Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Președintele Macron, atac vehement la adresa nevaccinaților: „O persoană iresponsabilă nu mai este un cetățean”

Emmanuel Macron - masca

Foto: Getty Images

Președintele Emmanuel Macron a avertizat că intenționează să îngreuneze viața persoanelor din Franța care nu s-au vaccinat împotriva Covid-19.

„Vreau foarte mult să-i enervez și vom continua să facem asta până la capăt”, a declarat Macron pentru ziarul francez Le Parisien.

„Nu voi trimite (persoanele nevaccinate) la închisoare”, a afirmat președintele Franței. „Deci trebuie să le spunem, din 15 ianuarie, nu veți mai putea merge la restaurant. Nu veți mai putea merge la o cafea, nu veți mai putea merge la teatru, nu veți mai putea merge la cinema”, a spus Macron. El a caracterizat nevaccinații din Franța ca fiind persoane „iresponsabile”, care nu mai reprezintă, în ochii săi, nişte „cetăţeni”.

„Atunci când libertatea mea o amenință pe cea a altor oameni eu devin iresponsabil. O persoană iresponsabilă nu mai este un cetățean”, a mai spus Emmanuel Macron.

Oponenții săi politici au spus că limbajul dur pe care președintele Franței l-a folosit în interviu nu este demn de un șef de stat. Afirmațiile președintelui i-au determinat pe parlamentarii francezi să suspende dezbaterea cu privire la o lege care interzice persoanelor nevaccinate să participe la o serie de activități din viața publică.

Sesiunea din Adunarea Națională a fost oprită pentru a doua noapte consecutiv, reprezentanții opoziției caracterizând limbajul președintelui drept „nedemn, iresponsabil și premeditat”, scrie BBC.

În interviul acordat marți publicației Le Parisien, Emmanuel Macron a declarat că nu va „vaccina cu forța” persoanele nevaccinate, dar vrea să „le enerveze” pe acestea, „limitându-le pe cât posibil accesul la activitățile din viața socială”.

Aproximativ 77% din populația Franței este vaccinată cu schema completă a unui vaccin anticovid.

Franța a înregistrat marți peste 271.600 de noi infecții cu coronavirusul SARS-CoV-2, un nou record, după aproximativ 230.000 de cazuri pe zi, înregistrat săptămâna trecută.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dan check icon
  Un nevaccinat are sanse de 5 ori mai mari sa ia virusul si sa il dea mai departe. Un infectat nevaccinat are sanse de 10 ori mai mari sa ajunga in stare grava la spital si sa moara. La multi ani vaccinatilor! (nevaccinatii se pare ca nu o sa aiba prea multi..)
  • Like 0
 • Un lucru nu este spus, nu este explicat, nu este lămurit: un vaccinat poate fi purtător de virus Covid!
  • Like 2
  • @ Niculae Moromete
   Paul check icon
   Un vaccinat se poate infecta cu virusul (in particular variantele mai noi). Un vaccinat poate transmite virusul mai departe către alți vaccinati si către nevaccinați. Un vaccinat poate sa ajungă si in spital din cauza bolii cauzate de virus.
   ÎNSĂ, probabilitatea ca un vaccinat sa ajungă in spital din cauza bolii cauzate de virus este cu foarte mult mai redusă decât ceea ca un nevaccinat sa ajungă in spital. (La fel, probabilitatea ca un vaccinat sa se infecteze si infectat sa răspândească virusul este cu mult mai mică decât probabilitatea ca un nevaccinat sa se infecteze si infectat sa răspândească virusul.)
   ADICĂ: daca ținem cont de numărul absolut de nevaccinați si de probabilitatea ca astia sa ia virusul si sa ajungă la spital, o sa ajungă la spital de-o data mai mulți oameni decât paturi de spital exista, ceea ce înseamnă ca spitalele o sa fie ocupate numai cu tratamentul bolnavilor de covid, iar cei care au alte boli nu mai ajung sa fie tratati si mor cu zile.
   D’aia tre’ sa ne vaccinam toți!
   1. Ca sa ajungă la spital cu Covid un număr de oameni cu mult mai mic decât numărul de paturi in spitale si acestea sa aibă capacitatea de a se îngriji si de ceilalți bolnavi.
   2. Ca sa reduci probabilitatea de a face forme grave de Covid care necesita spitalizare
   • Like 3
  • @ Paul
   Da cred ca asta este o descriere corecta . Eu pot sa dau un exemplu din familie. Fata cea mare a fost la o petrecere si aproape toti cei de acolo au luat omicron. Fiind o comunitate de prieteni , am aflat ce s-a intamplat.
   Din zece petrecareti , 7 si-au imbolnavit toata familia dintre ei 4 erau nevaccinati si 3 vaccinati cu 2 doze . Cei vaccinati cu doua doze au dat boala in familie dar nimeni nu a avut de suferit mai mult de 2 zile si unii au fost asimptomatici. Pe partea celor nevaccinati , a fost destul de nasol , au tras de boala cam o saptamana si s-a lasat si cu doua internari in spital. Nici un deces. Aici nu vorbim de batrani ci de tineri si adulti intre 40-50 de ani.
   Ceilalti 3 care aveau si booster , doi au fost testati pozitiv dar nu au imbolnavit pe nimeni din familie si fata mea a fost testata negativ deci nu a luat virusul.
   Deci se pare ca totusi vaccinarea ajuta intr-o anumita masura si la limitarea raspandirii bolii. Nu stim in ce masura, dar ajuta.
   • Like 2
  • @ Niculae Moromete
   check icon
   Un alt lucru care se pare că nu e explicat, nu este lămurit: un vaccinat poate fi purtător de virus Covid, într-adevăr, dar într-o măsură muuult mai mică! Cred că veți fi de acord cu mine că o persoană infectată care tușește/strănută des are șanse mult mai mari să răspîndească virusul decît una care nu face asta (iar purtarea măștii/distanțarea tocmai asta urmărește: să nu ajungi in "raza de acțiune" a vreunui infectat).
   E suficient, e sigur? Clar, nu! Dar aceste 2 măsuri sunt un minim care se pot face de către cetățenii obișnuiți.
   Și încă un alt lucru care se pare că nu e explicat, nu este lămurit suficient: masca (cam orice tip) nu este pentru protecția personală! Ea este eficientă pentru protecția CELORLALȚI! Dacă într-o încăpere 99 de indivizi poartă mască iar unul nu, cei 99 sunt la "norocul" celui care n-o poartă! Un chirurg în operație nu poartă mască de frică că s-ar molipsi de ceva de la pacient (oricum se stropește cu sînge!) ci pentru că nu vrea să infesteze pacientul cu mai mulți viruși și bacterii decît e deja!
   Aceste măsuri pot fi greu de înțeles dacă le raportăm la individ.
   Cînd operăm însă cu mulțimi, lucrurile se schimbă.
   Cum ar fi, de pildă, ideea că dacă TOȚI oamenii s-ar fi vaccinat de îndată ce ar fi avut posibilitatea (OMS și alte organizații au depus eforturi serioase în acest sens), virusul originar nu ar mai fi avut atît de multe ocazii să "muteze"!
   Dar, istoric vorbind, dintotdeauna proștii au făcut viața grea celorlalți... În lipsă de altceva, ăsta e "rostul" lor pe Pămînt!
   • Like 2
  • @
   Vă mulțumesc pentru elocvență! Îngrijorarea cu care mă înfioară competiția liberă dintre fabrica de mutații virus și fabrica de vaccinuri, probabil în curând obligatorii, a devenit mai confortabilă. Sunt sincer, respingeți posibilitatea de a fi fost sarcastic!
   • Like 0
 • Paul check icon
  In sfârșit apare un politician care sa le spună (chiar si eufemistic) in fata antivaccinistilor ce sunt. Chestia asta cu “am libertatea sa nu ma vaccineze” e in esența același lucru cu “am libertatea sa dau in cap cui vreau eu”, căci exact asta se întâmpla când sistemul medical e sufocat de deambulati nevaccinați si nu mai poate sa se îngrijească de oameni bolnavi pentru ca soarta le-a fost potrivnică, nu din cauza ca sunt duși cu pluta.
  • Like 3


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult