Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Primăvara românească. Plus o amintire personală: și Mubarak era etern

În aprilie 2010, aflându-mă în Sudan, într-o misiune ONU, am plecat în primul meu concediu. Şi m-am dus in Egipt. Să văd piramida lui Ramses. Mumiile. Şi să fac snorkeling la Hurghada. Erau la un deşert depărtare. Şi, cum-necum, ajuns pe aeroportul din Cairo, vameşii m-au trimis înapoi cu avionul următor în Khartoum. Din pricina vizei, dar nu voi intra aici în detalii. A fost vina mea. C-aşa sunt eu, mai împrăştiat.

Numai că am ajuns în capitala Sudanului sâmbătă, iar sâmbăta ambasada era închisă. Norocul a fost că un coleg din armata egipteană, repartizat cu mine în team-site-ul din Bentiu, îl cunoştea pe ambasadorul egiptean. Şi, după ce l-a sunat, am fost primit în regim de urgenţă, iar viza a fost obţinută instant.

Astfel, am reușit să-l cunosc pe consulul egiptean din Khartoum. A fost o întrevedere scurtă, de zece minute. Discuţia nu a avut nimic extraordinar. Banalităţile de rigoare. Însă ce mi-a atras atenţia atunci a fost portretul de pe unul din pereţii camerei în care fusesem poftit. Înfăţişa chipul imens, compus din bucăţele mici de mozaic, al lui Hosni Mubarak, preşedintele egiptean. Ochii lui ne supravegheau ca ai doctorului Eckleberg din romanul lui Fitzgerald, „Marele Gatsby”.

Apoi, la puţin timp după întoarcerea din misiune, în decembrie, febra revoluţiilor a cuprins Africa. A început „primăvara arabă”, dacă vă mai amintiţi. Care a început cu Revoluţia Iasomiei din Tunisia. În scurt timp, manifestaţiile de protest s-au extins în Egipt, unde preşedintele, după aproape 30 de ani în fruntea statului, a demisionat pe 11 februarie 2011.

Pentru mine, ziua respectivă a fost un şoc. Căci, cu doar câteva luni în urmă, îmi lăsase o senzaţie acută de eternitate. La fel ca piramidele. Bulevardele din Cairo erau ticsite cu imagini gigantice ale acestuia. Portretele lui te dominau, te urmăreau oriunde păşeai. Mubarak era acolo, invizibil şi, totuşi, omniprezent ca un Big Brother egiptean ce-şi trăgea seva puterii sale colosale dintr-o cultură a supunerii datând din vremurile fanariote.

Mai mult, ambii ofiţeri egipteni din Bentiu vorbeau cu nedisimulat respect despre Mubarak. Din câte înţelesesem de la ei, mare parte din armată împărtăşea acest respect. Probabil, fiind vorba de o ţară condusă cu mână autoritară, Mubarak socotise înţelept să păstreze cu ea o relaţie apropiată. Habar nu am. 

Şi, dintr-o dată, cu tot sprijinul de care se bucura în rândurile susţinătorilor lui şi în ciuda aparentei indestrucibilităţi a dinastiei pe care urmărea să o înfiinţeze (familia sa deţinea posturi cheie în toate instituţiile statului), veşnicul Mubarak a dispărut de pe arenă. Fără niciun preaviz. Ţac-pac !

Istoria abundă din cele mai vechi timpuri în tragedii despre popoare neajutorate aflate sub puterea unui destin implacabil şi care, dintr-o dată, scot capul din pământ, îşi scutură nedreptăţile şi spun: de ajuns! până aici!

Mubarak a fost scos din funcţii ruşinos, pe uşa din dos a istoriei. De CIA, zice-se. Mă rog, aşa se întâmplă când nu ai un DNA la îndemână.

Acum vă veţi întreba de ce am pomenit această întâmplare.

E simplu: a venit primăvara!

Şi chiar dacă iasomia nu mai are aceeaşi aromă puternică pe care o avea odinioară în zona mediteraneană, bunul simţ apărut aici, între Dunăre, Carpaţi şi Marea Neagră, dezvoltă o aromă tot mai îmbătătoare în sufletele cetăţenilor români şi seduce, cu fiecare zi, tot mai mulţi dintre ei, până ce va revoluţiona comportamentul liderilor lor politici.

Măcar în chestiunile esenţiale.

Aşadar, nu uitaţi, a venit primăvara şi în România!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Care piramidă a lui Ramses?! N-are nicio legătură cu piramidele, dinastia din care a făcut parte s-a axat pe statui și temple, la mai mult de un mileniu de la marile piramide.
    De asemenea, care perioadă fanariotă?! Faraonică, poate...
    • Like 0
  • check icon
    Mubarak a fost achitat!

    "Mubarak a adăugat că se consideră nevinovat și că istoria îl va reabilita și îl va recunoaște drept un patriot care și-a servit țara cu devotament.
    La finalul unei audieri prelungite, judecătorul Ahmed Abdel Qawi a anunțat: "Instanța îl declară pe acuzat nevinovat."
    În primă instanță, fostul președinte egiptean fusese condamnat, în iunie 2012, la închisoare pe viață pentru "complicitate" la moartea a 239 de manifestanți."

    https://www.realitatea.net/mubarak-achitat-in-procesul-vizand-implicarea-in-uciderea-participan-ilor-la-protestele-din-2011_2038347.html

    Dacă nu era "judecat" "pe pe repede înainte" și executat și dacă nu murea de boală, poate și Ceaușescu avea aceeași soartă.
    V-ați putea închipui lucrul ăsta?
    • Like 0
    • @
      check icon
      Dar tot un dictator a fost, si precum istoria demonstreaza, dictatorii ajung sa sfarseasca rau...de tot!

      Si ca orice dictator care se respecta, a facut cam tot ceea ce face Erdogan in Turcia ba chiar mai mult, a reusit sa transfere cazuri penale din sistemul judiciar civil, in sistemul militar, cunoscand ca in pozitie de lider al armatei isi va folosi influenta asupra oficialilor militari pentru a folosi tortura si alte mijloace de acest gen pentru a-si atinge scopurile.

      Multi jurnalisti au ajuns sa fie schiloditi si mai multi au ajuns sa fie incarcerati pentru ca "insultau presedintele"
      • Like 0

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult