Foto: Getty Images
Discuțiile despre bani sunt, de cele mai multe ori, cauza numărul unu care generează stres, neînțelegeri, scandal și chiar despărțirea sau divorțul cuplurilor, spune Adrian Asoltanie, trainer, speaker și antreprenor, autorul volumului „Dragă, unde-s banii?”.
Invitat duminică la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Asoltanie a declarat că recomandarea lui este ca, în ziua de salariu, în orice cuplu să existe o discuție despre bani pentru stabilirea de comun a cheltuielilor, evitându-se eventuale conflicte din cauza risipei finanțelor familiei.
În plus, înainte de căsătorie, cei doi parteneri ar putea ca, timp de șase luni, să își facă un buget împreună, pentru a descoperi mai multe lucruri unul despre celălalt.
„Eu spun în carte și la cursuri ca, înainte de un pas important, că e căsătorie, mutat împreună, făcut un credit - Doamne ferește, pentru că în principiu eu nu recomand să faceți ipoteci împreună dacă nu sunteți căsătoriți cu acte, poveștile se pot duce în niște situații foarte nasoale -, dar șase luni înainte de pasul ăsta important faceți un buget împreună, ca sa vedeți mult mai multe lucruri despre viitorul partener de viață, ca să descoperi ce priorități are, ce stil are de a-si produce banii, câstigă bani în mod constant sau e fluturaș care zboară din floare în floare, dintr-o oportunitate în alta, așteaptă următorul pont, următoarea combinațiie, cum își cheltuie banii, ce vicii are”, spune Adrian Asoltanie.
„Revenind la cum e mai bine (să fie gestionați banii într-un cuplu - n.n.), separat sau împreună, eu zic că puteți să vă țineți banii separat, dar măcar gestionați-i împreună. Adică aveți o discuție despre bani împreună, în ziua de salariu, asta e recomandarea mea”, vede antreprenorul
El a spus că la cursurile pe care le susține a întâlnit situații în care soțul și soția nu știau unul despre celălalt cât câștigă. „Adică întreb ce salariu aveți în casă? Nu știu, soțul vine și îmi lasă 3.000 de lei pe lună, iar restul nu știu ce face cu ei. Din punctul meu de vedere, sunt câteva probleme aici, dacă cei doi ignoră acest lucru complet. Pe de o parte, poate fi o problemă de comunicare - ținem banii separați ca să nu ne certăm, să nu avem discuții. La bază este mai bine nu vreau să comunic cu tine, nu vreau să îți spun ce obiective am, ce priorități am. Pe de altă parte, poate fi o lipsă de maturitate. Adică eu am niște jucării ale mele, niște pasiuni cu care tu poate nu prea ești de acord, dar eu țin foarte mult la ele - poate să fie tunatul mașinii, adică îmi tot bibilesc mașina, îi tot adaug jantă, tobe și tot felul de chestii, poate să fie pasiunea pentru alte gadgeturi, pescuit, fotografie sau shopping, Persoana asta ține mai mult la jucăria lui, decât la relația respectivă”, este de părere Adrian Asoltanie.
În opinia sa, asta arată că „rareori e numai despre bani”, în realitate este despre lucruri mult mai profunde. Trainerul spune că deseori apare și „infidelitatea financiară”, situația în care unul dintre soți nu îi spune celuilalt cum stă din punct de vedere financiar, ceea ce arată o „fisură majoră de încredere și comunicare”. Și atunci el îi sfătuiește să aibă, în ziua de salariu, discuția despre gestionarea banilor.
Din păcate, adaugă el, discuțiile despre bani în familiile din România au loc de obicei la sfârșitul lunii, când banii au fost cheltuiți și atunci pot apărea reproșuri și scandaluri.
„În realitate, discuția ar trebui mutată la începutul lunii (...). Principiul se numește foarte simplu - spune-le tu banilor tăi unde să se ducă, cât încă îi ai, în loc să te întrebi la sfârșitul lunii unde s-au dus, ce s-a întâmplat cu ei”, vede Adrian Asoltanie.
Emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.