Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz: „Ieri am mutat șase copaci, cel mai greu a fost teiul de 12 metri din imagini”

teiul de 12 metri

Foto Facebook Dominic Fritz

La nașterea fiicei sale, Florin, un locuitor din Timișoara, a plantat un tei în fața casei. Arborele a crescut, iar coroana lui aducea umbră răcoroasă în zilele de vară. Odată cu demararea recentă a lucrărilor la șantierul de pe Calea Bogdăneștilor, copacul urma să fie tăiat. Pentru a salva teiul „cel mai valoros”, omul a făcut o solicitare pe aplicația mobilă a Primăriei Timișoara.

Când a aflat că șantierul din oraș presupunea tăierea tuturor copacilor, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, scrie, într-o postare pe Facebook, că a decis, împreună cu viceprimarul Ruben Lațcău, să salveze arborii cu valoare dendrologică. Între ei, și teiul de 12 metri plantat de Florin, a cărui poveste edilul a împărtășit-o pe rețeaua socială. 

„Am pus pe hârtie un plan pentru extracția în siguranță și mutarea lor într-un nou parc pe care îl facem în zonă. Ieri am mutat șase copaci, cel mai greu a fost teiul de 12 metri din imagini, care are o însemnătate aparte pentru unul din locuitorii din zonă, Florin Costin Ciocan, a cărui poveste o redau aici: « Când s-a născut fiica noastră, am plantat în fața casei un tei.

În urmă cu câteva luni au început lucrările de reabilitare a străzii, pomii existenți urmau să fie tăiați și alții plantați conform proiectului.

Acum 2 săptămâni am citit într-un articol că “funcționarii primăriei încearcă să salveze câțiva arbori valoroși” și a apărut o rază de speranță. Pentru noi, teiul nostru era cel mai valoros așa că am făcut o solicitare pe aplicația mobilă a Primăriei Timișoara.

Foto Facebook Dominic Fritz

Solicitarea a ajuns la Direcția de Mediu la două doamne extrem de drăguțe care au rezonat cu povestea noastră și au început demersurile pentru salvarea teiului.

Foto Facebook Dominic Fritz

Să strămuți un arbore de 12 metri n-a fost simplu deloc. A fost nevoie de buldoexcavator, macara de 18t, blocarea circulației, mutarea unor cabluri și refacerea branșamentului de apă (pagube colaterale).

Teiul a fost strămutat câteva sute de metri într-un viitor parc. Sperăm să se prindă și să-i bucure și pe alții cu umbra și mirosul lui mulți ani de acum înainte »”.

Când am aflat că șantierul de pe Calea Bogdăneștilor presupunea tăierea tuturor copacilor, am decis, împreună cu...

Posted by Dominic Fritz on Wednesday, April 28, 2021

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte frumos, in sfarsit un primar pentru care natura conteaza cu adevarat. Pe cand si in Bucuresti astfel de initiative??? Ca de schimbarea bordurilor m-am saturat......
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult