Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Prețul politicii cu mâinile în șolduri: Bruxelles-ul vrea „să înghețe” banii europeni pentru țările care nu respectă statul de drept. România, amenințată cu Articolul 7

Viorica Dăncilă, european

Parlamentul European a dezbătut miercuri, la Strasbourg, un proiect de regulament care să limiteze sau chiar să înghețe finanțarea europeană pentru statele membre în care există deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept, scrie News.ro.

„Avem un program complet. În cazul fiecărui stat trebuie să ne asigurăm că judecătorii, curţile de justiţie sunt imparţiale. Din punct de vedere al managementului banilor, să fie eficient”, a spus comisarul Günther Oettinger, care a atras atenția că articolul 7 este o chestiune de protejare a banilor europeni. „Articolul 7 din Tratatul UE nu este o chestiune de sancţionare, ci una de protejare a banilor Uniunii Europene. Trebuie să avem un mecanism cu măsuri potrivite care va sancţiona deficienţele generalizate în ceea ce priveşte statul de drept în statele membre. Trebuie să fie proporţional cu gravitatea abaterii. Măsurile trebuie aplicate responsabil, să nu se resfrângă asupra cercetătorilor ori studenţilor, între alţii”, a explicat Oettinger. Acesta a mai subliniat că mecanismul statului de drept este o piatră de hotar pentru planul financiar 2021 - 2027.

Nu mai departe de marți, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, avertizase în plenul PE că România „nu e departe” de aplicarea Articolului 7, pentru că „ignoră în continuare recomandările Comisiei de la Veneţia”.

„Chiar sper că în timpul preşedinţiei dumneavoastră nu va exista un al treilea caz. Unul împotriva guvernului dumneavoastră. Şi trebuie să vă spun: nu sunteţi departe de asta. Vă apropiaţi tot mai mult de aplicarea Articolului 7, pentru că ignoraţi în continuare recomandările Comisiei de la Veneţia”, i-a transmis Guy Verhofstadt premierului Viorica Dăncilă.

Verhofstadt a cerut „redarea independenţei sistemului juridic, reformarea codului penal, a codului de procedură penală şi schimbarea legii ONG” și a acuzat Guvernul de la București că nu și-a ținut promisiunile și că plănuiește o lege care să-i amnistieze pe corupți.

Urmând principiile politicii „cu mâinile în șolduri” pe care Guvernul de la București o practică în relația cu UE, Viorica Dăncilă i-a răspuns: „Îi cer domnului Verhofstadt să îi lase pe români să hotărască singuri, să nu încerce să inducă propriile convingeri către români. Şi colegii mei pot veni cu sugestii pentru alte ţări, dar cred că trebuie să lăsăm fiecare popor şi cetăţenii fiecărui popor să creadă, să aleagă şi să aibă propriile convingeri”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • #hehe .... trist dar bine au făcut ! banii contribuabilului european NU trebuie să intre în buzunarele unor corupți !
    .......................
    Din păcate în acest fel este sancționat cetățeanul de rând din acea țară și nu coruptul.
    Astfel e „înghesuită” toată țara și le dă apă la moară corupților să latre :
    „ - vedeți UE e rea , UE ne exploatează etc... etc...
    ...............................................................
    dar probabil că sau săturat de noi ... și in fond și până la urmă pot să trăiască foarte bine și fără noi ...
    și așa se va și întâmpla ....
    • Like 0
  • Eu chiar sper sa nu mai primim bani europeni si sa vedem ce bani autohtoni is pentru investitii!!! probabil cifra e cu - in fatza. Ca tot ne asigura PSD-ul ca ne descurcam singuri ca producem baloane de sapun pentru export!
    Iar daca primim bani europeni si ii fura membrii de partid, tot saracul roman da banii inapoi cu dobanda in timp ce Dragnea plateste 150 000Euro onorariu unei case de avocatura , din salariul lui de bugetar tocmai ca sa scape de dosarul celor 3 000 000 euro bani europeni FURATI de EL! Deci fara bani europeni ca sa vada tot romanul unde se afla si sa nu mai creada toate basmele PSD-ului.
    Oricum toate institutiile statului roman is ca pe timpul lui Ceausescu parazitate si paralizate. Totul se dicteaza de la Partid prin rebuturile de marionete in locurile cu stampila sau semnatura necesara. Deci fara UE am fi ca pe timpul lui Ceausescu, pardon Dragnea - dezaxatul asta fiind deja cel mai cinic, nociv si toxic personaj din toata istoria Romaniei, pana acum!
    • Like 2
  • Cum fondurile europene sunt bani care sunt mult-mult prea supravegheați ca să poată fi furați,coanei Vasilica Veorica ot Videle,și mai ales escobarului teleormănez șef al PSD, i se „rupe” de articolul 7!
    Lor le pare rău că nu se pot baza ACUM pe un referendum ptr.ieșirea României din UE,așa că fac tot ce pot ei să tragă România pe marginea hărții Europei astfel încât să se ajungă la un vot sigur pro ieșire,aici,în România,la un eventual referendum ROexit.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult