Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Prima reacție a lui Klaus Iohannis după decizia CCR: „Este o discuţie, dacă se impune sau nu un referendum, însă aici apar anumite riscuri. După ce avem motivarea Curții, o citim până o înțelegem și apoi decidem”

Klaus Iohannis - FB

Președintele Klaus Iohannis a avut marți prima reacție după decizia CCR care îl obligă, deocamdată doar prin comunicat, nu și prin motivare, să o revoce din funcție pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Acesta a spus că va apăra independența procurorilor și a atras atenția că aceștia nu pot fi subordonați unui politician, fie el și ministrul Justiției. „Este adevărat că în Constituție avem un articol care spune ca procurorul funcționează sub autoritatea ministrului Justiției. ministrul are sau cel puţin ar trebui să aibă o autoritate în domeniu şi să folosească această autoritate pentru a apăra independenţa procurorilor, pentru a-i apăra chiar pe procurori în dezbaterea publică, fiindcă munca procurorilor este extrem de dificilă. Deci, autoritatea ministrului ar trebui să fie orientată spre înlesnirea muncii procurorilor. În absolut niciun caz autoritatea ministrului din articolul din Constituţie nu înseamnă şi nu poate să însemne că procurorii sunt în subordinea ministrului. Deci, oricine şi orice ar spune nu-i poate plasa pe procurori în subordinea unui politician”, a spus Klaus Iohannis.

Acesta a atras atenția că decizia CCR nu se referă doar la un fapt punctual, ci readuce în discuție teme fundamentale precum statutul procurorilor. „Eu personal sunt convins şi voi acţiona în consecinţă, evident, că procurorii trebuie să fie independenţi, procurorii în niciun caz nu trebuie să fie controlaţi politic, procurorii nu pot fi în subordinea unui politician, fie el şi ministru. În consecinţă, orice am face noi în România ca stat trebuie să se asigure independenţa procurorilor pentru a garanta în definitiv o justiţie independentă”, a declarat șeful statului. 

El a afirmat că o decizie a CCR nu poate fi supusă consultării printr-un referendum. Însă pentru că sunt politicieni care pun sub senul întrebării independena Justiției, ar putea fi convocat un referendum pe această meă. „Este o discuţie care se poate purta, dacă se impune sau nu un referendum, însă aici apar anumite riscuri. O decizie a CCR nu poate fi discutată prin referendum. Prin referendum pot fi discutate problemele din punct de vedere al construcţiei statului, dar în domeniu, statul are o abordare foarte clară de mai de 10 ani încoace, şi anume independenţa procurorilor şi nesubordonarea politicului. Acest lucru este foarte bine ancorat în justiţia românească şi nu cred că trebuie supusă acum această problemă unei consultări populare, dar sigur, vedem din păcate că sunt tot mai mulţi politicieni care oarecum pun sub semnul întrebării anumite aspecte ale independenţei justiţiei şi, dacă va fi nevoie, putem să convocăm un referendum pe această temă”, a declarat Iohannis.

Acesta a subliniat și faptul că există situații în care CCR nu respectă supremația Constituției:  „Primul actor care trebuie sa respecte constitutia e CCR, dar e un judecător care se află deja de 10 ani acolo (n.r. - mandatul unui judecător CCR este de 9 ani). Prin tolerarea acestor mandate mai lungi chiar CCR s-a pus în situația să fie chestionată cu privire la respectarea supremației Constituției”.

În legătură cu decizia CCR referitoare la suspendarea lui Kovesi, șeful statului a spus că așteaptă motivarea, pe care o va citi până când o va înțelege, și de abia după aceea va formula un punct de vedere. 

„Eu voi respecta Constitutia indiferent de ce se intampla. În consecință, cei care trebuie să lamurească aceste probleme sunt chiar cei care le-au creat”, a afirmat Iohannis, care a adăugat că nu este preocupat de tema suspendării.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu am mai citit pana acum pe Republica un articol cu mai multe greseli de ortografie si gramatica decat asta.
    • Like 0
  • Fabulos... Până în acest moment lucrurile sunt clare: discutăm discuții la un foc de paie.
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Una este "sub autoritatea...." si alta este "sub subordonarea....". Eu unul nu am vazut/auzit pana acum un procuror sa spuna public ca ministrul justitiei i-a cerut sa faca ceva intr-un dosar sau sa dispuna inceperea/scoatere....de sub UP. Un eventual referendum mi se pare "boala lunga.....". Normal ca imensa majoritate a alegatorilor se va pronunta pentru independenta procurorilor. Nu vad rostul unui astfel de demers. Ca alegator nu pot decat sa sanctionez la vot un partid/o persoana care, in opinia mea, a imixtionat intr-un mod sau altul actul de justitie.
    • Like 0
  • Felicitarile mele! Foarte diplomat, punctual, argumentat raspunsul public al dlui Presedinte! Si spun asta in conditiile in care imaginea in situatia data arata asa ca si cum ar fi fost prins intre ciocan si nicovala iar acest raspuns ""il scoate"" cu calm si eleganta din situatia respectiva. Ma gandesc ca e greu la nivel inalt sa iti pastrezi calmul totdeauna si cred ca dl Presedinte a facut cateva greseli de natura spirituala de a ajuns in aceasta situatie. Pe dna Premier dansul a creat-o sau circumstantele din jurul dansului si ar face bine sa o si ""rabde"". Atunci cand ajung la putere un Sagetator, Capricorn sau Varsator este semn ca s-a gresit cu ceva si acum vine vremea rabdarii, a rascumparari greselilor, a pocaintei. Nu stiu daca se pune problema pentru un nou mandat pentru dl Presedinte actual desi realizarile dansului tocmai in lupta anticoruptie au fost semnificative dar macar pana la finalul mandatului pasii trebuie orientati in directia calmului, rabdarii in aceasta nota a acestui raspuns atat de senin si diplomat.
    • Like 0
    • @ Maria Magda
      Ce a facut presedintele pentru 'lupta anticoruptie' ?!? In afara de discursul cu 'penalii', ce a facut in plus, a alergat dupa hoti, a furnizat informatii relevante prinderii coruptilor sau ce?
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Si tu ce crezi ca ar trebuii sa faca un presedinte al unui stat european? Sa se apune de skanderbeg cu infractorii? Sau sa faca pe Sherlock Holmes? Sa mearga sa faca el treaba procurorilor?

      Nu el e singurul care a respectat ceea ce a spus si constitutia. A spus ca v-a fii un altfel de presedinte fata de Basescu. Daca tu vrei ca el sa-si incalce atributiie asta e problema dvs.

      Daca doriti sa stati in cadrul legal dar sa si va exercitati drepturile cetatenesti va rog sa iesiti cu noi restul in strada, si la vot(cand e cazul). Alt cadrul legal nu avem s-au asigurat PSD-istii de asta.

      Ah si boicoteaza toti sponsorii surgelor media de propaganda. Cam atat putem face.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult