Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, „În fața ta”: „Trebuie să fii inconștient să îți dorești un mandat ca primar general”

Ciprian Ciucu

O instituție mamut, cu straturi de funcționărime care nu comunică între ele și care nu performează, și o listă fără sfârșit de probleme grave și urgente. Așa descrie primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, situația din Primăria Capitalei. „Poate să vină oricine primar - Ciucu, Nicușor Dan, Băsescu, pe actualul sistem, diferența este o marjă de eroare. Problema nu este neapărat primarul, dar sistemul în sine trebuie zdruncinat serios. Trebuie o nouă lege a Bucureștiului, o perioadă de grație de 6 luni, în care, cu o super transparență, toate chingile funcției publice să fie slăbite. De ce? Primăria Generală este compusă din mai multe straturi de funcționărime - sunt oameni de pe vreme lui Băsescu și Videanu, care sunt de foarte mult timp, acum s-au blazat. Sunt oameni pe pe vremea lui Oprescu. Sun oameni de pe vremea Gabrielei Firea care au fost aduși cum au fost aduși. Unii performează, alții nu performează, dar mai degrabă nu performează. Nu există o comunicare între direcții și, de obicei, ce vrea o direcție nu vrea cealaltă”, a declarat Ciprian Ciucu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

El a pledat pentru o nouă lege a Bucureștiului care să reducă aparatul administrativ și să traseze linii de demarcație mai clare între atribuțiile primăriei generale și cele ale primăriilor de sector. „Primul nivel e o reorganizare și sistematizare a celor 90 de instituții care pot fi comasate, unele pot fi desființate de tot. Și atunci trebuie să vii cu un aparat foarte clar, cu funcții foarte clare. Asta e prima discuție. A doua discuție este ce face Primăria Capitalei și ce fac sectoarele. Acum, Primăria Capitalei, în anumite sectoare face ce trebuie să facă, în altele nu face ce trebuie să facă și și-au asumat sectoarele. Străzile mari, de exemplu, sunt la PMB. dar PMB nu se ocupă de ele. Și primarii de sector zic: Dați-ne nouă străzile! Măcar ne ocupăm noi de ele. (...)

Hai să vedem ce este la PMB și ce trebuie să fie la sectoare. Acum este un melanj, este neclar. În funcție de ce competențe dai la PMB, așa le și bugetezi. Sunt competențe pe care nu le pot lua niciodată sectoarele - transportul public și mobilitatea, termia, iluminatul public”, a spus primarul sectorului 6.

Întrebat dacă ia în calcul să candideze pentru un mandat de primar general, Ciucu a catalogat o astfel de mișcare drept inconștiență. „Eu, care sunt extrem de conștient de ce se întâmplă în Primăria Generală, pentru că am fost consilier general, acum sunt președintele PNL București și mă preocupă ce se întâmplă la nivel de Primărie Generală… Trebuie să fii inconștient ca să îți dorești un mandat ca primar general. Dacă nu știi ce e acolo și nu știi că urmează să cadă orașul pe noi, da, vrei să fii primar general, să-ți pui această patalama în frunte că ești primar general. Dar dacă știi câți bani se duc pe termie și ce probleme sunt pe investiții, pe zona de risc seismic - pot să merg cu această listă la nesfârșit, și știi cât de mari sunt problemele, doar să fii inconștient ți-ai dori să fii primar general. Să mă duc primar general, eu sau oricine altcineva… Trebuie să meargă cu ceva prestabilit înainte, să știe care este bugetul, are nevoie de o dispensă, să-și reorganizeze funcția publică, să poată face reorganizări ușor. În condițiile acestea, eu aș fi foarte foarte greu convins să candidez la funcția de primar al municipiului București”, a afirmat el. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    P.S. Sunt curios daca CTP va fi invitat la aceasta emisiune?
    • Like 0
  • A fost instiintat ca partidul prefera pe altcineva la PMB...asa ca acest personaj Caragialesc se ''retrage in glorie'' din aceasta cursa...Vai de noi,cei din sec 6, si vai de noi toti daca ajunge primar general,pe ideea''din lac in put''
    • Like 0
  • Nume check icon
    Incepe campania electorala? Parca vad ca o sa se "sacrifice" pentru partid si o sa candideze.
    • Like 1
  • Un oras, sapte primari.
    Imi aduc aminte de nebunia ce a cuprins Romania la alegerea lui Iohanis in 2014. Cum? Nu mergi la vot? Pai eu stau de 4 ore la coada sa votez si tu...
    A facut ceva pentru Romania acest presedinte? Orice. Educatie, sanatate, administrativ... Cate sperante, cate asteptari... Vom astepta. Pe lumea ailalta nu vom avea primari, deputati sau presedinte. Acolo in sfarsit vom scapa de ei. Aici...? Primari, multi primari si functionari.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult