Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Președintele PNL, Ludovic Orban: „Ar fi o decizie neinspirată din partea lui Dacian Cioloş să se apuce să mai construiască un partid”

Ludovic Orban

Președintele PNL Ludovic Orban a declarat duminică la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că o eventuală decizie din partea fostului premier Dacian Cioloș de a înființa un nou partid ar fi una „neinspirată”, pentru că ar duce la o fărâmițare suplimentară a electoratului de dreapta.

„Cred că ar fi o decizie neinspirată din partea domniei sale să se apuce să mai construiască un nou partid în zona dreapta, sau mă rog să îi zicem zona ne-PSD, pentru că ar fi o fărâmițare suplimentară”, a spus Ludovic Orban la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Întrebat dacă există riscul ca un eventual partid fondat de Dacian Cioloș să ia voturi de la electoratul PNL, Ludovic Orban a răspuns negativ. 

„Nu cred că ar lua voturi de la PNL. Poate ar reuși să reactiveze politic anumite segmente, dar care nu sunt foarte puternice din punct de vedere numeric", a mai spus președintele PNL.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sigur ar fi o decizie neinspirată, pentru că ar rupe din electoratul partidelor care au fost la conducea țării (psd, pnl, udmr, pmp ș.a.) și au jefuit România 27 de ani!
    • Like 1
  • bluenavy check icon
    Din ce s-a vazut pana acum domnul Ciolos are stofa aceea pe care o cauta votantul de generatie noua: lipsit de obraz gros si fite, linistit, muncitor, simt civic, impotriva coruptiei. Orice partid care doreste sa atraga acest nou tip de votant doreste sa-l aiba in randurile sale ca magnet. Problema e insa ca acest nou votant nu poate fi "ciupit" asa usor, el cauta consistenta si o linie clara de gandire si conduita, nu o altoire de circumstanta. Sanse ar avea doar o "schimbare la fata" completa a partidului respectiv inainte... dar stim din experienta ca asta cere in Romania niste schimbari de generatii si pierderea unei parti din vechea garda. Sustinerea initiativei civice, pe de alta parte, nu necesita atat de multe schimbari si ajuta la primenirea imaginii partidului respectiv, cel putin cu o spalare.
    • Like 1
  • check icon
    pai PNL mai are votanti?
    Pe ce principii?
    Are doar o mana de interesati si atat; Restul voteaza ( cine o mai vota) doar pe principiul "sa nu iasa PSD")
    De aia suntem unde suntem;
    De aia nu avem programe si principii: pentru ca de la program si pana la aplicare se "schimba ceva, pe ici, pe colo, si anume in punctele esentiale"
    • Like 0
  • Ludovic Orban are foarte mare dreptate! Este categoric neinspirat ca Dacian Cioloș să înființeze un nou partid... pentru PNL
    • Like 2
  • Ceea ce nu vrea sa inteleaga domnul Orban, este faptul ca si in PNL exista buruieni, uscaturi..... mai pe romaneste spus corupti, oameni cu averi dobandite mai mult decat dubios, sfere de influenta si jocuri de culise unde unicul interes este sa ajunga la ciolan pentru a il lasa fara un gram de carne! Cu ce se deosebeste PNL de PSD!? Actualmente cu absolut nimic! Si au reusit sa demonstreze asta nu o data in ultima perioada de timp. AU jucat asa cum au dictat interesele camarilei de partid, si cam atat. Restul este gargara goala! Vorbe aruncate in van pentru cine le-o mai crede.
    Adevarata lui spaima este ca acel putin electorat care le-a mai ramas, ii va parasi definitiv in momentul in care Dacian Ciolos isi va lansa partidul. Si sincer, imi doresc acest lucru cat se poate de curand. Suntem satui sa vedem aceleasi fete obosite, buhaite de alcool si nopti pierdute pe la crasme punand la cale expolierea tari.
    Imi doresc sa vad PSD, PNL, UDMR acolo unde isi au locul lor de drept: la lada de gunoi a istoriei!
    • Like 5
    • @ Irimie Lupu
      check icon
      Deci, dacă pricep bine mesajul dv., Cioloș este un soi de Messiah politic, da? Dacă îmi permiteți, îmi puteți cita un al doilea Messiah politic, oriunde în lume? Sau Cioloș va fi și primul și ultimul? Nu mai comentez alte afirmații.
      • Like 0
    • @
      Uite fac un efort pentru tine, si iti desenez!
      In nici un moment nu am sustinut ca Dacian Ciolos ar fi un Mesia politic (sa ne rezumam la lb.romana totusi).
      Pe de alta parte doar am scos in evidenta ceea ce cu totii stim deja: PNL = PSD! Si asta este asa fie ca iti place, fie ca nu iti place! Vezi trecutul arhidubios marca Tariceanu, Crin Antonescu, Klaus Iohannis ... asta ca sa nu mergem mai inapoi in timp!
      De moment acest om, Dacian Ciolos, a aratat ca se poate si altfel. Adicatelea fara coruptie, trafic de influenta, urlete, zbierete, balcoane, iepurasi de pasti mov, sorosisti, basisti, dna....si alte perdele de fum. Intr-un an de zile a tacut, si a facut, atat cat a putut, caci sa nu uitam contrele si piedicile puse de PSD la orice masura care contravenea intereselor nababilr de partid.
      Alta intrebare?
      • Like 5
    • @ Irimie Lupu
      check icon
      Klaus Iohannis nu a avut și nu are nicio legătură cu PNL, decât așa, să vorbim vorbe. Bun, dacă Cioloș nu e creionat în termeni messianici, faceți parte din categoria celor care consideră speranța un produs gratuit de larg consum. Așa este.
      • Like 0
    • @
      Daca pentru tine a fi onest si a iti face treaba asa cum trebuie, fara alte mizerii tipice de regat, inseamna a fi mesianic, atunci ultimul sa stinga lumina si sa puna lacatul!
      Avea bunicul o vorba: Mare este gradina Domnului, si multi prosti sar gardul!
      P.S. Ai uitat se pare cine a fost lider PNL dupa Crin Antonescu!?
      Sa iti dau un indiciu; perioada 28.06.2014 - 18.12.2014
      • Like 2
    • @ Irimie Lupu
      check icon
      Da, a fost doar, nu și lider PNL, a fost o prezență pe un vid de putere. De altfel, întreg comportamentul lui Iohannis a fost pentru a slăbi PNL, nu pt a-l întări.
      Afirmația cu «Regatul», folosită în mod de asemenea messianic, în sensul unei opoziția de tip «Ardeal = inteligență și corectitudine» v. «Regat, adică ‘sudiști’, da? = corupție și prostie» este un clișeu prea ieftin pt a fi luat în seamă. De atlfel, un procent bun din simpatiile pt Cioloș se trag din acest clișeu: dacă e ardelean, trebuie să fie om corect, dom’le, serios și competent. Nu afirm că nu ar fi. Am în familie și ardeleni și regățeni, renunțați la clișeele astea, sunt și ieftine și periculoase.
      Mulțumesc pt pilda cu grădina, cu proștii și cu gardul.
      • Like 0
    • @
      Din nefericire nu este un cliseu, este o cultura, un mod de viata. Avem actualmnte doua societati distincte in aceiasi tara. Este destul de simplu sa te uiti pe harta, si ai sa intelegi ceea ce iti spun. Cine produce, cat, cum... si cine papa resurse fara a genera nimic.
      Simpatiile pentru Ciolos nu se trag din faptul ca este ardelean, ci din ceea ce a demonstrat in scurtul timp in care a guvernat.... asa cum a guvernat: cu piedici, bete in roate, si politicianism de taraba marca PSD!
      Nu este singurul ardelean din politica. Dar este greu sa vezi tabloul in ansamblu atunci cand esti setat ca in celebra reclama video > Batman-Batman!!!
      • Like 1
    • @ Irimie Lupu
      check icon
      Bucureștiul și zona produc cel mai mult, e firesc, este un oraș mare, capitala. Pe următoarele locuri sunt Constanța, Clujul, Timișoara... e logic, sunt următoarele pe listă la industrie. Argumentul invocat nu este deloc real și nici nu iese din logica lucrurilor. PIB-ul Bucureștilor este similar cu al Sloveniei, de ex. Nicio țară din lume nu are dezvoltare uniformă, sunt «pungi» de subdezvoltare alături de «pung» dezvoltate, chiar în țări avansate. Ideea că Ardealul hrănește sudul puturos și subdezvoltat este o lozincă nesusținută de fapte.
      Faptul că ardelenii au un mod de comportament de tip central-european este logic, doar asta a fost istoria.
      Nu este adevărat nici că ardelenii ar fi dat culturii române cele mai multe și mai mare capete. Eminescu, Creangă, Caragiale, Ion Barbu/Dan Barbilian, Brâncuși, Enescu... nu au fost ardeleni. Există, sigur, Blaga și Rebreanu și mai există Școala Ardeleană. Una peste alta, clișeul că Ardealul finanțează sudul nu este real.
      • Like 1
    • @
      Am plecat de la "Ciolos cel mesianic" si ajungem la lucruri care nu au nici o legatura cu discutia. Dar, am sa iti dovedesc si aici ca te inseli.
      Daca exceptam Bucurestiul ca si capitala, ai sa vezi ca PIB-ul sumat al Tarii Romanesti, nu da cat face Bv-SB-Ab la un loc! Daca adaugam si Clujul si zona vest, deja trecem la domeniul Star Trek. Oriunde ai pune capitala, efectul ar fi acelasi! Capitala intotdeauna atrage bani pentru un motiv simplu: acolo ai legislativul, executivul, juridicul...ministere, si multe altele!
      A spune ca Constanta este inainte de Brasov este de rasul curcilor. Ai un institut care se numeste INS, si acolo ai sa vezi datele de care iti vorbesc!
      PIB-ul Bucurestiului similar cu al Sloveniei!?
      Hai sa aruncam o privire:
      PIB IF 2016 : 11.235mil EUR (date INS )
      PIB Slovenia: 39.769 mil EUR(date Eurostat)
      Iata cum am dovedit ca vorbesti doar de dragul de a vorbi!
      Cat despre oameni de cultura, hai sa iti aduc aminte ca prima tipografie a fost la Brasov. Sau poate nume precum Blaga, Emanoil Gojdu, Gheorghe Baritiu, Carol Pop de Szathmary, Baritiu, Andrei Muresan (pe cat facem pariu ca nu stii nici un nume de pana acum) Nicolae Teclu, Vasile Goldis.... nume de care nici nu ai auzit, ori ma insel!
      Si una peste alta, Ardealul - Transilvania per ansamblu, da, FINANTEAZA sudul! Vezi aici PIB 2016: http://statistici.insse.ro/shop/?page=search&lang=ro

      • Like 0
    • @ Irimie Lupu
      check icon
      Nu știu dacă PIB IF este totuna cu PIB B, nu cred. Dar dacă IF stă la 1/3 din PIB Slo este foarte bine.
      Nu mai face pariuri, le vei pierde.
      • Like 0
    • @
      Cu cineva care doar face munca de troll, nici o data. Ai demonstrat ca la capiolul cunostinte esti undeva nivel clasa a III a! :))
      • Like 0
  • Eu cred ca foarte multi sustinatori ai PNL-ului, vor vota cu Ciolos. Eu sunt un fost simpatizant al PNL-ului, care la ultimile alegeri am votat USL si care astept cu nerabdare sa l votez pe D- l Ciolos. Am mare incredere in el.
    • Like 0
    • @ Ana Cristina
      check icon
      În măsura în care nu confundați încrederea într-un politician cu rolul său messianic în politică, aveți tot dreptul, speranța este gratuită și, de multe ori, benefică.
      • Like 0
  • De ce Orbane ? Pentru ca dumneata te chinui de un sfert de secol sa ajungi la putere cu PNL care , recent , sub obladuirea lui Crin, s-a asociat cu psd ? Lasa-l pe dl Ciolos sa faca ce vrea dpdv politic, cu cat mai multe optiuni politice civilizate si necorupte cu atat mai bine pentru Romania.
    • Like 4
  • D-l Orban probabil ca vrea să-l influenţeze pe D-l Cioloş sugerându-i că nu va avea susţinere la public. Este jenant! Dânsul uită că 60% cetăţeni nu s-au prezentat la urne pentru că nu aveau pe cine să aleagă? Deci nu credeau în PNL că dacă ar fi crezut mergeau şi votau PNL.
    Cel mai bun lucru pe care l-a făcut Cioloş este că nu s-a compromis intrând în PNL, un partid în pragul morţii.
    Un nou partid cu oameni curaţi şi inimi de ardeleni şi bănăţeni care încă mai simt ceva pentru naţia românească probabil că ar aduna mare parte din cei 60% care aşteaptă un lider dedicat naţiei şi nu partidului - oricare ar fi acesta.
    • Like 3
    • @ Adriana Miut
      check icon
      Absenteismul este un fenomen specific țărilor cu educație civică limitată. Nici într-o democrație relativ consolidată, în Franța, la recentele alegeri nu a fost o participare la vot mare, a fost chiar cea mai mică din ultimele decenii. Ca atare, fenomenul din România nu iese din limitele normalului, noi nu avem educația britanicilor ori a scandinavilor, unde participarea la vot este – de regulă – în jur de 70 % sau mai mult. Mulți români cultivă imaginea, total eronată, «toți sunt la fel, toți sunt la fel de șmecheri...» etc. Nu, nu este deloc așa, nu sunt toți politicienii sunt la fel, după cum nu toți medicii sunt la fel, nu toți profesorii sunt la fel și nu toți inginerii sunt la fel. Unii sunt foarte buni, alții buni, alții (sub)mediocri, iar alții de-a dreptul proști.
      • Like 0
  • check icon
    Cuvântul «inspirat» ori «neinspirat» are valoare și conotație variabilă, depinde ce dorește Cioloș și ce interese apără. Oricum, după ce PNȚ-CD a fost anihilat, de facto, în anul 2000, mai rămâne PNL de «rezolvat». Băsescu a început, Cioloș finalizează.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult