Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Primăvara românească. Plus o amintire personală: și Mubarak era etern

În aprilie 2010, aflându-mă în Sudan, într-o misiune ONU, am plecat în primul meu concediu. Şi m-am dus in Egipt. Să văd piramida lui Ramses. Mumiile. Şi să fac snorkeling la Hurghada. Erau la un deşert depărtare. Şi, cum-necum, ajuns pe aeroportul din Cairo, vameşii m-au trimis înapoi cu avionul următor în Khartoum. Din pricina vizei, dar nu voi intra aici în detalii. A fost vina mea. C-aşa sunt eu, mai împrăştiat.

Numai că am ajuns în capitala Sudanului sâmbătă, iar sâmbăta ambasada era închisă. Norocul a fost că un coleg din armata egipteană, repartizat cu mine în team-site-ul din Bentiu, îl cunoştea pe ambasadorul egiptean. Şi, după ce l-a sunat, am fost primit în regim de urgenţă, iar viza a fost obţinută instant.

Astfel, am reușit să-l cunosc pe consulul egiptean din Khartoum. A fost o întrevedere scurtă, de zece minute. Discuţia nu a avut nimic extraordinar. Banalităţile de rigoare. Însă ce mi-a atras atenţia atunci a fost portretul de pe unul din pereţii camerei în care fusesem poftit. Înfăţişa chipul imens, compus din bucăţele mici de mozaic, al lui Hosni Mubarak, preşedintele egiptean. Ochii lui ne supravegheau ca ai doctorului Eckleberg din romanul lui Fitzgerald, „Marele Gatsby”.

Apoi, la puţin timp după întoarcerea din misiune, în decembrie, febra revoluţiilor a cuprins Africa. A început „primăvara arabă”, dacă vă mai amintiţi. Care a început cu Revoluţia Iasomiei din Tunisia. În scurt timp, manifestaţiile de protest s-au extins în Egipt, unde preşedintele, după aproape 30 de ani în fruntea statului, a demisionat pe 11 februarie 2011.

Pentru mine, ziua respectivă a fost un şoc. Căci, cu doar câteva luni în urmă, îmi lăsase o senzaţie acută de eternitate. La fel ca piramidele. Bulevardele din Cairo erau ticsite cu imagini gigantice ale acestuia. Portretele lui te dominau, te urmăreau oriunde păşeai. Mubarak era acolo, invizibil şi, totuşi, omniprezent ca un Big Brother egiptean ce-şi trăgea seva puterii sale colosale dintr-o cultură a supunerii datând din vremurile fanariote.

Mai mult, ambii ofiţeri egipteni din Bentiu vorbeau cu nedisimulat respect despre Mubarak. Din câte înţelesesem de la ei, mare parte din armată împărtăşea acest respect. Probabil, fiind vorba de o ţară condusă cu mână autoritară, Mubarak socotise înţelept să păstreze cu ea o relaţie apropiată. Habar nu am. 

Şi, dintr-o dată, cu tot sprijinul de care se bucura în rândurile susţinătorilor lui şi în ciuda aparentei indestrucibilităţi a dinastiei pe care urmărea să o înfiinţeze (familia sa deţinea posturi cheie în toate instituţiile statului), veşnicul Mubarak a dispărut de pe arenă. Fără niciun preaviz. Ţac-pac !

Istoria abundă din cele mai vechi timpuri în tragedii despre popoare neajutorate aflate sub puterea unui destin implacabil şi care, dintr-o dată, scot capul din pământ, îşi scutură nedreptăţile şi spun: de ajuns! până aici!

Mubarak a fost scos din funcţii ruşinos, pe uşa din dos a istoriei. De CIA, zice-se. Mă rog, aşa se întâmplă când nu ai un DNA la îndemână.

Acum vă veţi întreba de ce am pomenit această întâmplare.

E simplu: a venit primăvara!

Şi chiar dacă iasomia nu mai are aceeaşi aromă puternică pe care o avea odinioară în zona mediteraneană, bunul simţ apărut aici, între Dunăre, Carpaţi şi Marea Neagră, dezvoltă o aromă tot mai îmbătătoare în sufletele cetăţenilor români şi seduce, cu fiecare zi, tot mai mulţi dintre ei, până ce va revoluţiona comportamentul liderilor lor politici.

Măcar în chestiunile esenţiale.

Aşadar, nu uitaţi, a venit primăvara şi în România!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Care piramidă a lui Ramses?! N-are nicio legătură cu piramidele, dinastia din care a făcut parte s-a axat pe statui și temple, la mai mult de un mileniu de la marile piramide.
  De asemenea, care perioadă fanariotă?! Faraonică, poate...
  • Like 0
 • check icon
  Mubarak a fost achitat!

  "Mubarak a adăugat că se consideră nevinovat și că istoria îl va reabilita și îl va recunoaște drept un patriot care și-a servit țara cu devotament.
  La finalul unei audieri prelungite, judecătorul Ahmed Abdel Qawi a anunțat: "Instanța îl declară pe acuzat nevinovat."
  În primă instanță, fostul președinte egiptean fusese condamnat, în iunie 2012, la închisoare pe viață pentru "complicitate" la moartea a 239 de manifestanți."

  https://www.realitatea.net/mubarak-achitat-in-procesul-vizand-implicarea-in-uciderea-participan-ilor-la-protestele-din-2011_2038347.html

  Dacă nu era "judecat" "pe pe repede înainte" și executat și dacă nu murea de boală, poate și Ceaușescu avea aceeași soartă.
  V-ați putea închipui lucrul ăsta?
  • Like 0
  • @
   check icon
   Dar tot un dictator a fost, si precum istoria demonstreaza, dictatorii ajung sa sfarseasca rau...de tot!

   Si ca orice dictator care se respecta, a facut cam tot ceea ce face Erdogan in Turcia ba chiar mai mult, a reusit sa transfere cazuri penale din sistemul judiciar civil, in sistemul militar, cunoscand ca in pozitie de lider al armatei isi va folosi influenta asupra oficialilor militari pentru a folosi tortura si alte mijloace de acest gen pentru a-si atinge scopurile.

   Multi jurnalisti au ajuns sa fie schiloditi si mai multi au ajuns sa fie incarcerati pentru ca "insultau presedintele"
   • Like 0

Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult