Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Eminesciana

Clipul Jandarmeriei

Sunt jandarmi, băieți de suflet ai lui Dragnea, caftangii

Vin să-nvingă-n luptă dreaptă pe femei și pe copii

Niciun gând nu le străpunge capul lor de plastic tare

Scriu adânc, cu bastonașe, și mereu după dictare

Că jandarm nu e acela ce n-a zis o poezie…

Până aici am ajuns cu oda „eminesciană” pe care voiam s-o închin arnăuților ministerului de Interne – şi m-am oprit. Neavând cască de protecție, un gând mi-a trecut prin scăfârlie: râsul nostru, oare, nu e, de fapt, o pavăză pentru brute? Toate parodiile și ironiile apărute pe net după ce Jandarmeria a postat clipul cu cele două cârlance ș-un plăvan în uniforme, ieșiți la șpațir într-un codru înzăpădit, purtând câte-o cană de ceai în mână, nu cumva stabilesc o familiaritate veselă cu cei ce se pot transforma oricând în criminali cu acoperire politică?

Cănile de ceai, ținute, absurd, în mână în mijlocul pădurii pustii, înlocuiesc bastoanele, recipientele cu gaz lacrimogen și tunurile cu apă, ca să sugereze pășnicia naturală a jandarmilor.

Mai mult, cântarea leșioasă despre „Poetul Nepereche”, în care „ales cu” rimează briantin cu „Emines cu”, vrea să dezvăluie rezervele de lirism din sufletele jandarmilor. Însă păcătos gândul meu s-a dus spre o altă secvență cu cântec, din Portocala mecanică a lui Stanley Kubrick, în care tartorul bătăușilor, Alex DeLarge, îi cară bocanci în cap și în coaste unui bătrân căzut la pământ, și fredonează, aidoma lui Gene Kelly în vreme ce șuta prin bălți:

I`m singin` în the rain (geamăt), Just singin` in the rain (urlet de durere), What a glorious feeling, I`m happy again (plâns în hohote al moșului). 

PSD este un partid întemeiat pe violență și crimă. Părinții lui fondatori, în frunte cu Ion Iliescu, au provocat uciderea a aproape 1000 de oameni după 22 decembrie 1989, ca să se legitimeze la putere. Istoria acestui partid e marcată de izbucniri violente, abia reținute: mineriadele, intenția de a scoate tancuri pe stradă după ce au pierdut alegerile în 1996, săltatul opozanților de la domiciliu sub Adrian Năstase, atacul din 10 august al jandarmilor asupra manifestanților pașnici, bătrânilor, femeilor și copiilor. Deputatul Rădulescu Mitralieră exprimă dorința nemărturisită a celor mai mulți pesediști: orice formă de opoziție trebuie călcată în picioare, distrusă, pentru ca Partidul să fie, așa cum e normal, Unicul stăpân al României.

Dacă se va ajunge din nou la ieșirea în stradă ca ultimă formă de protest la asaltul PSD asupra instituțiilor pe care încă nu le controlează, agresiunea jandarmilor va fi și mai dură decât cea din 10 august: mulți manifestanți vor fi arestați, răniți, băgați în spital sau mai rău. Dăncilă a pregătit deja terenul prin întrebarea pusă cu arțag la Strasbourg: adică de ce în Franța se poate, și la noi nu?

Iar în caz că va fi încălecat între timp de partidul Dragnea, SRI va deveni cu adevărat Securitatea – cei mai implicați și mai vocali dintre rezistenți nici n-or să mai ajungă în Piață, deoarece vor fi urmăriți și trimiși în arest din timp.

Iată de ce nu-mi vine să mai exersez ironia cu Jandarmeria...

P.S.

Totuşi, frustrat fiind de faptul că nu mi-am terminat oda cu care am început, vreau să-i spun așa-numitului profesor de matematică Breaz – ministrul Culturii, de părere că Eminescu e cel mai mare poet care l-a dat România, drept care știe din el un vers, din Luceafărul, și nici ăla bine – cum sună, de fapt, strofa respectivă în variantă brează:

Cobori în jos, nea Cerc Pătrat,

Alunecând pe-o rază

Pătrunde-n grajd, mănâncă... fân

Și fă o căcărează.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Despre PSD, ati vorbit bine.
  Despre jandarmi, cu tot respectul, v-a cam luat valul. Jandarmeria e armata. Asculti ordinele. Stabilite de ierarhia statului. Care stat e calarit acum de PSD.
  Cand au fost manifestatiile legate de ordonanta lui Grindeanu, cum s-au comportat jandarmii? Singura diferenta fata de 10 August e de fapt ordinul care s-a dat. A face din jandarmi tapi ispasitori, sau partasi la faradelegi, nu e corect. Ei doar executa. pentru ca asta e osatura unui stat democratic: jandarmeria nu se "rebeliaza", ci doar executa.
  Romania e inca un stat democratic. Ca ne place sau nu, puterea de decizie e detinuta acum de niste scursuri. Dar nu jandarmii sunt vinovati de asta, si nu sunt ei cei care trebuie sa o rezolve.
  Clipul naiv, cu aberatia ceaiului prin padure, nu e o sfidare. E incercarea lor de a-si da jos uniforma si de a respira, macar un pic.
  • Like 1
  • @ Razvan Gospodaru
   check icon
   Vă contrazic. Chiar și regulamentele militare permit nerespectarea ordinelor în anumite situații. Am convingerea că atacul asupra populației (mai ales cînd aceasta nu este înarmată) e una dintre acestea.
   • Like 3
  • @ Razvan Gospodaru
   Interesant punct de vedere,parca as citi marturia unui general german ,o marturie depusa la Procesul de la Nurenberg.Acolo spuneau Jodl si Keitel,ca ei nu au facut altceva decat sa execute ordinele lui Hitler...
   "Jandarmeria asculta ordinele" spuneti?Pai jandarmeria este formata dintr-o adunatura de oligofreni care nu gandesc,care nu rationeaza,care arunca prosteste cu gaze si trag cu cartuse asa,la nimereala?Daca PSD si madam carmen dan-intentionat fara majuscula- ordona inseamna ca Jandarmeria TREBUIE sa gazeze femei si copii???
   Cand jandarmerita declarata decedata dupa ce a fost paralizata zburda si zbura pe piciorusele ei,ea nu facea altceva decat sa urmeze un ordin de a minti toata Romania?
   Acesta este modul d-voastra de a vedea lucrurile?Jandarmeia e nevinovata???
   Straniu mod de a pune problema,d-le Gospodaru...Sunt absolut ingrozit ca ati fost capabil sa scrieti asa ceva.
   • Like 3
 • Corina check icon
  Minunat de bogată, varianta dumneavoastră audio. Un show veritabil!
  • Like 2
 • Din pacate, asta-i cruda realitate. Dar, esential este ca, potrivit unui vechi proverb al poporului nostru, "facem haz de necaz". Dar, numai asa ne-am salvat in vremurile grele.
  • Like 0
  • @ Ionel Voicu
   @ Ionel Voicu

   Cum ne-am salvat in timpuri grele - facand bancuri?
   N-am auzit de vreo societate sa evolueze bazat pe numarul de glume pe cap de locuitor.

   In general (cu exceptii care au ajuns in puscarie), poporul roman a acceptat comunismul, a acceptat sa plateasca bir turcilor, e de acord sa fie condus de o analfabeta functional. Lista e lunga dar astea sunt exemple de baza.
   Da, noi faceam haz de necaz si progresul era impus de alte natiuni.
   Curaj si simt civic noi nu prea avem.
   • Like 0
  • @ Ionel Voicu
   raimond check icon
   Da, asa ne-am "salvat". Daca eram mai seriosi, ca alte popoare, poate nu ne mai salvam asa. Poate ne salvam altfel.
   • Like 1
 • Cred ca acesti guvernanti sunt in stare sa creeze din puscariasi eliberati un fel de aramata tip lumpen care sa execute orice isi doresc guvernantii, la ordin, facandu-i mercenarii lor. Ei pot sparge ORICE miting de protest care ii deranjeaza pe ei. Deci, nu numai ca eliberarea prematura din inchisoare a unor penali periculosi, poate afecta in mod aleator siguranta cetatenilor nevinovati, dar ei pot fi o sursa de mercenari folosibili la comanda pentru a reprima protestele noastre la deturnarea traseului european al tarii. Nu stiu daca mai putem face ceva, toata speranta e legata de partidele de opozitie. Ele trebuie sa gandeasca mitinguri cu rost educativ si de lupta principiala impotriva tendintelor nedorite ale PSD. Partidele de opozitie eliberate de mafioti cu mentalitate de retea pcr-ista mafiota pot fi salvarea noastra. Numai de ar fi mai drastici si mai curajosi !!!
  • Like 3
  • @ Adriana Negruti
   Pentru asta trebuie judecat nemernicul de dragnea. Nu mai trebuie lăsat să zbiere cu obrăznicie ca este nevinovat. De când un borfaș ordinar are dreptul să facă considerații personale referitor la condamnare? Unde și când s-a întâlnit un nemernic criminal sa recunoască că este vinovat? Prea multă bătaie de joc la adresa societății. Și alături de dragnea trebuie aduși, cu cătușe și in zeghe, nu in costume elegante și rotunjori la fălci, toți, fără excepție,cei ce l -au susținut. Psd-ul este o cloacă de derbedei pușcăriabili, alături de alde în frunte cu perfidul parvenit tariceanu.
   • Like 0
 • Grea e batranetea Domnule CTP!
  "două cârlance ș-un plăvan"
  Asta e tot ce mai poti?!
  • Like 0
  • @ Dan Apostol
   check icon
   Pentru cît a putut danjarmeria, e suficient.
   • Like 0
 • Am aflat pe surse ca urmatoarea piesa pe care o vor interpreta corurile reunite ale jandarmilor la marele concert din Piata Victoriei in vara acestui an,cel mai probabil in 10 august,va fi piesa lui Florian Pittis-Vinovatii fara vina"nu conteaza cat de lung am parul,important e ce si cum lovesc.Lume,lume,soro lume,de ce esti prea rea de gura,de ce ne privesti cu ura!Vinovatii fara vina cer sa se faca lumina!"am incheiat citatul ca s-a luat curentul.
  • Like 0
 • Mihaela check icon
  As indrazni sa continui eu oda de la inceput, cu riscul de a o altera.

  ....,
  Ci jandarm este acela care nu stie sa scrie.
  Ca s-ajungi sa caftesti oameni: copii, femei, batranei
  Nu trebuie sa ai scoala sau sa ai cumva temei.
  Nici suflet, inima sau mila ori creier mult, mare si cret
  Numai bate, gaz, bastoane si Comanda cea de pret.
  • Like 2
 • Ca observație a mea, mersul prin viață ne îndemnă irezistibil în tinerețe, a îmbrățișa posturi în ton cu direcții moderne în societate.

  Mai încolo, ne iese suprafață naturalul, în combinație cu ale vîrstei a treia.

  Dl Popescu îmi pare a se găsi în această categorie.
  • Like 0
 • „Până aici am ajuns cu oda „eminesciană” pe care voiam s-o închin arnăuților ministerului de Interne – şi m-am oprit. Neavând cască de protecție, un gând mi-a trecut prin scăfârlie: râsul nostru, oare, nu e, de fapt, o pavăză pentru brute?”

  Nu pot decît să aplaud obiectivitatea aparte, din așa scrise ale dlui Cristian Tudor Popescu...
  Și către care strig și eu: A la votru!, precum un jurnalist din vechime.
  • Like 0
 • Încă ceva: eu acum am văzut clipul cu pricina.
  Totul este regizat într-un mod foarte personal, amatoricesc, și totul ar fi fost trecut cu vederea DACĂ nu purtau și uniforma de jandarm.
  Încercarea de reparare a imaginii instituției este foarte vizibilă, dar și foarte penibilă! Din moment ce purtau uniforma, era clar că sunt în timpul serviciului. Dacă sunt în timpul serviciului, rezultă că clipul este produs parțial pe banii contribuabililor.
  Partea rizibilă este că nimeni nu crede gogoașa sugerată în clip — că atunci când n-au de lucru, jandarmii cântă, recită și filmează chestii culte, în grup. Atunci când bagă cardul în bancomat și își folosesc beneficiile, ar fi bine să recapituleze în gând motivele pentru care au aceste beneficii peste medie! Și să n-aibă impresia că cei care sponsorizează aceste beneficii (contribuabilii) sunt niște naivi care habar nu au pe ce lume trăiesc...
  • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult
Cristian Tudor Popescu
sound-bars icon