Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Primele 3 săptămâni din viața Mariei. „Copilul ăsta e o lecție pentru noi toți: chirurgi, anesteziști, tehnicieni perfuzioniști. O mare lecție că se poate”

Premieră medicală națională la Spitalul „Marie Curie” din București, unde medicii au reușit să stabilizeze un copil în vârstă de trei săptămâni suplinind trei dintre funcțiile vitale ale acestuia cu aparate. Unul ține practic loc de inimă și de plămâni, asigurând asistența cardio-respiratorie, iar cel de-al doilea a preluat funcția renală. Este pentru prima dată în România când la un nou-născut se folosesc și funcționează concomitent inima, plâmânul și rinichiul artificiali. Totul se întâmplă în Secția de Terapie Intensivă nou-născuți, construită de asociația Inima Copiilor cu sprijinul financiar al Fundației Vodafone România.

„Copilul ăsta este o lecție pentru noi toți: chirurgi, anesteziști, tehnicieni perfuzioniști. O mare lecție că se poate”, spune doctorul Cătălin Cîrstoveanu care, alături de cardiochirurgii Tammam Youssef și Cristian Bulescu, luptă pentru salvarea Mariei.

Născută în urmă cu trei săptămâni la Craiova și diagnosticată cu o malformație cardiacă – transpoziție de mari vase -, mica pacientă a ajuns la București în stare gravă, având nevoie urgent de o septostomie, o intervenție medicală prin care starea ei putea fi echilibrată până la momentul operației de corecție cardiacă (n.r. septostomia presupune realizarea unui orificiu în peretele dintre cele două atrii, pentru ca sângele să ocolească traiectul pulmonar). 

„Am realizat manevra medicală la două dimineața”, spune dr. Cîrstoveanu, „și - după câteva ore în care copila a mers mai bine – starea i s-a înrăutățit. Ceva nu funcționa cum trebuie. Avea o infecție sistemică. Din nefericire, o septicemie. Maria era colonizată cu stafilococ auriu. Am încercat să tratăm infecția”, afirmă șeful Terapiei Intensive nou-născuți, astfel încât ea să poată fi operată pentru malformația cardiacă, dar lucrurile merg foarte greu la un pacient cu transpoziție, care are și septicemie”.

Cîrstoveanu spune că niciun chirurg nu ia un pacient cu stafilococ în blocul operator, din cauza riscurilor, dar intervenția chirurgicală era singura șansă a Mariei ca să trăiască.

„În antecedente, am mai avut trei pacienți cu transpoziție și septicemie pe care am încercat să îi tratăm, dar copiii au murit înainte de operație. Am zis că poate asta e șansa Mariei și să încercăm”, povestește medicul Cătălin Cîrstoveanu.

Așa că micuța a intrat la Cardiochirurgie, unde doctorii Tammam Youssef și Cristian Bulescu au operat-o. Intervenția a decurs foarte bine, dar trei zile mai târziu starea fetiței s-a degradat. Maria a fost redeschisă, i s-a făcut masaj cardiac intern și două aparate au preluat funcțiile cardiacă, respiratorie și renală: ECMO și hemodiafiltrarea.

Pe românește, cele două aparate, ECMO și hemodiafiltrarea, echivalează cu inima, plămânul și rinichiul artifical, asigurându-i fetiței în vârstă de doar trei săptămâni viața. 

Marți, 15 noiembrie, boxa 1 de la Terapie Intensivă nou-născuți, acolo unde Maria este tratată, era plină ochi. Doctorii Tammam, Bulescu, Cîrstoveanu și Bărăscu, alături de asistentele medicale, căutau cele mai bune soluții de tratament pentru fetița acoperită de fire. „Copilul ăsta este o mare lecție pentru noi – anesteziști, cardiochirurgi și tehnicieni perfuzioniști. O lecție că se poate”, spune dr. Cîrstoveanu.

Potrivit acestuia, folosirea inimii, plâmânului și rinichiului artificial la nou-născuți se practică în Europa doar în mari clinici din Londra și din Munchen. Secția pe care o conduce are în dotare aparatul ECMO și cel de hemodiaflitrare, reprezentând donații de la fundațiile D’Arte și Genesis Collegiate. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitari medicilor si tuturor care au avut o contributie , majora la acest caz !



    • Like 0
  • Dar stafilococul ăla auriu, de unde era ?
    • Like 0
  • Anon check icon
    Bine ca au reusit s-o salveze! Ce situatie...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult