Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„- Ce salariu aveți în casă?” „- Nu știu, soțul vine și îmi lasă 3.000 lei pe lună, iar restul nu știu ce face cu ei”. Banii din cuplu: separat sau la comun?

cuplu - discutie

Foto: Getty Images

Discuțiile despre bani sunt, de cele mai multe ori, cauza numărul unu care generează stres, neînțelegeri, scandal și chiar despărțirea sau divorțul cuplurilor, spune Adrian Asoltanie, trainer, speaker și antreprenor, autorul volumului „Dragă, unde-s banii?”. 

Invitat duminică la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Asoltanie a declarat că recomandarea lui este ca, în ziua de salariu, în orice cuplu să existe o discuție despre bani pentru stabilirea de comun a cheltuielilor, evitându-se eventuale conflicte din cauza risipei finanțelor familiei.

În plus, înainte de căsătorie, cei doi parteneri ar putea ca, timp de șase luni, să își facă un buget împreună, pentru a descoperi mai multe lucruri unul despre celălalt.

„Eu spun în carte și la cursuri ca, înainte de un pas important, că e căsătorie, mutat împreună, făcut un credit - Doamne ferește, pentru că în principiu eu nu recomand să faceți ipoteci împreună dacă nu sunteți căsătoriți cu acte, poveștile se pot duce în niște situații foarte nasoale -, dar șase luni înainte de pasul ăsta important faceți un buget împreună, ca sa vedeți mult mai multe lucruri despre viitorul partener de viață, ca să descoperi ce priorități are, ce stil are de a-si produce banii, câstigă bani în mod constant sau e fluturaș care zboară din floare în floare, dintr-o oportunitate în alta, așteaptă următorul pont, următoarea combinațiie, cum își cheltuie banii, ce vicii are”, spune Adrian Asoltanie. 

„Revenind la cum e mai bine (să fie gestionați banii într-un cuplu - n.n.), separat sau împreună, eu zic că puteți să vă țineți banii separat, dar măcar gestionați-i împreună. Adică aveți o discuție despre bani împreună, în ziua de salariu, asta e recomandarea mea”, vede antreprenorul 

El a spus că la cursurile pe care le susține a întâlnit situații în care soțul și soția nu știau unul despre celălalt cât câștigă. „Adică întreb ce salariu aveți în casă? Nu știu, soțul vine și îmi lasă 3.000 de lei pe lună, iar restul nu știu ce face cu ei. Din punctul meu de vedere, sunt câteva probleme aici, dacă cei doi ignoră acest lucru complet. Pe de o parte, poate fi o problemă de comunicare - ținem banii separați ca să nu ne certăm, să nu avem discuții. La bază este mai bine nu vreau să comunic cu tine, nu vreau să îți spun ce obiective am, ce priorități am. Pe de altă parte, poate fi o lipsă de maturitate. Adică eu am niște jucării ale mele, niște pasiuni cu care tu poate nu prea ești de acord, dar eu țin foarte mult la ele - poate să fie tunatul mașinii, adică îmi tot bibilesc mașina, îi tot adaug jantă, tobe și tot felul de chestii, poate să fie pasiunea pentru alte gadgeturi, pescuit, fotografie sau shopping, Persoana asta ține mai mult la jucăria lui, decât la relația respectivă”, este de părere Adrian Asoltanie.

În opinia sa, asta arată că „rareori e numai despre bani”, în realitate este despre lucruri mult mai profunde. Trainerul spune că deseori apare și „infidelitatea financiară”, situația în care unul dintre soți nu îi spune celuilalt cum stă din punct de vedere financiar, ceea ce arată o „fisură majoră de încredere și comunicare”. Și atunci el îi sfătuiește să aibă, în ziua de salariu, discuția despre gestionarea banilor.

Din păcate, adaugă el, discuțiile despre bani în familiile din România au loc de obicei la sfârșitul lunii, când banii au fost cheltuiți și atunci pot apărea reproșuri și scandaluri.

„În realitate, discuția ar trebui mutată la începutul lunii (...). Principiul se numește foarte simplu - spune-le tu banilor tăi unde să se ducă, cât încă îi ai, în loc să te întrebi la sfârșitul lunii unde s-au dus, ce s-a întâmplat cu ei”, vede Adrian Asoltanie. 

Emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O minimă pregătire în domeniul finanțe/economie, te poate ajuta să întocmești, la fiecare început de an un buget al familiei, un buget scris. Cele două părți ale bugetului, venituri și cheltuieli, servesc gestionării controlate a banilor, a veniturilor familiei, nu doar a unuia dintre ei. Acestă practică, nu este o birocrație inutilă. Deciziile la întocmirea acestui buget de familie, normal, se iau de cei doi soți. Nu îmi propun să dezvolt aici avantajele imense pentru echilibrul armonios al vieții de familie dat de elaborarea în comun a acestui buget. În țările dezvoltate economic bugetul de familie este o practică curentă. În programele școlare, încă din anii de gimnaziu, elevii sunt inițiați în domeniul afacerilor, domeniul care include și instrumentul la care mă refer - bugetul. În ultimii ani, și la noi se pot vedea preocupări și pași concreți în programele școlare.
    • Like 0
  • Partea de cheltuieli se recomandă să fie clarificată de la început : aici pot fi variante (costuri la comun sau o parte la comun dar și altele specifice, personale), care să fie cunoscute de la început și raționalizate pentru evitarea unor dezechilibre serioase. Dar nu s-ar putea și altfel ? De ex. vreo 1-2 luni să-și tină fiecare evidența cheltuielilor, apoi urmează o analiză comună) în vederea raționalizării/optimizării urmată de o nouă analiză, ș.a.m.d. În același timp, la o anumită dată (la început, recomandabil) să se realizeze o ”raportare reciprocă” a venitului oficial (=real) brut și net (pe bază de fluturaș lunar) , după care se pot face analize relevante. Asta dacă ne putem referi la o familie ”reală și tradițională”, bazată pe încredere. Altfel ... nu mai are rost să discutăm.
    • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult