Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Președintele Klaus Iohannis pune frână reformei fiscale a PSD: Guvernul a luat-o pe arătură. Singura predictibilitate e că așa nu merge bine

Klaus Iohannis - foto Octav Ganea

(Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Președintele Klaus Iohannis a criticat joi în termeni duri „revoluția fiscală” a PSD - numind-o „megațopăială fiscală” - și a solicitat coaliției de la guvernare să renunțe la măsurile anunțate, ca să „nu bage România într-o aventură fiscală cu final trist”.

„Avem un adevărat paradox. Avem o creștere record a PIB și o creștere record a datoriei. Guvernul se comportă ca un om ce câștigă în fiecare lună mai mult, dar împrumută mai mult de la bănci și lasă plata datoriilor în seama copiilor și nepoților. E un comportament neproductiv”, a spus președintele Klaus Iohannis care a precizat că în acest an colectarea veniturilor la bugetul de stat a ajuns la un nivel minim, de puțin peste 25% din PIB, față de 35% cât și-au propus autoritățile în urmă cu câțiva ani.

„Guvernul a luat-o pe arătură. Singura predictibilitate e că așa nu merge bine”, a adăugat șeful statului.

Îți recomandăm

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

„Guvernul a anunțat un pachet de măsuri fiscale. Se pare că zilele acestea va intra în discuție și din acest motiv fac declarația de astăzi. Acest pachet, după părerea mea, nu este revoluție fiscală, ci cred că se va transforma într-o bulversare fiscală.

Mutarea contribuțiilor și scăderea impozitului pe venit: la prima vedere arată bine, dar analiza arată că mai degrabă complică problemele.

Coaliția spune că transferă contribuțiile la angajat, dar vine cu noua taxă de solidaritate de 2.25% care române la angajator. Deci transferăm parțial.

Dar pentru oameni ce iese de aici?

Nimic nu se schimbă în buzunarul românului.

Am făcut un calcul pornind de la datele prezentate public, pornind de la salariul mediu brut pe economie, circa 3.300 de lei, 2.335 net.

Aplicăm măsurile propuse de coaliție și implementate de Guvern. Dacă angajatorul este de bună credință și nu vrea să scadă salariul. La un cost de 4.086 de lei, salariatul câștigă în plus fix 3 lei. Este caraghios”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • “Pune frana” este o exprimare care exagereaza. Isi exprima pozitia prin declaratii, din cate reiese din continutul articolului. A pune frana ar implica o actiune institutionala care nu stiu daca exista, din pacate.
    • Like 0
  • check icon
    Parca o vad pe Olguta cum o sa-l scoata la tabla (la tabla de la a3) pe dom profesor pt.cei 3 lei!! Si o sa-i demonstreze ea ca matematica nu e ..fizica si s-o mai lase in pace cu fizicul lui...ca innebuneste si mai are mult pana la pensie.
    • Like 2
  • Sint de acord ,dar NU cu politica pesedista
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult