Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Prim-ministrul spune de „gaura” de 11 miliarde de lei la buget. Greșit, este mult mai mare!

oameni in background

Foto Guliver/Getty Images

Prim-ministrul spune de „gaura” de 11 miliarde RON. Greșit, este mult mai mare!

Execuția bugetară arată venituri realizate sub cele planificate de 2,8 miliarde de RON (trimestrul I), 6,1 miliarde RON (trimestrul II) și 12,7 miliarde RON (trimestrul III), deci aproape 22 miliarde RON este gaura cauzată de veniturile nerealizate.

- cheltuielile nu au fost corectate proporțional la rectificările bugetare. De aceea, „gaura” totală este și mai mare

- În condițiile în care avem creștere economică și investiții publice minime ale ultimului deceniu (doar 1,2% din PIB), consider că „gaura completă” care trebuie considerată este cea a deficitului fiscal de 27 miliarde RON (la primele 9 luni). Deficitul trebuie admis doar în cazuri excepționale, precum recesiune, sau pe fondul creșterii investițiilor.

Deci, atenție la numărat „găurile” și inspirație la găsirea celor mai înțelepte soluții, prin tratarea cauzelor de mai jos (nu a efectelor).

Cauze? De ce am ajuns aici?

- venituri fiscale de doar 48% din venituri publice - reflectă economia subterană record

- cheltuieli cu salarii în sectorul public și ajutoare sociale de 70% din veniturile publice - maximul din istoria noastră și UE

- investiții publice de doar 1,2% în PIB - minimul ultimului deceniu

- povara maximă pe sectorul privat : un angajat susține 1,6 pensionari si angajati la stat (maximul din UE)

În orice caz, constat cu tristete că, după fiecare guvernare, românii s-au specializat la identificarea și evaluarea „găurilor” ...


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • O spune DEX-ul nu eu : a da gaură expr. 1. a delapida, a păgubi, a fura; a obține un profit pe căi ilicite. Orice alt comentariu e superflu.
  • Like 1
 • #Votez check icon
  Securitatea stie exact cat e "gaura de la buget". Are si grafice... Prim-ministru nu are acces la aceste informatii si pesedeii oricum sunt "ciuma rosie". Cel mai bine stie "divizia economica a securitatii", care imprastie "adevarul absolut" in "presa libera si independenta"...
  Daca mai punem si cele 2 "melearde" de dolari duse de Dragnea in Prazilia, ajungem la aproape "20 melearde" lei gaura la buget data de "ciuma rosie".
  Nu ne intereseaza cat fura multinationalele din Romania, cele 20 melearde de dolari luate de la FMI ca "centura de siguranta" sunt neinteresante, cele 10 melearde de lei praduite de securistul "Ciordelos" nu se pun la socoteala bugetului pentru ca "e de'ai nostri", alte melearde praduite de "blonda de la Cotroceni" pe terenuri de fotbal in panta - la fel nu se pun la socoteala pentru ca e "buna, buna pentru Romania", etc.
  Important e ce spune securitatea prin trompetele ei din "media economica"... cu grafice...
  Bleah !
  • Like 1
  • @ #Votez
   E ceata densa in capul tau! Nu vrei sa faci totusi un efort cat de mic sa gandesti cu mintea ta putin, putin asa?
   • Like 6
  • @ Kitty Alexandra
   #Votez check icon
   Uite, sunt gata sa gandesc cu mintea ta, dar spune ceva din mintea ta (mult sau putin), ca sa risipesti ceata.
   • Like 0
  • @ #Votez
   Creierul uman este un organ magnific. El lucreaza neincetat, de la nastere pana cand dai pe Antena 3.
   • Like 2
  • @ Kitty Alexandra
   Nota maxima......!!!!!
   • Like 0
  • @ Kitty Alexandra
   #Votez check icon
   "Fara poezie viata e pustiu"...
   • Like 0


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult