Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

La PCR, restul nu mai e tăcere

Dl Sorin Grindeanu calcă, în premieră absolută, reguli ale PCR aplicate vreme de decenii. Când un tovarăș din conducerea superioară se făcea vinovat de o deviere de la linia Partidului, punând în discuție, de fapt, autoritatea liderului suprem, de obicei tovarășul nu era omorât de tot, i se dădea o funcție de plan secund pe undeva, cu condiția să nu mai crâcnească de acum încolo.

Exemplul cel mai cunoscut, fondatorul PSD, Ion Iliescu, „trimis în meserie” de Nicolae Ceaușescu, după o „disidență” de ședință, „în cadru organizat”.

Apoi, restul era tăcere.

Premierul Grindeanu refuză să-și dea demisia și să tacă, în schimbul șefiei ASF sau chiar funcției de vicepremier. Cu toate că Partidul i-a tras Guvernul de sub el. Ceea ce e bine, pentru că, astfel, cei doi penali din fruntea coaliției de guvernare, Dragnea și Tăriceanu, sunt siliți să-și dea arama pe față.

De ce recurge Dragnea la asemenea mari mijloace pentru a-l da jos pe Grindeanu, expunând Partidul privirilor buimăcite ale votanților PSD? Mai întâi, pentru că ministrul Justiției, Tudorel Toader, adus de Grindeanu după episodul OUG 13, n-a vrut să-i schimbe din funcții pe procurorul-șef DNA Kovesi și pe procurorul general Augustin Lazăr. Nerealizarea acestui obiectiv, netrecut în programul de guvernare, dar esențial în lupta pe care Dragnea o duce cu Justiția, a însemnat chiar mai mult decât atât. A însemnat știrbirea gravă a autorității totale, discreționare, cu care Dragnea conduce PSD. Căci, la partidele de sorginte comunistă, autoritatea liderului sau e totală, sau nu va mai fi deloc.

Apoi, amânarea dublărilor de salarii pentru bugetari, punctul forte al minciunii electorale cu care PSD a câștigat alegerile, a pus capac. Dacă înghițea și asta, Dragnea începea să lase sânge și știa că poate fi executat de rechinii Partidului, așa cum s-a întâmplat cu Iliescu, Năstase, Geoană sau Ponta, exoflisit chiar de Dragnea.

Așa se explică fabricarea iute, pe șest și pe tăcute a evaluării Guvernului de către un ins judecat pentru mită și trafic de influență, omul cu tablourile dosite în pereți, Darius Vâlcov. Au fost aruncate în zisa „evaluare”, ca neîndeplinite, obiective cu termene în 2018, altele la care se lucrează, precum și măsuri la care însuși Dragnea anunțase că renunță, cum ar fi TVA zero pe publicitate și tranzacții imobiliare. Totul, pentru a oferi opiniei publice o justificare oricât de confuză și contradictorie, a înlăturării lui Grindeanu. 

Aflăm, din același „raport” al unei „comisii” necunoscute, că Guvernul Grindeanu se face vinovat, în cele 6 luni de existență, de a nu fi strâns relațiile cu Uniunea Sovietică. Ceea ce aruncă o lumină dătătoare de fiori asupra agendei negre a PSD cu privire la soarta României... Președintele Iohannis tocmai a fost la Washinghton pentru a reconfirma și întări poziția statului român ca membru fidel al NATO și al parteneratului strategic cu SUA.

Distrugând Guvernul „ruinător de țară” Grindeanu, care nu vrea și pace ca situația românilor „să fie foarte bună, nu doar bunicică” (bunicică rimează cu Bombonică), L. Dragnea își dă cu levierul în genunchi ca imagine, căci el, și nimeni altul, e cel care a învestit și garantat acest Guvern.

Va ajunge, astfel, din nou, la mâna președintelui Iohannis pentru numirea unui nou prim-ministru, și de data asta nu din postura de lider nord-coreean pe care o avea după alegeri.

Dar mai grav pentru Dragnea și PSD e că aceia care i-au votat ar putea să se trezească... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult