Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Prima zi la UNFINISHED: experimente sociale, DJ set-uri multidisciplinare, conversații și dezbateri în jurul tăcerii

unfinished 2023

Cea de-a opta ediție a festivalului multidisciplinar UNFINISHED a debutat vineri seara pentru cei 3141 de membri ai comunității veniți din toate colțurile lumii. Prima zi a festivalului a însemnat redescoperirea grădinii de 4000 de mp, a serelor istorice și a casei de patrimoniu de 151 de ani - House of Ideas, care au fost transformate într-un laborator de idei și experimente în jurul tăcerii, anunță organizatorii într-un comunicat.

Cinestezia - concertul în aer liber al artistei Leyah (RO) - a deschis festivalul într-o notă clasică infuzată cu tonuri moderne și pop și a continuat cu jurnalista Anelise Borges (FR) - considerată ca având una dintre cele mai importante ascensiuni din presa internaţională. Aceasta a susținut un monolog despre complexitatea jurnalismului, despre inutilitatea cuvintelor în fața realității crunte, dar și despre puterea pe care acestea o dețin și impactul lor asupra lumii. 

Programul a continuat cu un experiment social condus de Topaz Adizes (MX), scriitor, regizor și arhitect în designul experiențelor, al cărui documentar interactiv {THE AND} a câștigat în 2015 premiul Emmy și premiul World Press Photo și duo-ul de spoken poetry Griot (US). Acesta a reușit să catalizeze conversații complet neașteptate între sute de participanți, prin întrebări alese cu atenție care i-au făcut pe oameni să părăsească zona de confort și să devină vulnerabili. „Care este minciuna pe care îți place să ți-o spui”, „Care este adevărul despre tine pe care ai vrea să nu-l cunoști” sunt doar câteva dintre întrebările pe care Topaz le-a adresat celor prezenți în experiment.

După ce a luat masa împreună în sera din curtea House of Ideas, comunitatea UNFINISHED și-a încheiat seara de vineri cu 3 momente muzicale susținute de artistul internațional Odaya (BR), de designerul Anthony Burrill (GB) și de arhitectul Corvin Cristian (RO).

Potrivit organizatorilor, a doua zi de festival își așteaptă participanții cu sesiuni de yoga, plimbări sonore prin București, workshopuri de upcycling și typography, instalații interactive, ceremonia focului, degustări de vin, performance de dans, dezbateri despre tăcere în fotografie, artă și leadership, dar și concerte, DJ set-uri și improvizații sonore. 

Un alt moment așteptat este performance-ul UNFINISHED Love Stories coordonat de Daniel Jones (US), editorul celebrei rubrici Modern Love, din cotidianul The New York Times. Alături de organizatorii festivalului, acesta a invitat oamenii din comunitate să împărtășească poveștile lor de dragoste, iar cele mai bune texte vor prinde viață, pe scena festivalului, cu ajutorul actorilor Raluca Aprodu și Sorin Miron și a trio-ului DARADAIK.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult