Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Prima convenție politică Zoom din istorie s-a încheiat cu o imagine falsă despre America. Un neadevăr rostit de Joe Biden: „rasismul sistemic” din Statele Unite

Joe Biden, Convenția democrată

Foto: Guliver Getty Images

Ceva bizar, artificial și ireal a fost însoțitorul permanent al celor patru zile de convenție democrată, căreia mulți observatori i-au acordat numele de produs infomercial.

Nu numai lipsa publicului, sediul filmării într-o imensă sală pustie și aproape lugubră, absența sunetului de „ceva viu” și fețele din casetele video care se agitau, repetând aceleași gesturi, ca niște jucării stricate, dar și vizibila prelucrare a cuvântărilor, toate înregistrate mai devreme, corectate și fardate, au făcut imposibilă evitarea senzației de aranjament, de regizat, de fake.

A fost diferența dintre un meci pe viu și unul în reluare.

Un fel de „potemkinism politic american” la prima generație.

Putea fi altfel? Se putea face mai bine?

Greu de spus, fiindcă a fost doar o primă încercare de a face o adunare fără participanți, în condiții care nu au mai existat vreodată în viața unei campanii politice.

Dar mie mi s-a părut că poziționarea candidaților cu fața către un perete de ecrane video și saluturile mimând un contact cu un public adevărat ar fi putut să lipsească.

Vor face republicanii mai bine? Vor găsi soluții mai apropiate de viața reală?

Vom vedea în săptămâna următoare.

Prima zi a fost dominată de cuvântarea doamnei Michelle Obama, despre care am vorbit într-un articol trecut.

În zilele care au urmat, comentatorii au fost unanim pozitivi despre stilul prezentării și puterea de comunicare a vorbitoarei, dar au apărut și verificări de fapte care au ridicat îndoieli despre veridicitatea unor afirmații făcute de fosta primă doamnă în cuvântarea ei.

În a doua zi a convenției, cei mai așteptați vorbitori au fost fostul președinte Bill Clinton, deputata Alexandria Ocasio-Cortez și doamna Jill Biden.

Evident îmbătrânit și slăbit, Bill Clinton - care se bucură de o constantă admirație în rândul democraților - a avut un speech scurt, în care a inserat un sfat pentru comportamentul moral de care trebuie să dea dovadă cei care ocupă temporar Biroul Oval. Pentru mulți, observația a apărut ca o ironie, probabil neintenționată, dar nu mai puțin surprinzătoare.

Alexandria Ocasio-Cortez este o socialistă democrată, ca și cei cu care s-a asociat pentru a elabora proiectul Green New Deal, o colecție de idei utopice și foarte costisitoare, cu care deputata newyorkeză, Bernie Sandres, Kamala Harris și alți câțiva vor să schimbe radical societatea americană.

În puținele minute pe care le-a avut la dispoziție, Ocasio- Cortez a amintit de „drepturile economice ale tuturor celor care trăiesc în Stale Unite”, prin care se înțelege intenția de a asigura tuturor (cetățeni legali sau imigranți ilegali)

un venit fără nici un fel de contribuție de efort personal.

Bătăioasa deputată a mai amintit despre meritele „mișcării de masă” care îl susține pe Joe Biden și pe cei care „se străduiesc să repare rănile produse de injustiție socială, colonizare, misoginism și homofobie”, probabil referindu-se la vandalii care distrug orașele americane.

Soția candidatului, Jill Biden, a înregistrat discursul în clasa de școală unde a predat mulți ani. A vorbit simplu, cald și emoționant despre nevoia de a-i înțelege pe alții și despre mult necesara unitate și coeziune. Ea a fost câștigătoarea zilei a doua.

Starul zilei a treia a fost Barack Obama, care a ales să vorbească din Philadelphia, din sala muzeului în care a fost redactată constituția americană.

Ignorând tradiția nescrisă a președinților americani, de a păstra discreție când vorbesc despre realizările sau scăderilor celor care le urmează, Obama s-a lansat în atacuri directe și foarte dure adresate actualului președinte și politicii lui.

El a afirmat că o realegere a lui Donald Trump va duce la distrugerea democrației americane și a făcut o încercare de a legitima mișcarea Black Lives Matter afirmând că „tinerii energici care demonstrează pe străzi ne dau o lecție și ne cer să facem ceea ce va duce la o țară mai bună decât cea care există”.

Tinerii energici incendiază și distrug proprietăți, au bătut până la inconștiență oameni nevinovați, au atacat polițiștii care încercau să restabilească ordinea, au făcut victime prin arme de foc și au jefuit numeroase magazine. Frumoasă lecție!

Același Barack Obama, care a ezitat pentru o lungă vreme să susțină candidatura fostului lui vicepreședinte, a asigurat de data aceasta audiența că vede în cuplul Biden-Harris echipa capabilă să refacă erorile prezentei administrații.

La sfârșitul zilei a treia, senatoarea Kamala Harris a ținut cuvântarea de acceptare a nominalizării ei pentru postul de vicepreședinte.

Ea a subliniat rolul important pe care l-a avut familia în modelarea spiritualității ei, a experienței căpătate ca procuror general al statului California și a vorbit cu insistență despre pericolele rasismului, despre care a spus că „nu există vaccin împotriva rasismului, astfel că totul trebuie făcut prin eforturile noastre”.

Cel mai important moment al ultimei zile a fost discursul de acceptare al nominalizării de către Joe Biden.

El este la a treia încercare din viața lui politică, pentru obținerea poziției de ales al partidului democrat drept reprezentant al competiției pentru postul de președinte al țării.

Biden a avut un discurs coerent, fără erori, ale cărui idei principale a fost nevoia de unitate („momentul nominalizării mele este un moment american, nu unul democrat sau republican”), promisiunea că va fi un președinte incluziv („voi aduce la suprafață tot ce este mai bun în noi toți”), angajamentul că va face mai mult pentru combaterea pandemiei (fără detalii) și o reușită metaforă „voi fi aliatul luminii, nu al tenebrelor întunericului”.

Mulți comentatori au declarat cuvântarea lui Biden drept cel mai bun discurs din întreaga lui carieră politică, care acoperă peste 47 de ani.

Fostul vicepreședinte a făcut însă o concesie electoratului de extremă stângă afirmând că se va strădui să elimine „rasismul nostru sistemic”.

Pentru cine a trăit destul de mult timp în Statele Unite și a fost în contact direct cu societatea americană, adevărul este că nu există rasism sistemic în această țară.

Este o invenție a propagandei de extremă stângă, intenționată să intimideze membrii societății, să-i învinuiască de ceva care nu există și de care nu sunt reponsabili.

Rasism sistemic a existat în Germania hitleristă, unde legile erau făcute să limiteze minoritatea evreiască în toate formele de existență și unde instituțiile statului promovau activ măsurile de prigoană și injustiție ale cetățenilor de etnie evreiească, mergând până la arestarea lor, internarea în lagăre și exterminarea lor fizică.

Rasism sistemic a existat în Africa de Sud în perioada de apartheid, când constituția statului și instituțiile au menținut starea de inferioritate fără drepturi a majorității populare de culoare.

Rasism sistemic a existat în Confederația statelor americane din sud, cu legislația de separare rasială și de privare de drepturi a populației de culoare. El a dispărut din întreaga uniune când, cu imense sacrificii, poporul american a adus, prin victoria trupelor unioniste, desființarea sclaviei la terminarea războiului civil.

Și când, prin eforturile lui Abraham Lincoln, au fost votate amendamentele constituționale care au eliminat sclavia din US și au confirmat drepturile cetățenilor de culoare.

Există indivizi rasiști și focare de rasism în Statele Unite de azi, dar nu există rasism sistemic.

Termenul a fost inventat pentru a scinda societatea americană, prin nedreapta și periculoasa politică identitară.

La sfârșitul convenției democrate, câteva observații de ordin general.

A fost limpede înfățișat țelul partidului democrat de azi: împiedicarea realegerii lui Donald Trump. Toți vorbitorii, fără excepție, l-au atacat pe actualul președinte, echipa lui de guvernare, politica administrației și i-au făcut vinovați de toate neajunsurile.

Nu a fost la fel de limpede care sunt elementele pentru care partidul democrat și propusa lui echipă prezidențială militează și care este agenda pregătită pentru anii viitori.

Nici nu e de mirare, fiindcă planul unei guvernări democrate include mărirea taxelor individuale și de companie, naționalizarea industriei de asigurare medicală, creșterea atribuțiilor statului în toate domeniile, învățământ superior de stat gratuit, deschiderea granițelor, aministie pentru toți imigranții ilegali, asistență socială și medicală pentru toți imigranții ilegali, susținerea ilegalității prin politica de orașe și regiuni sanctuare, confiscarea armelor individuale, practicarea de avorturi până la cele mai avansate vârste de sarcină suportate prin fondurile publice, reasocierea cu organismele internaționale care vizează „politicile de schimbare a climei", „decarbonizarea” totală a întregii economii până în anul 2035, limitarea industriei extractive și a utilizării combustibililor fosili, aplicarea măsurilor preconizate de planul Green New Deal și multe alte măsuri de control a economiei și a vieții sociale foarte puțin populare.

Și care presupun cheltuieli imposibil de asigurat. După unele calcule, aplicarea măsurilor propuse de Green New Deal cere o cheltuială de peste 30 de trilioane de dolari în perioada celor 10 ani următori.

Nici unul dintre vorbitori nu s-a referit la violențele din orașele americane care continuă de multe săptămâni, ca și când ele nu există. Mai mult, unii vorbitori au emis păreri din care se poate deduce că există multă simpatie pentru ilegalitățile tolerate de autoritățile democrate din mai multe orașe si state.

Nu s-a pomenit de către niciun vorbitor despre efectele anticipat negative ale reducerii fondurilor poliției, sau chiar a desființării ei, prin măsuri care au fost promovate de demonstranți, susținute și chiar aplicate de mai mulți politicieni democrați influenți.

O altă absență notabilă a fost discutarea problemelor legate de China, de la economie, la securitate și la explicațiile mecanismului de răspândire a pandemiei COVID19. Nici un vorbitor democrat nu a abordat subiectul, ca și când problema chineză nu există.

Mulți vorbitori au făcut insistente chemări pentru o participare largă la vot, ca și cum strategii electorali democrați sunt intens preocupați de riscul unei apatii a propriului electorat. Nu au fost puține articole recente care au vorbit despre lipsa de entuziasm a votanților democrați, în parte atribuită incapacității lui Joe Biden de a inspira votanții din mai multe categorii: tineretul, femeile și minoritățile.

Imaginea Statelor Unite de azi, așa cum a fost ea înfățișată de majoritatea vorbitorilor, apare ca o societate distopică, profund greșită, antiumană și antidemocratică.

Convenția democrată din anul acesta se face vinovată de a înfățișa lumii o națiune americană și un stat altfel decât sunt ele în realitatate.

Experiența ciclurilor electorale anterioare a arătat că de câte ori o convenție națională a fost bine organizată și a avut personalități puternice, capabile de a adresa discursuri convingătoare, partidul în cauză și candidații lui au înregistrat o importantă creștere în sondajele de opinie, chiar în zilele imediat următoare.

Dar acesta este un efect care apare prompt numai atunci când întrunirea politică electorală a înfățișat și a promovat adevăruri, nu altfel.

Este ceea ce merită să fie în atenția noastră citind polls-urile în zilele care vin.

La această dată, sondajele din majoritatea statelor arată că Joe Biden conduce cu diferențe de la 1,1 la 6,7 la sută (www.realclearpolitics).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Emil Pop Emil Pop check icon
  Cum nu este rasism sistemic când Trump tocmai a blocat o lege de-a lui Obama care facilita construirea de locuințe accesibile în suburbii? Adica negrii să se mute in comunități albe? Doamne ferește! Este însăși definiția rasismului sistemic.
  • Like 0
 • Grea alegere pentru americani :
  - Trump, un cretin mitoman și demagog
  - Democrații, de stânga la granița comunismului, plus aberații "identitare"
  • Like 0
 • "Există indivizi rasiști și focare de rasism în Statele Unite de azi, dar nu există rasism sistemic."
  DECI,ceva exista,indivizi,focare,pe care "actualul"de la Casa alba le-a dat ceva "catalizator".
  • Like 0
 • Nu sunt nici republican nici democrat, sunt insa inginer, imi plac numerele si logica.

  sistemic - 1. referitor la sistem; cu caracter de sistem. 2. care are în vedere elementele globale, faptele în ansamblu.

  2. rasism - Teorie social-politică ce susține inegalitatea biologică și intelectuală a raselor umane.

  3. Cautand pe google primele 2 rezultate pentru "police killings us by race" sustin ca:

  https://www.statista.com/statistics/585152/people-shot-to-death-by-us-police-by-race/
  "People shot to death by U.S. police, by race 2017-2020

  Published by Statista Research Department, Aug 6, 2020
  Sadly, the trend of fatal police shootings in the United States seems to only be increasing, with a total 558 civilians having been shot, 111 of whom were Black, as of July 29, 2020. In 2018, there were 996 fatal police shootings, and in 2019 this figure increased to 1,004. Additionally, the rate of fatal police shootings among Black Americans was much higher than that for any other ethnicity, standing at 31 fatal shootings per million of the population as of July 2020."

  https://www.pnas.org/content/116/34/16793
  "The highest levels of inequality in mortality risk are experienced by black men. Black men are about 2.5 times more likely to be killed by police over the life course than are white men. Black women are about 1.4 times more likely to be killed by police than are white women. Although risks are estimated with less precision for American Indian/Alaska Native men and women than for other groups, we show that they face a higher lifetime risk of being killed by police than do whites. American Indian men are between 1.2 and 1.7 times more likely to be killed by police than are white men, and American Indian women are between 1.1 and 2.1 times more likely to be killed by police than are white women. Latino men are between 1.3 and 1.4 times more likely to be killed by police than are white men, but Latina women are between 12% and 23% less likely to be killed by police than are white women. Both Asian/Pacific Islander men and women are more than 50% less likely to be killed by police than are white men and women, respectively."


  Avand in vedere ca violenta este din partea politiei e PROCENTUAL indreptata spre cetatenii de culoare putem spune ca politia este rasista. Si dat fiind caracterul unitar ale acestor probleme putem spune ca RASISMUL E SISTEMATIC.


  Si asta e doar unul din tipurile de inegalitati la care sunt supusi cetatenii de culoare din SUA. Putem vorbi si despre alte diferente dintre persoanele de culoare si albi: educatie, sanatate, somaj, salarizare, imigratie. sistemul de justitie etc, etc, etc.


  Nu vad ce e de discutat aici. Vad insa lumea habar n-are sa urmareasca niste cifre si vrea sa rastalmaceasca sensul unor sintagme pentru a se potrivi unei retorici ce vrea sa denatureze adevarul. Inventia diabolica e sa ai cunostinta de toate acestea, sa nu vrei sa pui totul cap la cap si sa negi ca exista o problema.
  • Like 2
  • @ HateField
   Esti inginer degeaba,calculele tale nu-s calcule,ci concluzii partizane democrate extrase fix din sursa de inspiratie CNN.Daca ai fi vrut,cu adevarat sa fii apolitic(ceea ce nu esti,evident),ai fi continuat firul “ deductiilor” care-n America se numesc “ facts”.Si-ai fi aflat,desi sint convins c-o stii,ca negrii reprezinta 16% din populatia Americii,insa comit peste 70% din totalyl crimelor.La fel,ai fi aflat ca peste 65% din puscariasii inchisorilor americane sint negri si latinos.Mai mult,in fiecare an sint ucisi,de catre politie,mai multi albi decit negri.Si,in final,peste 70% din crimele impotriva negrilor sint comise,ai ghicit,de catre negri.Mai exact,se omoara intre ei.Se cheama “ black on black”.Acum,la final,vine intrebarea-pentru un inginer indragostit de procentaje si probabilitati-“Daca persoanele de culoare,care reprezinta doar 16% din totalul populatiei ,comit marea majoritate a crimelor din societate (omoruri,furturi,santaje,incendieri,droguri,trafic sexial,etc),care este posibilitatea ca aceasta categorie de populatie sa fie cea mai vizata de catre politie?”.Raspunde,ca un bun inginer....eu asa stiam,ca politia da la picioare si la falci alora care fac faradelegi,nu alora care-si vad de treaba si respecta legea.Chiar asa se intimpla...dar vezi tu,asta ne-a spus Obama sa credem,sa plecam capul,sa ne lasam jefuiti si batuti si,tot noi,sa ne simtim vinovati pentru zilele fripte pe care politia le face tilharilor negri.Pai chiar ne cred alde Obama si Biden niste dobitoci,adica s-o sugem pina la capat?Uite ca nu mai merge,legea e aceeasi pentru toti.Rasism sistemic a devenit atunci cind trebuie sa-ti ceri scuze ca esti alb.Rasism “ correct” a devenit ca sa te simti vinovat de orice in fata unui minoritar-negri,homosexuali,progresisti,de-astia care imbratiseaza copaci.Adica toti minoritarii astia deja urineaza cu bolta peste populatia alba care duce economia USA in circa(si-i plateste taxele) si tot nu e destul.C-asa zice Biden sau Obama,politrucii astia scirbosi care-au supt la tita statului toata viata si s-au imbogatit din politica.Ce ziceai,ca persoanele de culoare sint oprimate in America?Really?Numeste-mi tu,rapid,inginereste,o tara,doar una, in care minoritarii astia au mai multe drepturi,liberati si oportunitati de a se realiza in viata.Numeste-mi o singura tara(inclusiv in alea progresiste europene care fac pe indignatii) care-a avut un negru (cu tata african,nici macar din America) presedinte,secretary of state,ambasador la ONU,generali,amirali,primari de orase globale,,ministri,.guvernatori,ambasadori,decani de universitati celebre,staruri la Hollywood sau in atletism.Toti faimosi si milionari.Astia cum
   de au ajuns acolo daca se vaita dr discriminare sistemica si cer,obscen,inclusiv reparatii?”Affirmative action” iti spune ceva?Ei bine,aia-i rasism,cind sanselevnu-s egale pentru toti si unii sint mai egali decit altii.Cind o disparea “ affirmative action”,atunci e gata cu rasismul.Pina arunci nu.Nu le mai cintati stit in struna minoritarilor,stiti ce se intimpla,intotdeauna-vi se urca in cap,cerind,cu nesimtire,alte si alte drepturi..Cind dai nas lui Ivan,se urca pe divan.De-aia trebuie ca,pe 3 Noiembrie,Trump sa taie nasul asta ,din ce in ce mai mare,al Ivanului care-a depasit orice masura.Abia atunci e pace.
   • Like 3
  • @ HateField
   Conform statisticilor FBI in 2017 au fost arestati aproape 2.2 milioane de negri si conform statista.com 223 au fost impuscati.

   In 2018 2.1 milioane arestati dintre care 209 impuscati.

   Deci cam 0.01% sanse ca negrii sa fie impuscati de politie atunci cand sunt arestati.

   Asa ca imi vine greu sa cred ca asta e rasism sistemic, ci mai degraba incidente izolate.


   https://ucr.fbi.gov/crime-in-the-u.s/2017/crime-in-the-u.s.-2017/tables/table-43
   https://ucr.fbi.gov/crime-in-the-u.s/2018/crime-in-the-u.s.-2018/tables/table-43
   • Like 3
  • @ Semirhage
   Negrii arestati nu trebuie sa fie impuscati. Ca si altii, de alte culori, stau mai bine in inchisori. Inchisorile americane sunt private si prin urmare ca sa ia bani de la stat, au nevoie de "chiriasi". Uita-te sa vezi pentru ce poti intra in America la zdup si cat timp poti sta pentru niste fapte de rahat, cum ar fi faptul ca nu ai din ce sa platesti o amenda.
   • Like 1
  • @ HateField
   Liberty check icon
   faci confuzie, se vede ca esti inginer:
   SISTÉMIC, -Ă adj. 1. referitor la sistem; cu caracter de sistem. 2. care are în vedere elementele globale, faptele în ansamblu.
   • Like 2
  • @ antonioro
   Ca sa rezum ce spui tu aici e ca negrii sunt elementul criminal principal in SUA pentru ca sunt negri. Felicitari! Esti un rasist mizerabil!

   As putea sa te combat punct cu punct dar nu vad de ce as face asta. Am doar trei chestii de zis si cu asta am sa inchei discutia pentru ca mi-e sila.

   1. Sa iti explic cum e cu procentele, ca la scoala generala. Daca din 200 de interactiuni cu politia, 100 cu suspecti albi si 100 cu suspecti negri numarul de negri morti e de 2.5 (cu 250% poate asa pricepi mai bine cam cum sta situatia) ori mai mare decat cei albi (sa spunem 2 albi si 5 negri) orice om sanatos la cap ar spune ca politia are o problema.

   2. Situatia pe care o prezinti nu a aparut doar pentru ca asa a dat Domnu' ca negrii sa fie rai.

   3, Ce e cu mizeria asta ca trebuie sa-ti ceri scuze ca esti alb?! Gogomania asta a fost scornita de tabara ta. Nicaieri miscarile sociale actuale nu au cerut nici asta nici "reparatii" doar pentru ca sunt persecutati ca negri.
   • Like 1
  • @ Razvan Bunea
   Stiu si de asta am si spus ca asta e doar un exemplu din multele inegalitati.
   • Like 0
  • @ Liberty
   Da scuze am copiat definitia pentru substantiv si nu pentru adjectiv. Rectific acum. Nu cred ca am gresit cu nimic altceva in rationament.
   • Like 0
  • @ HateField
   Esti prost.
   • Like 1
  • @ HateField
   Se vede ca habar n-ai cum
   sta treaba in America,dar iti place sa te asculti vorbind.Procedexi exact ca un dobitoc democrat care,in lipsa de argumente,ajuns la fundulnsacului,incepe sa-infaca pe toti rasisti mizerabili.Din nefericire pentru tine,nu mai crede nimeni in porcaria asta cu rasismul,a devenit atit de desueta si des folosita incit nu mai impresioneaza pe nimeni.Nu,negrii nu-s “ elementul criminal pentru ca-s negri”,ci pentru ca chiar sint criminali.Au violenta si faradelegea in singe,crescuti cu asta in ghettourile din care provin.Daca tot ii iubesti atit,incearca sa te muti intr-un “ hood” din South Chicago,apoi vino sa ne povestesti ce incintate e sa locuiesti acolo.Asta,daca mai apuci sa ne spui......Voi,snowflakes-ii astia de debara,sinteti doar tari in gura cind n-aveti ,direct,de-a face cu “ binefacerile” lui “ black society”.In rest,va trenura turul pantalonilor si cind da unul muzica mai tare la parter.Nu-i de mirare ca la manifestatiile asa zise BLM,peste 80% din “ participanti” sint albi spalari pe creier,asemeni tie.Tipul de oameni care n-au reudit sa faca niciodata ceva in viata si dorm prin basement-ul parintilor.Vai de straua ta de amarit,te mai dai si inginer-probabil
   de pe la Spiru Haret,de acolo apar,de regula,catastrofe ca tine,cu creierul luxat de inactivitate.
   • Like 2
  • @ antonioro
   corne check icon
   don antoneoro,
   nu-s din sua, asa ca ma marginesc la a-ti analiza scriitura, pe care m-am straduit sa o parcurg in intregime. de regula, cand cineva incepe cu : "SE VEDE ca - de unde se vede, din cosmos? , de la inaltimea capului tau, sau a puterii tale de intelegere? - ...(habar nu ai, ai vazut aia numai din poze, ai terminat ingineria la casa de cultura etc)", mi-e clar ca am de-a face cu un alt dobitoc impecabil, scapat la cratita libertatii de exprimare.
   in lumea civilizata, trogloditule, se ataca, politicos si cu ARGUMENTE, opinia, nu persoana. daca ai avea ceva mai multa minte in cap, ti-ai da singur seama ca primul raspuns e plin de fracturi logice si prejudecati tesute alandala. oricum, subiectul rasismului a fost deja epuizat de indivizi cu pricepere in domeniu, concluziile au fost trase, ramanand acum ca tu si gasca ta de bontzi la cap sa faceti spume marginale, scuipand in crestetul expertilor cu disperarea si nesimtirea tipice diletantilor impostori.

   • Like 0
 • Domnule Bunea, mă tem că dumneata nu vezi diferențele, sau te faci că nu le vezi.. La fel, arăți o impermeabilitate periculoasă la ideile care contestă că în Statele Unite există rasism sistemic. Este o invenție diabolică menită să facă pe mulți cetățeni să se simtă vinovați de ceva ce nu au făcut. Mie nu mi-e silă să comentez observațiile dumitale, fiindcă eu cred că ai, ca oricine, dreptul la păreri proprii. Dar, așa cum spui, citind informații care nu se potrivesc cu părerile dumitale, te încearcă o stare de nauzee, probabil fiindcă nu ai gradul de înțelegere care să te facă să admiți că sunt - și trebuie să fie - alte păreri.
  Mai încearcă ceva lecturi lămuritoare. S-ar putea să ai de câștigat. Sau nu.
  • Like 3
  • @ Martin Martin
   Nu imi aduc aminte ca as fi spus undeva ca altcineva nu are voie sa-si spuna parerile. Faptul ca scrii aici gargara asta republicana saptamana de saptamana inseamna ca ai voie sa iti spui parerea si pentru un motiv care ma depaseste Republica, posteaza asa ceva. Asa cum dumitale ai voie sa scrii aici asa am voie si eu sa mi se faca sila de ce scrii.
   Cand vei avea decenta sa ataci problemele americane din ambele parti atunci e posibil sa-mi treaca sila.
   Pana atunci te las pe tine sa fii mai intelept si p'astialalti de au trecut Dunarea inot.
   • Like 1
  • @ Martin Martin
   corne check icon
   domnule martin martin, la gradul dumneavoastra de intelegere neafectata de vreo stare nauzeeala (sic!), ce concluzie ati trage parcurgand acest fragment:

   "pe cei care „se străduiesc să repare rănile produse de injustiție socială, colonizare, misoginism și homofobie”, probabil referindu-se la vandalii care distrug orașele americane." ?

   si cum poate un individ cu inteligenta medie prelucra sintagma : "...o impermeabilitate periculoasă la ideile care..."?

   sunt departe de lupta politica din tara pe care ati populat-o, dar perfect in stare sa accept opiniile debalansate de febra partizanatului, de aceea va citesc cu placere ori de cate ori postati. totusi, cand deveniti prea "scrofulos" sar in ochi nasturii lipsa si compromiteti tot demersul.

   cu stima!
   • Like 0
 • Nu am timp si sincer imi e sila sa stau sa comentez la toate aberatiile lui mos Martin, dar apropo de Green New Deal, vorba lui Trump, daca e ales Biden "he's against energy, our kind of energy", dar sa-l lasam pe el sa ne spuna "https://www.youtube.com/watch?v=F3XvzZ9qeys". Tinerii aia de demonstreaza pasnic sunt una si imbecilii aia de sparg magazine, jefuiesc, dau foc sunt alta. Nea Martin se face ca nu vede diferenta. Si nu in ultimul rand, rasismul sistemic nu trebuie sa fie prevazut in legi, ca el sa existe "https://www.youtube.com/watch?v=YrHIQIO_bdQ&vl=en".
  • Like 1
  • @ Razvan Bunea
   Comunistule utopic care,probabil,ai vazut America doar in poze, enea Martin are perfecta dreptate in tot ce spune.Nu prostesti pe nimeni cind sustii ca “ exista o difetenta” intre “ tinerii democrati” si cei care dau foc si jefuiesc.Sint unii si aceeasi,tineri care n-au muncit o zi in viata lor si care vor totul pe gratis.Adevaratii democrati,aia “old school”,sint deja scirbiti si oripilati de ceea ce a ajuns partidul pentru care au votat de decenii.Porcaria asta cu “ rasismul
   sistemic” a aparut exact in perioada in care a aparut enormotatea denumita “ politically correctness”-ambele i se datoreaza lui Obama,acest socialist orbit de ura fata de albi.Acest catastrofal presedinte este cel care a creat aceste “ lupte rasiste” in sinul
   societatii americane.Nu era zi de la Dumnezeu in care aceasta scirnavie socialista sa nu tina cuvintari la TV de fiecare data cind vreun negru prins la furat era pedepsit sau impuscat de cei pagubiti.Se referea la acesti infractori negri ca “ fiii lui”,” ar fi putut fi el unul dintre ei” si alte aberatii care dadeau apa la moara negrilor.Activitatea lor infractionala a fost protejata,pe fata,de acest abject presedinte-consecinta acestui lucru a fost crearea “ sanctuary cities”,orase in care politia a fost legata de miini si de picioare si impiedicata sa impuna legea impotriva crimelor comise de negri.Acestia,vazind ca legea nu-i “ atinge”,au capatat din ce in ce mai mult curaj si au inceput sa ceara din ce in ce mai multe lucruri,fara a oferi ceva in schimb.Adevarul
   e ca democratii isi fac singuri curaj.In realitate se cufuresc pe ei de frica zecilor de milioane de oameni de bun simt(majoritar albi) care,indiferent de orientarea politica,s-au saturat pina in git de anarhia promovata de democrati.Si da,Trump a avut dreptate cind a spus ca motivul pentru care e presedinte astazi este esecul catastrofal al presedintiei Obama-Biden.Si cind ii vad azi,din nou,tot pe Obama si Biden dind sfaturi si sugerind “ ce e bine pentru tara”,dypa ce-au svut 8 ani la dispozitie sa faca exact aia(dar n-au facut)-ce crezi ca gindesc?Scirba este putin spus.Indiferent de ce cotcodaceste acest comunist modern,rezultatul nu poate fi decit unul-Trump o sa-i calce in picioare cu salbaticie la alegeri....nu neaparat pentru ca e nemaipomenit,ci pentru ca alternativa democrato-socialista-anarhista este de neacceptat pentru un popor generos,tolerant si caruia ii place sa traiasca in linistea familiei si-n prosperitate.
   • Like 4
  • @ antonioro
   Interesante adjective pentru poporul american. Generos si tolerant... Inteleg ca ai vrea sa fie tolerant pentru a se potrivi cu discursul dar si generos!? M-a amuzat teribil.
   • Like 1
  • @ antonioro
   "Bro", nu citesc ce scrii asa ca nu-ti mai consuma cerneala de pomana. Ia un xanax, poate te mai linistesti,
   • Like 1
  • @ Razvan Bunea
   N-am ce explica unui comunist care-a vazut America doar in poze,dar isi da cu parerea despre ea ca si cum el a inventat coada la pruna si mersul pe jos.Vezi-ti de amarita ta de slujba in Pipera ,ai destule greutati in Romania ,nu-ti mai ambala creierul progresist cu lucruri care te depasesc.
   • Like 2
  • @ antonioro
   Roxana B check icon
   Subscriu. De sata asta Trump has to drain the swamp...for real!
   • Like 3


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult