Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

La PCR, restul nu mai e tăcere

Dl Sorin Grindeanu calcă, în premieră absolută, reguli ale PCR aplicate vreme de decenii. Când un tovarăș din conducerea superioară se făcea vinovat de o deviere de la linia Partidului, punând în discuție, de fapt, autoritatea liderului suprem, de obicei tovarășul nu era omorât de tot, i se dădea o funcție de plan secund pe undeva, cu condiția să nu mai crâcnească de acum încolo.

Exemplul cel mai cunoscut, fondatorul PSD, Ion Iliescu, „trimis în meserie” de Nicolae Ceaușescu, după o „disidență” de ședință, „în cadru organizat”.

Apoi, restul era tăcere.

Premierul Grindeanu refuză să-și dea demisia și să tacă, în schimbul șefiei ASF sau chiar funcției de vicepremier. Cu toate că Partidul i-a tras Guvernul de sub el. Ceea ce e bine, pentru că, astfel, cei doi penali din fruntea coaliției de guvernare, Dragnea și Tăriceanu, sunt siliți să-și dea arama pe față.

De ce recurge Dragnea la asemenea mari mijloace pentru a-l da jos pe Grindeanu, expunând Partidul privirilor buimăcite ale votanților PSD? Mai întâi, pentru că ministrul Justiției, Tudorel Toader, adus de Grindeanu după episodul OUG 13, n-a vrut să-i schimbe din funcții pe procurorul-șef DNA Kovesi și pe procurorul general Augustin Lazăr. Nerealizarea acestui obiectiv, netrecut în programul de guvernare, dar esențial în lupta pe care Dragnea o duce cu Justiția, a însemnat chiar mai mult decât atât. A însemnat știrbirea gravă a autorității totale, discreționare, cu care Dragnea conduce PSD. Căci, la partidele de sorginte comunistă, autoritatea liderului sau e totală, sau nu va mai fi deloc.

Apoi, amânarea dublărilor de salarii pentru bugetari, punctul forte al minciunii electorale cu care PSD a câștigat alegerile, a pus capac. Dacă înghițea și asta, Dragnea începea să lase sânge și știa că poate fi executat de rechinii Partidului, așa cum s-a întâmplat cu Iliescu, Năstase, Geoană sau Ponta, exoflisit chiar de Dragnea.

Așa se explică fabricarea iute, pe șest și pe tăcute a evaluării Guvernului de către un ins judecat pentru mită și trafic de influență, omul cu tablourile dosite în pereți, Darius Vâlcov. Au fost aruncate în zisa „evaluare”, ca neîndeplinite, obiective cu termene în 2018, altele la care se lucrează, precum și măsuri la care însuși Dragnea anunțase că renunță, cum ar fi TVA zero pe publicitate și tranzacții imobiliare. Totul, pentru a oferi opiniei publice o justificare oricât de confuză și contradictorie, a înlăturării lui Grindeanu. 

Aflăm, din același „raport” al unei „comisii” necunoscute, că Guvernul Grindeanu se face vinovat, în cele 6 luni de existență, de a nu fi strâns relațiile cu Uniunea Sovietică. Ceea ce aruncă o lumină dătătoare de fiori asupra agendei negre a PSD cu privire la soarta României... Președintele Iohannis tocmai a fost la Washinghton pentru a reconfirma și întări poziția statului român ca membru fidel al NATO și al parteneratului strategic cu SUA.

Distrugând Guvernul „ruinător de țară” Grindeanu, care nu vrea și pace ca situația românilor „să fie foarte bună, nu doar bunicică” (bunicică rimează cu Bombonică), L. Dragnea își dă cu levierul în genunchi ca imagine, căci el, și nimeni altul, e cel care a învestit și garantat acest Guvern.

Va ajunge, astfel, din nou, la mâna președintelui Iohannis pentru numirea unui nou prim-ministru, și de data asta nu din postura de lider nord-coreean pe care o avea după alegeri.

Dar mai grav pentru Dragnea și PSD e că aceia care i-au votat ar putea să se trezească... 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult