Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Preşedintele Trump vinde indulgenţe: petrol pentru iertarea crimei

Presedintele Trump

Foto: Guliver/Getty Images

„Mulţumim Arabiei Saudite!” scria zilele trecute pe twitter, canalul său favorit de exprimare, preşedintele american. Motivul: preţul petrolului s-a prăbuşit, ȋn ciuda sancţiunilor impuse Iranului şi previziunilor analiştilor, iar un merit important ȋl are Arabia Saudită care a acoperit deficitul lăsat de producţia persană (chiar dacă unele state au fost exceptate pentru şase luni de la aplicarea interdicţiei de a cumpăra petrolul Teheranului).

Aceasta se ȋntȃmpla după ce un raport CIA destinat congresmenilor americani considera că uciderea lui Salman Khasshogi fusese comandată de cercurile de putere de la Riad, iar fratele Khalid bin Salman, ambasatorul regatului la Washington şi fratele lui Mohammad bin Salman, atotputernicul prinţ al Riadului, ȋl sunase pe jurnalist pentru a-l asigura că ȋşi poate obţine de la consulatul din Istanbul documentele necesare căsatoriei cu o resortisantă turcă. Bineȋnţeles, fără a avea de ce să se teamă. Convorbirea telefonica a fost repede negată de ambasadorul Khalid. Iar comandoul care l-a tranşat pe editorialistul Washington Post a fost degrabă pus sub acuzare la Riad. Nu ȋnainte ca unii dintre cei implicaţi ȋn asasinatul petrecut ȋn consulatul de la Istanbul să ȋşi găsească moartea ȋn ȋmprejurări suspecte.

Pentru a fi corecţi, trebuie spus că mercantilismul a caracterizat de la ȋnceput relaţiile americano-saudite. În 1945, la puţină vreme după ȋntȃlnirea de la Yalta, care scria viitorul Europei, abilul rege ibn Saud, ai cărui războinici wahabiţi cuceriseră cu două decenii ȋnainte oraşele sfinte Mecca şi Medina de la protejaţii Coroanei britanice, Haşemiţii, se ȋntȃlnea pe USS Quincy cu preşedintele Roosevelt. Dincolo de simpatia reciprocă sinceră dintre cei doi, pe această navă ce plutea ȋn apele Suezului, s-a pus temei unei alianţe ce va supravieţui a şapte decenii şi multor crize profunde, cum a fost embargoul din 1973, cȃnd Occidentul a susţinut Israelul ȋn războiul de Yom Kippur, sau ȋn 2001, cȃnd turnurile gemene se prăbuşeau lovite de avioanele conduse de fanaticii saudiţi: SUA va furniza armament şi protecţie, iar Arabia Saudită le va plăti cu petrol.

Ultima vizită a preşedintelui Trump la Riad adusese contracte de sute de miliarde de dolari pentru industria de armament americană. Însă livrările de armament trebuie aprobate şi de Congres. Iar după măcelul şi catastrofa umanitară creată de Arabia Saudită ȋn Yemen, votul favorabil devenea tot mai greu de obţinut. Iar uciderea lui Khashoggi, ce deţinea şi cetăţenia americană, reprezintă un dubiu serios pentru congresmeni. Temerilor acestora, ȋnsă, preşedintele le-a răspuns ȋntr-un stil tipic agenţilor de vȃnzări: Rusia şi China de-abia aşteaptă să beneficieze de refuzul Statelor Unite pentru a-şi livra armele bogaţilor şeici.

Dacă pȃnă acum cele două state erau acuzate că livrează armament şi susţinere oricărui dictator interesant pentru strategiile lor geopolitice, fără a-l condiţiona de respectarea drepturilor omului, Statele Unite ale preşedintelui Trump par să le urmezze exemplul. Sloganul care poate explica orice - “America first!” – poate le va aduce un reviriment economic, ȋnsă, cu siguranţă, va distruge pentru multe decenii lumea ordonată pe care ȋnsăşi măreaţa şi victorioasa Americă a construit-o pe principii generoase la sfȃrşitul celei de-a doua conflagraţii mondiale.

Niciodată politica nu a fost neapărat morală, ȋnsă ȋntotdeauna aparenţele au fost păstrate. Iar acum am ajuns ca doar eroii Hollywoodului să mai păstreze aura cavalerilor. Lumea e la mȃna negustorilor. Iar, mai nou, se vȃnd şi iertări pentru crime.   

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Filbert check icon
    trump e convins ca acei citiva dolari care ramin in buzunarul americanului de rind din cauza scaderii pretului benzinei nu numai ca vor face uitata abominabila crima dar vor duce si la cresterea popularitatii lui. Calculul e corect macar in ceea ce priveste pe suporterii lui, radicalizarea e tot mai evidenta.
    P.S. O mica eroare, jurnalistul asasinat avea doar rezidenta US, nu si cetatenie.
    • Like 0
  • un articol care intra in detaliile situatiei. E bine sa cunosti istoria din spatele evenimentelor actuale.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult