Foto: Getty Images
Președintele Emmanuel Macron a avertizat că intenționează să îngreuneze viața persoanelor din Franța care nu s-au vaccinat împotriva Covid-19.
„Vreau foarte mult să-i enervez și vom continua să facem asta până la capăt”, a declarat Macron pentru ziarul francez Le Parisien.
„Nu voi trimite (persoanele nevaccinate) la închisoare”, a afirmat președintele Franței. „Deci trebuie să le spunem, din 15 ianuarie, nu veți mai putea merge la restaurant. Nu veți mai putea merge la o cafea, nu veți mai putea merge la teatru, nu veți mai putea merge la cinema”, a spus Macron. El a caracterizat nevaccinații din Franța ca fiind persoane „iresponsabile”, care nu mai reprezintă, în ochii săi, nişte „cetăţeni”.
„Atunci când libertatea mea o amenință pe cea a altor oameni eu devin iresponsabil. O persoană iresponsabilă nu mai este un cetățean”, a mai spus Emmanuel Macron.
Oponenții săi politici au spus că limbajul dur pe care președintele Franței l-a folosit în interviu nu este demn de un șef de stat. Afirmațiile președintelui i-au determinat pe parlamentarii francezi să suspende dezbaterea cu privire la o lege care interzice persoanelor nevaccinate să participe la o serie de activități din viața publică.
Sesiunea din Adunarea Națională a fost oprită pentru a doua noapte consecutiv, reprezentanții opoziției caracterizând limbajul președintelui drept „nedemn, iresponsabil și premeditat”, scrie BBC.
În interviul acordat marți publicației Le Parisien, Emmanuel Macron a declarat că nu va „vaccina cu forța” persoanele nevaccinate, dar vrea să „le enerveze” pe acestea, „limitându-le pe cât posibil accesul la activitățile din viața socială”.
Aproximativ 77% din populația Franței este vaccinată cu schema completă a unui vaccin anticovid.
Franța a înregistrat marți peste 271.600 de noi infecții cu coronavirusul SARS-CoV-2, un nou record, după aproximativ 230.000 de cazuri pe zi, înregistrat săptămâna trecută.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
ÎNSĂ, probabilitatea ca un vaccinat sa ajungă in spital din cauza bolii cauzate de virus este cu foarte mult mai redusă decât ceea ca un nevaccinat sa ajungă in spital. (La fel, probabilitatea ca un vaccinat sa se infecteze si infectat sa răspândească virusul este cu mult mai mică decât probabilitatea ca un nevaccinat sa se infecteze si infectat sa răspândească virusul.)
ADICĂ: daca ținem cont de numărul absolut de nevaccinați si de probabilitatea ca astia sa ia virusul si sa ajungă la spital, o sa ajungă la spital de-o data mai mulți oameni decât paturi de spital exista, ceea ce înseamnă ca spitalele o sa fie ocupate numai cu tratamentul bolnavilor de covid, iar cei care au alte boli nu mai ajung sa fie tratati si mor cu zile.
D’aia tre’ sa ne vaccinam toți!
1. Ca sa ajungă la spital cu Covid un număr de oameni cu mult mai mic decât numărul de paturi in spitale si acestea sa aibă capacitatea de a se îngriji si de ceilalți bolnavi.
2. Ca sa reduci probabilitatea de a face forme grave de Covid care necesita spitalizare
Din zece petrecareti , 7 si-au imbolnavit toata familia dintre ei 4 erau nevaccinati si 3 vaccinati cu 2 doze . Cei vaccinati cu doua doze au dat boala in familie dar nimeni nu a avut de suferit mai mult de 2 zile si unii au fost asimptomatici. Pe partea celor nevaccinati , a fost destul de nasol , au tras de boala cam o saptamana si s-a lasat si cu doua internari in spital. Nici un deces. Aici nu vorbim de batrani ci de tineri si adulti intre 40-50 de ani.
Ceilalti 3 care aveau si booster , doi au fost testati pozitiv dar nu au imbolnavit pe nimeni din familie si fata mea a fost testata negativ deci nu a luat virusul.
Deci se pare ca totusi vaccinarea ajuta intr-o anumita masura si la limitarea raspandirii bolii. Nu stim in ce masura, dar ajuta.
E suficient, e sigur? Clar, nu! Dar aceste 2 măsuri sunt un minim care se pot face de către cetățenii obișnuiți.
Și încă un alt lucru care se pare că nu e explicat, nu este lămurit suficient: masca (cam orice tip) nu este pentru protecția personală! Ea este eficientă pentru protecția CELORLALȚI! Dacă într-o încăpere 99 de indivizi poartă mască iar unul nu, cei 99 sunt la "norocul" celui care n-o poartă! Un chirurg în operație nu poartă mască de frică că s-ar molipsi de ceva de la pacient (oricum se stropește cu sînge!) ci pentru că nu vrea să infesteze pacientul cu mai mulți viruși și bacterii decît e deja!
Aceste măsuri pot fi greu de înțeles dacă le raportăm la individ.
Cînd operăm însă cu mulțimi, lucrurile se schimbă.
Cum ar fi, de pildă, ideea că dacă TOȚI oamenii s-ar fi vaccinat de îndată ce ar fi avut posibilitatea (OMS și alte organizații au depus eforturi serioase în acest sens), virusul originar nu ar mai fi avut atît de multe ocazii să "muteze"!
Dar, istoric vorbind, dintotdeauna proștii au făcut viața grea celorlalți... În lipsă de altceva, ăsta e "rostul" lor pe Pămînt!