Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Prima reacție a lui Biden după dezbaterea cu Trump: „Nu mai dezbat la fel de bine ca înainte, dar spun adevărul”

Joe Biden - Kyle Mazza/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Foto: Kyle Mazza/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Biden a ieșit la declarații după dezbaterea cu Trump și a recunoscut că nu mai merge fel de ușor ca înainte, nu mai vorbește cu atâta ușurință ca înainte, nu mai dezbate la fel de bine ca înainte, dar spune că știe ce știe: „Știu cum să spun adevărul. Știu să deosebesc binele de rău. Știu cum să fac această muncă. Știu cum să rezolv lucrurile. Știu, așa cum știu milioane de americani, că atunci când ești doborât, te ridici înapoi”, a declarat Biden la un miting plin de susținători în Carolina de Nord.

CNN a transmis că atât Biden, cât și Trump au făcut afirmații false și înșelătoare în timpul dezbaterii. Dar în timp ce liderul democrat a făcut cel puțin nouă afirmații false sau înșelătoare în timpul dezbaterii, liderul republican a făcut peste 30. Firește, una din cele mai mari minciuni ale lui Trump e că „rezultatele alegerilor din 2020 au fost decise prin fraudă”.

Prestația lui Biden de vineri în fața suporterilor democrați a fost în contrast flagrant față de cea de joi seara din dezbaterea cu Trump. Biden a avut un discurs viu și a abordat cu încredere eșecul său din dezbatere, admițând că nu mai este un om tânăr, dar că are experiență.

Așa cum remarcă BBC, Biden a fost ascuțit, energic, vioi, pasionat, glumeț și foarte clar cu privire la ceea ce crede el că ar însemna un al doilea mandat Trump. Desigur, Biden a fost ajutat și de audiența prietenoasă și entuziastă, dar și de faptul că a vorbit în fața unui teleprompter.

Marea întrebare este dacă Joe Biden și echipa lui de campanie vor reuși să potolească temerile din propriul partid că nu mai este potrivit pentru cursa prezidențială.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Mă bucur că și Biden a învățat regulile jocului la capitolul informații false. Când mergi cu lupii trebuie să înveți să urli.
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Au ajuns si americanii ca si noi adica nevoiti sa aleaga intre 2 rele.
    • Like 1
    • @ Mihai
      Valentin check icon
      N-am văzut rele făcute de Biden. Am văzut însă catastrofe făcute de Trump, cu a fost cea cu Capitoliul.
      • Like 2
    • @ Valentin
      Mihai check icon
      La Capitoliu nu a fost mare lucru insa daca vorbim de dezastre, retragerea din Afghanistan a fost unul, altul este cel de la frontiera cu Mexicul. Biden nu mai face fata la cerintele functiei nici acum, dar peste 4 ani. Erau altii mai potriviti dar nu mai populari.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Valentin check icon
      Este foarte adevărat, însă Afganistanul a fost o greșeală. Gravă, dar o greșeală. Capitoliul, la fel ca și încurajarea minerilor, în 90, n-a fost o greșeală, ci un act conștient. Una e să dai peste cineva cu mașina cauzând un accident de circulație și alta e să-l fugărești cu o intenție clară. Ambele se plătesc, însă diferit. Greșeala e greșeală, intenția e intenție.
      Legea diferențiază greșeala de intenție. Intenția este numită CALIFICARE. În cazul lui Trump a fost un act calificat, conștient și malefic. E o mare, foarte mare diferență. Din greșeli poți învăța, dar din actele malefice nu. Capitoliul a fost doar un pas într-o schemă mai mare, la fel cum s-a petrecut incendierea Reichstag-ului de către Hitler. Aceea n-a fost o greșeală, ci un act malefic din partea unei persoane care poza într-un fel de campion al păcii. Ca și Trump sau Putin. Păcat că omenirea nu învață nimic din istorie.
      • Like 1
    • @ Valentin
      Mihai check icon
      E ca si cum compari pe cel care a accidentat intentionat un pieton cu altul care a gresit si a cazut cu autobuzul plin de oameni in prapastie. Deci bine nu iese nicicum, amandoi sunt candidati nepotriviti dar daca asa vor partidele, asta e. De asta am scris ca se aseamana cu ceea ce avem noi, adica Ciuca si Ciolacu iar candidatii mai potriviti iau 2-3%. In rest e doar propaganda.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Valentin check icon
      Din punct de vedere legal există o diferență semnificativă în orice sistem legislativ din lume: cel care a călcat intenționat va fi pedepsit mai aspru pentru că fapta lui este CALIFICATĂ (se numește OMOR CALIFICAT), în timp ce în cazul șoferului de autobuz vorbim de un accident.
      Că sunt nepotriviți nu mai intră în discuție, dar între Păcală și diavol îl prefer pe Păcală. Măcar Păcală greșește, în timp ce diavolul o face intenționat. Evident că ar fi ideal să aleg între doi Feți-Frumoși, dar cum nu există sunt obligat să ierarhizez răul și să-l aleg pe cel mai mic. Cu Biden măcar știu că la sfârșitul mandatului se va retrage. Trump va prinde rădăcini, ca Hitler, Ceaușescu sau Putin. Trump e dictator, Biden nu. Asta e o mare diferență.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Mihai check icon
      Pe mine nu mă interesează dacă unul îmi face rău intenționat sau nu ci cât de mult am de tras de pe urma asta iar că legea nu are nicio relevanță pentru victimă, vorba aia, mort cu dreptatea în mână.
      Găselnița asta că Trump vrea să fi dictator este un slogan de campanie pentru că sunt prea multe din piedici ca așa ceva să aibă loc. În plus el are o vârstă și probabil peste 4 ani va fi la fel de ager cum este Biden acum, asta dacă câștigă pentru că rezultatul nu este bătut în cuie. Oricum amândoi au probleme mari la mansardă dar măcar n-au fost proști de mici ca cei ce la noi.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Valentin check icon
      Cineva care încurajează/provoacă INTENȚIONAT o revoltă asupra unor instituții ale statului vrea să fie dictator. Nu e nicio propagandă, e un fapt care nu poate fi contestat în niciun fel. Trump a incitat la violență. A făcut-o și o va repeta cu orice ocazie, pentru că este lipsit de scrupule. Nu e nevoie de propagandă ca să vezi un dictator. Nu e nicio greșeală, e un fapt intenționat și malefic.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Mihai check icon
      Poate să tot vrea dar problema e că nu se poate și nici nu mai are timp, biologic vorbind. Ca să umble la constituție îi trebuie două treimi din state și nu are așa ceva. Asta cu dictatura e o poveste de speriat persoanele mai labile. Cam tot așa cum se spune la noi că anumite partide ar scoate țara din UE, ceea ce nu se poate fără referendum.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Valentin check icon
      Nu e nevoie să schimbe Constituția. Nici Hitler nu a schimbat constituția Germaniei. A creat legi paralele. Nu e greu să fentezi o Constituție. Citți Constituția României socialiste și veți vedea căte drepturi apar acolo. Au fost vreodată respectate de regimul comunist? Nu.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Mihai check icon
      La cati politicienii incearca sa isi subordoneze justitia, am avea numai dictatori peste tot. Daca intr-un stat mic aflat la periferia URSS a avut loc asa ceva, nu inseamna ca va fi posibil la nivelul unui continent in America. Sa nu uitam ca erau mai multe institutii de forta care contribuiau la represiune in cadrul sistemului comunist iar un US nu exista asa ceva.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Valentin check icon
      Cred că ar trebui să facem disctincție între un dictator și posibilitatea lui de a crea o dictatură. Trump este un dictator înăscut. Dacă va putea să transforme America într-o dictatură e de văzut, dar e ca și cum ai avea un piroman într-un depozit de extinctoare. Poți spune că tonele de extinctoare pot preveni orice incendiu, însă anomalia rămâne: omul acela nu are ce căuta acolo. Pe da altă parte, soarta Americii ne interesează mai puțin. Ne interesează mai mult soarta noastră, a europenilor. Trump a declarat cu subiect și predicat că îi va da mână liberă lui Putin, așa că viitorul nu arată prea bine.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Mihai check icon
      Daca se intampla asa ceva in America nu mai are rost sa ne gandim ce este posibil la noi pentru ca suntem dependenti de ei si vom fi afectati direct.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult