilor oferindu-le acest spectacol”, a afirmat jurnalistul. În opinia sa, Sorin Grindeanu nu a e „în fruntea unei schisme, a unei conspirații, e de unul singur practic”.

Orele în care se consumă „episoadele grotești sunt în defavoarea acestor domni (Dragnea și Tăriceanu) și a partidelor lor”, mai spune Cristian Tudor Popescu, care arată că, atâta timp cât Grindeanu nu își dă demisia, nu poate fi înlăturat decât prin moțiune de cenzură. În opinia sa, în clipa în care Sorin Grindeanu ar fi cedat și și-ar fi dat demisia „la cererea, la șantajul și la mita cu funcții” din partea lui Liviu Dragnea, i s-ar fi putut pune în cârcă totul. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    În poză, Grindeanu parcă e o păpușă, deși nu se văd sforile.
    • Like 0
  • bluenavy check icon
    Au garantat... cu ce? Ce pierd ei?
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult