Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Președintele Iohannis fierbe PSD la foc mic: Deocamdată nu ne aflăm în situația de a desemna un nou premier

Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, a spus că președintele Klaus Iohannis va începe procedurile pentru desemnarea unui nou premier, abia după ce postul va deveni vacant, fie prin demisia lui Grindeanu, fie printr-o moțiune reușită de cenzură împotriva Guvernului. 

„Potrivit articolului 106 din Constituţia României, funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului. (...) Conform articolului 107, dacă prim-ministrul se află într-una din situaţiile prevăzute la art 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, preşedintel României va desemna un alt membru al Guvernului, ca prim-ministru interimar", a explicat Dobrovolschi, care a precizat că, în acest moment, nu se poate vorbi despre niciuna dintre situații. 

„Când funcţia de premier va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei prim-ministrului, sau prin adoptarea în Parlament a unei moţiuni de cenzură, preşedintele României va declaşa procedurile constituţionale în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru", a afirmat Dobrovolschi. Ea a adăugat că președintele Klaus Iohannis solicită rezolvarea de urgență a situației.

Cristian Tudor Popescu: Singura soluție pentru Dragnea și Tăriceanu, moțiunea de cenzură

Cristian Tudor Popescu a declarat, la Digi24, că Dragnea și Tăriceanu nu au decât de pierdut în acest moment. „Singura soluție pentru PSD- ALDE este moțiunea de cenzură, dar trebuie să prezinte și o motivatie. E foarte greu să o facă. Fiecare cuvânt pus în motivația cererii de demitere a Guvernului Grindeanu se întoarce impotriva lui Dragnea si Tăriceanu, care au susținut și garantat, au numit acest guvern. Nu au decât de pierdut în acest moment. Pierd mult în ochii alegătorilor oferindu-le acest spectacol”, a afirmat jurnalistul. În opinia sa, Sorin Grindeanu nu a e „în fruntea unei schisme, a unei conspirații, e de unul singur practic”.

Orele în care se consumă „episoadele grotești sunt în defavoarea acestor domni (Dragnea și Tăriceanu) și a partidelor lor”, mai spune Cristian Tudor Popescu, care arată că, atâta timp cât Grindeanu nu își dă demisia, nu poate fi înlăturat decât prin moțiune de cenzură. În opinia sa, în clipa în care Sorin Grindeanu ar fi cedat și și-ar fi dat demisia „la cererea, la șantajul și la mita cu funcții” din partea lui Liviu Dragnea, i s-ar fi putut pune în cârcă totul. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    În poză, Grindeanu parcă e o păpușă, deși nu se văd sforile.
    • Like 0
  • bluenavy check icon
    Au garantat... cu ce? Ce pierd ei?
    • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult