Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Fericiți cei ce-i cred

Rovana Plumb - TSD

Foto: Facebook Rovana Plumb

Convingerea doamnei Rovana Plumb că benzina nu se scumpește dacă așa zice domnul Dragnea are ceva din credința oarbă a comuniștilor chinezi că un râu nu curge din amonte în aval, respectând legile fizicii, ci din aval în amonte, dacă așa o cere Partidul.

Logica, aritmetica, economia îți spun că, dacă pui o taxă pe un preț, prețul crește, adăugându-se taxa pusă. În aritmetica Partidului, prețul nu doar crește dacă faci o adunare, ci poate chiar să scadă, dacă așa spune programul de guvernare.

Prețul carburanților devine, în cultul socialist românesc, un act de credință, nu un construct economic. Dacă Partidul nu vede nicio scumpire la pompă, atunci ea nu există. Milioanelor de șoferi care dau azi mai mult pentru un plin le lipsește tăria în credință, deși tot mai mulți își fac cruce când trec pe lângă o stație unde benzina a trecut de 5 lei pe litru.

Să ajungi la acest nivel superior de credință îți trebuie exercițiu. E drept că, până să ajungă în strana preafericitelor Partidului, doamna Plumb a avut, ca orice om, rătăcirile sale, de pildă atunci când își înmatricula mașina la bulgari să scape de timbrul de mediu. Pe vremea aia nu i se revelase din Kiseleff 10 că va da mai puțin dacă-și va plăti taxele în România. 

Ca doamna Plumb sunt mulți. Aleg să greșească cu Partidul decât să gândească individual. Pe vremuri, Partidul avea intelectualii lui șovăielnici, tehnicienii care se îndoiau, inginerii care mai țineau la adevărul științific. Chiar și Ceaușescu a avut un Pîrvulescu de sămânță.

Azi Partidul trăiește plenar fanatismul de tip Codrin Ștefănescu. Mințile sunt băgate în cap cu interlopii.

Azi, în cel mai mare partid din România, nu există nici măcar o voce care să aibă curajul să admită că 1+1=2.

Trăim în epoca de aur a iluzionismului în masă, în care poporul stă cu ochii halucinați pe sticla televizoarelor să vadă lumina celei mai bune guvernări posibile. Caloriferele sunt reci, dar căldura micului ecran îi dă o toropeală plăcută. După ce ani de zile i-a fost rău, trăiește amăgirea bunăstării promise. Cu suta în plus dată la salariu sau la pensie, marele iluzionist și-a clădit o biserică.

Benzina e mai scumpă, curentul e mai scump, mâncarea e mai scumpă, creditele sunt mai scumpe, dar nimic nu este mai scump decât dragostea pentru Partid.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Au trecut 27 de ani si este mai rau dupa cum am plecat pe atunci aveai un serviciu si puteai sa-ti cumperi si o casa acum de abia poti trai dupa o zi pe alta Alesii au cautat sa-si faca legi pentru ei sa protejeze neamurile sa le mareasca salariile celor care sunt adeptii lor la fel si cu pensiile nu tin cot de contributia adusa la fondul de pensie totul se face dupa cum le taie capul nu are o logica ,de fapt la nimic nu au in invatamant dezastros sanatate mai rau institutii publice marit salarii doar la primari si parlamentari caci ei muncesc cu legea salarizarii si a pensiilor este doar o minciuna cu dezbatere la CIUVICA -Romnia TV. Bunul Dumnezeu sa ne dea rabdare ca poate alesii se vor indura si intoarce si la popor .
    • Like 1
  • Urmărind comentariile făcute de diverşi miniştrii şi de preşedintele senatului cu privire la creşterea preţului carburanţilor îţi poţi de seama cât de limitaţi sunt şi cât de mult au în vedere interesul populaţiei. Oamenii ăştia nu realizează că întrebarea cu privire la preţul carburantului nu era pusă pentru interesul lui personal ci pentru cei care i-au ales la conducerea ţării, dar se vede că tot ce se întâmplă în jurul lor nu-i intereseză decât dacă le produce lor vre-o pagubă la portofel. Câtă nesimţire ( ca să nu zic altceva) poţi să ai, ca din funcţiile de demnitate pe care le deţii să răspunzi că tu nu ai credite sau cum au răspuns ceilalţi că ei nu au alimentat în ultima perioadă. Iată dovada palpabilă a interesului pe care senatorul şi miniştrii îl manifestă faţă de populaţie. Nu le mai spuneţi să le fie ruşine, că nu le mai e demult.....
    • Like 1
  • Din ce spun PSD-ii se intelege ca benzinarii au scumpit de nenorociti ce sunt benzina , bancarii de rai au crescut roborul , untarii de malefici au scumpit untul , laptarii sunt si ei antinationalisti si au crescut pretul la lapte, petrolistii au scumpit barilul din pricina uraganelor , in timp ce ei sunt niste fetite virgine gata de violat .
    In tara asta chiar s-a intalnit hotul cu prostul , acum fiecare din ce categ face parte .
    • Like 2
    • @ Adrian Tomescu
      și între timp am aflat și că oul din bătătură face rău la buget
      • Like 2
  • "Crede și nu cerceta!" - de aceea are Partidul atâtea în comun cu Biserica, doar acționează pe baza aceluiași principiu: mimează sărăcia și apropierea de cetățeanul de rând, însă de fapt îi doare fix în cot... Iar lumea se îmbată cu apă rece, așteaptă vremuri mai bune, care nu mai vin... în locul vremurilor bune apar însă scumpiri la benzină (+ repercursiunile de rigoare), iar pentru că mijloacele de transport în comun nu fac nici cât o ceapă degerată, românul sapă mai adânc în buzunar, dar nu renunță la mașină - ce rezultă din această "ecuație"? Orașe (fără parcuri, dar cu puzderii de parcări) înnegrite de poluare și cetățeni exploatați, săraciți & decimați de cancer... exact cei care așteptau zadarnic vremurile bune - halal "autoconsum"!... cu o populație de vârstă 50+ asasinată sistematic de traiul "privilegiat" din patrie și cu tinerii plecați în străinătate, cine va mai plăti impozitele și indemnizațiile "demnitarilor" ? Dar dacă Partidul ne asigură că trăim "Visul Românesc" și astfel de considerații pesimiste nu sunt decât consecințele produse de o lectură din Cioran, de ce să ne facem griji ?...
    • Like 1
  • De ceva vreme nu m-am mai implicat în dispute cu cei care comentează măsurile luate de guvernanţi, fiind dezamăgit de realitate, de atitudinea majorităţii parlamentare şi a guvernanţilor. 5,6 lei litrul de benzină (de 100, la OMV) mi se pare inacceptabil!
    De asemenea, punctele de vedere ale miniştrilor cu privire la scumpirea benzinei mi se par inacceptabile, sfidătoare... "N-am maşină, alimentează soţia sau şoferul", iar doamna Plumb a atins culmea sfidării.
    N-am putut comenta această situaţie, bănuind că nu publicaţi înjurături...
    Dar, atacat fiind, mă simt dator să răspund. "Republicanul" spune mai jos că sunt exemplul perfect de prost care crede şi nu cercetează... Asta era ideea...

    În privinţa preţului la benzină eu nu am crezut, ci am cercetat şi contest măsura, în sensul că guvernanţii au crezut, în mod eronat, că toate discuţiile despre profitul externalizat, în mod fraudulos, de către multinaţionale i-au speriat pe aceştia şi nu vor îndrăzni să mărească preţul la pompă. S-au înşelat şi pentru asta au primit toate înjurăturile mele, chiar dacă nu le-am publicat pe Republica.
    Au fost proşti guvernanţii pentru că au crezut că nu se va întâmpla... Ok. Dar cei care acceptă justificarea benzinarilor cum sunt? Proşti sau cumpăraţi?! Când preţul litrului de benzină era aproape ca cel de astăzi, cât costa barilul de petrol? Cât costă acum ? Se justifică mărirea preţului? De ce deştepţii de pe Republica nu pun şi astfel de întrebări? Le convine faptul că guvernanţii au luat-o în freză şi consideră că merită plătit preţul? Cât de ticălos să fii pentru a gândi aşa?

    Mult hulita Antena 3 i-a ridiculizat pe guvernanţii care au dat răspunsuri trăznite cu privire la creşterea preţului la benzină... Dar presa de dreapta, inclusiv Republica, de ce tace cu privire la nesimţirea benzinarilor? OK, avem un guvern prost, dar nesimţirea benzinarilor nu trebuie sancţionată? Ne bucurăm că benzinarii i-au tras-o guvernului PE BANII NOŞTRII! DA! Şi Republicanul spune că eu sunt prost şi cred fără să cercetez. El este deştept atunci când îi crede pe benzinari fără să cerceteze... Şi domnul Negruţiu...Şi Republica... Proştii sunt doar în curtea PSD-ului... Aşa-i refrenul.

    Roborul s-a triplat într-o lună şi, ce să vezi?, vine un deştept pe Republica şi scrie un editorial din care înţelegem că această mărire nu trebuie comparată cu creşterea Liborului, când poliţia londoneză a intrat peste şmenarii bancari cu berbecul... Nu, la noi este pe bune, pe noi şmenarii bancari ne tratează corect, nu vor să ne fraierească, aşa cum au încercat cu englezii... Şi republicanii cred fără să cerceteze...

    Sunt scârbit de tot şi toţi. Mă aşteptam ca nişte elite responsabile (INCLUSIV ZIARIŞTI) să iasă şi să spună: Da, avem un guvern care a greşit estimările, dar nici benzinarii sau băncile nu sunt corecte şi totul afectează veniturile românilor. Nu este cinstit! Cum să triplezi RIBORUL într-o lună? SUNTEŢI NEBUNI? Este criză mondială şi nu ştim noi? Noi mai suntem o ţară?
    Nu se întâmplă asta. Sunt două găşti: PSD-ul şi ceilalţi. Noi, cetăţenii, indiferent cum votăm, suntem victime colaterale NEGLIJABILE. Şi să nu credeţi că unii sunt mai buni decât alţii.
    • Like 0
    • @ Constantin
      Benzinarii fac exact atat profit cat li se permite, in limitele legale. Ca o fi mult sau putin - naiba stie. Am vazut de curand ca Rompetrol a declarat ca profitul este de 5 bani / litru de combustibil. Poate mint si o fi chiar dublu, dar chiar si asa fiind - cum apare in comparatie cu supra-acciza de 32 bani / litru? Si inca o informatie: supra-acciza reprezinta aprox. 13-18% din pretul fara taxe (functie de tipul de combustibil).
      Vreti sa cercetati mai departe? Am obosit postand pe aici un link (il mai postez inca o data in subsolul comentariului) ce cuprinde evolutia preturilor la combustibili si la titei (banuiesc ca sunt valori medii in toate cazurile). Recomandabil este sa vedeti evolutia pe 12 luni. Graficele sunt mai mult decat sugestive, ar putea fi intelese pana si de doua-doze.
      De asemenea va recomand sa nu va victimizati, incercand sa abateti atentia. Daca ati fi studiat cu adevarat - ati fi vazut cam pe unde este problema, care poate fi condensata in cateva vorbe: avem un guvern incompetent, ale carui masuri conduc incet-incet catre o criza. Mai sunt si altii care profita, ori incearca sa profite (precum - posibil - benzinarii) - insa in proportie cu mult mai mica, comparativ cu impactul indus de marii maestri din guvern. Iar, pe ansamblu, vina pentru situatia creata este exclusiv in curtea maretilor guvernanti.
      Dar intr-un punct va dau dreptate: da, pesedeul nu este singurul nociv! Sunt mai multe gasti pe acolo, sunt multe intelegeri pe sub masa, multe faradelegi transpartinice.
      Si link-ul promis: https://www.peco-online.ro/istoric.php
      • Like 4
    • @ Constantin
      Gion check icon
      Desi pare ca vrei sa fii corect tot la "spalat" gruparea Dragnea te rezumi. Oriunde in lumea asta o "duda" spusa de un oficial duce la destabilizari de bursa, dobanzi&shit. Probabil nici in momentul(imaginar, bineinteles) in care musiu Dragnea o sa declar " da , bah, va fur si va jupoi ca asa vreau eu! " si atunci ii veti gasi o scuza gen pixelu' albastru si flacara violet.
      Acum sa ii dam cuvantul toa'sului Ionel care precis are si el o teorie de "inalbire" .
      • Like 4
    • @ Constantin
      GabiC check icon
      Acum, nu stiu daca esti prost sau doar limitat. E posibil sa nu intelegi mecanismele- poate din lipsa de educatie sau din limitare intelectuala. Asta li se intampla si celor care raspund oricarei provocari intelectuale prin "asa a vrut dumnezeu" sau alte "realitati" doar de povestitori stiute.
      In economie, matematica si alte cateva stiinte nu se tine, totusi, seama de parerile unor cretinoizi de partid, mai putin daca cei ce tin cont o fac in interesul lor propriu.
      Cam atat sper ca e suficient.
      • Like 1
  • Îl avem și noi pe aici pe Constantin. Exemplul perfect.
    • Like 5
    • @ Republican
      Mă aşteptai...tu şi ăla de a dat like. Ai răspunsul mai sus.
      • Like 0
  • Asta este cu adevarat paradoxul . Pungasii mituiesc electoratul lor, pensionarii si bugetarii, in majoritate din banii celor care muncesc la privat si din banii care-i trimit cei ce muncesc in strainatate . Astia jefuiti si dezamagiti , sunt tocmai cei care nu i-au votat. Concetatenii nostri pensionari la 40 de ani si bugetarii, inteleg ca daca fraierii astia care platesc taxe si aduc bani in tara se cara , ei mai primesc CIUCIU ? Poate ar merita sa le explice cineva...
    • Like 1
  • Îmi pare rău! Nu sint de loc de acord!
    Doamna(deși Madam ar fi mai "reprezentativ")....Este de un oportunism jegos în proporție de 50% intr-un amestec de frică (groaza) ca o lasă pe mina autorităților....si o baga la inaite, ca doar ea a inițiat ....Belinata!
    • Like 1
  • Acum inteleg cum toti, nu numai din PSD, dar si din opozitie, stau cuminti si-l aplauda pe Marele Conducator. Le e frica de bataie. Vin Codrin si Palada cu garzile revolutionare si le da nana. Am ajuns sa fim condusi de mardeiasi. Nu mai e mult pana Codruta si Lazar isi vor lua niste scatoalce de la vreo ceafa-lata din haita lui Codrin si noi toti vom sta fascinati si vom aplauda. Halal sistem imunitar are societatea romaneasca daca permite ca astfel de paraziti agresivi sa ne invadeze. Suntem toti niste adolescenti acneici care stau cu capu-n pamant cand vine smardoiul clasei sa ne ia bruma de banuti dati de parinti pt chipsuri si cola. O societate imatura care se caca pe ea in fata tupeului unor borfasi de ultima speta.
    Si faza cu programul maret de guvernare nu e altceva decat cea mai grosolana spaga data de astia sa se vada scapati. N-au facut decat ceea ce stiu cel mai bine. Sa mituiasca. Si, de data asta, spaga nici macar n-o dau din banii lor.
    • Like 18
    • @ Neacsu Laurentiu
      Draga Laurentiu - aici, dupa cum spunea la un curs Benedetto Croce - e vorba nu despre MOTIVATIA FRICII, ci despre NATURA ei umana. Ea incepe cu sora ei mai mica, PRUDENTA (ca de ex. cei care nu-si dau poza si datele cand posteaza ) - si se termina cu sora mai mare - PANICA; iar daca cei care ne supun acestui atac psihologic hibrid ne aduc in faza de PANICA - au castigat !!! Ar fi bine sa constientizam insa un fapt: CEI CARE LANSEAZA ACESTE ATACURI - CU CONSULTANTII LOR CU TOT - NU VOR DEPASI FAZA DE INTIMIDARE; RISCUL DE A FI SPULBERATI INSTANT E INACCEPTABIL PENTRU EI ! Take it easy, folks ! Dupa cum isi dau singuri la gioale, nu mai au mult !
      • Like 3
  • Daca Benzina nu se scumpeste ca asa zice Domnul Dragnea, nu ar trebui Domnul Dragnea sa faca pacea pe Pamant, foametea globala si sa lecuiasca oameni de cancer pentru ca asa spune?
    • Like 1
    • @ Virgil Tănase
      Filbert check icon
      Ar trebui da' n-are timp, se ocupa de ceea ce cu adevarat important, de cresterea-descresterea benzinei.
      • Like 0
    • @ Virgil Tănase
      Filbert check icon
      Ar trebui da' n-are timp, se ocupa de ceea ce cu adevarat important, de cresterea-descresterea benzinei.
      • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult