Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

La PCR, restul nu mai e tăcere

Dl Sorin Grindeanu calcă, în premieră absolută, reguli ale PCR aplicate vreme de decenii. Când un tovarăș din conducerea superioară se făcea vinovat de o deviere de la linia Partidului, punând în discuție, de fapt, autoritatea liderului suprem, de obicei tovarășul nu era omorât de tot, i se dădea o funcție de plan secund pe undeva, cu condiția să nu mai crâcnească de acum încolo.

Exemplul cel mai cunoscut, fondatorul PSD, Ion Iliescu, „trimis în meserie” de Nicolae Ceaușescu, după o „disidență” de ședință, „în cadru organizat”.

Apoi, restul era tăcere.

Premierul Grindeanu refuză să-și dea demisia și să tacă, în schimbul șefiei ASF sau chiar funcției de vicepremier. Cu toate că Partidul i-a tras Guvernul de sub el. Ceea ce e bine, pentru că, astfel, cei doi penali din fruntea coaliției de guvernare, Dragnea și Tăriceanu, sunt siliți să-și dea arama pe față.

De ce recurge Dragnea la asemenea mari mijloace pentru a-l da jos pe Grindeanu, expunând Partidul privirilor buimăcite ale votanților PSD? Mai întâi, pentru că ministrul Justiției, Tudorel Toader, adus de Grindeanu după episodul OUG 13, n-a vrut să-i schimbe din funcții pe procurorul-șef DNA Kovesi și pe procurorul general Augustin Lazăr. Nerealizarea acestui obiectiv, netrecut în programul de guvernare, dar esențial în lupta pe care Dragnea o duce cu Justiția, a însemnat chiar mai mult decât atât. A însemnat știrbirea gravă a autorității totale, discreționare, cu care Dragnea conduce PSD. Căci, la partidele de sorginte comunistă, autoritatea liderului sau e totală, sau nu va mai fi deloc.

Apoi, amânarea dublărilor de salarii pentru bugetari, punctul forte al minciunii electorale cu care PSD a câștigat alegerile, a pus capac. Dacă înghițea și asta, Dragnea începea să lase sânge și știa că poate fi executat de rechinii Partidului, așa cum s-a întâmplat cu Iliescu, Năstase, Geoană sau Ponta, exoflisit chiar de Dragnea.

Așa se explică fabricarea iute, pe șest și pe tăcute a evaluării Guvernului de către un ins judecat pentru mită și trafic de influență, omul cu tablourile dosite în pereți, Darius Vâlcov. Au fost aruncate în zisa „evaluare”, ca neîndeplinite, obiective cu termene în 2018, altele la care se lucrează, precum și măsuri la care însuși Dragnea anunțase că renunță, cum ar fi TVA zero pe publicitate și tranzacții imobiliare. Totul, pentru a oferi opiniei publice o justificare oricât de confuză și contradictorie, a înlăturării lui Grindeanu. 

Aflăm, din același „raport” al unei „comisii” necunoscute, că Guvernul Grindeanu se face vinovat, în cele 6 luni de existență, de a nu fi strâns relațiile cu Uniunea Sovietică. Ceea ce aruncă o lumină dătătoare de fiori asupra agendei negre a PSD cu privire la soarta României... Președintele Iohannis tocmai a fost la Washinghton pentru a reconfirma și întări poziția statului român ca membru fidel al NATO și al parteneratului strategic cu SUA.

Distrugând Guvernul „ruinător de țară” Grindeanu, care nu vrea și pace ca situația românilor „să fie foarte bună, nu doar bunicică” (bunicică rimează cu Bombonică), L. Dragnea își dă cu levierul în genunchi ca imagine, căci el, și nimeni altul, e cel care a învestit și garantat acest Guvern.

Va ajunge, astfel, din nou, la mâna președintelui Iohannis pentru numirea unui nou prim-ministru, și de data asta nu din postura de lider nord-coreean pe care o avea după alegeri.

Dar mai grav pentru Dragnea și PSD e că aceia care i-au votat ar putea să se trezească... 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • GRIDEANU ESTE LA MANA OPOZITIEI ! DACA PMP, PNL, USR NU SE PREZINTA LA VOT, MOTIUNEA NU POATE FI VOTATA DIN LIPSA DE CVORUM... CE FA FACE OPOZITIA ? ASTA E PRIMA INTREBARE... APOI UDMR SI DIZIDENTII NECESARI LUI GRINDEANU ...
  • Like 0
 • Gy check icon
  Meritul lui Grindeanu, este acela ca l-a aratat pe Dragnea in toata splendoarea lui, si celor care nu l-au simtit. Un dictator in devenire. E inspaimantator ce putere are deja, la numai sase luni de la alegeri. E inspaimantator ce metode foloseste in anul 2016. E inspaimantator cum nu-i pasa ca suntem intr-o perioada destul de buna si am putea continua acest trend pozitiv, economic si politic.Nu stiu ce o sa fie daca castiga tabara Grindeanu, dar e usor de intuit ce se va intampla daca o sa castige tabara Dragnea.
  • Like 1
 • Nu mi-a placut niciodata PSD-ul si probabil ca nu-l voi agrea niciodata. Nasul meu batran adulmeca de la distanta orice fel de iz comunistoid. Egal, nu-mi place circul binomului deja creat Grindeanu-Ponta. Nu simt nimic altceva decat penibil de situatii si oameni ridicoli OȚĂRẤTI din frustrare. Exista indivizi care emana barbatie chiar si atunci cand dorm netulburati pe perna lor, si sunt insi care oricat ar incerca sa para eroi, nu reusesc decat sa starneasca ilaritate si indoiala. Grindeanu este unul care-mi insufla un sentiment de jena si de ridicol de situatii. Poate asa simte si el si de aceea are nevoie sa fie aparat de un 'scholl bully' cu pielea tabacita de asprimea vietii, asa cum este Ponta. Cu totii am avut in copilarie nevoie de un derbedeu de pe maidan care sa ne apere de ceilalti batausi, si de aceea cotizam la el contra protectie. Asta e si cazul lui Ponta, care nu-l va ajuta cu nimic pe Grindeanu - care iata l-a si rasplatit cu o mica functie - pana ce nu se va fi razbunat destul de satisfacator pe celalalt capo di tutti capi, signore Dragnea.
  • Like 0
 • check icon
  Nu mi se par inteligente relaționările cu PCR. În cel mai bun caz m-aș uita, sine ira et studio, spre ce anume din noi favorizează evenimentele actuale din PSD.
  La trimiterea spre PCR pot mirosi iute nevoia de senzațional a publicului, pe care dl gazetar - obligat de fișa postului, dar și de firea sa - pornește a o satisface prompt.
  • Like 0
 • Citeam frica in ochii lui Dragnea cand vorbea de "schimbare la fata" a lui Grindeanu....
  Cineva trebuie sa stea in spatele lui...zicea (aproximativ asa).era cea mai mare desconsiderare a fostului ucenic.
  Dupa evidenta cooperare Iohannis -Grindeanu (presupus inca de la cazul OUG 13 ) si seria de vizite occidentale la Grindeanu ,Dragnea ppoate sa-si faca griji.Occidentul dar mai ales SUA angajat destul de mult in Romania vrea un partner sigur.Cu reprosul ca Grindeanu nu s-a ocupat destul de relatia cu Rusia (inca o greseala mare a strategiei Dragnea) mobilizeaza si mai mult "fortele invizibile" din Apus. Adevar sau creatia paranoida functioneaza paralizant asupra unora care s-ar declara de partea Baronului de Teleorman.
  • Like 0
 • Este un punct de vedere imbatabil!
  • Like 0
 • nu se trezesc, stai linistit. Eventual mai adorm si altii :)
  • Like 2
 • Cri check icon
  Dl. CTP il face "penal" pe dl. Tariceanu; din cate stiu eu, Tariceanu nu are nicio condamnare; iata cum o prostie politica lansata de Johannis, s-a generalizat in limbajul presei.
  Poate imi explica dl. CTP cum devine cazul in situatia in care un individ, de exemplu Dragnea, este condamnat definitiv: daca sanctiunea nu prevede in mod expres suspendarea unor drepturi cetatenesti, cat timp trebuie considerat Dragnea ca fiind "penal" ? Un an, 10 ani , pe viata cumva?
  Dupa ispasirea unei pedepse, fie ea si cu suspendare, cat timp omul respectiv mai trebuie sa fie ostracizat de societate ?
  Dl. CTP ii acuza pe pesedisti ca fiind comunisti, dar chiar distinsul ziarist se dovedeste posesorul unei logici pur comuniste, prin refuzul de a acorda unui condamnat dreptul de a fi reabilitat dupa ispasirea pedepsei, si prin etichetarea unui om cercetat de procurori ca fiind deja un "penal", chiar daca nu are nicio condamnare.
  Nu am nicio simpatie pentru Dragnea si al lui PSD, nu i-am votat niciodata; chiar daca nu agreez acest partid, mi-a ramas suficienta ratiune ca sa-mi dau seama ca procesul lui Dragnea a fost pur politic. Justitia, daca era profesionista si obiectiva, ar fi putut sa-i bage pe Dragnea sau Nastase la multi ani de puscarie pentru fapte reale, nu prin dosare cretine instrumentate politic de catre magistrati de rea credinta sau dirijati politic.
  Daca PSD mai are inca un cuvant greu in politica romaneasca, acest fapt se datoreaza exclusiv votului cetatenilor; in aceasta situatie, eu ma intreb de ce alegatorii, daca sunt dezgustati de politica pesedistilor, nu se exprima mai consistent la vot.
  Daca Grindeanu ar fi fost posesor de caracter, l-ar fi criticat de mult timp pe Dragnea, ca doar sunt colegi de partid de multi ani. Insa onor ex-premierul Grindeanu a descoperit ca Dragnea e un dictator abia dupa ce acesta i-a tras fotoliul de prim ministru de sub fund si l-a dat afara din partid.
  Pana la acest moment, Grindeanu n-a avut nimic de criticat, a fost un pesedist docil, cuminte si supus.
  Spre deosebire de dl. CTP, pe mine ma dezgusta nu doar banditismul politic al lui Dragnea, ci si lipsa de caracter a lui Grindeanu.
  Dl. CTP mai uita un lucru elementar: un partid, o alianta, care detin majoritatea in Parlament, au dreptul nu doar de a numi prim ministrul, ci si de a-l demite. E in ABC-ul democratiei.

  • Like 0
 • D-le Popescu, as fi interesat sa citesc un articol despre Institutia Demisiei, cu paralele intre Occident si Romania.
  • Like 0
 • check icon
  Realitatea acestui guvern a lui Dragnea este mult mai sumbră pentru România: în afară de tentativele de a dezincrimina corupția și abuzul în serviciu, nu au construit NIMIC, au arătat doar niște heirupisme jalnice.
  Singurele lucruri muncite, finisate și bine gândite au fost atacurile contra Justiției!
  • Like 2


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult