Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz: „Ieri am mutat șase copaci, cel mai greu a fost teiul de 12 metri din imagini”

teiul de 12 metri

Foto Facebook Dominic Fritz

La nașterea fiicei sale, Florin, un locuitor din Timișoara, a plantat un tei în fața casei. Arborele a crescut, iar coroana lui aducea umbră răcoroasă în zilele de vară. Odată cu demararea recentă a lucrărilor la șantierul de pe Calea Bogdăneștilor, copacul urma să fie tăiat. Pentru a salva teiul „cel mai valoros”, omul a făcut o solicitare pe aplicația mobilă a Primăriei Timișoara.

Când a aflat că șantierul din oraș presupunea tăierea tuturor copacilor, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, scrie, într-o postare pe Facebook, că a decis, împreună cu viceprimarul Ruben Lațcău, să salveze arborii cu valoare dendrologică. Între ei, și teiul de 12 metri plantat de Florin, a cărui poveste edilul a împărtășit-o pe rețeaua socială. 

„Am pus pe hârtie un plan pentru extracția în siguranță și mutarea lor într-un nou parc pe care îl facem în zonă. Ieri am mutat șase copaci, cel mai greu a fost teiul de 12 metri din imagini, care are o însemnătate aparte pentru unul din locuitorii din zonă, Florin Costin Ciocan, a cărui poveste o redau aici: « Când s-a născut fiica noastră, am plantat în fața casei un tei.

În urmă cu câteva luni au început lucrările de reabilitare a străzii, pomii existenți urmau să fie tăiați și alții plantați conform proiectului.

Acum 2 săptămâni am citit într-un articol că “funcționarii primăriei încearcă să salveze câțiva arbori valoroși” și a apărut o rază de speranță. Pentru noi, teiul nostru era cel mai valoros așa că am făcut o solicitare pe aplicația mobilă a Primăriei Timișoara.

Foto Facebook Dominic Fritz

Solicitarea a ajuns la Direcția de Mediu la două doamne extrem de drăguțe care au rezonat cu povestea noastră și au început demersurile pentru salvarea teiului.

Foto Facebook Dominic Fritz

Să strămuți un arbore de 12 metri n-a fost simplu deloc. A fost nevoie de buldoexcavator, macara de 18t, blocarea circulației, mutarea unor cabluri și refacerea branșamentului de apă (pagube colaterale).

Teiul a fost strămutat câteva sute de metri într-un viitor parc. Sperăm să se prindă și să-i bucure și pe alții cu umbra și mirosul lui mulți ani de acum înainte »”.

Când am aflat că șantierul de pe Calea Bogdăneștilor presupunea tăierea tuturor copacilor, am decis, împreună cu...

Posted by Dominic Fritz on Wednesday, April 28, 2021
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte frumos, in sfarsit un primar pentru care natura conteaza cu adevarat. Pe cand si in Bucuresti astfel de initiative??? Ca de schimbarea bordurilor m-am saturat......
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult