Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Primăvara românească. Plus o amintire personală: și Mubarak era etern

În aprilie 2010, aflându-mă în Sudan, într-o misiune ONU, am plecat în primul meu concediu. Şi m-am dus in Egipt. Să văd piramida lui Ramses. Mumiile. Şi să fac snorkeling la Hurghada. Erau la un deşert depărtare. Şi, cum-necum, ajuns pe aeroportul din Cairo, vameşii m-au trimis înapoi cu avionul următor în Khartoum. Din pricina vizei, dar nu voi intra aici în detalii. A fost vina mea. C-aşa sunt eu, mai împrăştiat.

Numai că am ajuns în capitala Sudanului sâmbătă, iar sâmbăta ambasada era închisă. Norocul a fost că un coleg din armata egipteană, repartizat cu mine în team-site-ul din Bentiu, îl cunoştea pe ambasadorul egiptean. Şi, după ce l-a sunat, am fost primit în regim de urgenţă, iar viza a fost obţinută instant.

Astfel, am reușit să-l cunosc pe consulul egiptean din Khartoum. A fost o întrevedere scurtă, de zece minute. Discuţia nu a avut nimic extraordinar. Banalităţile de rigoare. Însă ce mi-a atras atenţia atunci a fost portretul de pe unul din pereţii camerei în care fusesem poftit. Înfăţişa chipul imens, compus din bucăţele mici de mozaic, al lui Hosni Mubarak, preşedintele egiptean. Ochii lui ne supravegheau ca ai doctorului Eckleberg din romanul lui Fitzgerald, „Marele Gatsby”.

Apoi, la puţin timp după întoarcerea din misiune, în decembrie, febra revoluţiilor a cuprins Africa. A început „primăvara arabă”, dacă vă mai amintiţi. Care a început cu Revoluţia Iasomiei din Tunisia. În scurt timp, manifestaţiile de protest s-au extins în Egipt, unde preşedintele, după aproape 30 de ani în fruntea statului, a demisionat pe 11 februarie 2011.

Pentru mine, ziua respectivă a fost un şoc. Căci, cu doar câteva luni în urmă, îmi lăsase o senzaţie acută de eternitate. La fel ca piramidele. Bulevardele din Cairo erau ticsite cu imagini gigantice ale acestuia. Portretele lui te dominau, te urmăreau oriunde păşeai. Mubarak era acolo, invizibil şi, totuşi, omniprezent ca un Big Brother egiptean ce-şi trăgea seva puterii sale colosale dintr-o cultură a supunerii datând din vremurile fanariote.

Mai mult, ambii ofiţeri egipteni din Bentiu vorbeau cu nedisimulat respect despre Mubarak. Din câte înţelesesem de la ei, mare parte din armată împărtăşea acest respect. Probabil, fiind vorba de o ţară condusă cu mână autoritară, Mubarak socotise înţelept să păstreze cu ea o relaţie apropiată. Habar nu am. 

Şi, dintr-o dată, cu tot sprijinul de care se bucura în rândurile susţinătorilor lui şi în ciuda aparentei indestrucibilităţi a dinastiei pe care urmărea să o înfiinţeze (familia sa deţinea posturi cheie în toate instituţiile statului), veşnicul Mubarak a dispărut de pe arenă. Fără niciun preaviz. Ţac-pac !

Istoria abundă din cele mai vechi timpuri în tragedii despre popoare neajutorate aflate sub puterea unui destin implacabil şi care, dintr-o dată, scot capul din pământ, îşi scutură nedreptăţile şi spun: de ajuns! până aici!

Mubarak a fost scos din funcţii ruşinos, pe uşa din dos a istoriei. De CIA, zice-se. Mă rog, aşa se întâmplă când nu ai un DNA la îndemână.

Acum vă veţi întreba de ce am pomenit această întâmplare.

E simplu: a venit primăvara!

Şi chiar dacă iasomia nu mai are aceeaşi aromă puternică pe care o avea odinioară în zona mediteraneană, bunul simţ apărut aici, între Dunăre, Carpaţi şi Marea Neagră, dezvoltă o aromă tot mai îmbătătoare în sufletele cetăţenilor români şi seduce, cu fiecare zi, tot mai mulţi dintre ei, până ce va revoluţiona comportamentul liderilor lor politici.

Măcar în chestiunile esenţiale.

Aşadar, nu uitaţi, a venit primăvara şi în România!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Care piramidă a lui Ramses?! N-are nicio legătură cu piramidele, dinastia din care a făcut parte s-a axat pe statui și temple, la mai mult de un mileniu de la marile piramide.
    De asemenea, care perioadă fanariotă?! Faraonică, poate...
    • Like 0
  • check icon
    Mubarak a fost achitat!

    "Mubarak a adăugat că se consideră nevinovat și că istoria îl va reabilita și îl va recunoaște drept un patriot care și-a servit țara cu devotament.
    La finalul unei audieri prelungite, judecătorul Ahmed Abdel Qawi a anunțat: "Instanța îl declară pe acuzat nevinovat."
    În primă instanță, fostul președinte egiptean fusese condamnat, în iunie 2012, la închisoare pe viață pentru "complicitate" la moartea a 239 de manifestanți."

    https://www.realitatea.net/mubarak-achitat-in-procesul-vizand-implicarea-in-uciderea-participan-ilor-la-protestele-din-2011_2038347.html

    Dacă nu era "judecat" "pe pe repede înainte" și executat și dacă nu murea de boală, poate și Ceaușescu avea aceeași soartă.
    V-ați putea închipui lucrul ăsta?
    • Like 0
    • @
      check icon
      Dar tot un dictator a fost, si precum istoria demonstreaza, dictatorii ajung sa sfarseasca rau...de tot!

      Si ca orice dictator care se respecta, a facut cam tot ceea ce face Erdogan in Turcia ba chiar mai mult, a reusit sa transfere cazuri penale din sistemul judiciar civil, in sistemul militar, cunoscand ca in pozitie de lider al armatei isi va folosi influenta asupra oficialilor militari pentru a folosi tortura si alte mijloace de acest gen pentru a-si atinge scopurile.

      Multi jurnalisti au ajuns sa fie schiloditi si mai multi au ajuns sa fie incarcerati pentru ca "insultau presedintele"
      • Like 0

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult