Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Președinția României anunță că nu a invitat la recepția de 1 Decembrie „persoane cu probleme penale”

Purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis a declarat joi că la recepția de 1 Decembrie nu au fost invitate „persoane cu probleme penale”.

„Am văzut că există tot felul de discuţii în spațiul public referitoare la acest subiect şi ţin să precizez, încă de la început, faptul că nu voi face referire la anumite persoane, nu voi face referire la anumite nume, pentru că nu despre asta este vorba. Este vorba despre nişte criterii care au stat la baza întocmirii listei cu invitaţi şi nu pot să vă ascund, şi nici nu vreau să vă ascund faptul că în constituirea acestor criterii care au fost luate în calcul, bineînţeles că, în primul rând, este vorba despre criteriul ca acea persoană să deţină o funcție în stat, dar, de asemenea, să respecte şi nişte criterii de integritate, iar aici vorbim, desigur, despre inexistenţa unor probleme penale”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, răspunzând la întrebarea dacă preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, președintele PSD Liviu Dragnea, fostul premier Victor Ponta și primarul general Gabriela Firea au fost invitați la recepţia de 1 Decembrie și la paradă.  

La parada militară care va avea loc cu ocazia Zilei Naționale au fost invitate 600 de persoane, iar la recepţie 500 de persoane, a spus purtătorul de cuvânt al președintelui Iohannis. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Eu nu l-am suspectat niciodata pe dl. Presedinte de inteligenta, iar domnia sa imi dovedeste aproape zilnic ca nu m-am inselat.
    Dincolo de faptul ca un Presedinte de tara adevarat ar trebui, de Ziua Nationala macar, sa uneasca natiunea si nu sa o dezbine, ma socheaza indrazneala Primului Om din Stat care, avand pe rol cateva procese pentru insusirea frauduloasa a unor imobile, se erijeaza in a-i judeca pe altii ca fiind "penali". Poate ca este perfect posibil ca un bugetar cu leafa mica ( profesor in provincie, apoi primar de oras mic) sa acumuleze 6 case, dar cu siguranta ca ingineria economica a domniei sale este fabuloasa si e pacat ca dl. ex-profesor nu-i invata si pe alti dascali cum a reusit.
    Insa Dl. Johannis, in calitate de Presedinte, este posesorul imunitatii absolute, astfel ca deciziile Justitiei in privinta corectitudinii acumularii imobilelor vor fi amanate pana in momentul in care nu va mai fi prezident. Ca atare, fiind "albit" temporar, distinsul nostru Presedinte se simte indraptatit sa-i acuze pe cei mai putn norocosi care, spre deosebire de domnia sa nu au imunitate absoluta si ca atare sunt acuzati sau suspectati de diverse ilegalitati de catre mandra si independenta noastra DNA.
    Desigur ca un cetatean obisnuit poate sa spuna ca "foarte bine, sa se termine cu ipocrizia , ca 1 Decembrie e doar sarbatoarea celor care nu au dosare, restul sa nu fie acceptati la Marea Sarbatoare daca au o condamnare sau daca ii ancheteaza DNA, ca nu au ce cauta panalii de diverse tipuri", etc, etc, etc. Da, un cetatean obisnuit poate sa injure partinic, visceral, fara logica si cat mai insultator il tin pe el rarunchii.
    Dar un Presedinte de Stat trebuie, ba chiar are obligatia ca, daca poseda creier si ratiune, sa fie rational, calm, echidistant si ne-partizan, pentru ca spre deosebire de simplul cetatean care se reprezinta doar pe sine si are dreptul la umori, istericale si angoase, UN PRESEDINTE REPREZINTA INTREAGA NATIUNE.
    Dl. Johannis dovedeste, dupa modesta mea opinie, ca Presedentia este o palarie prea mare pentru domnia sa; comportamentul de parvenit din provincie care s-a "ajuns" la putere este evident, jenant si strident.
    Dupa Basescu, care a fost un presedinte cu o anvergura uriasa pentru ticalosie si abjectie, iata ca astazi avem un presedinta fara niciun fel de anvergura, fara nicio inzestrare pentru functia in care a fost pus, fara nimic notabil decat un imens servilism pentru cei carte il comanda si il directioneaza. Pentru ca Presedintele Johannis nu face nimic de capul domniei sale. "Serviciile" stiu de ce.

    • Like 2
    • @ Cri
      Așadar Președintele ar trebui să „ unească națiunea” invitându-i la recepție și pe ”nenorocoșii” penali cu funcții importante în stat???
      • Like 0
    • @ Cri
      Ce bun ar fi fost ponta! Nu ar fi indraznit sa le faca un asa afront ciraciolor de-o seama. Ce minunat ar fi fost, in tribuna sa stea o pleiada de condamnati si viitori condamnati! Observ ca, dupa obsesia basescu a inceput obsesia iohanis. Toti cei ce "indraznesc" sa aduca atingere ticalosilkr, hotilor, profitorilor, inscaunati,in mod abuziv si fraudulos in functii, considerate de ei "predestinate", sunt discreditati, batjocoriti,ironizati,desconsiderati. De cine? De cei de-o seama cu ei. Era mult mai"bun" iliescu!? Cu toata sleahta lui de vanzatori de tara! Nu ca actualii psd,alde si ce-or mai fi n-ar fi contunuatorii lui.
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      Cri check icon
      Ca principiu, un om care are probleme in justitie ne-elucidate inca, nu poate fi credibil atunci cand acorda etichete de "penali" altor oameni cu probleme tot in Justitie.
      Cu siguranta ca dl. Johannis isi acorda siesi prezumptia de nevinovatie pana cand Justitia se va pronunta in dosarele domniei sale ( adica atunci cand nu va mai avea imunitatea absoluta de care beneficiaza in prezent prin lege ). Insa Presedintele nostru nu pare dispus sa acorde aceasta prezumptie de nevinovatie si altor politicieni care au procese sau anchete pe rol.
      Desigur ca atat partizanii cat si detractorii domnului Presedinte ar putea polemiza la nesfarsit pe tema aceasta; insa a nu te erija in arbitrul integritatii morale cand tu insuti ai unele probleme judiciare ne-elcidate, depinde de caracterul, de educatia sau de gradul de ipocrizie al persoanei in cauza.
      Dupa umila mea parere, un Presedinte care are chiar si cea mai mica zona tulbure sau ne-elucidata in antecedentele personale ( prea-numeroasele sale imobile incazul de fatza ), poate fi SANTAJABIL. Aici este marea problema.
      Iar actualul Presedinte al Romaniei are in mod evident un comportament "la comanda" tocmai datorita presiunilor la care este supus din umbra de catre cei care-i cunosc si-i speculeaza vulnerabilitatile personale.
      Desigur ca un om de caracter ar rezista unor asemenea presiuni chiar si cu riscul unor dezvaluiri stanjenitoare; nu este insa din pacate cazul d-lui Johannis; domnia sa a ales sa fie obedient in fata "Serviciilor''.
      Numai asa s-ar putea explica atitudinea tot mai partizana si mai de-balansata in favoarea Institutiilor de forta pe care o manifesta de cateva luni domnul Presedinte.
      Un Presedinte veritabil, de vocatie, cu caracter puternic si nesantajabil nu imparte cetatenii in "penali" si "curati", in "liberali'' si ''pesedisti", etc; un asemenea comportament este sub demnitatea inaltei sale functii.
      In afara de indatoririle tehnice din fisa postului, datoria morala cea mai inalta a unui Presedinte este sa uneasca natiunea, nu sa o imparta si sa o dezbine, nu sa devina o jalnica trompeta a DNA si o marioneta a celor care decid in fapt pentru domnia sa.
      • Like 1
    • @ Cri
      Scrieți excesiv de mult, însa nu reusiți sa argumentați contestarea deciziei prezidențiale de a nu invita la evenimentul cu pricina penali.
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      Cri check icon
      Posibil sa aveti dreptate; insa eu nu "argumentez", cum va exprimati Dvs, pentru a convinge pe cineva; mi-am exprimat o opinie personala si atat.
      Posibilul exces de argumentare, plictisitor si poate chiar enervant pentru cei unul sau doi cititori dispusi sa-si piarda vremea cu elucrubatiile debitate de mine, se datoreaza foarte modestei mele inzestrari in arta scrisului.
      • Like 0
    • @ Cri
      Opinia dv.este intens susținută, chiar de dv. Astea ar fi „argumentele”, cu condiția sa fie logice, convingătoare.
      Din păcate, nu sunt!!!..., așadar faceți abuz de explicitări, fără să convingeți.
      Pe scurt, despre asta era vorba.
      Opiniile personale exprimate public devin fatalmente subiect de admirație ori de contestare.
      • Like 0
  • Foarte bine!! Sa se termine cu ipocrizia. 1 decembrie este sarbatoarea natiei la care nu au ce cauta condamnatii definitiv, chiar si cu suspendare si cercetatii penal, indiferent de functii si partide. Este o lectie pe care trebuie sa o invete cei in cauza. Sa inceteze cu comentariile deplasate, sa-si suporte consecintele faptelor comise. Nu inseala pe nimeni, doar pe cei cu interese meschine sau pe cei timorati de ei. Inca odata, ma bucur ca presedintele a reactionat conform moralitatii si eticii.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult